304 találat a(z) munkaidő cimkére

Megszűnhet a beosztástól eltérő rendkívüli munkaidő bérpótléka Cikk

A munka törvénykönyve tervezett módosításának az eddig leginkább vitatott elemein – az évi 400 órás túlóraplafonon, illetve a 36 hónapra bővített munkaidőkereten – túl van egy további olyan rendelkezése, amelyről alig esett szó, pedig visszaélésszerű alkalmazása tömegesen megfoszthatja a munkavállalókat a munkaidőbeosztástól eltérő rendkívüli munkaidőre járó bérpótléktól – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország.

Munkaidőszabályok: meghökkentő tény az Audiról Cikk

Az ország legrugalmasabb munkaidő-szervezési rendszerét alkalmazza az Audi Hungaria Zrt. Az 52 hetes, azaz egyéves időtartamú úgynevezett elszámolási időszak bevezetésével eddig rajta kívül egyik nagy gyáripari szereplő sem próbálkozott. A rendszer, bár igen hatékony, borzasztóan bonyolult és több esetben a munkavállalók nemtetszését váltja ki: jelenleg párhuzamosan számos munkajogi eset zajlik a bíróságokon ebben az ügyben – írja a napi.hu.

Munkaidő nyilvántartása GPS-szel? Cikk

Gépjárműveinkbe GPS-t szereltettünk, használható-e a rendszerben kimutatott munkavégzés ideje munkaidő-nyilvántartásként? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Távolléti díj számítása szabadság alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Órabéres díjazású munkavállaló munkaidőkeretben, megszakítás nélküli munkarendben, teljes napi munkaidőben (napi 8 óra) dolgozik. A munkáltató a munkavállalót hétköznapokon (hétfőtől péntekig) 10 óra, hétvégén és/vagy munkaszüneti napokon 8 óra munkavégzésre osztja be. A munkáltató egy hétköznapra (nem munkaszüneti napra) szabadságot ad ki a munkavállalónak. A munkavállalót az Mt. 146. § (3) bekezdés a) pontja alapján a szabadság tartamára 10 órára vagy 8 órára eső távolléti díj illeti meg? A szabadság tartama a munkaidőkeret szempontjából teljesített munkaidőnek minősül? Amennyiben igen, a fenti esetben egy hétköznapi napra (nem munkaszüneti napra) eső szabadságot 10 óra vagy 8 óra teljesített munkaidőként kell figyelembe venni a munkaidőkeretnél? Köszönettel.

Munkanapáthelyezés miatti rendkívüli munkaidő elrendelése Kérdés

Havidíjas munkavállalók esetében – akik hétfőtől péntekig vannak napi 8 órára beosztva – mennyi rendkívüli munkaidő rendelhető el arra a hétre, amikor a kormány szombatra munkanapot helyez át?

Minden tizedik munkavállaló feketén dolgozik Cikk

A foglalkoztatók kétharmadánál tártak fel munkaügyi jogsértéseket a hatóságok; továbbra is meghatározó a feketefoglalkoztatás, az ellenőrzött munkavállalók csaknem 12 százaléka így dolgozik – írja a Világgazdaság.

Alkalmi foglalkoztatásúak munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk alkalmi bejelentéssel foglalkoztat munkavállalókat.Van-e szabályozva, hogy hány órát dolgozhat naponta az alkalmi munkavállaló? Foglalkoztatható-e napi 4 órában? Válaszukat előre is köszönjük! Tisztelettel: Szepi Sped Kft

Ennyit dolgoznak egy héten a németek Cikk

Többet dolgoznak és kevesebbet keresnek a volt NDK területén élő németek, mint Németország nyugati tartományainak lakossága – mutatta ki egy német kormányzati felmérés. Az is kiderült, átlagosan mennyit dolgoznak egy héten a németek.

Nem mindegy, hogy kötetlen vagy rugalmas a munkarend Cikk

Teljes napi munkaidő, részmunkaidő, általános munkarend, egyenlőtlen munkaidőbeosztás, kötött, rugalmas és kötetlen munkarend. Mit jelentenek ezek a fogalmak a gyakorlatban?

Négynapos munkahét, tényleg lehetséges? Cikk

Az osztrák posta dolgozói azt szeretnék elérni, hogy csak négy napot töltsenek munkában egy héten, de a fizetésük ne csökkenjen.

Mezőgazdasági idénymunka, munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági idénymunkánál, egyszerűsített foglalkoztatásnál mik a munkaidővel kapcsolatos szabályok? Van-e valamilyen lehetőség munkaidőkeretre? Vagy 8 óra felett mindenképpen jár bérpótlék? Szombatra jár-e bérpótlék? Van-e előírás, hogy hány óra/nap után kell pihenőnap? Munkaszüneti napra jár-e bérpótlék ?

Turisztikai idénymunka – munkaidőbeosztás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítséget szeretnék kérni turisztikai idénymunkával kapcsolatban. A nyári szezonra (Balaton-parti étterembe pincérként) szeretnénk munkavállalót alkalmazni turisztikai idénymunkásként. A 120 napot hogyan kell értelmezni? Naptári nap vagy munkanap? Egybefüggően, munkaszüneti nap nélkül is alkalmazható a turisztikai idénymunkás 120 napig? Van valamilyen napi munkaidőkorlát? Azt olvastam, hogy arányosan szabadság is jár a turisztikai igénymunkásnak. Ez is beleszámít a 120 napba?

Egyszerűsített foglalkoztatás vasárnap Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésben: Zöldség-gyümölcs-nagykereskedelemmel foglalkozó egyéni vállalkozó alkalmi munkára vesz fel egy fő gépkocsivezetőt egy vasárnapi napra. Az alkalmi munkás foglalkoztatása azért szükséges, mert bár az egyéni vállalkozó a nagybani piacon vasárnap nem árusít, ezen a napon megy el a szegedi nagybani piacra az árut beszerezni, s ehhez foglalkoztatja a gépjárművezetőt. A napi foglalkoztatás időtartama 12 óra, indulástól érkezésig. Útközben felváltva vezetnek, de természetesen az egyszerűsített foglalkoztatottnak a teljes napi díját fizeti. Kérdésem: mennyi munkabér jár az egyszerűsített foglalkoztatottnak, ha a törvényben meghatározott legkevesebb összeget szeretné fizetni, figyelemmel a garantált bérminimumra, a 8 óra feletti munkavégzés esetén járó pótlékra és a vasárnapi munkavégzésre? Kérdésként merül még fel, hogy jogszerűen lehet-e napi 12 órában foglalkoztatni egyszerűsített foglalkoztatás keretében, illetve lehet-e vasárnap napi 12 órában foglalkoztatni? Nem vagyunk tisztában azzal sem, hogy a vasárnapi pótlék ebben az esetben jár-e vagy sem. Ha van rá mód, szíveskedjék a válaszban kitérni arra is, hogy a munkavállalónak keletkezik-e szja-fizetési kötelezettsége a kapott pótlékok miatt, tekintettel arra, hogy jövedelemként csupán a törvényben rögzített minimumot kapja, ami egyébként adómentes volna. Szíves válaszát köszönöm. Tisztelettel: Győri Erika

Alkalmi munkavállaló, képesítéskövetelmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, ha a tevékenység végzéséhez nincs képesítése, akkor alkalmi munkavállaló alkalmazásával megfelel-e a követelménynek, vagy csak az Mt. szerinti munkaszerződéssel foglalkoztatható a megfelelő képesítéssel rendelkező alkalmazott? Kötelező-e teljes munkaidőben foglalkoztatni, vagy részmunkaidőben is lehet? Köszönöm válaszát!

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyszerűsített foglalkoztatással söfőröket alkalmaz, például: vasárnapi munkavégzésének ideje 12 óra. Erre az időtartamra hogyan kell kiszámolni a munkabérét? Mi a maximális időtartam, amit maximálisan dolgozhatnak? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Várandós kismama külföldi ellátása, biztosítása

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Gázolaj jövedéki adója

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Vagyonszerzési illeték

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close