386 találat a(z) munkaidőkeret cimkére

Távolléti díj számítása szabadság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Órabéres díjazású munkavállaló munkaidőkeretben, megszakítás nélküli munkarendben, teljes napi munkaidőben (napi 8 óra) dolgozik. A munkáltató a munkavállalót hétköznapokon (hétfőtől péntekig) 10 óra, hétvégén és/vagy munkaszüneti napokon 8 óra munkavégzésre osztja be. A munkáltató egy hétköznapra (nem munkaszüneti napra) szabadságot ad ki a munkavállalónak. A munkavállalót az Mt. 146. § (3) bekezdés a) pontja alapján a szabadság tartamára 10 órára vagy 8 órára eső távolléti díj illeti meg? A szabadság tartama a munkaidőkeret szempontjából teljesített munkaidőnek minősül? Amennyiben igen, a fenti esetben egy hétköznapi napra (nem munkaszüneti napra) eső szabadságot 10 óra vagy 8 óra teljesített munkaidőként kell figyelembe venni a munkaidőkeretnél? Köszönettel.

Három évre nőne a munkaidőkeret, tiltakoznak a szakszervezetek Cikk

Elfogadhatatlannak tartja a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MaSzSz) azt a fideszes egyéni törvénymódosító javaslatot, amelynek értelmében három évre emelnék a munkaidőkeret elszámolását, az ügyben Kordás László, a szakszervezet elnöke kezdeményezte a Versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórum (VKF) soron kívüli összehívását – közölte a MaSzSz szerdán az MTI-vel.

Munkaidőkeretes bér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok Önhöz. Háromhavi munkaidőkeretben dolgozó, havibéres munkavállaló hó közepén lép be, 2018. október 16-án. A hónapban általános munkarend szerint 22 munkanap van. A dolgozó október 23-ára nem volt beosztva, munkát nem végzett. Helyes-e, ha az időarányos bruttó bérét a havibér/22 nap x 10 nap (általános munkarend szerinti napok száma) alapján számolom ki? Helyes járok el, ha október 23-ára nem számfejtek fizetett ünnepnapot? (A munkavállaló ezzel nem ért egyet, szerinte az jár neki). Válaszát előre is köszönöm!

Munkaidőkereten felüli túlóra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét kérem abban, hogy a havidíjas, megszakítás nélküli, három havi munkaidőkeretben foglalkoztatott dolgozóinknak hogyan kell a kereten felüli túlóraalapját megállapítani? A jelenlegi bérprogram az utolsó hónap ledolgozott óráival számol. A dolgozóink éppen a keret utolsó (szeptember) hónapban dolgozták a legtöbb órát, és a program evvel az óraszámmal osztja a havibérüket. Helyes ez így? Köszönettel várom a válaszát.

Nem mindegy, hogy kötetlen vagy rugalmas a munkarend Cikk

Teljes napi munkaidő, részmunkaidő, általános munkarend, egyenlőtlen munkaidőbeosztás, kötött, rugalmas és kötetlen munkarend. Mit jelentenek ezek a fogalmak a gyakorlatban?

Munkaidőkeret Kérdés

Tisztelt Szakértő! 6 havi munkaidőkeret esetén (idényjellegű munkánál) lehet-e, hogy egyik hónapban csak 60 órát dolgozik a munkavállaló, a másikban pedig havi 240 órát? Lehet-e dolgoztatni napi 10 órát hétfőtől szombatig? Jól értem, hogy ilyenkor nem jár bérpótlék, mert majd a 6. hónap végén kell összeszámolni a tényleges órákat és összevezetni az előírással?

Készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy vagyonőröket foglalkoztató cég. 24/48 órás beosztásban dolgoznak, a munkaszerződésükben kéthavi munkaidőkeret van megállapítva. Általában havi 240/264 órát dolgoznak. A kérdésem az lenne, hogy a bejelentés szempontjából mi lenne nekik a legjobb, lehet-e heti 60 órára bejelenteni őket (T1041 bejelentő lap a NAV felé). S kell-e nekik pótlékokat fizetni, ha minden napjuk munkanap? Illetve a szabadságok kiadása is miként történjen ez esetben? Segítségüket előre is köszönöm szépen!

Kell-e munkaidőkeret két műszak esetén Kérdés

Fodrász részmunkaidőben foglalkoztatott munkavállalót nem munkaidőkeretben foglalkoztattuk. A munkarendjét meghatároztuk heti váltásban 8-12;12-18. A heti pihenőnap a szokásostól eltérő, mert amikor délelőttős, akkor dolgozik szombaton. A kialakult rend szerint nincs előre kifüggesztve a beosztás, ez a napi kialakult 30 éves gyakorlat alapján teszik, szóbeli megállapodás alapján kötelező-e írásban kifüggeszteni a beosztást? Ez az üzlet egy régi fodrász szövetkezet tagjaiból áll, ahol székbérlettel dolgoznak a szépségszalon munkatársai egyéni vállalkozóként, illetve azok munkavállalóiként. Kérdésem: eltérő munkarend, két műszak, szombati munkavégzés esetén kell-e munkaidőkeretes munkaszerződést kötni a munkavállalóval, vagy elegendő a munkaszerződésben a szabadnapra vonatkozó eltérést rögzíteni és a tájékoztatásban a munkarendet lejegyezni, például páros hét 8-12, páratlan hét 12-18, hetente változó egyik hét 8-12, másik hét 12-18?

Minden, amit tudni kell a fiatal munkavállalók foglalkoztatásáról Cikk

A nyári szünidőben mindig aktuális kérdés a fiatal munkavállalók foglalkoztatására vonatkozó szabályozás. A tizennyolcadik életévüket be nem töltött dolgozók kiemelt munkajogi védelemben részesülnek, a munkáltatóknak az általánosnál szigorúbb szabályokat kell betartaniuk az életkorukra, fejlettségi szintjükre tekintettel (munkaidő, pihenőidő, szabadság, munkavédelmi szabályok, stb.). Ezek olyan speciális rendelkezések, melyeket abban az esetben is alkalmazni kell, ha a foglalkoztatásra nem munkaviszony keretében, hanem például iskolaszövetkezeti tagsági vagy megbízási, vállalkozási jogviszony alapján kerül sor.

Mezőgazdasági idénymunka, munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági idénymunkánál, egyszerűsített foglalkoztatásnál mik a munkaidővel kapcsolatos szabályok? Van-e valamilyen lehetőség munkaidőkeretre? Vagy 8 óra felett mindenképpen jár bérpótlék? Szombatra jár-e bérpótlék? Van-e előírás, hogy hány óra/nap után kell pihenőnap? Munkaszüneti napra jár-e bérpótlék ?

Munkaidőkeret mezőgazdaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági, idényjellegű tevékenység esetén a munkáltató megállapíthat féléves munkaidőkeretet. Ezt megteheti év közben is, tehát válthat év közben a haviról? Ilyenkor a tényleges munkavégzéstől függetlenül a dolgozó megkapja a havi bérét, és majd csak a félév elteltével kerül elszámolásra az esetleges túlóra? Elég hetente előre kiadni a munkaidő-beosztást? Az előre kiadott beosztás változtatható extra pótlék nélkül, ha például esőnap van? Jól értem, hogy szombatra sem kell bérpótlékot fizetni, és a napi munkaidő lehet több mint 8 óra? Van-e valami korlát a heti foglalkoztatási órára idénymunkánál, vagy hány nap után kell pihenőnap? Munkaszüneti napra jár bérpótlék mezőgazdasági munkánál?

Mindent a munkaidőkeretről – szabadság Kérdés

Tisztelt Hajdu-Dudás Mária! A "Mindent a munkaidőkeretről" című cikkében számomra úgy tűnik, mintha egy kicsit összekeveredtek volna a szabadságra vonatkozó részben a nyilvántartás szabályai. Azzal egyetértek, hogy kétféle módon lehet nyilvántartani, de éven belül ez nem változtatható meg. Ami a napokban történő nyilvántartást illeti, érdemes lenne kitérni arra az esetre, amikor – a példabeli esetnél maradva – mondjuk, hétfő-keddre ad ki szabadságot a munkáltató, azaz a kiegyenlítő napot közvetlenül megelőző napra/napokra, mert az erre adott válasz világítana rá pont a lényegre, jelesül, hogy a szerdai pihenőnapra is szabadságot kell kiírni. Ami az órában történő nyilvántartást illeti, szerintem nem helyes az a megállapítás, hogy hétfőtől péntekig tartó szabadság esetén hétfőre, keddre, csütörtökre, péntekre 10-10 órát, szerdára 8 órát kell kiírni. Ha szerdára is számolnánk el szabadságórát, annak ellenére, hogy ezen a napon nem kellett volna dolgoznia a munkavállalónak, akkor több szabadsága fogyna el, mintha általános munkarendben dolgozna, ez pedig ellentétes lenne a törvénnyel. Véleményem szerint erre az elszámolási módra az egyszerűen megfogalmazott szabály az, hogy annyi szabadságórát kell kiírni, amennyit a beosztása szerint kellett volna dolgoznia a munkavállalónak. Köszönettel. Pap Attila

Mindent a munkaidőkeretről Cikk

A munkaidőt a munkáltató osztja be. Jól átgondolt munkaszervezéssel időt és pénzt spórolhat meg. A beosztás meghatározása során szabadon dönthet munkaidőkeret alkalmazásáról, mely remek eszköz arra, hogy a munkavégzést működése, termelése sajátosságaihoz igazítsa. A bérpótlékok elszámolása, a szabadság kiadása, a munkaidő mértéke – hogyan, mikor, mennyiért?

Munkaidőkeret Kérdés

Olvasva a 2018.01.04.-én megjelent írásukat a munkaidőkeretről (Munkaidőkeret: mit szabad a munkáltatónak, mit nem?) felmerült bennem néhány kérdés, mivel be szeretnénk vezetni a munkaidőkeret használatát egy vendéglátó ipari tevékenységet folytató kft.-nél. 1. A napi 12 órás beosztást lehet akkor is alkalmazni, ha nem készenléti jellegű munkakörről van szó, vagy nem a munkáltató közeli hozzátartozója a munkavállaló? Mt. 92. § 2. A heti 48 órát meg lehet-e haladni, illetve az egymást követő 5 napon napi 12 órára történő beosztás (heti 60 óra) szabályos-e a vendéglátóiparban? 3. A szabadság időtartamát hogyan kell figyelembe venni: ha például 2 napot hiányzott a munkavállaló és ezeken a napokon napi 12 órát dolgozott volna. Ez esetben 2 nap vagy 3 nap a szabadság időtartama (napi 8 órával kell-e számolni)? 4. Munkaszüneti napon történő munkavégzés esetében ha a munkavállaló rendes beosztása például március15-ére esik, jogosult-e 100 százalék bérpótlékra? 5. Vasárnapi munkavégzés esetében (a vasárnap is nyitvatartó vendéglátóiparban, boltokban) is jár az 50 százalék bérpótlék akár alkalmazunk munkaidőkeretet, akár nem? Szakértői válaszukat előre is köszönöm!

Munkaidőkeretben távollét idejének figyelembevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató a munkavállalót 3 havi munkaidőkeretben foglalkoztatja, a munkaszerződésben heti 40 óra szerepel, teljes munkaidő. A munkavállaló 12 órákra van beosztva, beosztása a következő: március 180 óra, április: 180 óra, május: 168 óra. Az általános munkarend szerinti munkaidő: március 160 óra, április:160 óra, május: 168 óra. A munkáltató a szabadságot, betegszabadságot napban tartja nyilván, úgy tudom, ezt év közben nem lehet órás nyilvántartásra változtatni. Ha a munkavállaló szabadságon, betegszabadságon van, helyesen jár el a munkáltató, ha 8 órával számolja ezeket a távolléteket, és ez esetben a munkaidőkeret végén keletkező munkaidőhiányt (hisz 12 órára van beosztva, de ha megbetegszik, akkor 8 órát számolnak) állásidőként számolja el a munkáltató, vagy ha van még lehetősége a munkaidőkeret végéig, akkor ezeket a kieső 4 órákat ledolgoztatja az általános munkarend szerinti munkaidő mértékéig. Köszönöm a válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Személyautó-eladás számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Online számla rendszer

Kelemen László

adószakértő, jogász

Átalányadózó egyéni vállalkozó

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs