320 találat a(z) munkabér cimkére

Nem csoda, ha összeszerelő-üzem marad Magyarország Cikk

Harmadannyiba kerül egy magyar dolgozó munkaórája, mint egy átlagos európaié – írja a hvg.hu az Eurostat közlése alapján.

Kft.-ügyvezető utólag számfejtendő munkabére Kérdés

Tisztelt Adózóna! Egy kft. ügyvezetője a társasági szerződés szerint az ügyvezetést 2017 májusáig munkaviszonyban látta el. Mivel a cégnek minimális tevékenysége van, ezért heti kétórás részmunkaidő volt megállapítva, havi 10 ezer forint bruttó bérrel. A társasági szerződés módosítva lett, hogy az ügyvezetés megbízási jogviszony alapján történjen, s így meg lehessen kötni a Ptk. 6:280. paragrafusa szerinti ingyenes megbízási szerződést az ügyvezetésre. Tévedésből a cégbíróságra csak az egyéb módosításokat adták be, így 2018. áprilisig a hatályos társasági szerződés szerint még továbbra is munkaviszonyban volt az ügyvezető. Az ingyenes megbízási szerződés 2017 májusában megköttetett, s a munkaviszony megszüntetése be lett jelentve. Helyesen járunk-e el, ha módosítjuk a munkaviszony megszűnésének bejelentését a 2018. áprilisi időpontra, és az "elmaradt" munkabért egy összegben számfejtjük? Vagy havonta kell önellenőriznünk az elmaradt havi bért?

Vezető állású dolgozó bére munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az Mt. 208. §-ának értelmezéséhez kérem a segítségét. Jól gondolom-e, hogy az ügyvezető bére munkaviszony esetén legalább a minimálbér hétszerese kell, hogy legyen? Ez az egyik feltétel, hogy a vezetőre vonatkozó rendelkezések alkalmazhatók legyenek, az ügyvezető viszont a törvény erejénél fogva vezető. A 208. § (2) bekezdésből lehet ezt közvetetten levezetni. Köszönettel.

Munkabérelőleg, elhunyt dolgozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkabérelőleget fizettünk ki dolgozónknak, aki elhunyt. A járulékok és adók levonására nincs lehetőség, nincs számára fizetendő munkabér. Mi a helyes eljárás a le nem vont adóelőleg és járulékok szempontjából?

Kilépő papírok és bér utalása Kérdés

Kérdésem az lenne, ha a munkavállaló a kilépő papírjait az utolsó munkanapján rendben megkapja, a bér utalására ebben az esetben is 5 munkanap áll rendelkezésre?

Diákhitel-támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató által adott diákhitel-támogatás adható-e a munkabérrel együtt (a nettó munkabérben), vagy csak külön utalás formájában? Köszönettel.

Decemberi munkabér elszámolása Kérdés

Kedves Szakértő! Egyéni vállalkozó a decemberi munkabéreket január hónapban bankon keresztül utalta. Kérdésünk, hogy a decemberi bért ebben az esetben mikor számolhatjuk el bérköltségként? Köszönjük a választ.

Biztosítási jogviszony keletkezése munkaviszony esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó alkalmazottat szeretne foglalkoztatni műkörmösként, részmunkaidőben. Mi az a minimális munkabér, heti óraszám, amellyel alkalmaznia kell, hogy a munkavállalónak létrejöjjön a biztosítási jogviszonya? Műkörmös esetén a minimálbér az irányadó vagy a garantált bérminimum? Válaszukat előre is köszönöm.

Idegen ingatlanon végzett, el nem készült munkálatok Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozásunk megrendelések alapján lakásokat újít fel (cégek és magánszemélyek részére is). Az alapanyagokat többnyire a megrendelő vásárolja meg és biztosítja a munkálatokhoz. Decemberben kezdődött újabb felújításhoz több anyagot is nekünk kellett megvásárolni és biztosítani, viszont a munka még most sem ért véget (részszámlázás nem történt). Az éves zárlat miatt a megvásárolt és fel is használt, de még nem számlázott anyagokat befejezetlen termelésként készletre vennénk a T21-K581 tétellel A vállalkozás nem vezet év közben készletnyilvántartást, de az érték egyértelműen megállapítható, a munkálatok megkezdésétől vásárolt anyagokat ki tudjuk pontosan számítani, viszont a munkabért nem, mert volt átfedés más munkákkal. Ez esetben a munkabér összegével hogy járhatunk el helyesen? Továbbá kérdés, hogy mivel idegen ingatlanon történt a felújítás, ez változtat-e az év végi zárlati könyvelésen? Válaszát előre is köszönöm!

Elmaradt munkabér késedelmi kamata utáni közteher Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen egyéni és kifizetőt terhelő adó- és járulékfizetési kötelezettség van a – munkaviszonyból származó elmaradt munkabér utólagos kifizetésekor esedékes – késedelmi kamatra? Köszönöm.

Nyugdíjas-szövetkezet Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem rendes öregségi nyugdíjas (68 éves férfi), aki nyugdíjas-szövetkezeti tagként szeretne a jövőben munkát vállalni. Felkereste a Bács-Kiskun megyében, Baján működő nyugdíjas-szövetkezet képviseletét, ahol azt a tájékoztatást kapta, hogy "itt nem vonnak a nyugdíjából le semmilyen összeget". Az a kérdésem, hogy a nyugdíjasnak, aki e szövetkezetben tagsági jogviszonnyal rendelkezik, tehát megfizette a belépéskori 1000 forintot, a jövőben, ha munkát vállal, a nyugdíjfolyósító vagy bárki csökkenti-e a már korábban megállapított és folyósított nyugdíj összegét? Van-e az így vállalt munkabérének felső korlátja? Én eddig úgy tudtam, hogy ez mind a munkavállaló, mind a munkaadó számára egy nagyon kedvező lehetőség. Tisztelettel: Temesvári Éva

Munkabér Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném segítségét kérni az alábbi kérdésben: a munkáltató a munkavállalóval különböző munkakörre köt munkaszerződést, mely feladatokat 4-4 órában kell elvégeznie. A feladatok különbözőségére tekintettel a 2*4 órás munkakörre lehet különböző munkabért megállapítani? Például az egyik 4 órában adatrögzítést végez 100 ezer forintért, a másik 4 órás munkakörben vállalta a takarítást 75 ezer forintért, ez így megoldható? Válaszát előre is köszönöm!

Külföldi diák Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőben kérném segítségüket: egy általunk könyvelt magyar cégnél gyakornoki minőségben lenne egy magyar állampolgárságú, dániai főiskolán tanuló diák 5 hónapon keresztül. A magyar cég gyakornoki szerződést kötött a dán főiskolával. Kell-e bármilyen bejelentést tennünk a NAV felé, vagy egy esetleges ellenőrzésnél elég a lefordított gyakornoki szerződést bemutatni? Kell-e kérnie a dán hatóságoktól E104-et esetleg? Illetve kell-e részére bármiféle díjazást adni? A gyakornoki szerződés nem tér ki erre. Várjuk válaszukat. Köszönettel.

Nyugdíjasnak mennyi bért kell fizetni? Cikk

Teljes jogú nyugdíjas munkavállalónak az adott munkakör betöltése esetén kötelező-e legalább a garantált bérminimumot fizetni, vagy annál kisebb összegben is meg lehet vele állapodni? – kérdezte olvasónk. Dr. Kéri Ádám ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Kft. tulajdonosa nyugdíjba szeretne menni. Kérdés

A kft.-nek két tulajdonosa van, az egyik tulajdonos az ügyvezető a kft.-ben, de mint alkalmazotti minőségben. Elvileg elmehetne nyugdíjba 2018. január 18-ától, a kérdésem az lenne, hogy ki kell-e léptetni az ügyvezetőt mint alkalmazottat és be jelenthetem-e a következő nappal mint kiegészitő tevékekenységet folytató tag, aki után az egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetni havi 7320 forintot, illetve ha havonta munkabért vesz fel mint nyugdijas tag akkor még10 százalék tb-t és a 15 százalék szja-t kell fizetni. Köszönöm előre is válaszukat

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Mikrovállalkozás rezsi augusztus 1-jétől

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs