43 találat a(z) munkáltatói kölcsön cimkére

Munkáltatói kölcsön átalakítása munkáltatói támogatássá Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezem a 15/2014 (IV.3.) NGM-rendeletet akkor, amikor azt olvasom az 1. § (8) bekezdésben, hogy nem szükséges a kincstár és a bank bevonása abban az esetben, ha először kölcsönt adok, majd az igazolások bemutatása után (3-6. §) átalakítom a kölcsönt támogatássá? Ebben az esetben kinek, és hogyan kell jelentenie a támogatást a NAV felé?

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Adhat-e kölcsön adó- és kamatmentesen építkezésre munkavállalójának egy kft., ha a munkavállaló a kft. tulajdonosának a gyermeke? Ha igen, milyen összeget? Esetleg béren kívüli juttatásként is nyújthatja? A kifizetés készpénzben történne. Köszönettel.

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem a válaszát. Kft. tagja, aki tagi jogviszonyban, személyesen munkát végez, 2012. 01. 06-án, 7 277 000 forint kölcsönt kapott a cégtől lakáshitelének visszafizetéséhez. A kölcsön után kamat is lett elszámolva. 2012. 03. 31-én a tagi jogviszony megszűnt. A tag 04. 01-től a mai napig folyamatosan munkaviszonyban látja el a tevékenységet. 2012. 04. 01-től a kölcsönt a kft. átminősítette alkalmazott részére adott munkáltatói kölcsönné. Jelenleg 2 millió forint a kölcsön (a többi visszafizetésre került). A kérdésem az, hogy az eddigiekben helyesen jártunk-e el? A fennálló 2 millió forint visszafizetésétől eltekinthet-e a kft.? Ha igen, jelent-e ez valamilyen fizetési kötelezettséget mind a kft., mind az alkalmazott számára? Köszönöm válaszát. Tisztelettel: P. Mária

Kamatmentes kölcsön lakásépítésre Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kolléganőm építkezik a férjével, aki szintén a cégünknél dolgozik. Fiatal, gyermektelen házasok. Szeretnének kamatmentes kölcsönt igénybe venni a cégtől. A ház, amit építenek, vidéki kisvárosban lesz, 4 lakószobás, körülbelül 30 millió forint költségvetéssel (a tervekben költségvetés nem szerepel). Kérdésem, hogy igénybeveheti-e a kamatmentes kölcsönt, van-e valami szabály a futamidőre, és van-e valami feltétel, amit teljesíteni kell (például valamennyi ideig a cégnél kell dolgoznia, stb.)? Köszönöm.

Munkáltatói kölcsön és lakástámogatás Kérdés

A következő kérdésekre szeretnénk választ kapni: Egy kft. ügyvezetője személyesen közreműködik a kft. tevékenységében a vezetői feladatokon kívül. Ezt tagi jogviszonyban (nem munkaviszonyban) látja el jelenleg. Ez a magánszemély július 15-étől munkaszerződést kötne a kft.-vel a vezetői feladatok és projektmenedzseri munkakör ellátására. Ebben az esetben a kft. adhat-e adómentes munkáltatói lakáscélú támogatást és kamatmentes munkáltatói kölcsönt, ha az ingatlan minden esetben megfelel a méltányolható lakásigény kormányrendeletben meghatározott követelményeinek (méret és együtt költözők száma tekintetében)? A folyósítás természetesen a munkaviszony megkötése után történne mindkét esetben; gondot okozhat-e, hogy csak kéthetes munkaviszony után kapja meg ezt a dolgozó? Jelen esetben hitelkiváltásról beszélünk. Az ingatlan a munkavállaló 50 százalékos tulajdonában van, a másik 50 százalék az élettársa tulajdonában van már több éve. A munkáltatói lakáscélú támogatás az ingatlan értékének 30 százalékáig adható. A mi esetünkben az ingatlan értéke az eredeti vételár, vagy a jelenlegi piaci érték, vagy a hitelintézet által kiadott teljes eddigi futamidőre felszámított kamattal növelt eredeti vételár? Milyen igazolásokra, nyilatkozatokra van szüksége a kft.-nek ahhoz, hogy teljesen le legyen adminisztrálva, és teljes körűen le legyen fedve az adómentesség és a kamatmentesség lehetősége? Szükséges-e a tagnak munkavállalóvá válnia, vagy tagként is megilletik ezek a lehetőségek? .

Munkabérelőleg, munkáltatói kölcsön: melyik, mire adható? Cikk

Mikor kötelező a munkabérelőleg, mikor kamatköteles? Kapható-e üdülésre munkáltatói kölcsön, milyen adókövetkezményei vannak a kamatkedvezménynek?

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató nyújthat-e kölcsönt alkalmazottja részére telekvásárlásra? Ha igen, akkor lehet-e kamatmentes? Amennyiben a kamatmentesség kizárva, úgy mi az elfogadott kamat ebben az esetben? Válaszát köszönöm.

Dolgozónak adott kölcsön, rokkantsági ellátás Kérdés

Száz százalékban rokkant dolgozónk van, a bére nem haladja meg a minimálbér másfélszeresét, így megkaphatja a rokkantsági ellátást is. Lakáshitel kiváltására dolgozói kölcsönt szeretnénk adni neki, melynek visszafizetését elengednénk. Nem meri elfogadni, mert úgy gondolja, hogy ez olyan bevételnek minősülne nála, ami miatt már elveszítené a rokkantsági ellátását. Tudtommal, ha elengedjük a visszafizetést, az neki nem szja-köteles bevétel, és szerintem nem veszítené el az ellátását. Esetleg tudnának tanácsot adni, hogyan segíthetnénk neki, ha ez mégsem járható út?

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk alkalmazottjának kamatmentes munkáltatói lakásvásárlási kölcsönt szeretne nyújtani. Hangsúlyozom, nem az új juttatási formaként megjelent munkáltatói támogatást, csak kölcsönt, amit a dolgozó havi törlesztéssel visszafizet. De kamatmentesen szeretnénk adni. Az szja-törvényben annyi feltételt találtam, hogy pénzintézeten keresztül, a méltányolható lakásigénynek megfelelő lakás vásárlásához nyújtható úgy, hogy sem a munkavállalónak, sem a cégnek a kamatkedvezmény miatt ne kelljen adót fizetni. Kérdésem, hogy a pénzintézeten keresztül csak a folyósításnak kell megtörténnie, vagyis a törlesztés – a banki költségek csökkentése érdekében – történhet-e a munkabérből történő levonással is? Van-e arra vonatkozóan előírás, hogy a munkavállalónak vagy a lakás eladójának kell-e kifizetni a kölcsönt? Van-e bármilyen előírás a kölcsönszerződés tartalmára vonatkozóan? Mindezt természetesen annak érdekében kérdezem, hogy se a dolgozót, se a céget ne terhelje semmilyen adó vagy járulékfizetési kötelezettség.

Helyi bérlet, munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha a munkavállaló lakcime és a munkáltató telephelye eltérő közigazgazgatási határon van, ebben az esetben adható-e helyi utazási bérlet, mint béren kívüli juttatás? (Például ha a dolgozó Budapestről Hatvanba jár dolgozni, Hatvan-Budapest munkába járásnak minősül, budapesti helyi bérlet adható-e béren kivüli juttatás adóterhei alapján?) Ha a munkáltató lakás célú kamatmentes kölcsönt nyújt a munkavállalónak, hogyan kell igazolni a lakáscélu felhasználást a munkáltató felé és mi ennek a határideje? Köszönettel

Munkáltatói kölcsön lakásépitési célra Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég, amelyet könyvelek, munkáltatói kamatmentes kölcsönt szeretne nyújtani munkavállalójának épitkezésre, adómentes verzióban. Az szja törvény 72. paragrafus (4) f pont foglalkozik ezzel. Engem a gyakorlati része érdekelne. A kérdésem az lenne, hogy a pénzintézet útján folyósitani, azt jelenti, hogy a munkáltató ne cash-ben adja a pénzt, hanem a munkavállaló folyószámlájára utalja a kölcsön összegét, de nem kell erről külön a bankkal bármiféle megállapodást kötni erre vonatkozóan, vagy kifejezetten ezzel a céllal fel kell keresni egy bankot, és kötni vele erre a célra egy szerződést? Továbbá a méltányolható lakásigény mértékét a munkáltatónak kell vizsgálni, tervrajzokat kérni, hányan fognak benne lakni, erre vonatkozó személyes adatokat bekérni a munkavállalótól, vagy egyszerűen a munkavállaló a kölcsönszerződés részeként lenyilatkozza ezt, és nem kell vizsgálnom semmit, vagy a szerződött bank a megbízás részeként ezt is vizsgálja? Kell-e kérnem, hogy a munkavállaló esetlegesen számlákkal igazolja, mire költötte az épitkezésen belül a pénzt, vagy ezt csak a munkáltató saját hatáskörben kérheti, ha fontosnak tartja? Továbbá jól látom-e, hogy a kölcsönre nincs felső korlát? Tisztelettel Vajdáné Cserveni Andrea (előfizető)

Devizahitel végtörlesztése munkáltatói támogatással Kérdés

Tisztelt Cím! Kérdésem a következő lenne: egyik alkalmazottunk 2010-ben 5 millió forint szabad felhasználású devizahitelt vett fel lakáskorszerűsítési céllal. Azért szabad felhasználásút, mert akkor a hitelintézet csak lakásvásárlásra nyújtott volna lakáshitelt, felújításra, korszerűsítésre nem. A munkavállaló az összeget a háza külső szigetelésére, komplett nyílászárócserére, tetőfelújításra, fűtéskorszerűsítésre és komplett belső felújításra (vakolás, festés stb.) fordította. Jelenleg, az azóta eltelt három év óta egyre magasabb törlesztőrészletek fizetése ellenére, a fennmaradó hitelösszeg csaknem 7 millió forint. Nyújthatunk-e adómentes támogatást a munkavállalónak a devizahitele végtörlesztése céljából? Válaszukat előre is köszönöm!

Lakáscélú-kölcsön: mikor lehet adómentes? Cikk

A Szja törvény 1. számú mellékletének 2.7. alpontja szerint adómentes – többek között– a munkavállaló által lakáscélú felhasználásra felvett bankhitel visszafizetésére, törlesztésére nyújtott munkáltatói kölcsön elengedett összege.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Minimum tb-járulék

Széles Imre

tb-szakértő

Csekély értékű ajándék

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close