320 találat a(z) munkabér cimkére

Nyugdíjas munkavállaló osztalék utáni szociális hozzájárulás fizetési kötelezettsége Kérdés

Hogyan alakul jövőre a nyugdíjas munkavállaló osztalék utáni szociális hozzájárulás fizetési kötelezettsége? Figyelembe veheti-e csökkentő tételként a szociális hozzájárulási adóalapot nem képező munkabérét?

Megszüntetett munkabérelemek Cikk

Hogyan szüntethetők meg a munkáltatónál adott, alapbéren túli egyéb juttatások: a munkavállalókat megillető étkezési utalvány, valamint a havi prémium, ha azokat nem a munkaszerződés, hanem az Mt. 46. §-a szerinti tájékoztató tartalmazza? – kérdezte az Adózóna olvasója. Dr. Hajdu-Dudás Mária ügyvéd válaszolt.

Munkabérből letiltás öregségi nyugdíj ötszöröse felett Kérdés

Munkabérből történő letiltással kapcsolatban szeretném a segítségét kérni. Adott egy dolgozónál két egyéb kategóriába sorolt 33 százalékos letiltás. A dolgozó nettó 346 000 forintot keres, tehát az öregségi nyugdíj ötszörösét meghaladja a két letiltás levonása után fennmaradó összeg. Ha levonok a két letiltásra 33 százalékot és 17 százalékot, vagyis 173 000 forintot, akkor marad neki 173 000 forint jövedelme, tehát a 142 500 forint (az öregségi nyugdíj ötszöröse) feletti összeg még levonható, vagyis 30 500 forint. Ezt hogyan osztom fel a két letiltás között? Ugyanúgy 33–17 százalék, vagy pedig az első letiltásban a 33 százalék már kielégítésre került, így a másodiknál mehetek tovább 17 felett még 33 százalékig? Vagy ilyenkor az is lényegtelen, hogy 33 százalékot kért, ha beleférne a bérébe, akkor vonhatok akár 80-80 százalékot is, ha így is marad 142 500 forint nettó jövedelme? Köszönettel.

Munkabérről rendelkezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megteheti-e a dolgozó, hogy a munkáltatóval megállapodjon arról, hogy a munkáltató fizesse be a közüzemi számláját úgy, hogy a dolgozó közüzemi számlájának összegét minden hónapban visszatartja a fizetéséből? Köszönöm válaszukat

A munkaviszony megszűnése után kifizetett jövedelmek adózási szabályai Cikk

Gyakran előfordul, hogy különböző okok miatt a munkabért vagy más járandóságot csak a munkaviszony, biztosítási jogviszony megszűnését követően fizetik ki. Ilyen jövedelem lehet az utólagosan kifizetett prémium, jutalom vagy teljesítménybér, illetve a – jellemzően a munkaügyi bíróság által megítélt – jövedelempótló kártérítés is.

Letiltás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném szíves válaszát: Egyik munkavállalónknak letiltása érkezett. Munkavállaló bruttó bére (példaként) 134 400 forint. A nettó bére 89 376 forint. A letiltás a bér 33 százaléka. Ha vesszük a nettó bért, akkor annak a 33 százaléka 29 494 forint. Az lenne a kérdésem, hogy a letiltás összege 29 494 forint, vagy a nettó bérből levesszük a mentes részt – 28 500 forintot, és az után vesszük a 33 százalékot? Tehát a példa szerint a nettó bér 89 376 forint, levonva a 28 500 forintot és ennek a 33 százaléka pedig 20 130 forint. A kérdésem az lenne, hogy a két levonás alapján melyik felel meg a törvényi előírásoknak, ugyanis többféle megoldást is mondtak már. Szíves válaszukat várva, köszönettel.

Ügyvezető munkaviszonyban 0 forint munkabérrel – ismét Kérdés

Tisztelt Szakértő! A fenti címen korábban feltett kérdésemre adott válaszában nem az általam leírtakra kaptam választ. Kérdésem nem arra irányult, hogy milyen módon végezhet ügyvezetést vagy személyes közreműködést a társaság tagja, és nem is arra, hogy milyen lehetőség van, hogy nulla forintért végezze az ügyvezetést. Tisztában vagyok a megbízási és tagi jogviszonnyal kapcsolatos jogszabályokkal. Kimondottan a munkaviszonyban levő ügyvezetővel kapcsolatos a kérdésem. A munkaviszonyban levő ügyvezető a törvény erejénél fogva vezető állásúnak minősül (Mt. 208. §), ennek következtében a munkáltató (saját cég) és a munkavállaló (tag, ügyvezető) közösen eltérhetnek az Mt. Második részében foglaltaktól (209. §). A törvény említ néhány kivételt, hogy mely esetekben nem térhetnek el, de a munkabér nincs a kivételek között. Ezért kérdezem ismételten, hogy az ügyvezető munkabére eltérően az Mt. 136. §-ában foglaltaktól (a 136. § az Mt. Második részében található) lehet-e nulla, vagy a minimálbértől illetve garantált bérminimumtól (részmunkaidő esetében azok arányos részétől) kisebb összeg? Előre is köszönöm a választ.

Ügyvezető munkaviszonyban 0 forint munkabérrel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaság tagja munkaviszonyban ügyvezető. A társaság tevékenységében személyesen nem közreműködik. A munkaviszonyban az Mt. alapján vezető állásúnak minősül és ebben a munkaviszonyban az Mt. 208. § és 209. § alapján a felek eltérhetnek akár a munkavállaló hátrányára is az Mt. Második részében leírtaktól (néhány kivételtől eltekintve). A kérdésem az volna, hogy ezek alapján a munkaszerződésben a felek közös megállapodása alapján, lehet-e a munkaviszonyos ügyvezetőnek 0 forint a munkabére? További kérdésem pedig az volna, hogy lehet-e 0 forint a munkabér abban az esetben, ha ez a tag egy munkaviszony keretében ügyvezet is és személyesen közreműködik a cég tevékenységében is? Válaszát köszönöm!

Gyes utáni szabadság kiadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónkat 3 gyermek és 8 év után szeretnénk visszavenni dolgozni. A munkavállaló kérésére a napi 8 órai munkavégzést 6 órára módosítottuk a munkaszerződésében. Természetesen a 8 évvel ezelőtti fizetését a törvényi előírásoknak megfelelően korrigáltuk, viszont 6 órai munkavégzéssel számoltunk. 2010. évben a bruttó bére 235 000 Ft volt, most a 6 órás munkaviszonyra tekintettel 244 000 Ft lett. A fizetés nélküli szabadságát megszakítva elkezdi letölteni az eddig összegyűlt szabadságát. A kérdésem az lenne, hogy a szabadság időtartama alatt melyik bérrel kell kifizetni neki a szabadságot? Válaszát előre is köszönöm.

Munkabérből letiltás postai utalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egyik munkavállalójával szemben bírósági letiltás érkezett gyermektartás jogcímen. Kérdésem a letiltás összegének felpereshez történő eljuttatásával kapcsolatos. A letiltás nem tartalmazott számlaszámot, és a felperes közvetlen megkeresésünkre is határozottan elzárkózott a számlájára történő utalástól, postai úton kéri a munkabérből levont összeget. Kérdésem: megteheti-e, hogy elzárkózik a tartásdíj átutalással történő rendezésétől (természetesen rendelkezik bankszámlával), és amennyiben jogosan kéri a postai utalással történő rendezést, akkor ügyfelemnek joga van-e levonni a postai feladás díját, érvényesíteni ezzel kapcsolatos többlet költségét. Azt, hogy a feladás készpénzt és időt igényel, nem is említem. Tapasztalataikat a hasonló ügyekben köszönettel fogadom. Mielőbbi válaszukat előre is köszönöm.

Katolikus egyháznál dolgozó kántor Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy az egyháznál a kántor díjazása hogyan történik, egyházi személynek minősül-e vagy "sima" munkavállalónak?

Azonos munkakörben eltérő bér: mikor lehetséges? Cikk

Kettő azonos munkakörben és régióban (azonos a telephely is) dolgozó, azonos nemű munkavállalónak eltérő összegű az alapbére. A többet kereső munkavállaló régebb óta dolgozik az adott munkakörben a cégnél, munkatapasztalata viszont összességében nem nagyobb. Nem ismert védett tulajdonság, így az egyenlő bánásmód sérelme nehezen megítélhető. Mit tehet ilyen esetben az alacsonyabb bérű munkavállaló? Egyáltalán jogellenes ez? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogi ügyvéd szakértőnk válaszolt.

Felmondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Két munkavállalónk – nézeteltérés miatt – munkaidőben összeverekedett. Személyi sérülés nem történt. A kivizsgálás folyik. Nem tudni, hogy a munkáltató hogy dönt, a kérdésem az, hogy ez a viselkedés jogalapot ad-e a munkavállaló vagy a munkavállalók elbocsátására? Ha nem akarja elbocsátani őket, és írásbeli figyelmeztetésben részesíti őket, lecsökkentheti-e a munkabérüket, a magatartásukra hivatkozva? Köszönöm a választ.

Egyszerűsített foglalkoztatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. egyszerűsített foglalkoztatással söfőröket alkalmaz, például: vasárnapi munkavégzésének ideje 12 óra. Erre az időtartamra hogyan kell kiszámolni a munkabérét? Mi a maximális időtartam, amit maximálisan dolgozhatnak? Köszönöm válaszát!

Munkabér-követelés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállaló részére több munkabért számoltak el, mint amire jogosult lett volna. Mivel már nincs aktív állományban, a munkabéréből (az ő beleegyezésével) levonni nem tudjuk. Önellenőrizhetek, és visszakérhetem ennek az összegnek a járulékait és adóit, vagy amíg nem történt meg a nettó visszafizetése, addig ez munkabérnek minősül, és a járulékokat, adókat meg kell fizetni? Várom megtisztelő válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs