368 találat a(z) munkaidő cimkére

Heti max munkaidő Kérdés

A példánál maradva tegyük fel, hogy a cég egy havi munkaidőkeretes, a hónap 20 munkanapos, vagyis 160 óra. Cégünk az első héten 72 órát dolgoztatna, a másik 3 héten 40 órát, így összesen 192 órát dolgoznának a dolgozik munkaidőkeret átlagába 48 órát. Így is dolgozhatnának a dolgozóink, hisz tartani tudjuk a munkaidőkeret átlagába a 48 óra munkaidőt. Áttértünk a 48 óra pihenőidőről, amit munkaidőkeret átlagába kell tartani, de 40 óra megszakítás nélküli pihenőidőről, a két napi pihenőnapra. Jól gondolom, hogy úgy nem dolgozhatnak a dolgozóink, hogy ha egy havi munkaidő-keretesek, hogy 4*72 munkaóra, akkor tartanánk a napi 12 órát, a hat nap utáni egy nap pihenőnapot, a másik helyett, mivel nem tudnánk kiadni 100% túlórapótlékot fejtenénk, ezzel csak az lenne a baj, hogy munkaidő-keret átlagába a heti 48 óra munkaidőt nem tartanánk be, mert így heti 72 óra lenne? De 4* 48 órába, vagy az egyik héten 72 órába, a másik három hét 40 órába tartani tudnánk, a héti 48 órás átlagot, persze az első héten a szombatot 100% túlórapótlékkal fejtenénk, mert ahelyett nem tudunk másik pihenőnapot adni.

Háromszor annyi napot dolgozhatunk januártól, mint addig Cikk

Jelenleg két Munka Törvénykönyve él egymás mellett részleges hatállyal. Mire figyeljünk? Az RSMDTM összeszedte, mire érdemes figyelni.

Alkalmi munkavállaló munkaideje Kérdés

A T1042E nyomtatványon bejelentett alkalmi munkavállaló munkaideje lehet-e napi 2, vagy 4 órás időtartamú, vagy csak a napi 8 óra alkalmazható? Rész-munkaidő esetén arányosítható a kifizetendő (4.280,-Ft 85%-a) 3.638,-Ft ?Köszönettel.

Változott a kötetlen munkaidő-beosztásra vonatkozó szabály Cikk

Mikor kötött és mikor kötetlen a munkarend? Mekkora mozgástere van a dolgozónak?

Napi munkaidő és nyugdíj Kérdés

Tisztelt Szakértő!Ha csak négy órára vagyok bejelentve, de az ilyen munkarend mellett is a minimálbér többszöröse a jövedelmem, és ez után fizetek járulékot, akkor is csak fel nyugdíj jogosultsági idő illet meg?Milyen hátrányok érnek - felsorolva az összes lehetséges hátrányt - a 4 órás napi foglalkoztatásnál.Válaszát előre is köszönöm.

Napi munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltatónál a munkarend: kedd,szerda,csütörtökön 7,00-16,50-ig, pénteken 7,00-17,50-ig, szombaton 7,00-13,00-ig tart. A heti pihenőnapok vasárnap és hétfő, tehát nem általános munkarend érvényesül ezért szerintem indokolt a munkaidőkeret alkalmazása. A munkaszerződésben napi 8 órára megállapított havi alapbéren felül minden hónapban kifizetésre kerül kb.18-20 óra túlóra is a napi 8,20 órán felüli munkavégzésre.Helyes-e a fenti eljárás. Amennyiben nem, mi a módja annak, hogy a fenti munkarend és a havi túlórák kifizetése is törvénynek megfelelő legyen. A Mt.46.§ .tájékoztatásban a napi munkaidő mennyi lesz? Előre is köszönöm mielőbbi válaszát.

Hosszabb napi és heti munkaidő: új szabályok a Munka Törvénykönyvében Cikk

A napi 8 óránál és a heti 48 óránál hosszabb,beosztás szerinti munkaidőre vonatkozó eredeti szabályok a munkáltató egyoldalú döntéséhez kötötték, hogy készenléti jellegű munkakörben foglalkoztatott munkavállalókat napi 24, illetve heti 72 órára osszanak be. Mi változott még?

Lényeges változások a munkaszerződéseknél Cikk

A július elsején hatályba lépett új Munka törvénykönyv (Mt) egyes rendelkezései visszamenőleges hatályúak, két új alapelvet a július 1-jét megelőzően keletkezett igényeknél is alkalmazni kell. Több, jelentős változás is érinti a munkaszerződések létrehozását és tartalmát. összefoglaltuk.

Munkaviszony, mint az önrendelkezési jog korlátozása Cikk

Az új Munka törvénykönyve 2012. július 1-jétől a munkavállaló magánéletének szabályozására tesz kísérletet, amikor elvárja, hogy az alkalmazottak a munkaidőn kívül is olyan magatartást tanúsítsanak, amely nem sérti a munkáltató jogos gazdasági érdekeit.

Munkaidő-keret: hogyan oszthatja be az időt a munkaadó? Válasz

Munkaügyi bírság: mikor nem lehet megúszni és mikor lehet mentesülni alóla? Cikk

Az úgynevezett „munkaügyi salátatörvény” minden korábbinál jelentősebben érinti a munkaügyi ellenőrzések bírságolási és egyéb szankcionálási gyakorlatát, különös tekintettel a kkv-szektor foglalkoztatóira. Mikor mentesülnek a cégek a munkaügyi bírság alól?

Munka törvénykönyve: a csapás egymillió munkavállalót érinthet Cikk

Kivégezheti a kormány a szakszervezeteket az új Munka törvénykönyvével: a tervezet gyakorlatilag az összes olyan jogosítványukat elveszi, amelyek működésüket és tagjaik érdekképviseletét lehetővé tették.

Írásbeli bizonyítékok segíthetik a pihenőidő nélkül foglalkoztatott sofőrt Cikk

Mit tehet az a tehergépkocsi vezető, aki nem kapja meg az előírt pihenőidőt, s előírt munkaidejének többszörösét kell ledolgoznia? Olvasónk kérdésére az Adózóna munkajogásza, Horváth Linda válaszol.

Gyes munka mellett: ki, mikor jogosult? Cikk

Munka mellett ki jogosult gyesre és milyen formában? Olvasói kérdésre Széles Imre, az Adózóna tb-szakértője válaszol.

Ne fogadjuk el a végkielégítést, ha több járna Cikk

Gyesen lévő dolgozót két hónapnyi végkielégítéssel szeretne elküldeni a munkáltatója. Kénytelen-e munkavállaló elfogadni a főnöke ajánlatát? Levonható-e a pihenőidő a munkabérből? Olvasóink kérdéseire Viszló László, a hvg.hu és az Adózóna közös munkajogi szakértője válaszol.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nők 40 gyes

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szolgálati idő

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Munkaidőkeret rendkívüli munkaidő, pótlékok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs