368 találat a(z) munkaidő cimkére

Heti 50 órás munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítványnál szociális (drogmegelőzés, ifjúságvédelem) területen dolgozó munkavállaló munkaidejét heti 40 óráról 50 órára szeretnénk megemelni. Van-e ennek bármilyen akadálya? Mit kell tennünk ahhoz, hogy ez megvalósulhasson? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel Nagy Szabolcs

Megjelent az augusztusi VálaszAdó Cikk

Június végén életbe lépett a Nemzetgazdasági Minisztérium legújabb számlarendelete. Bőven van még mit mazsolázni a márciusban hatályba lépett új Polgári törvénykönyvből. Folyamatosan érkeznek olvasóinktól arra vonatkozó kérdések, hogyan úszhatják meg a társaságok ügyvezetője, hogy sokszorozódjon a járulékfizetési kötelezettségük, ha különböző jogviszonyokban látják el a feladataikat.

Munkaidőkeret – bérpótlék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkaidőkerettel kapcsolatban szeretném megkérdezni az alábbiakat: Ha valaki egyhavi munkaidőkeretben dolgozik, akkor kell-e valamilyen bérpótlékot fizetni, ha szombaton vagy vasárnap is dolgozik? Munkaidőkeretnél hány órát lehet naponta dolgozni, mennyi lehet az egyheti munkadő hossza? Van-e olyan lehetőség, hogy két egymást követő nap dolgozik 12-12 órát, és utána két napon nem dolgozik (és hónap végén elszámol pontosan az órákkal)? Ha a két munkával töltött nap hétvégére esik, akkor kell-e a hétvége miatt valamilyen bérpótlékot fizetni? Válaszukat és segítségüket előre is nagyon köszönöm!

Tesznek a munkavállalói jogokra Cikk

Az LMP úgy tudja, hogy szürkefoglalkoztatás, csökkenő bérek és akár havi 400 órás munkaidő jellemző a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) alvállalkozóinál, és a jogsértő állapotok a központ tudtával és beleegyezésével állnak fenn.

Sokat vagy keveset dolgoznak a magyarok? Cikk

Az európai uniós átlagnál kevesebbet túlóráznak a magyar munkavállalók, akik közül a teljes munkaidőben dolgozó nők átlagosan heti 40,2 órát, a férfiak 41,1 órát dolgoztak tavaly - derül ki a Központi Statisztikai Hivatalnak (KSH) a munkaidővel kapcsolatos elemzéséből. Más kutatások szerint ugyanakkor mi vagyunk az egyik olyan nemzet, mely a legtöbbet dolgozik az EU-ban – írja a hvg.hu.

Munkaidő-beosztás: amit megtehet a munkáltató, és amit nem Cikk

Mik az egyenlőtlen munkaidő-beosztás, az osztott és osztatlan napi munkaidő, a kötetlen és a rugalmas munkarend szabályai? Milyen lehetőségei és korlátai vannak a munkáltatónak? Összefoglaltuk.

Így szabályoznák a hajósok munkaidejét Cikk

A belvízi árufuvarozó és személyszállító hajókon dolgozók, a legénység és a kiszolgáló személyzet munkaidejének alapszintű szabályozására tett javaslatokat az Európai Bizottság.

Ettől is függ a munkaidő és a pihenőidő hossza, illetve a díjazás Cikk

A költségek, illetve a díjazás miatt a munkavállaló és a munkáltató számára sem közömbös, hogy a cég tevékenysége idényjellegű-e. Idényjelleg esetén hosszabb lehet a munkaidőkeret, rövidebb a pihenőidő és vasárnapra is elrendelhető rendes munkaidő. A Kúria egyik határozatát is segítségül véve összefoglaltuk az idényjelleg jellemzőit.

Milyen pótlékot kell elszámolni a 24/72-es munkaidő-beosztásban dolgozó nővéreknek? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen pótlékok járnak azoknak a nővéreknek, akik rendes munkaidőben vasárnap és munkaszüneti napon is dolgoznak, órabéres díjazásban? Munkaidő-beosztásuk 24 óra munkaidő, 72 óra szabadidő. Ha a munkaszüneti napon nem dolgoznak, jár részükre a 8 órányi távolléti díj. Ha a munkaszüneti napon dolgoznak, ezen felül még a ledolgozott időre jár az órabérük is?. Vagy csak a munkaszüneti napon ledolgozott időre jár nekik díjazás, mert nincs jövedelem kiesésük, mivel a munkaszüneti napon dolgoztak? Köszönöm válaszukat..

A nevelőszülő munkaideje, járandósága és vállalkozása utáni járulékai Cikk

Hány órát dolgozik a nevelőszülő? Milyen közterhek hárulnak rá, ha e tevékenysége mellett egyéni vagy társas vállalkozó, illetve kisadózó? Összefoglaltuk.

Munkaidő: dobogós helyen a magyarok Cikk

Magyarország a teljes munkaidőben foglalkoztatottak által ledolgozott évi munkaórák számát tekintve is jobban teljesít – derül ki az MTI EU-tagállamokról szóló ma közzétett ábrájából.

Így trükköznek a cégek a munkaidő-nyilvántartással Cikk

A munkáltatók kötelesek naprakészen nyilvántartani a teljesített rendes és rendkívüli munkaidő, a készenlét kezdő és befejező időpontját, továbbá a szabadság tartamát is. Ennek ellenére sok esetben elmarad a munka- és pihenőidő nyilvántartása, helyette beléptető rendszer működik, vagy az sem, esetleg a nyilvántartás nem a valós adatokat tükrözi. Megvizsgáltuk az elméletet és a mögötte rejlő gyakorlatot.

Éljen május elseje, avagy mennyi lenne az ideális munkaidő? Cikk

Egyes kimutatások szerint – melyek a maximális heti munkaidőn túl az elrendelhető túlórák, illetve a szabadságnapok számát is figyelembe vették - a magyar az átlag munkaórákat tekintve a harmadik legtöbbet dolgozó nemzet Európában. Hogyan alakult ki a nyolcórás munkaidő?

Heti 36 órás foglalkoztatás Kérdés

Szeretném megkérdezni, hogy heti 36 órás foglalkoztatás esetén lehet-e havi díjas a dolgozó, vagy csak órabéres? Hogyan kell ilyenkor számítani a munkaidőt, lévén, hogy a ledolgozott napok száma 20-23 között változik, és nyilván nem 7 óra 20 percet dolgozik naponta, hanem mondjuk hétfő-csütörtök 8 óra, pénteken 4 óra. Így a ledolgozott havi munkaideje attól függ, hogy milyen nappal kezdődik és végződik a hónap. Kell-e ezt figyelni, ha havi díjas? Vagy egyszerűen a szerződésben meghatározott munkarend szerint dolgozik, hol többet, hol kevesebbet? Ha órabéresként foglalkoztatom, akkor rövid hónap esetén nem kapja meg a minimálbér/garantált bérminimum arányos részét. Segítséget kérek ebben eligazodni. Köszönöm.

Előkészítés, utazás, munkaközi szünet: ami munkaidő, és ami nem Cikk

Mi minősül munkaidőnek, annak mikor része az utazással töltött idő? Milyen költségek terhelik a munkáltatót a munkába járással kapcsolatban? Összefoglaltuk az előírásokat.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nők 40 gyes

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Szolgálati idő

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Munkaidőkeret rendkívüli munkaidő, pótlékok

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs