348 találat a(z) munkaidő cimkére

Alkalmazás mezőgazdasági munkakörben Kérdés

Tisztelt Uram, Hölgyem! Mezőgazdasági munkakörben (almatermesztés, permetezés, metszés stb.) alkalmazunk dolgozókat és arra szeretnénk választ kapni, hogy milyen munkaidő-beosztásban, és milyen munkarendben alkalmazhatjuk őket, milyen pótlékokat kell elszámolnunk részükre? Van olyan időszak, amikor hétvégén is (szombat, vasárnap) dolgoznak és túlórájuk is van. Segítségüket előre is köszönjük. -- Üdvözlettel: Balogh Istvánné munkaügyi és számviteli ügyintéző Szatmárkert-Hodász Szövetkezet 4400 Nyíregyháza Sólyom u. 3. 30/701-7295 42/504-359

Megbízás és az idő viszonya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem, hogy vitatható-e egy biztosítási jogviszonyt nem keletkeztető megbízási szerződés jogossága, ha a feladat nagyságából vélelmezve, vagy például egy építési naplóban dokumentálva az derül ki, hogy a munka időigénye meghaladja egy heti 40 órás foglalkoztatás 30 százalékát. Tudom, hogy a megbízás feladat elvégzésére irányuló önálló tevékenység, csak azt szeretném tudni, hogy ilyen összefüggések itt vizsgálandók-e. A szerződő felek egyébként egy háztartásban élő közeli hozzátartozók. Köszönettel: Jászné

Kiküldetés, munkaidő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kiküldetés sajátos megvalósulásának munkajogi vonatkozásairól szeretnék kérdezni. A munkáltató civil szervezet egy nyertes pályázata kapcsán 7 fős delegációt küld másfél év alatt 6 alkalommal külföldre, illetve Magyarországra, négy szervezet együttműködésével megvalósuló, képzés jellegű projektben való részvételre. Ezek a kiküldetések 2-6 naposak, a résztvevők teljes ellátást kapnak, a kiutazás költségét is téríti a pályázat. De mi a helyzet a munkaidő elszámolásával ilyenkor? Példaként az első ilyen alkalom volt márciusban, ami egy szerdai (munka)napon 750 kilométernyi utazással kezdődött (11 óra), a kötelező programok csütörtöktől vasárnapig, naponta 6-8-10 órán keresztül tartottak, és hétfőn, 11 óra utazással, este értek véget. Távolléti díjat kell számítani? Mely napokra? A munkavállalók szívesen vettek részt a programban, amely fárasztó volt, de izgalmas, így a plusz ráfordításuk (utazás, hétvége) a szerzett élmények révén megtérült. De a munkaidővel hivatalosan is el kell számolni, ehhez kérném a szíves segítségüket! Üdvözlettel: Bencze Ágnes

Amikor munkaidőnek számít a készenlét is Cikk

„Munkaidőnek” kell tekinteni a munkavállaló otthoni készenléti idejét, ha rövid időn belül köteles reagálni munkáltatója hívásaira, és meg kell jelennie a munkavégzés helyén – mondta ki az Európai Unió Bírósága a C-518/15. számú ügyben hozott ítéletében. A hatályos magyar munka törvénykönyve mindössze annyit tartalmaz, hogy a készenlétet teljesítő munkavállaló haladéktalanul köteles rendelkezésre állni a munkáltató utasítása esetén. Azt már nem határozza meg, hogy közelebbről ez milyen időtartamot jelent.

Vállalkozás és munkaviszony gyes alatt: munkaidő, járulékok Cikk

Több kérdés is érkezett a gyermekgondozást segítő ellátás (gyes) alatti keresőtevékenységre és tb-terhekre vonatkozóan. A kérdésekre alapozva összefoglaljuk a gyes folyósítása alatt folytatott munkaviszony és vállalkozás esetén alkalmazandó szabályokat.

Munkaközi szünet mint a munkaidő része Kérdés

Az intézményben 40 órás a heti hivatalos munkarend, amely a munkaidőt és a napi 20 perc munkaközi szünetet tartalmazza. A munkaközi szünet az Mt. általános szabályaitól eltérően – munkavállaló javára eltérően – része a munkaidőnek. A munkahét általános beosztása következő: hétfőtől-csütörtökig 7.30–16.00 óráig, pénteken 7.30–13.30-ig. A munkáltató rendelkezhet-e a fentiek szerint, erre lehetőség van-e, jogilag megfelelő-e ez a rendelkezés? Köszönöm válaszukat!

Tanulók étkezési szünete Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tanulószerződéssel foglalkoztatott diákok esetében, akik 7 vagy 8 órát vannak nálunk naponta gyakorlaton, a 20 perc étkezési szünet beletartozik-e a gyakorlati idejükbe vagy azon felül kell a 7-8 órát munkával tölteniük? Válaszát előre is köszönöm!

Van, ahol már 4 napos a munkahét Cikk

Az online végezhető új szakmák megjelenése és a munkavállalók preferenciáinak változása nyomán Magyarországon is előtérbe került az otthoni munkavégzés.

Ezek a részmunkaidő szabályai Cikk

Részmunkaidő esetén a napi munkaidő mértékére nincs megállapított minimum: akár napi vagy heti 1 órára is létesülhet a munkaviszony, és a munkaidő tartamának nem kell egész órának lennie. Hogyan kell kiadni a szabadságot, betegszabadságot annak a munkavállalónak, aki például csupán heti egyetlen napot dolgozik? Miért előnyös a részmunkaidős foglalkoztatás sajátos típusa, a munkavégzés behívás alapján? Melyek a részmunkaidő sajátos szabályai? Írásunkból megtudhatja.

Munkaszerződés módosítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó vegyeskereskedést üzemeltet. A kérdéses alkalmazott itt van 1992-től főállású munkaviszonyban. A vállalkozónak évek óta stagnál a bevétele és mindennapi likviditási problémái vannak. Mivel a forgalom gyenge, így a dolgozó napi munkaidejét négy órában szeretné meghatározni, amihez a dolgozó nem járul hozzá. A munkavállaló 2019 decemberében tudna elmenni a nők 40 éves kedvezménnyel nyugdíjba. Elmondása szerint járt a munkaügyi tanácsadáson valamelyik központba és azt tanácsolták neki, hogy mondjon ő fel, és az indoklásba írja bele, hogy a munkaidő-csökkentéssel hátrányos helyzetbe kerül, és akkor köteles a munkáltató végkielégítés szabályait alkalmazni. A vállalkozó nem elküldeni akarja, csak csökkenteni a munkaidejét. Ha végkielégítést kell fizetni, "bezárhatja az ajtót". A dolgozó 1961-es születésű, így még szerintem nincs védett korban sem, mivel az öregségi nyugdíj korhatárt 2025-ben éri el. Mit tud tenni a vállalkozó ebben a helyzetben? Ha valóban így van, hol találom a törvényben? Mielőbbi válaszát megköszönve, tisztelettel : Szabóné

28 órás munkahét! Csak kiharcolta a legnagyobb német szakszervezet Cikk

Több hétig tartó sztrájksorozatával elérte a legnagyobb német szakszervezet a 28 órás munkahét intézményének bevezetését a fém-, és elektronikai iparban.

Munkaidő, pihenőidő Kérdés

Tisztelt Cím! 12-14 órás munkaidővel hány egymást követő napon lehet a munkavállalót dolgoztatni? A munkaidő hajnali 4 óra és hajnali 5 órakor kezdődik felváltva egymás után. Ha munkavállaló 4 órakor kezd és 18 órakor fejezi be a munkát, akkor a következő napon kezdhet-e hajnali 5-kor? Három egymást követő napon ilyen időbeosztással lehet-e dolgozni? Mi a szabályos foglalkoztatás ilyen munkaidő mellett? A munkaszerződés heti 40 órás munkaidővel és egyenlőtlen időbeosztásra kötötték. Az éjszakai pótlékot köteles-e fizetni a munkáltató? Köszönöm a választ: Zsu

Rehabilitációs ellátás melletti munkavégzés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék, hogy rehabilitációs ellátás mellett hogyan lehet munkát vállalni? Hány órában, illetve milyen maximális bérezés mellett? Válaszukat előre is köszönöm!

Ügyvezető jogviszonya plusz járulékai Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kivás kft.-ben 50 százalékos tulajdonos egyben ügyvezető is. Kérdésem a következő: 1: Máshol van főállása 8 órás, a kft.-ben ingyen ügyvezető (lehet?), de időszakosan végez más irányú munkát is a kft.-ben. Ezt megteheti eseti megbízási szerződéssel? Illetve milyen kötelező járulékvonzata van? 2: Nincsen máshol semmilyen munkaviszonya, ebben az esetben mi az a minimális munkaidő, illetve munkabér, amiben neki bejelentetten dolgoznia kell, ennek milyen járulékköltségei vannak? Esetleg elég lehet, ha az egészségügyi járulékot megfizeti maga után? Válaszát előre is köszönöm.

Gördülő sztrájkot szervez a legnagyobb német szakszervezet Cikk

Huszonnégy órás sztrájkot szervez a legnagyobb német szakszervezet, az IG Metall, a 250 üzemet érintő akció kedd este kezdődik és pénteken ér véget.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs