326 találat a(z) munkabér cimkére

Kft. Németországba számláz ki ott elvégzett munkát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. burkoló munkát vállal Németországban. A kft. alkalmazottja végzi el a munkát kiküldetési rendelvénnyel. - a kft. euróban számláz a német cégnek áfamentesen kell számláznia az unióban végzett munka miatt - az alkalmazott forintban kapja meg a munkabérét ezt havonta a 08-as bevallásban jelenteni kell?Kiküldetés címén mennyi napidíjat kell fizetni az alkalmazottnak, ez adómentes-e? Szállás stb. elszámolható-e költségként? - kell-e még a fentiekkel kapcsolatban valamire figyelni? Köszönöm a segítségét.

Csed, gyed alapja Kérdés

A várandós anyuka november 1-jén fog szülni, már öt hete betegállományban van. Betegállományát megszakítaná, és kivenné még a 2016. évről bent maradt szabadságát, valamint a 2017-re járó szabadságát. A szabadság ideje alatt vagy egyéni vállalkozást indítana, vagy katás egyéni vállalkozóként dolgozna, vagy másodállásban bejelentik munkaviszonyba. Ezen jogviszonyoknál a vállalkozói kivét, befizetett kata, illetve munkabér alapja lesz-e a csednek, illetve a gyednek. Érdemes-e szülési idő előtt magasabb béren bejelenteni a kismamát, vagy nagyobb összegű vállalkozói kivétet kiírni, hogy a csed, illetve a gyed összege magasabb legyen? Ha igen, mennyi idővel kellene szülés előtt, és mennyi időtartamra szóljon a magasabb járulékfizetés, és maximum milyen összeg legyen havonta?

Napirenden az EU-s bérkülönbségek Cikk

Vitáznak a parlamentben az uniós bérkülönbségekről.

Törthónap és levonás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló hozzájárulása esetén (munkabérből való levonás) akármennyit le lehet vonni vagy ott is "csak" meghatározott részt? Illetve ha törthónap után történik kifizetés vagy például betegszabadság után, akkor az 1/3-ad rész (eltérő szabály esetén több) számítási alapja az 1 havi távolléti díj nettó összege, 1 havi alapbér nettó összege, vagy annak egy része, amit az adott hónapban ki fog fizetni a munkáltató? Esetleg ezektől eltérő? Segítségét köszönöm. Tisztelettel.

Külföldi munkabér adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar belföldi illetékességű magánszemély az angliai székhelyű, saját tulajdonú cégében munkaviszonyban dolgozik, de 183 napnál kevesebbet tartózkodik Angliában. A munkabért Angliában nem adózta le. Magyar országon kell-e személyi jövedelem adót fizetnie az Angliából kapott munkabér után? Köszönettel: KM

Alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. alkalmi munkavégzéssel foglalkoztat egy magánszemély. A kérdésem az, hogy: - napi 8 óra munkavégzés esetén van-e, ha igen, milyen összegű felső korlátja az órabérnek, illetve a napibérnek, - a minimálbér feletti összeggel számított kereset után a munkavállalónak milyen közterheket kell fizetnie. Válaszát előre is köszönöm.

Tachográf kiértékelése bérszámfejtéshez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Fuvarozással foglalkozó kft. gépjárművezetőinek bérszámfejtésével/munkaidő elszámolásával kapcsolatban szeretnék segítséget kérni. A sofőrök 4 havi munkaidő keretben dolgoznak, havi fix bruttó bérben, a bérszámfejtéshez a tachográfból kiszedett információkat használjuk. A tachográf kiértékelésben az alábbi információk szerepelnek: munkaidő kezdete, vége, hossza, járművezetés hossza, egyéb munkavégzés, megszakítás hossza, rendelkezésre állási idő, összmunkaidő, éjszakai vezetés időtartama, megtett kilométer. A fix havi bruttó béren felül belföldi napidíjat, illetve üzemanyag megtakarítás jogcímen is kapnak jövedelmet a sofőrök. Kérdésem, hogy: - mely tételekre kell munkabért fizetni - mely jogcím számít bele a munkaidőbe, mely jogcímek csökkentik az időkeretet - milyen munkaügyi szabályoknak kell eleget tenni a sofőrök munkaidő beosztásánál - mely napokra, mennyi belföldi napidíj jár a munkavállalónak - hogyan kell kiszámítani a maximálisan adható üzemanyag- megtakarítás összegét. Előre is köszönöm

Oszt jónapot! Meddig mehet a munkaadói megtorlás? Cikk

Amilyen az adjonisten, olyan a fogadjisten. Erre a mondásra alapozhatta a munkavállalók megbüntetését egy munkaadó. Olvasói kérdésre dr. Kéri Ádám ügyvéd válaszolt.

Hétvégi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kereskedelmi tevékenységet folytató vállalkozás csak hétvégén, szombat-vasárnap üzemeltet egy büfét. Kérdésem, hogy az alkalmazottnak, illetve egyszerűsített foglalkoztatottnak kötelezően meg kell-e emelni a munkabérét? Köszönettel.

Munkabér-visszatartás Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy munkahelyen a munkaadó belépett az üzletbe, és a műszakban dolgozók – állítása szerint – nem köszöntek neki, ezért addig nem akar bért fizetni a dolgozóknak, amíg egy jegyzőkönyvet alá nem írnak, elismerve, hogy nem köszöntek és be nem fizetnek 500 forintot kártérítésképpen. Van ehhez joga? Milyen módon lehet kártérítésre kötelezni a munkavállalókat? Milyen eszközei vannak a munkavállalóknak ilyen esetben? Szíves segítségüket előre is köszönöm, Üdvözlettel: Demjén Márta

Megszólalt a garantált bérminimumról az NGM Cikk

2017. január 1-jétől jelentősen változott a minimálbér, illetve a garantált bérminimum összege. Sok esetben azonban nehezen dönthető el, hogy mi jár az érintett munkavállalónak, így az illetékes szervtől állásfoglalást is kértünk.

Munkabér-átsorolás munkajogi kérdése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló több, mint 9 éve dolgozik egy cégnél adminisztrátori, titkári munkakörben 3641-es FEOR alatt, az eddigi bruttó bére 4 órában 69 000 Ft volt (2016-ban). A 2017. januári munkabérét szintén ennyivel számfejtette a cég, arra hivatkozva, hogy még így is több, mint a minimálbér. Amikor szóvá tette, hogy a munkaköre a szakképzettséget igénylő munkakörökhöz tartozik, tehát emelni kellett volna a bérét, azt a választ kapta, hogy akkor áll módjukban javítani a bérét, ha bemutatja a legmagasabb iskolai végzettségét bizonyító papírt. Mivel már 9 éve ott dolgozik, ezt a papírt eddig még nem kellett benyújtani, mert annak idején nem kérték. Van középfokú végzettsége, papírja, de az a kérdés, hogy jogosan jár-e el a munkáltató, hogy ehhez köti a bérfizetés rendezését? Válaszukat előre is köszönöm!

Munkabér Kérdés

T. Széles Imre! Köszönöm a kérdésemre adott válaszát, melyet a díjazás nélküli munkavégzésre adott. Azonban a kérdésem nem volt egyértelmű, ezért a kért pontosításokat itt adom meg: Az ellátás: rokkantsági ellátás. A munkavégzés a saját kft.-ben történne, jelenleg mint munkavállaló, napi 2 órában. Ha a tagi jogviszony előnyösebb lenne, akkor természetesen megszüntetné a munkavállalói viszonyt, és csak a tagi jogviszonyában dolgozna (nem ügyvezető) napi néhány óra irodai munkát munkabér nélkül. Segítségét köszönöm. Ildi

Ügyvezető járuléka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft. tagja munkaviszonyban látja el az ügyvezetői teendőket a cégben. Máshol nincs biztosítási jogviszonya. A munkabére bruttó 230 000 Ft. A járulékok bevallásánál mi az alap: a munkabére, vagy a társas vállalkozóra vonatkozóan a járulékok alapját a bérminimumhoz viszonyított szorzók alapján kell meghatározni (például egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot legalább a minimálbér másfélszerese után). Válaszát előre is köszönöm!

Rehabilitációs ellátás Kérdés

Egy betéti társaság kültagja rehabilitációs ellátás mellett 4 órában máshol dolgozik. Szeretne a saját bt.-jében is dolgozni, munkaszerződéssel. A kérdés: dolgozhat-e pl. havi 40 000 Ft-ért, vagy ebben az esetben is kötelező a minimálbér vagy ennek arányos része. Segítségüket előre is köszönöm. B. Tóthné

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Pénztárgép használata

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Katából társasági adózásra visszatérő bt. osztalékfizetése 2023-ban

Antretter Erzsébet

adószakértő, igazgató

Niveus Consulting Group Kft.

Áfa – teljesítési idő

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 október
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs