339 találat a(z) munkaidő cimkére

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több munkavállaló dolgozna másik munkáltató számára az Mt. 30. pontja (53. §-a) alapján. Ön szerint ilyenkor, ha az egyik munkavállaló beosztottjaként, csak az ő utasítását követve dolgozik a többi munkavállaló, akkor a más munkáltatónál történő munkavégzés csak az egyik vagy valamennyi munkavállaló tekintetében történik meg? Az Mt. alapján, megállapodás útján, értelmezésem szerint a 44 munkanap bővítésére is van lehetőség, ha az egymással összevethető rendelkezések alapján mégis a munkavállaló javára történik az eltérés. A más munkakörnél, illetve munkahelyen történő munkavégzés esetén ez jónak tűnik. Viszont kétséges, hogy a más munkáltatónál történő munkavégzés 44 munkanapot meghaladó részét nem minősíti-e bíróság vagy felügyelet a munkaerő-kölcsönzésre irányuló szabályok kijátszásának. Önnek mi a véleménye? Segítségét köszönöm. Tisztelettel.

Munkaidőkeret: így kell munkabért és bérpótlékot fizetni Cikk

Munkaidőkeret, azaz egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a munkabér havi összege a munkaidő-beosztás függvényében ingadozhat, bizonyos bérpótlékok fizetése pedig a munkaidőkeret lejárta utáni időszakra tolódhat.

Munkaidő-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az elektronikus munkaidő-nyilvántartás kiváltja a papír alapú jelenléti íveket egy munkaügyi ellenőrzés alkalmával? Köszönöm.

Már júliustól változna a munka törvénykönyve Cikk

A hosszú termékciklikusokhoz igazodva meghosszabbítaná a jelenleg legfeljebb 12 hónapos munkaidőkeretet az Országgyűlés Gazdasági bizottsága.

Bérpótlék és munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását, hogy ha a munkavállaló részmunkaidőben dolgozik, akkor a számára alapbérén felül járó szociális ágazati összevont pótlék összegét arányosítani kell-e a munkaidejével? A bérpótlékról rendelkező 257/2000. kormányrendeletben nem találtam erre nézve semmit, az Mt. alapján a bérpótlékokat arányosítani kell. De az ágazati pótlék nem olyan természetű juttatás, mint például egy éjszakai pótlék, ez nem kötődik a rendes munkaidőhöz, inkább egy általános béremelés. Ez persze nem mond ellen az arányosításnak, csak nem vagyok benne biztos, hogy kötelező-e arányosítani, vagy kifizethető lenne a teljes összeg, függetlenül attól, hogy valaki 20, 30 vagy 40 órás?

Főállású munkaszerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy egy munkavállalónak kettő főállása (havi 168 óra két helyen) lehet-e? Az egyik helyen reggel 7-16 óráig dolgozik, a másik, új munkahelyén kötetlen munkaidőben végezné el a munkát 168 órás havi munkaidőkeretben. Ez így lehet-e, vagy az egyik munkaviszonynak rövidebb munkaidejűnek kell lennie, mint havi 168 óra? Válaszukat előre is köszönöm. Zsók Gabriella

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó esküvői videókat készít. Szeretne majd a rendezvényekre egyszerűsített foglalkoztatás keretében kisegítőt venni maga mellé. A munkaidő jellemzően 16 órától hajnali 2 óráig tart. Abban kérném megerősítését, hogy az egyszerűsített foglalkoztatottat két munkanapra szükséges bejelenteni? Köszönöm

Tachográf kiértékelése bérszámfejtéshez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó kft. gépjárművezetőinek bérszámfejtésével/munkaidő elszámolásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A sofőrök 4 havi munkaidő keretben dolgoznak, havi fix bruttó bérben, a bérszámfejtéshez a tachográfból kiszedett információkat használjuk. A tachográf kiértékelésben az alábbi információk szerepelnek: munkaidő kezdete, vége, hossza, járművezetés hossza, egyéb munkavégzés, megszakítás hossza, rendelkezésre állási idő, összmunkaidő, éjszakai vezetés időtartama, megtett kilométer. A fix havi bruttó béren felül belföldi napidíjat, illetve üzemanyag megtakarítás jogcímen is kapnak jövedelmet a sofőrök. Kérdésem, hogy: - mely tételekre kell munkabért fizetni - mely jogcím számít bele a munkaidőbe, mely jogcímek csökkentik az időkeretet - milyen munkaügyi szabályoknak kell eleget tenni a sofőrök munkaidő beosztásánál - mely napokra, mennyi belföldi napidíj jár a munkavállalónak - hogyan kell kiszámítani a maximálisan adható üzemanyag- megtakarítás összegét. Előre is köszönöm

Túlóra, készenléti díj Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném sürgős válaszukat kérni a következő témában. Temetkezési vállalkozás alkalmazottai munkaszerződés szerint heti 40 órában dolgoznak, a minimálbérnél magasabb jövedelemmel. A 40 órán túl éjszakára és hétvégére előre meghatározott beosztással készenlétet is teljesitenek.Emellett túlóráznak is. Gyakran előfordul, hogy a készenlét alatt munkavégzésre is sor kerül. Szeretnénk kérdezni, hogy miként lehet ezt kezelni, milyen nyilvántartást kellene vezetnünk, illetve hogyan kell a bérszámfejtést helyesen megállapítanunk? Hogyan kell számfejteni a hétköznapi, a hétvégi túlórákat? Biztosithatunk-e a túlóra helyett szabadidőt? Illetve hogyan kell számfejteni a készenlétben töltött időt akkor, ha nem történik ezidő alatt munkavégzés, illetve, ha történik? Mennyire kell a munkaszerződésben, illetve a jelenléti íven részletezni mindezt? Mondhatja-e a munkáltató, hogy mondjuk a minimálbér kétszeresét állapítja meg bérként, és ez még heti plusz 30 óra munkaidőt is tartalmaz, bármely címen, ha szükség van rá? Szeretnénk még megkérdezni, hogy van-e felső korlátja havonta a munkában töltött óraszámnak? Segítségüket megköszönve, várom válaszukat. Tisztelettel: Borosné

Nagypénteki munkaszünet: így érinti a dolgozókat és a munkáltatókat Cikk

A parlamenti végszavazásra váró törvényjavaslat szerint várhatóan már az idei évben is munkaszüneti nap lesz a húsvét előtti péntek, azaz nagypéntek. A munkáltatói érdekképviseletek jelezték, hogy nem fogadják osztatlan lelkesedéssel az új munkaszüneti napot, mivel így újabb napra kell munkavégzés nélkül bért fizetniük, sőt, a munkaszüneti napon dolgozóknak 100 százalékos bérpótlék jár. Nézzük, hogyan érintené ez a változás munkajogi szempontból a munkavállalókat és a munkáltatókat!

Rövidebb pénteki munkanappal javítanának a japánok magánéletén Cikk

Egyes japán vállalatoknál és kormányhivatalokban lerövidítették a pénteki munkaidőt, hogy javítsanak az alkalmazottak munkával és magánélettel töltött idejének egyensúlyán.

Munkavédelmi képviselő munkaidő-kedvezménye Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk munkavédelmi képviselője megválasztásra került, aki a cégünk alkalmazottja. Kérdéseim a következők: kell-e a munkaszerződést emiatt módosítani, vagy elég egy feladatköri leírás készítése? Ha a munkaszerződés módosítása szükséges, mit kell tartalmazzon a képviselet vonatkozásában? Az munkavédelmi törvény alapján a munkavédelmi képviselőnek biztosítani kell munkaidő-kedvezményt. Ezt csak akkor kell, amennyiben ő kéri, vagy minden hónapban kötelezően kérni-adni szükséges? A munkavédelmi képviselettel kapcsolatos feladatait elvégezheti-e oly módon, hogy a fő munkakörét megszakítva ezzel foglalkozik, szükséges-e ezt dokumentálni esetleg a jelenléti íven, vagy máshol? Köszönöm válaszát.

Díjazás, munkaidő: mit szabályozhat egyoldalúan a munkáltató? Cikk

A munkáltató egyoldalú jognyilatkozatait, kötelezettségvállalásait az általa egyoldalúan megállapított belső szabályzatban vagy egyoldalúan kialakított gyakorlat érvényesítésével is megteheti. Ezt pedig érdemes kihasználnia, hiszen a szabályzat a megállapodáshoz képest számos előnyt kínál.

Évtizedes munkajogi perre tett pontot a Kúria Cikk

Munkaidőként kell-e elszámolni a várakozási időt? Erről pereskednek a felek másfél évtizeden át.

Munkaközi szünet Kérdés

Tisztelt Szakértő! 5/2-es munkarendben dolgozunk, teljes munkaidőben. Igaz-e, hogy 2017. január 1-jétől a munkaközi szünetet nem kell ledolgoznunk, a munkaközi szünet része a munkaidőnek? Köszönettel várom válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Térítés nélküli gyógyászati eszköz könyvelése

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Előre értékesítés lehetősége

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Beolvadásos kiválás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs