371 találat a(z) munkaidő cimkére

Háromnapos munkahét – kipróbálná? Cikk

Egy mexikói milliárdos kipróbálja, hogy a rövidebb munkaidővel járó kevesebb stressz növeli-e a hatékonyságot. A svédországi Göteborgban is hasonló kísérletbe kezdtek – írja a hvg.

Látástól vakulásig? Ennyire terhelhetők a dolgozók Cikk

A munkaerőhiány egyre több munkáltató problémája. Ennek következtében gyakori, hogy a betöltetlen státusz(ok), a szabadságon, betegállományban lévők feladatait ideiglenesen a többi munkavállaló között kell felosztani. Áttekintettük ennek munkajogi lehetőségeit és korlátait.

Munkaidő-nyilvántartás: kötelező, de van mozgásterük a munkáltatóknak Cikk

A munkáltató egyik alapkötelezettsége, hogy pontosan nyilvántartsa munkavállalói munka- és pihenőidejét. Ezt – munkaügyi ellenőrzés keretében – a felügyelet minden évben kiemelten ellenőrzi.

Rendelkezésre állás – munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem az lenne, hogy a buszos személyszállítással foglalkozó cég alkalmazottjának bérét miként kell szabályosan kiszámolni az alábbi esetben. A munkavállaló többnapos kiküldetésre megy, mert buszkiránduláshoz rendelték meg a buszt. A sofőr szállását és élelmezését a megrendelő biztosítja. A kirándulás háromnapos. Kérdés: – Mivel a sofőr ellátása és szállása biztosított, kell-e neki napidíjat fizetni (akár belföldön, akár külföldön)? – A sofőr mindhárom nap 6 órát vezet, a köztes időben csak rendelkezésre áll. Kérdés, hogy amikor a munkaidejét számolom, akkor a munkaidőbe a rendelkezésre állási idő is beleszámít, vagy csak az, amit ténylegesen vezetéssel töltött? A rendelkezésre állásra 40 százalékos pótlékot kell számolnom, ha jól tudom. Éjszakára is számolnom kell ezt a pótlékot? Ha a munkaidőbe a rendelkezésre állási idő is beleszámít, akkor azt kiadhatom pihenőnapként a dolgozónak? Ez azért lényeges, mert így a munkaideje meg fogja haladni a havi munkaórák számát, és akkor még túlórát is el kell számolni. Válaszukat köszönöm!

Teherfuvarozók munkaidő-elszámolása: erre kell odafigyelni Cikk

Közúti árufuvarozó vállalkozás két munkavállalója Németországba szállított, és 21 órát dolgozott egyfolytában. Hogyan kell a munkaidejüket elszámolni? – kérdezte olvasónk. dr. Kéri Ádám, ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Teherfuvarozók munkaidő-elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem közúti árufuvarozással foglalkozik. Két munkavállalója Németországba szállított anyagot, és 21 órát dolgoztak. Ezt hogyan kell elszámolni? Köszönöm a válaszát.

Rehabilitációs járadék melletti munka Kérdés

Tisztelt Szerkesztőség! 1956-os születésű férfiként a járadék mellett munkát tudnék vállalni. Kérdésem: hogyan, milyen munkaidő- és jövedelemkorláttal lehetséges a munkavállalás? Illetve őstermelőként is gazdálkodom az abból származó bevétel befolyásolja-e, növeli-e a munkabérből származó jövedelmet?

Phd ösztöndíj melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nappali tagozatos, ösztöndíjas PhD hallgató munkavégzésére létezik-e valamilyen korlát a foglalkoztatási jogviszonyra, munkaidőre, munkabérre vonatkozólag. Ha létezik korlát, hol van szabályozva? 2016 szeptemberétől induló phd-s jogviszony esetén lesz-e változás a jelenlegihez képest? Válaszukat előre is köszönöm!

Nyugdíjidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alapvetés úgy tudom, hogy ha valaki 8 óra helyett 4 órát dolgozik, akkor a nyugdíjra jogosító szolgálati ideje lefeleződik – ami teljesen érthető és belátható szerintem, illetve általánosságban elmondható, hogy arányosan alakul. Egy blogon olvastam azt az állítást, miszerint az azonos időszakban végzett munka viszont nem növeli a szolgálati időt. Kérdésem az lenne, hogy ez igaz-e? Arra gondolok itt, hogy valaki nem egy munkahelyen dolgozik a 8 órás munkája után még 4-et (mert azt nyilván túlórába számolnák el és nem is releváns ez most), hanem arra, ha valaki a 8 órás munkája után még egy másik munkahelyen is munkát vállal további 4 órában. Ekkor nem nő a szolgálati idő 1,5-szeresére? Az, hogy a nyugdíjának a várható összege emelkedik, az világos, és természetes, mert nyugdíjjárulékot (és minden mást természetesen) vonnak belőle. De nem látom be, hogy ha feleződik a szolgálati idő a kevesebb munkával, akkor miért ne lehetne több a több munkával? Köszönöm válaszát előre is.

Egyenlőtlen munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Állattenyésztésben dolgozók folyamatosan dolgoznak nem rendkivüli munkaidőben. 15-17 napot dolgoznak 10 órában. Kérdésem: a munkaszerződésük mellékletét képező tájékoztatóban elegendő azt leírni, hogy 10 órát dolgoznak, és ott aláírja a munkavállaló is. Napi bérük van, ami fix napi díjból és mozgóbérből tevődik össze. A számfejtéskor a ledolgozott napok vannak bésrszámfejtve, a programban viszont szerepeltetve van a havi munkanap x 8 óra is. A ledolgozott munkaórájuk a pihenőidővel így megegyezik azzal, mintha normál órás munkarendben dolgoznának.Kérdésem, hogy vezethetjük-e így a munkaidő-nyilvántartást a ledolgozott napokkal, és elegendő-e ezt a tájékoztatóba beleírni?

Egyszerűsített foglalkoztatott napi maximális munkaideje Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kormányhivatal foglalkoztatási főosztály munkavédelmi és munkaügyi ellenőrzési osztálya munkaügyi ellenőrzést végzett cégünknél. Cégünk vadriasztási feladatok ellátására hivatásos vadászokat alkalmaz, egyszerűsített foglalkoztatottként. A három vadász naponta váltja egymást. Naponta 0.00-24.00 között végzik a munkájukat. Az ellenőrzés napján – az időjárás és a szezonalitás miatt – éppen nem volt jelen ilyen dolgozó a cégnél, azonban az ellenőr szóban azt közölte az ügyvezetővel, ha 12 órát meghaladóan munkát végző személyt talál a cégnél, azt ő hazaküldi. (Sajnos jogszabályi hivatkozást nem említett.) Szeretnénk tudni, hogy valóban van-e joga ilyen intézkedést tenni, és ha igen, milyen jogszabály alapján. Tisztelettel: Szatmáriné

Sztrájk bénítja meg Franciaországot Cikk

Határozatlan idejű sztrájkba lépnek kedd este 8 órakor Franciaországban a vasutasok, ami tovább mélyítheti a konfliktust a kormányzat és a munkajogi reform visszavonását követelő és az ország lebénításával fenyegető szakszervezetek között, alig 10 nappal a labdarúgó Európa-bajnokság kezdete előtt. A kormányzat ugyanakkor kedden sorozatos engedményeket tett más szakszervezeti követeléseknek.

Munkaidőkeret: amit tudni kell a beosztásról, a távollétről, a túlóráról Cikk

A munkaidőkeret sokkal rugalmasabb munkaszervezést tesz lehetővé a munkáltatók számra, mint, ha az általnos munkarendben foglalkoztatná a dolgozóit. Bevezetéséről szabadon dönthet a munkáltató, alkalmazására azonban szigorú szabályok vonatkoznak. Cikkünkben példákon keresztül részletezzük egyebek mellett a keret tartamára, a túlórára, a hétvégi munkavégzésre, a biztosítandó pihenőidőre vonatkozó rendelkezéseket.

5 fontos dolog, amit az egyszerűsített foglalkoztatásról tudni kell Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatás, alkalmi munkavégzés speciális szabályainak a kialakításánál meghatározott szektorokban előforduló (mezőgazdaság, turizmus), tipikusan rövid ideig fennálló munkaviszonytípusra kívánt a jogalkotó kellően rugalmas, átlátható és könnyen betartható szabályrendszert alkotni. A hatályos szabályozás ezen elvek mentén eltérő előírásokat tartalmaz többek között a munkaviszony létrejöttére, bejelentésére, tartalmára, a minimális díjazás szintjére, a közteherfizetésre, valamint a munka és pihenőidő szabályaira is. A leglényegesebb eltérésekre az alábbiakban hívjuk fel a figyelmet.

Nyugdíj melletti kereseti korlát 1951-ben született férfi esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1951. 01. hóban született férfi 2011. 02. 01-gyel öregségi nyugdíjba ment. Kérdésem az, hogy vonatkozik-e rá kereseti korlát a 2016. évben? Ha igen, milyen összeg? Számít-e, hogy milyen munkaidővel keresi meg az esetleges korlát alá tartozó összeget? Köszönettel: Reményiné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Fordított áfa építőipari szolgáltatásnál

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Ingatlaneladás

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Magánszemély nevére szóló számla fizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs