362 találat a(z) munkaidő cimkére

Kft.-ügyvezető és katás egyéni vállalkozó II. - folytatás Kérdés

Tisztelt Széles Imre! A témában adott válaszához (http://adozona.hu/kerdesek/2017_10_21_Egyeni_vallalkozo_kftvel_jlh) kapcsolódan szeretném kérdezni, hogy egy munkaviszonyos ügyvezetőnek el kell számolnia milyen jogcímen tölti az idejét a saját cégében? A hivatalos munkaidőn kívül nem lehet a saját vállalkozásában jelen, csak azért mert szeret ott lenni? A részmunkaidő "életszerűségét" egyik oldalról az elvégzendő munka mennyisége alapján becsülik talán. De mi van akkor, ha tapasztalati úton egy munkaügyi ellenőr a helyszínen azt látja, hogy a jelenléti ív alapján az ügyvezető 8 és 9 óra között letöltötte a munkaidejét, de még 10 órakor is jelen van a helyszínen?

Egy vagy kettő nap? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a vállalkozás tevékenységének jellegéből kifolyólag van olyan munkavállaló, akinek a munkaideje átnyúlik a következő napra (22-06 óra között dolgozik), és egyszerűsített foglalkoztatottként foglalkoztatott, akkor az 1 vagy 2 napnak minősül-e bejelentés és közteher szempontjából? Köszönöm a választ!

Rokkantsági ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném a segítségét kérni abban, hogy mikortól érvényes a rokkantsági ellátásban részesülő személy foglalkoztatásának eddigi heti 20 órás korlát eltörlése? Köszönettel: Szalánczi Dóra

Műszakpótlékra jogosultság megállapítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 141. § (2) bekezdés értelmezése kapcsán merült fel, hogy a két feltétel közül a másodiknak, azaz, hogy "a legkorábbi és a legkésőbbi kezdési időpont között legalább négy óra eltérés van", adott munkaidőben elegendő egyszer teljesülnie a jogosultság megállapításához, vagy a beosztott munkaidő egyharmadában kell teljesülnie? Megtisztelő segítségét előre is köszönöm! Üdvözlettel: Szabó Csilla

Egyéni vállalkozó többes jogviszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! A többes jogviszony esetén a munkaidők összeszámításáról szóló cikkeket, illetve a Tbj.-t olvasva jól gondolom, hogy egy egyéni vállalkozó kizárólag akkor nem minősül főállású egyéni vállalkozónak (nem nyugdíjas, nem nappali tagozatos), ha heti 36 órát meghaladó munkaviszonya van? Ha átalakulna társas vállalkozássá, a jelenleg meglévő heti 20 órás munkaviszonya lehetővé tenné, hogy a társas vállalkozásban csak a minimális járulékalap fele után fizessen járulékot? Számít az összeszámításban bármelyik formában a heti 20 órás munkaviszony? Köszönettel: Jászné

Szociális hozzájárulási adó alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több munkaviszony esetén, ha egyik sem éri el a heti 36 órát, miként alakul a szociális hozzájárulási adó fizetési kötelezettség? Ilyen esetben valóban legalább az időarányos minimálbér után meg kell fizetni a szociális hozzájárulási adót minden jogviszonyban? Válaszát előre is köszönöm!

Közérdekű nyugdíjas szövetkezet munkaügyi és munkavédelmi kötelezettségek Kérdés

Tisztelt Szakértők! Az egyik ügyfelünk közérdekű nyugdíjas szövetkezet könyvelésére, bérszámfejtésére és munkaügyi, munkavédelmi ügyeinek intézésére kért tőlünk ajánlatot. Mivel a szövetkezetben a tagok, nem munkaviszonyban vannak, nem látjuk át a munkaüggyel, munkavédelemmel kapcsolatos kérdéseket. Feladatteljesítés van, nem munkaidő. Abban szeretnék tanácsot kérni, hogy milyen munkaügyi és munkavédelmi kötelezettségei vannak a tagokkal szemben a szövetkezetnek? Kell-e munkaidőbeosztás-nyilvántartás, van-e szabadság, kell-e üzemorvos, munkavédelmi oktatás, egyéni védőfelszerelés, a jogviszony keletkezésére és megszüntetésére milyen jogszabályi előírások vonatkoznak, milyen törvényeket, jogszabályokat kell megnézzünk ezekkel kapcsolatosan. A közérdekű nyugdíjas szövetkezet működéséhez kapcsolódó jogszabályhelyeket szeretnénk megtalálni. Köszönöm szépen a segítséget! Krcsik Eszter

Kiskereskedelem munkaidő-beosztás sajátosságok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiskereskedelem munkaidő-beosztásának sajátosságaira lennék kíváncsi. Pihenőidő, vasárnapok, éjszakai munkavégzés, ünnepnapi munkavégzés... Ügyfelem több boltot üzemeltet minden nap 5-19h, 6-22h. Nyáron az egyik bolt éjjel-nappaliként működne. Válaszát előre is köszönöm!

Munkaszerződés: amit feltétlenül írjon bele, és amit biztosan ne! Cikk

Sokszor merül fel a munkáltatók részéről a kérdés, hogy mit kell, illetve célszerű munkaszerződésben szabályozni. Bizonyos elemek nélkül ugyanis a munkaviszony létre sem jön. Más elemek munkaszerződésben történő feltüntetése nem kötelező ugyan, de hasznos. Olyan elemek is vannak azonban, amelyek feltüntetése kifejezetten hátrányos a munkáltatók számára. Végezetül pedig vannak olyan elemek is, melyeket egyszerűen szükségtelen munkaszerződésben szabályozni. Lássuk, mire kell különösen ügyelni.

Mt., 44 munkanap vagy 352 óra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 53. § szerinti 352 órát lehet úgy bontani, hogy beosztás szerinti munkanaponként az Mt. 53. § szerinti foglalkoztatásra 2 órában kerüljön sor, a többi 4-6 órában "normál" foglalkoztatás történik? A munkáltatónak arról, hogy 44 munkanap vagy 352 óra alapján számol, mikor, milyen formában kell döntenie (szabályzat, minden munkavállalónál máshogy, de írásban, szóban is elegendő)? Köszönettel.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Lehetséges-e, és ha igen, akkor milyen feltételek mellett (túlóra, műszakpótlék, stb.) lehet egyszerűsített foglalkoztatás keretében napi 8 óránál tovább foglalkoztatni valakit? 2. Hogyan kell kiszámítani, milyen feltételek mellett és adminisztrációval kell az egyszerűsített foglalkoztatás keretében foglalkoztatottnak kiadni a szabadságát? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szekeres Zsolt

Lehet-e a törvény szerint napi 12 órát vagy többet dolgozni? Cikk

Van-e lehetőség arra, hogy a több munkáltató által foglalkoztatott munkavállaló jogszerűen napi 12 munkaórát dolgozzon? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Több munkáltató Kérdés

Több munkáltató által foglalkoztatott munkavállaló együttes munkaideje eléri a 12 munkaórát. Dolgozhat-e a munkavállaló ennyit, és a munkáltatóknak hogyan kell ezt kezelniük?

Sportolók pótlékelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésre keresem és kérem a válaszukat. 1. Sporttevékenységet végző kft.-ben alkalmazott sportolók alkalmazhatják-e az ekho szabályai szerinti adózást? 2. A sportolók munkaidő-beosztás és munkaideje nem szabványos. Részükre milyen módon lehet alkalmazni a munka törvénykönyve 145. §-a szerinti pótlékátalányt? Milyen dokumentáció, illetve elszámolás szükséges a helyes alkalmazás érdekében? A munkaszerződésben elég-e rögzíteni, hogy a munkabér tartalmazza a pótlékokat. Nevesíteni szükséges-e az e rendszerben elszámolni kívánt pótlékokat? Milyen munkaidő-nyilvántartást kell ez esetben vezetni? Tisztelettel várom válaszukat!

Célkeresztben az alkalmi és idénymunka: erre figyeljen oda! Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok betartását ellenőrzi célvizsgálat keretében idén nyáron a munkaügyi felügyelet a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott éves ellenőrzési terv szerint. Cikkünkben sorra vesszük, mely szabályokra kell fokozottan ügyelni.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Magyar áfás külföldi számla

Bunna Erika

adótanácsadó

Láncügylet áfavonzata

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs