304 találat a(z) munkaidő cimkére

Sportolók pótlékelszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két kérdésre keresem és kérem a válaszukat. 1. Sporttevékenységet végző kft.-ben alkalmazott sportolók alkalmazhatják-e az ekho szabályai szerinti adózást? 2. A sportolók munkaidő-beosztás és munkaideje nem szabványos. Részükre milyen módon lehet alkalmazni a munka törvénykönyve 145. §-a szerinti pótlékátalányt? Milyen dokumentáció, illetve elszámolás szükséges a helyes alkalmazás érdekében? A munkaszerződésben elég-e rögzíteni, hogy a munkabér tartalmazza a pótlékokat. Nevesíteni szükséges-e az e rendszerben elszámolni kívánt pótlékokat? Milyen munkaidő-nyilvántartást kell ez esetben vezetni? Tisztelettel várom válaszukat!

Célkeresztben az alkalmi és idénymunka: erre figyeljen oda! Cikk

Az egyszerűsített foglalkoztatásra vonatkozó szabályok betartását ellenőrzi célvizsgálat keretében idén nyáron a munkaügyi felügyelet a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott éves ellenőrzési terv szerint. Cikkünkben sorra vesszük, mely szabályokra kell fokozottan ügyelni.

Rövidebb munkaidő a hőség miatt Kárpátalján Cikk

A munkanap hosszának egyórás csökkentését rendelte el Kárpátalja területén a rendkívüli meleg miatt szerdától jövő csütörtökig Hennagyij Moszkal, az ukrajnai megye kormányzója – közölte a Kárpátalja megyei állami közigazgatási hivatal sajtószolgálata.

Hőség miatti extra pihenőidő: szabályok, amelyeket be kell tartani Cikk

Az egészséget nem veszélyeztető, biztonságos munkavégzés lehetőségét a munkáltató köteles biztosítani, így a hőség idején túlzottan meleg munkahelyen dolgozók védelméért is felelős. A vonatkozó szabályokat részben a munkavédelmi törvény, részben az arra épülő rendeletek írják elő.

Példák a munkavállaló hátrányára köthető megállapodásokra Cikk

A munkavállaló hátrányára is köthető megállapodás, ha az adott kérdésben ezt a munka törvénykönyve megengedi. A törvény mintegy 50 ilyen lehetőséget kínál.

Sofőr munkavégzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Autóvezetőt alkalmazna a munkáltató teherautóra (nem tachográfos autóról van szó) változó óraszámban. A munkakörébe a szállításon kívül segédmunkás jellegű (rakodás) munkafolyamat is beleszámítana. Ilyen esetben meg kell neki adni a garantált bérminimumot? Maximum hány hónapos munkaidőkeretben lehet foglalkoztatni a munkavállalót? Az autóvezető mennyi óraszámot vezethet le egyfolytában pihenőidő nélkül, illetve mennyi pihenőidőt kell számára biztosítani? Ha a vezetés után nekilát a rakodói feladatainak, a napi munkaidejét a vezetéssel együtt kell feltüntetni a jelenléti íven, amire érvényes Mt. napi 12 órás határa? Ebbe beleszámít ilyen esetben a pihenőidő is? Válaszát köszönöm

Munkaidő-kedvezmény? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Röntgenosztályon dolgozunk, ionizáló sugárzásnak kitett munkahelyen, közalkalmazotti jogviszonyban (30, illetve 40 éve), teljes munkaidőben, munkaidőn túl pedig felváltva készenléti ügyeletet is ellátunk. A jogalkotó eredeti szándéka szerint hajdan többféle kedvezményben részesültünk: napi 6 órás munkaidő, korkedvezményes nyugdíj, "sugár"-pótlék stb. Ezek időközben sorra elkoptak, jelenleg a munkaidő-kedvezmény körül van jogszabály-értelmezési problémánk a munkáltatóval. A 356/2008. (XII.31.) kormányrendelet 11. §-a szerint: "A teljes napi munkaidőből hat órát kell a munkahelyen töltenie ...stb." Kérdéseim: 1. Hol kell eltölteni a fennmaradó 2 órát, ha a napi munkaidő 8 óra? Erről nem rendelkezik a jogszabály, bizonyára annyira egyértelmű... 2. Hogyan kell kitöltenünk szabályosan a "jelenléti" ívet, 6 óra időtartamról, vagy 8 óráról? 3. Ha 6 órát vagyunk a munkahelyünkön, akkor 18 óra a készenlét időtartama, vagy 16 óra? 4. Az úgynevezett "munkaköri leírás"-ban előírhatja-e a munkáltató, hogy a hiányzó 2 órát a telephely egy másik részlegén dolgozzuk le? Eközben készenlétben is vagyunk, ha kell? 5. Létezik-e még heti 36 órás munkaidő? (Ugyanis időnként ez is előkerül.) Válaszát előre is köszönöm, Mód Ildikó

A munkaidővel trükköznek a cégek a megemelt minimálbér miatt Cikk

Feltételezhető, hogy az év első negyedében megugró részmunkaidős foglalkoztatottak között vannak olyanok is, akiket csak "papíron", a minimálbér emelése miatt soroltak át – írja a hétfői Világgazdaság a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) elemzésére hivatkozva.

Minden, amit a diákmunkáról tudni kell Cikk

A nyári szünidő alatt sok diák szeretne munkát vállalni. A munkáltatók pedig ennek kifejezetten örülnek, hiszen a munkaerőhiány egyre több ágazatot sújt.

Túlóra: heti 10 óra Kérdés

Tisztelt Adózóna! Az lenne a kérdésem, hogy ha egy dolgozót heti 50 órában szeretnénk alkalmazni, akkor milyen feltételekkel, munkaszerződéssel tehetjük ezt meg? A 40 óra feletti rész minden esetben túlórának számít? Ha igen, úgy azt milyen százalékkal szükséges számolni? Vagy eleve lehet 50 órásra készíteni az induló munkaszerződést, és akkor nem kell túlóradíjat fizetni? 8-18 óráig tartana majd a munkaideje napi szinten, vagyis heti 5x10 óra lenne. Előre is köszönöm

Munkaszerződéstől eltérő foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Több munkavállaló dolgozna másik munkáltató számára az Mt. 30. pontja (53. §-a) alapján. Ön szerint ilyenkor, ha az egyik munkavállaló beosztottjaként, csak az ő utasítását követve dolgozik a többi munkavállaló, akkor a más munkáltatónál történő munkavégzés csak az egyik vagy valamennyi munkavállaló tekintetében történik meg? Az Mt. alapján, megállapodás útján, értelmezésem szerint a 44 munkanap bővítésére is van lehetőség, ha az egymással összevethető rendelkezések alapján mégis a munkavállaló javára történik az eltérés. A más munkakörnél, illetve munkahelyen történő munkavégzés esetén ez jónak tűnik. Viszont kétséges, hogy a más munkáltatónál történő munkavégzés 44 munkanapot meghaladó részét nem minősíti-e bíróság vagy felügyelet a munkaerő-kölcsönzésre irányuló szabályok kijátszásának. Önnek mi a véleménye? Segítségét köszönöm. Tisztelettel.

Munkaidőkeret: így kell munkabért és bérpótlékot fizetni Cikk

Munkaidőkeret, azaz egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén a munkabér havi összege a munkaidő-beosztás függvényében ingadozhat, bizonyos bérpótlékok fizetése pedig a munkaidőkeret lejárta utáni időszakra tolódhat.

Munkaidő-nyilvántartás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az elektronikus munkaidő-nyilvántartás kiváltja a papír alapú jelenléti íveket egy munkaügyi ellenőrzés alkalmával? Köszönöm.

Már júliustól változna a munka törvénykönyve Cikk

A hosszú termékciklikusokhoz igazodva meghosszabbítaná a jelenleg legfeljebb 12 hónapos munkaidőkeretet az Országgyűlés Gazdasági bizottsága.

Bérpótlék és munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem szíves tájékoztatását, hogy ha a munkavállaló részmunkaidőben dolgozik, akkor a számára alapbérén felül járó szociális ágazati összevont pótlék összegét arányosítani kell-e a munkaidejével? A bérpótlékról rendelkező 257/2000. kormányrendeletben nem találtam erre nézve semmit, az Mt. alapján a bérpótlékokat arányosítani kell. De az ágazati pótlék nem olyan természetű juttatás, mint például egy éjszakai pótlék, ez nem kötődik a rendes munkaidőhöz, inkább egy általános béremelés. Ez persze nem mond ellen az arányosításnak, csak nem vagyok benne biztos, hogy kötelező-e arányosítani, vagy kifizethető lenne a teljes összeg, függetlenül attól, hogy valaki 20, 30 vagy 40 órás?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tulajdonos munkavégzése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Gyakornok

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

10 százalék költséghányad, tételes költség, járulék

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 február
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close