42 találat a(z) munkaadó cimkére

Fizetési felszólítás, meghagyás: így is megtéríttetheti kárát Cikk

Ha a dolgozó kárt, munkajogi sérelmet okozott munkaadójának, az nem csupán a bíróságon kereshet jogorvoslatot, hanem meghatározott feltételek esetén fizetési felszólítással, fizetési meghagyással is kárpótlást kaphat.

Gyanús a munkaadója? Így ellenőrizheti Cikk

Komoly hátrány érheti azokat, akiket munkáltatójuk „feketén”, azaz bejelentés nélkül alkalmaz. A következmények érinthetik a nyugdíjat, a táppénzt és egyéb ellátásokat és például a hitelfelvételhez szükséges jövedelemigazolást is – hívja fel a figyelmet a NAV.

Az Ön munkaadója is sáros? Itt megnézheti Cikk

Négyezer-ötszáznál több munkaadó szerepel a NAV legfrissebb, be nem jelentett alkalmazottakat foglalkoztató, tavaly decemberi adatokat közlő listáján.

Ezért nem szeretünk (nem merünk?) táppénzre menni Cikk

Anyagi okai vannak annak, hogy sem a munkaadók, sem a munkavállalók nem kedvelik a táppénzes napokat. Vannak azonban olyanok, akiknek éppen gazdasági szempontból érné meg betegség esetén a keresőképtelenség választása.

Betegszabadság, táppénz: mikor, melyik jár? Cikk

A munkavállaló betegszabadság ideje alatti pénzbeli ellátását teljes egészében a munkáltató fizeti. A keresőképtelenség azonban nem minden esetben terheli teljes mértékben a munkaadót; van, amikor már az első naptól táppénz jár.

Balesete volt, belebetegedett a munkába? Ezekért felel a munkaadó Cikk

A munkáltató felelősséggel tartozik a munkavállaló egészsége, testi épsége megsértésével okozott károkért, azaz a balesetért, a foglalkozási betegségért, illetve az egyéb betegségért. A munkavállaló akkor érvényesítheti eredményesen kártérítési igényét, ha a balesetet a munkaviszonyával összefüggésben szenvedte el, és ezzel okozati összefüggésben kára keletkezett.

Könnyítés munkaadók számára Olaszországban Cikk

Az olasz foglalkoztatási helyzet nem túl rózsás, ennek orvoslására munkaügyi reformot fogadtak el, amely számos könnyítést vezet be elsősorban a munkaadók számára a foglalkoztatás ösztönzése érdekében - írja a kitekintő.hu.

Adómentes munkaadói lakástámogatás: itt a rendelettervezet! Cikk

Elkészült a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályairól, a kormány honlapján olvasható dokumentum egyebek mellett szabályozza a támogatás felhasználásának igazolási módját.

A munkáltatóknak is megelőző intézkedéseket kell tenni a nagy melegben Cikk

A nagy melegre való tekintettel a munkaügyi hivatal megelőző intézkedések megtételére szólítja fel a munkaadókat, különösen a szabadban dolgozók esetében.

Több munkáltató által létesített munkaviszony Kérdés

Több munkáltató által létesített munkaviszony (2012.évi I.Tv. 195.§) esetén az egyik munkáltató miként tudja elszámolni a másik munkáltató felé a munkavállalónak a bérét? Azaz számlát állít ki? Ha igen áfásan? (stb) Ez számvitelileg milyen bevétele lesz az egyik társaságnak, és milyen költsége a másiknak?Válaszukat előre is köszönöm!

Munkáltatói jogutódlás: már nem kötelező a dolgozókat értesíteni Cikk

Szakított a munkáltatói jogutódlás korábban kialakult rendszerével az idén életbe lépett új Munka Törvénykönyve. A korábbi kódex az általános (pl. összeolvadás, beolvadás) és az egyedi (üzletág-értékesítés) esetekre is előírta, hogy a munkáltató köteles tájékoztatni a munkavállalókat a változás munkaügyi vonatkozásairól, és konzultálni velük annak hatásairól.

Népszerűbb az egészségbiztosítás, ha a munkaadó fizeti a díjat Cikk

A magyar lakosság 37 százalékát érdekli az olyan egészségbiztosítás, amely áthidalja a várakozást, az ellátási körülményeket, valamint az orvos-beteg kommunikáció hiányát, de az igény kétharmadra nő, ha a magánbiztosítás díját a munkaadó fizeti - közölte az Union Biztosító, felmérésének eredményét.

Várandós munkavállaló Kérdés

Munkavállalónk, aki 4 hónapja áll alkalmazásunkban ma írásban közölte, hogy várandós és ezt igazolta is. Nagy gondban vagyunk, mert az orvosi igazolás szerint veszélyeztetett terhes, a munkaköre viszont megköveteli, hogy árukészlettel teli dobozokat vigyen és pakoljon ki. Más munkakört számára biztosítani nem tudunk, így viszont az ő jelenléte a munkahelyen felesleges.Amúgy is nehéz helyzetben vagyunk, nem tudunk fizetni egy olyan alkalmazottat, aki nem dolgozik nekünk és felvenni helyette egy másikat, aki elvégzi azt a munkát, amire a jelenlegi alkalmazott lett felvéve.Kérem Önöket, hogy kicsit a mi szemszögünkből adjanak tanácsot, mit tehetünk annak érdekében, hogy a fenti dilemmát feloldjuk. (Ehhez az alkalmazotthoz azért sem ragaszkodunk, mert az ő munkaidejében mindig készlethiány van, de eddig nem sikerült lopást bizonyítani.)

Így büntetik, ha nem kompenzálja a bért a munkaadó Cikk

Szankcionálja a törvény a bérkompenzáció elmulasztását januártól: azoknak a munkaadóknak, akik nem emelik a 300 ezer forint alatti munkabéreket annyira, hogy azok nettó összege ne változzon, a munkaügyi ellenőrzések során bírságra nem kell számítaniuk, viszont két évig nem indulhatnak közbeszerzésen, és kizárják magukat az állami támogatásokból is. Az erről szóló, nyáron született törvény január 1-jén lép hatályba.

NGM: nem újdonság, hogy a munkavállalótól biztosítékot kérhet a munkáltató Cikk

A törvényjavaslatban szerepel a munkavállalói biztosíték intézménye, amely csak azokat érinti, akik munkakörük ellátása során pénzt, értéket kezelnek, vagy az ilyen tevékenységet közvetlenül ellenőrzik. A biztosíték letétele nem a munkáltató egyoldalú döntésétől függ, erről a munkavállalóval szerződésben meg kell állapodniuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

485/2020. kormányrendelet

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Devizában kiállított számlák áfakötelezettsége

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Őstermelő – méhészet

Szarvas Imréné

könyvvizsgáló, adószakértő, könyvelő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 március
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close