302 találat a(z) munkaszerződés cimkére

Külföldi munkavállaló áttelepülési költségeinek megtérítése Kérdés

Hibrid munkavégzés: kell munkaszerződést módosítani vagy nem? Cikk

A koronavírus negyedik hulláma még felfelé ível, így egyre több foglalkoztató és munkavállaló tér vissza a távoli munkavégzéshez. Jelenleg is a veszélyhelyzetben bevezetett kormányrendelet szabályait kell alkalmazni a munka törvénykönyve helyett távmunka esetén. Megállapodás hiányában, az eredeti munkaszerződésben meghatározott munkaidő érvényes a munkavégzés helyétől függetlenül. Hibrid munkavégzés során azonban nem szabad megfeledkezni a munkaszerződés módosításáról sem – mutat rá az act Bán és Karika Ügyvédi Társulás szakértője.

A nap kérdése: mi a teendő katás szerződés munkaviszonnyá minősítésekor? Cikk

Katás vállalkozó szerződését a NAV visszamenőlegesen munkaviszonnyá minősítette, a 2019. és a 2020. évet érintően. Munkajogi szempontból hogyan kell rendezni a helyzetet? Munkaszerződést visszamenőleg nem lehet írni, a NAV végzése helytálló a munkaszerződés helyett? A kilépő papírokat el kell készíteni, mint a szokásos módon? A szabadsággal kapcsolatban hogyan kell eljárni? Értelmezhető egyáltalán ebben az esetben a szabadság kérdése? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Határozatlan idejű munkaviszony megszüntetése Kérdés

Katás szerződés munkaviszonnyá minősítése Kérdés

Munkaszerződés módosítása: mikor kötelező, mikor tiltott? Cikk

Ahogyan a munkaszerződést, úgy annak módosítását is kötelező írásba foglalni. Ha ez mégis elmarad, jogvita esetén a tartalmát annak kell bizonyítania, aki arra hivatkozik. A munkaszerződés ugyanis csak a munkáltató és a munkavállaló egyező akaratelhatározásával módosítható, egyoldalúan nincs rá lehetőség. Ugyanakkor van néhány olyan eset, amikor a munkáltató a munkavállaló kérelmére köteles hozzájárulni a módosításhoz, továbbá, amikor a munkáltató köteles ajánlatot tenni a módosításra, és végül bizonyos helyzeteken kizárt a munkaszerződés módosítása. Gyakran felmerülő kérdés, hogy a minimálbér, illetve garantált bérminimum összegének jogszabály alapján történő emelkedése miatt kötelező-e módosítani a munkaszerződést.

Kata főállású személyt nem foglalkoztató efo bejelentése Kérdés

EU-s munkavállaló egészségügyi szolgáltatásra való joga Kérdés

A leggyakoribb hibák, amiket egy várandós munkavállaló elkövethet Cikk

Nem egyszer fordul elő, hogy egy munkáltató, amikor a tudomására jut, hogy a munkavállalója várandós, különféle módszerekkel próbálkozik, hogy a költségeit csökkentse. A munkavállalók sokszor nincsenek tisztában a jogaikkal, belemennek olyan alkukba, amelyekbe nem kellene, és mindezek negatív hatással lesznek a munkaviszonyára, az egészségbiztosítási pénzbeli ellátásaira, a család jövedelmére. Cikkünkben azt nézzük meg, mire érdemes leginkább odafigyelnie egy várandós kismamának, milyen jellemző hibákba futhat bele.

Munkaviszony dokumentációja Kérdés

Duális hallgató díjazása Kérdés

Néhány órás napi munka: van minimum egy részmunkaidős foglalkoztatottnál? Cikk

A napi munkaidő a felek által a munkaszerződésben meghatározott, a munkaidő-beosztás alapjául szolgáló időtartam, amely teljes napi munkaidő vagy részmunkaidő. A heti vagy havi néhány óra tartamú munkavégzés különösen a munkába visszatérő kismamák és a nyugdíjasok körében kedvelt. Korlátozva van-e ilyenkor a napi munkaidő tartama?

Erre ügyeljünk új munkavállaló felvételekor! Cikk

A vállalkozások munkajogi megfelelését vizsgálva olyan problémák tárhatóak fel, melyeket érdemes már a munkaszerződés megkötésének pillanatában kezelni. Az alábbiakban ezen javaslatainkat mutatjuk be.

Több munkáltató általi foglalkoztatás Kérdés

Gyod melletti munkavégzés Kérdés

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs