26 találat a(z) munkaszerződés módosítása cimkére

Bértámogatás után marad a csökkentett óraszám, munkaszerződés-módosítás szükséges? Kérdés

Végkielégítés Kérdés

Visszatérés a teljes munkaidőben történő foglalkoztatáshoz Kérdés

Végkielégítés veszélyhelyzet miatti munkaadói felmondásnál Cikk

A munkaidőt és a bért is csökkentette a járványhelyzetben a munkaadó, aki most már csak napi kétórás munkaidőt és ennek megfelelő bért írna elő. Ezt a munkavállalók nem fogadják el. Munkaadói felmondás esetén mekkora végkielégítésre számíthatnak? Az Adózóna olvasójának kérdéseire dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Csökkentett munkaidős foglalkoztatás támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Nekem olyan kérdéseim merültek fel, hogy mi van akkor, ha a cégnél már március végén módosították a munkaszerződésben a 8 órás munkaidőt 6 órára és a munkabért is, de a cég most igénybe venné a támogatást? Akár úgy is, hogy 4 órában, vagy 6 órában? Ez lehetséges, mert a módosított program szerint a kérelem benyújtásának napján érvényes alapbér számít? Illetve ha így nem lehetséges akkor az megoldható, hogy visszamódosítják a szerződéseket az eredeti 8 órásra és annak megfelelő bérre és úgy adják be? Köszönettel!

Munkaszerződés módosítása, írásbeli jognyilatkozat közlése otthon dolgozók esetén Cikk

Jelen járványügyi helyzetben egyre gyakrabban felvetődik a munkaszerződés módosításának szükségessége. Problémát okozhat ugyanakkor, hogy a munkavállalók jelentős része otthonról végzi a munkát, így a felek közvetlen kontaktusa korlátozott. A munkaszerződést módosítani ugyanakkor csak írásban lehetséges. Ezen túlmenően a munkáltató számos, egyoldalú döntését írásba kell foglalni. Hogyan lehet ezt jelen helyzetben megtenni? Az alábbi elemzésben ezekre a problémákra mutatjuk a megoldást.

Év eleji munkaszerződés-módosítások Kérdés

Év elején legalább a kötelező minimálbérre minden munkaszerződést módosítani kell. Ez vonatkozik a gyeden levő munkavállalókra is? A munkaszerződés-módosítást nekik is meg kell csinálni? Mikor írják alá, amikor visszajönnek a gyedről, gyesről? Mi a helyes eljárás? Válaszukat köszönöm.

Munkába állás gyed alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cégnél 8 órás munkaviszonyban álló, jelenleg gyeden lévő munkavállaló visszajönne a dolgozni a gyed alatt, 4 órában. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdések merültek fel: – Hogyan lehetne lepapírozni ezt, hogy szabályos legyen? Van munkaszerződése 8 órás munkaviszonyra, ami meg is maradna, de most csak 4 órában dolgozna, átmenetileg. Egy kiegészítést írjunk hozzá az átmeneti időre vonatkozóan? – Kell-e ezt jelenteni a T1041-en? – A munkáltató igénybe veheti a szochokedvezményt, ugye jól gondolom? Segítségét köszönöm. Némethné T. Krisztina

Ekho választása külföldiek esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék érdeklődni, hogy van-e annak akadálya, hogy EU-s vagy 3. országbeli állampolgár válassza az ekho adózást, amennyiben a törvényi feltételeknek egyébként megfelel? Vagyis a törvényben felsorolt foglalkozási körben lévő tevékenységet végzi (és tevékenyen is részt vesz az alkotó folyamatban), a minimálbér után megfizeti Magyarországon az adókat és járulékokat, van érvényes munkavállalási engedélye, ha szükséges, magyar forintban kapja a jövedelmét. lletve ha valaki eddig a jövedelmét teljes egészében bérként kapta, akkor választhatja-e az ekho szerinti adózást a jövőre nézve ugyanannál a munkáltatónál év közben, ha a minimálbér erejéig továbbra is levonják tőle az adókat és járulékokat az általános szabályoknak megfelelően? Ha lehetséges a választás, akkor kell-e módosítani a dolgozó munkaszerződését? Segítségét előre is köszönöm!

Gyed melletti foglalkoztatás III. Kérdés

A fenti kérdésre adott korábbi válaszával kapcsolatban azt szeretném jelezni, hogy a dolgozó a saját munkakörébe szeretne visszatérni alkalomszerűen a gyed igénybevétele alatt. A fizetés nélküli szabadságot nem szeretné megszakítani. Ezek szerint ez megbízási szerződéssel nem tud működni csak munkaszerződés-módosítással?

Bezáró telephely munkavállalóinak áthelyezése Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2017.10.31-ei dátummal bezárunk egy telephelyünket. Az ott dolgozó munkavállalóknak felajánlottuk a szomszéd településen lévő telephelyen való munkavégzést. A korábbi telephely vezetőjének ezáltal megszűnne a pozíciója. Az új telephelyen (mivel az nagyobb) új munkakört tudunk neki felajánlani, a jelenlegi bérének megtartásával. Az új telephely tömegközlekedéssel maximum 15 perc alatt elérhető, és az útiköltséget fizetjük. Véleményem szerint ez nem jár számára aránytalan sérelemmel. Az áthelyezési tájékoztatás szóban több mint egy hónapja megtörtént, illetve a zárt információs rendszerünkben is látható volt, hogy a telephelyet bezárjuk. Kérdésem a következő: milyen jogi dokumentumokat kell átadnom a részére (munkaszerződés-módosítás, munkaköri leírás)? Illetve milyen jogi eszköz áll a munkáltató részére, ha a munkavállaló nem hajlandó felvenni a munkát az új telephelyen? Sérelmezheti-e a munkavállaló az új telephelyet és munkakört? A munkavállalóra szükségünk van a szakmai tapasztalata és tudása alapján. Ha nem írja alá a munkaszerződés módosítását, illetve nem veszi fel a munkát, azonnali hatályú felmondással megszüntethetjük-e a munkaviszonyát? Vannak-e ennek a folyamatnak meghatározott jogi lépései? Köszönettel.

Kötelezhető-e Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató (jelesül a MÁV) csökkenti a "hálókocsis" járatait, ami okán hálókocsi-kalauzok kerülnek leépítésre. A kérdésem az, hogy ezen utaskísérők kötelezhetők-e a vélhetőleg felkínálásra kerülő vasúti kalauzi munkakörbe történő átképzésre, avagy szándék szerint válaszhatják a munkaviszony végkielégítéssel történő megszüntetését, ha egyébként végkielégítésre jogosultak? Vagyis kötelezhető-e a munkavállaló olyan munka elfogadására, ami a munkaszerződése megváltozásával jár? Köszönettel.

Mikor kötelező módosítani a munkaszerződést és mikor nem? Cikk

A minimálbér és a garantált bérminimum összege jogszabály rendelkezése folytán 2017. január 1-jétől növekedett. Kérdésként merülhet fel, hogy ezen változások miatt kell-e módosítani a munkaszerződést.

Határozott idejű munkaszerződés módosítása Kérdés

A kérdésem az lenne, hogy a határozott idejű munkaszerződést hogyan lehet határozatlanra módosítani úgy, hogy a törvényi előírásoknak megfeleljen. Ezt mindkét fel támogatja!

Szükséges munkaszerződés-módosítás minimálbér-emelkedés miatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Minimálbér-emelkedés miatt szükséges a munkaszerződések módosítása? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kata – kapcsolt felek

Szipszer Tamás

adószakértő

Kata – felvásárlási jegy

Szipszer Tamás

adószakértő

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close