81 találat a(z) munkáltatói támogatás cimkére

Munkáltatói lakásvásárlási támogatás buktatói Kérdés

Tisztelt Szakértő! Milyen módon támogathatja a munkáltató munkavállalója lakásvásárlását, ha azt minden munkavállalóra vonatkozóan nem tudja, vagy nem akarja kiterjeszteni? Mivel a munkáltatói "lakáskölcsön" folyósítása nem kötelezettség a munkáltató számára, meghatározhat olyan feltételeket, keretösszeget stb, amely alapján csak egy vagy maximum néhány munkavállalót támogat?

Támogatás munkavállalónak Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kolléganőnk gyermeke súlyosan megbetegedett, hónapokon keresztül tartó kezelésre lesz szüksége. Kérdésünk hogy a vállalat milyen módon tudja támogatni? Arra lehetőség van-e, hogy a dolgozónak erre az időszakra fizetett szabadságot biztosítsunk. Ez valószínűleg több hónapot jelentene. Illetve a gyermek részére vásárolt étrendkiegészítő szereket fizetnénk ki. Ezt milyen módon tehetjük meg? Illetve milyen adó- és járulékterhekkel kell számolni? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói támogatás lakásvásárlásra Kérdés

Szeretnénk igénybe venni a munkáltatói lakáscélú támogatást (5 évente 5 millió forint), mint ügyvezetők, s egyben munkavállalók is a cégben. Sajnos a jogszabály nem egyértelműen fogalmaz, hogy ezt magunk is igénybe vehetjük-e vagy ezt később a NAV adóelkerülés címén megadóztathatja? A cégünkben 2-en vagyunk tulajdonosok, s további 2 munkavállalónk van.

Vissza nem térítendő munkáltatói támogatás lakásvásárláshoz II. Kérdés

Tisztelt Surányi Imréné! Megkaptam válaszát, de nem kimondottan erre vonatkozott a kérdésem. Azzal tisztában vagyok, hogy az szja-törvény szerint mi számít adómentes lakásszerzési támogatásnak. Azt viszont nem értem, hogy mit jelent az a kifejezés, hogy "bank közreműködésével" kell a juttatást nyújtanom. Hiszen a dolgozó banktól vesz fel hitelt, s a cég is bankból utal. Ráadásul az OTP-ben van a dolgozó hitelkérelme – s emiatt ott lesz a bankszámlája is, amelyet a hiteltörlesztése miatt kell nyitnia –, s a cég bankszámlája is ott van. Ezért az OTP-ben kérdeztem meg, hogy hová utaljak. Mindenki azt mondta, hogy "nincs rálátása". Végül az egyik OTP-ügyintéző megérdezett valakit (aki "ilyenekkel foglalkozik"), s azt mondta, hogy módosítsuk az adásvételi szerződést, mely szerint a cég utal a dolgozónak egy bizonyos összeget. S ez alapján utalhatom az eladó bankszámlájára a támogatás összegét. Pontosítom: a cég nem hitelátvállalást akar utalni, hanem egyszeri támogatást a vásárláshoz. Ezenkívül az a kérdésem, hogy milyen bejelentési kötelezettségem van a NAV felé, illetve máshová be kell-e jelenteni a támogatást? Tisztelettel várom további válaszát. Üdvözlettel: Boskó Lászlóné

Vissza nem térítendő munkáltatói támogatás lakásvásárláshoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknak lakásvásárláshoz vissza nem térítendő támogatást szeretnénk adni. A dolgozó a lakást saját (önerő) átutalásával, lakásvásárlási hitel igénybevételével és a munkáltatói támogatás összegével szeretné kifizetni.Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdésem van: - A hitel folyósítása előtt kell átutalnunk a munkáltatói támogatás összegét. Ezt utalhatom az eladó bankszámlájára? - Utalás előtt - és után milyen bejelentési kötelezettségem van a NAV felé? - Adás-vételi szerződésben nem tértünk ki a munkáltatói támogatásra. Ezért meg kell módosítanunk a szerződést? A bejelentéssel kapcsolatban olvastam, hogy utalás előtt bejelentést kell tenni a cégnek, de úgy értelmeztem, hogy csak a hiteltörlesztés átvállalása esetén szükséges ezt megtenni (OTP ADLAK - Adómentes Lakáshitel-támogatási Szolgáltatáscsomag) Várom válaszukat, melyet előre is megköszönök. Tisztelettel: Boskóné -

Csak így lehet adómentesen támogatni a lakáshitel-törlesztést Cikk

Pórul járhat a cég és a munkavállalója, ha nem tájékozódik a lakáscélú támogatás adómentességének feltételeiről.

Munkáltatói adómentes lakáscélú támogatás második évben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk cíafetériarendszer keretében lehetőséget nyújt lakáscélú hitel támogatásának igénylésére. Azon kollégák, akik kérték ezt a juttatást, 2015-ben megfelelőségi vizsgálaton estek át, melyet egy szerződött bank végzett el. A banktól kaptunk igazolást, hogy megfelelnek-e ezen kollégák a törvényi feltételeknek. A kérdésem az lenne, hogy 2016-ban ugyanezen dolgozók részére újabb vizsgálat nélkül fizethetjük-e adómentesen a támogatást? Mindenkitől rendelkezünk egy banki igazolással, hogy az első félévben milyen összegű volt a hiteltörlesztésük. Ezen felül kell-e valamilyen dokumentumot bekérnünk tőlük a kifizetéshez? Köszönöm.

Lakáscélú munkáltatói támogatás 2. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Köszönöm korábbi kérdésemre (Lakáscélú munkáltatói támogatás) adott mai válaszát. Elnézést, ha nem fogalmaztam meg helyesen, de arról van szó, hogy a magánszemély megvásárol egy másik magánszemélytől egy telket, nyilván azzal a céllal, hogy egy harmadik személy vállalkozó arra lakóházat építsen. Tehát az építésről szóló számla már nem fogja a telket tartalmazni, az már a magánszemély tulajdonában van addigra. Nyilván a két ügylet (telek és építkezés) elkülönül időben egy kicsit egymástól, de egy célt szolgált. Köszönöm válaszát előre is.

Tanulmányi szerződés: mikor köthető, mikor nem? Cikk

A munkáltatók különféle képzésekhez támogatást nyújthatnak munkavállalóiknak. Tanulmányi szerződést azonban csak abban az esetben lehet kötni a dolgozókkal, ha nem a munkáltató kötelezi őket a tanulmány elvégzésére. Bírósági ítéletekben foglaltakat idézve, illetve a munka törvénykönyvének vonatkozó passzusaira hivatkozva részletezzük a tanulmányi szerződés megkötésére vonatkozó tudnivalókat.

Temetési költség céges elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetőjének édesanyja a mai napon elhunyt. Az ügyvezető jelenleg munkaviszonyban áll a cégben. A temetés költségeit szeretné a cég fizetni. Ebben az esetben a költséget adómentesen számolhatja-e el a cég? Ha igen, milyen formában tudja majd elszámolni? Köszönettel!

Lakástámogatás kft. tagjának Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az "Így adhat lakástámogatást cég a tulajdonosának" című írásukban olvastam, hogy a kft. tagja akkor jogosult a cégtől adómentes lakástámogatásra, ha munkaviszonyban áll a kft.-vel. Kérdésem, hogy ez csak az egyszemélyes kft.-k esetében van így vagy minden esetben? Konkrétan: a kft. tagja egy másik munkahelyen rendelkezik 36 órás munkaviszonnyal. A kft.-ben lakásvásárláshoz (majd később hiteltörlesztéshez) munkáltatói támogatást szeretnénk neki adni. Elég-e, ha bejelentem tagi jogviszonyban vagy munkaszerződést is kell kötni vele? A kft.-nek kettő természetes magánszemély tagja van, 50-50 százalékban. Munkajövedelmet egyik tag sem vesz ki. A kft. ingatlan-bérbeadással foglalkozik, "intenzív", napi szintű munkavégzést senkinek nem kell végeznie. Tisztelettel várom válaszukat: Boskó Lászlóné

Vissza nem térítendő munkáltatói támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a cég munkavállalója részére vissza nem térítendő lakáscélú támogatást nyújt, a 2016. évtől pontosan mely számlákra kell felvezetni, a kontírozást elvégezni? Ha a számla, melyre az utalás történik egyéni vállalkozói számla (AM), például Kis Klára egyéni vállalkozó, történhet-e erre a banki átutalás munkáltató részéről? Segítségét előre is köszönöm.

Munkáltatói lakáscélú támogatás átvállalása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatás folyósításának szabályaival kapcsolatban szeretnék érdeklődni. Van-e lehetőség arra, hogy egy új munkavállalónk esetében a korábbi munkaadó által folyósított összeget átvállaljuk? Továbbra is adómentesnek minősül a juttatás? Ha igen, akkor követelésengedményezéssel történjen? Vagy nyújtsunk egy új kölcsönt az eredeti visszafizetésére? (Jogszabályi hivatkozás: 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet 6. § (1) A támogatás felhasználását; d) a magánszemély által adósként, adóstársként hitelintézettől vagy korábbi munkáltatótól lakáscélú felhasználásra felvett hitel visszafizetéséhez,) Ebben az esetben a folyósításhoz szükséges összes dokumentumot újra be kell szerezni? Válaszát előre is köszönöm!

Munkáltatói lakástámogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavállaló lakásvásárláshoz kereskedelmi banktól hitelt kért, amelyhez kapcsolódóan a munkáltatója – a jogszabályban előírt feltételek megfelelése és a munkavállaló nyilatkozata alapján – egyösszegben a munkavállaló banki hiteltörlesztő számlájára támogatást nyújtott. Ezt a támogatást a következő évben is potenciálisan megkaphatja a munkavállaló a tárgyévi törlesztés összegéig, figyelembe véve az adható támogatás korlátait. Kérdésem az, hogy milyen igazolás szükséges a munkáltató, munkavállaló részére ahhoz, hogy ez a lakástámogatás mindkét fél részéről adómentes legyen? Amennyiben a munkáltató a munkavállaló által a K&H-ban nyitott úgynevezett "Teszt" számlára utalja az évi lakásvásárlási támogatást – innen emeli le a bank a munkavállaló havi törlesztési kötelezettségét –, úgy szintén az a kérdés, hogy milyen igazolásokat kell kérni, illetve mivel bizonyítható a munkáltató és a munkavállaló adómentessége? Köszönöm a segítségét.

Munkáltatói lakáscélú támogatás lakáshitel-törlesztéshez Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áttanulmányoztam a vonatkozó szakirodalmat, de nem világos előttem, hogy a munkáltatónak milyen közterhet kell fizetnie az ilyen jellegű juttatás után? (A dolgozónál adómentes.) Továbbá kérdésem még, hogy az 5 millió forintos keretösszegen belül (illetve a lakás értékének a 30 százalékáig) van-e előírás, hogy évente, havonta stb. mennyi támogatást adhat a munkáltató?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Mikor mehetek nyugdíjba?

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Személyi kedvezmény igénybevétele

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close