337 találat a(z) munkaidőkeret cimkére

Munkaidő-beosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmazott heti 10 órában bejelentve, kedden és csütörtökön dolgozik 9-14-ig. Munkaidőkeretként kell kezelni? Vagy jó az a megoldás, hogy a tájékoztatóban a heti munkaidő úgy van lefektetve: heti 10 óra és kedd, csütörtök 9-14 óráig. Ha ez jó így akkor a jelenlétin mit írok a hét többi napjára? Ha munkaidőkeretként kell kezelni, akkor szombatra és vasárnapra pihenőnapot írok és a többi napra mit írok a jelenlétin? A szabadságot keddre és csütörtökre adom ki és órában tartom nyilván? Válaszukat előre is köszönöm. Tisztelettel: Pánti Etelka

Munkaidő – készenléti jellegű munkakör II. Kérdés

Tisztelt Szakértő úr, először is köszönöm szépen a hasonló tárgyban ("Munkaidőkeret – készenléti jellegű munkakör) feltett kérdésemre adott szíves válaszát. A válasszal kapcsolatban az alábbi pontosító kérdésem merült fel: Válaszában jelezte, hogy: "Munkaidőkeret esetén a keret időtartama alatt beosztható munkaidő mennyiséget úgy határozzuk meg, hogy alapul vesszük a keret időtartama alatt az általános munkarend szerinti munkanapok számát, és azt megszorozzuk a napi munkaidővel. Ezt a munkaidő mennyiséget a munkaidőbeosztás korlátaira tekintettel osztjuk szét az egyes naptári napokon." Jól értem, hogy ha készenléti jellegű munkakör miatt a napi munkaidő 12 óra, akkor a beosztható munkaidő-mennyiséget az alábbiak szerint határozzuk meg: Alapul vesszük a keret időtartama alatt az általános munkarend szerinti munkanapok számát, és azt megszorozzuk a napi munkaidővel, készenléti jellegű munkakör esetén 12 órával; és így ezt a munkaidő-mennyiséget a munkaidőbeosztás korlátaira tekintettel osztjuk szét az egyes naptári napokon? Szíves válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel.

Munkaidőkeret - készenléti jellegű munkakör Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz: egy munkavállaló készenléti jellegű munkakörben kerül foglalkoztatásra. A készenléti jellegű munkakörre tekintettel a teljes napi munkaidő 12 óra. Ebben az esetben, munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén, a munkaidőkeretbe beosztható rendes munkaidő meghatározásánál a munkanapok számát 12 órával kell megszorozni? Szíves válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel.

Rendkívüli munkaidő munkaidőkeret esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdéssel fordulok önhöz: 1 havi munkaidőkeret alkalmazása esetén 2017. decemberre 152 óra rendes munkaidő osztható be? Amennyiben egy munkáltató 1 havi munkaidőkeretben (havi keret: 2017. 12. 01 - 2017. 12. 31-éig tart) a 2017. december hónapra eleve több, mint 152 órát oszt be, akkor a 152 órán mint rendes munkaidőn felül beosztott munkaidő rendkívüli munkaidőnek minősül? Szíves válaszait előre is köszönöm! Tisztelettel.

Munkaidőkeretben foglalkoztatottak pótlékai Kérdés

Tisztel Szakértő! Ügyfelünk két kiskereskedelmi egységet üzemeltet, munkavállalói között vannak közeli családtagok és független személyek is. A hét minden napján nyitva vannak 7 és 20 óra között (munkaszüneti napokon is, ekkor csak közeli családtagok vannak a boltokban). Kérdésem, hogy munkaidőkeretben történő foglalkoztatás esetén milyen pótlékok illetik meg a dolgozókat? Kell-e pótlékot fizetni 1) vasárnapi munkavégzés miatt, 2) munkaszüneti napon történő munka végzés esetén, illetve a 3) 18-20 óra közötti időszakokra, netán bármely más, a felsorolásból kimaradt időszakra? Válaszát köszönöm.

Munkaidőkeretes szabadsága Kérdés

Heti 24 órás munkaidőkeretben dolgozom, hétfőn, szerdán és pénteken, napi 8 órában. Szabadságot vettem ki a 10.16-ai héten, kivételesen hétfőn és kedden dolgoztam ezen a héten, és csak pénteken vettem ki szabit. A 10.23-ai héten nem dolgoztam szerdán és hétfőn az ünnepnap miatt, csak pénteken dolgoztam. Tehát 10.18- 26-áig nem dolgoztam. A kérdésem az lenne, hogy hány nap szabadságot kell kiírnom? Válaszát előre is köszönöm.

Táppénz munkaidőkeret esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérném a segítségét. Az intézményben dolgozó munkavállalók beosztás szerint háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, folyamatos munkarendben, és a munkavállaló táppénzre megy (a betegszabadságát már kimerítette), akkor a táppénzes távollétét mely napokra, hány órában kell figyelembe venni? (Beosztás szerint vagy minden napra, hétvégére is – mivel a táppénz naptári napra jár –, és 8 óra az időtartam vagy a beosztás szerinti óra, de szabadnapon nincs óraszám?) Válaszukat előre is köszönöm.

Órabéres munkavállaló munkaszüneti napja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóink órabéres foglalkoztatásban, 2 havi munkaidőkeretben, napi 12 órás műszakbeosztásban (45 perces munkaközi szünettel) dolgoznak. Munkaszüneti napokon nem dolgoznak, távolléti díjat számolunk (8 órára) ezekre a napokra. Így az általános munkarend alapján csökken a teljesítendő munkaidő 3,25 órával (11,25 óra-8 óra= 3,25 óra). A 3,25 órás "munkaidő kiesést" más napokra való beosztással pótolhatja-e a munkáltató, vagy ezt a 3,25 órát elszámolási időszak végén munkaidőkeret kiegészítésként szükséges kifizetni? Válaszát előre is köszönöm.

Állásidőre járó bér Kérdés

Tisztelt Adózóna! Hogyan kell eljárni olyan esetben, amikor a munkáltató több műszakos munkarendben, munkaidőkeretben foglalkoztatja a munkavállalókat és egyik munkanapon a szolgáltató karbantartási munkája miatti egésznapos áramszünet kapcsán nem tudnak munkát végezni a dolgozók. Ilyen esetben kiadhat-e jogszerűen szabadságot a munkáltató? Vagy semmiképpen nem lehet szabadságot kiadni és állásidőre járó munkabért kell fizetni? És van-e különbség annak kapcsán, ha ez a nap mondjuk nem hétköznapra esik, hanem hétvégére? Válaszukat előre is köszönjük!

Vasárnapi pótlék Kérdés

Szociális intézményben, ahol idősek gondozását folyamatosan ellátó munkakörökben (ápoló, gondozó, konyhai dolgozó, takarító) háromhavi munkaidőkeretben dolgoznak, vasárnapi munkavégzés esetén fizethető-e vasárnapi pótlék? Műszakpótlékot természetesen fizetünk, 14 óra és 6 óra között. Köszönettel.

Munkaügyi ellenőrzés Kérdés

Munkaügyi ellenőrzés visszamenőleges ideje háromhavi munkaidőkeret esetén csak az adott időszak vagy az előző 3 hónap, illetve mekkora?

Készenléti jellegű munkakör, kéthavi munkaidőkeret, rendkívüli munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az alap: készenléti jellegű munkakör, kéthavi munkaidőkeret, egyenlőtlen munkaidő beosztás. Van olyan, hogy a munkavállaló napi 4 órát, de van olyan is, hogy egy nap akár 18 órát dolgozik. A kérdés: A példában vegyünk alapul két olyan hónapot munkaidőkeretnek, amelyben 21 munkanap van. Normál helyzetben 2x168 óra, azaz 336 órán túli munkavégzésért jár az 50 százalékos bérpótlék. Készenléti jellegű munkavégzésnél mennyi ebben az esetben a munkaidőkeret végén a havi óraszám, ami után rendkívüli munkavégzésért (túlóra) bérpótlékot kell elszámolni? Válaszát előre is köszönöm.

Rendkívüli munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalóinknak rendkívüli munkavégzést szeretnénk elrendelni. A rendkívüli munkavégzés elrendelésénél milyen időkeretre kell figyelemmel lennünk? Napi, heti, éves időkeret? Társaságunk kollektív szerződéssel nem rendelkezik. Köszönettel.

Háromhavi munkaidőkeretben túlóraszámítás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Dolgozóinkat háromhavi munkaidőkeretben foglalkoztatjuk. Negyedév végén számfejtjük a munkaidőkereten felül keletkezett túlórájukat. Kérdésem, hogy milyen módon kell kiszámolni a túlóraalapot? 1. Helyes-e, hogy a havi 200 ezer forint alapbér esetén a negyedéves alapbért osztom a például a 2017. 3. negyedéves óraszámmal (600 ezer forint/520 óra), és az így kapott órabérrel számolom ki a túlóraalapot, vagy a munkaidőkeret utolsó hónapjának óraszámával (2017. 09. hónapban 168 óra) kell osztanom a havi alapbért, és az így kapott órabérből kell a túlóraalapot kiszámolnom? Ezután a bérpótlékhoz a havi alapbért osztom 174-gyel (200 ezer forint/174 óra), és az így kapott órabérrel számolom ki az 50 százalékos túlórapótlékot. 2. Amennyiben kiderül, hogy hibás a túlóraalap-számfejtés, mily módon lehet korrigálni? Elegendő jegyzőkönyv kíséretében megtenni a korrekciós számfejtést? Esetleg önellenőrizni kellene – akár évekre visszamenőleg – a bevallásokat? Korábban a túlóra számfejtése az alábbiak szerint történt: alapbér 200 ezer forint/174 óra szorozva a túlórák számával és szorozva még 150 százalékkal. Várom szíves válaszukat!

Munkaidőkeret rendkívüli munkavégzés Kérdés

Tisztelt Munkaügyi Szakértő! Munkaidőkeret esetén nem egyértelmű számunkra, hogy azonnali túlórákkal hogyan kell elszámolni, illetve azoknak milyen hatása van a munkaidőkeret-elszámolásra az időszak végén. Példánkban van egy negyedéves munkaidőkerettel elszámoló társaság. Történik egy olyan eset, amikor a munkavállaló eredeti munkarendje 6:00–14:30-ig szólt, azonban egy nappal előtte lebetegedés miatt megkérik, hogy 15:00–23:30-ig dolgozzon. Ebben az esetben a mi szakmai megítélésünk szerint a teljes 8 órát (mert 0,5 óra munkaközi szünet van) rendkívüli munkának kell tekinteni, és mivel a változtatás 1 napon belül történt, ezért olyan rendkívüli munkáról beszélünk, amit az adott hónapban azonnal ki kell fizetni (munkaidőkeret október–december periódusra vonatkozik és a fenti eset októberben történt). Az a kérdési, hogy az októberi számfejtésben a normál havi bér mellett (havi béresek) csak a (A) 8 órára eső bérpótlékot kell többletként elszámolni, vagy (B) 8 óra bérpótlékot és 8 órára eső alapbért is. Az a nagy különbség, hogy (A) esetén az alapórák bent maradnának a negyedéves munkaidőkeret elszámolásban, míg (B) esetben nem.A munkáltató szempontjából (A) és (B) költségterhe jelentősen különbözik egymástól. Mi az Önök szakmai meglátása a kérdésben? Üdv.: Nagy Péter

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Csed alatt felgyűlt szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Sztrájkalap mértéke

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Alapítvány adó 1 százalék felhasználása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close