21 találat a(z) munkáltatói hozzájárulás cimkére

Önkéntes pénztárakra rendkívüli kedvezmények Kérdés

A veszélyhelyzetre tekintettel kormányrendeletek meghatározott körben a kifizető, illetve a foglalkoztatott közteher időleges mérséklését határozzák meg. Az önkéntes pénztárakba a munkáltató által teljesített a) munkáltatói hozzájárulás, b) a támogató által egyéni számlára teljesített adomány, c) a támogató által célzott szolgáltatás finanszírozásra adott juttatás esetén milyen köztehermérséklés vehető számításba? Köszönöm.

A szocho-változás hatálya Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk 2019. 07. 03-án a júniusi bér kifizetésével együtt utalta el a 6. havi nyugdíjpénztári hozzájárulásokat is. Kérdésem, hogy melyik szochóval kell ilyenkor számolni a munkáltatói hozzájárulás után? Válaszukat előre is köszönöm!

Letiltási alap lehet-e a munkáltatói pénztári hozzájárulás? Cikk

A munkáltató a jogszabályoknak megfelelően jár-e el, amennyiben az szja-köteles önkéntes pénztári hozzájárulás nettó összegét is letiltási alapként kezeli, illetve a pénztár részére a letiltással csökkentett tagdíj hozzájárulás összegét utalja el, és nem a munkavállaló pénzbeni juttatásából vonja le? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkáltatói hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném az állásfoglalását kérni: 2019. január 1-jétől a munkáltatói nyugdíj-hozzájárulás beletartozik az összevont adóalapba. Az adóalapot csökkentő kedvezményeket (például: a gyermekek utáni kedvezményt) az összevont adóalapból kell levonni. Ezek után történik az szja és egyéb járulék megállapítása. Kérdésem, hogy milyen összeget kell az önkéntes nyugdíjpénztárba utalni? Az adókedvezménynek érvényesülni kell az utalandó összeg megállapításakor? Ha igen, akkor magasabb összeg kerül utalásra – ugyanazon munkáltatói támogatás összeg feltételezése esetén – a gyermek kedvezménnyel rendelkező esetében, mint akinek nincs semmilyen kedvezménye? A másik kérdésem is hasonló, a BKV bérlet esetében a cég szeretné, ha a munkavállaló a nettó 10 500 forintot kapná kézhez. Ehhez fel kell bruttósítani (munkavállalói levonások miatt) az összeget, viszont aki gyermekkedvezményben részesül, annak magasabb lesz a nettó összege. Ez így helyes? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Varró Mária

Pénztárszövetségi érvek a munkáltatók önkéntes pénztári hozzájárulása mellett Cikk

Jövőre is a legjobb munkáltatói juttatások között lesz a pénztári hozzájárulás, a dolgozók számára kedvezőbb az adózása, mintha ugyanazt a pénzt fizetésként kapnák meg – közölte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (Pénztárszövetség) az MTI-vel.

Önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulás Kérdés

Kedves Szakértő! 2018. 12. hónapban a munkáltató 5% önkéntes nyugdíjpénztári hozzájárulást biztosít a munkavállalóknak, a 2018. 12. havi bérszámfejtésben, még a 2018. évi szabályok alapján, azaz egyes meghatározott juttatásként. A nyugdíjpénztárak felé történő utalás viszont január hónapban történik, a 12. havi bérszámfejtés zárását követően. A folyamat úgy néz ki, hogy átutaljuk a pénztáraknak egy összegben a munkáltatói hozzájárulást, majd elszámolást küldünk a pénztáraknak arról, hogy melyik munkavállalónak, mekkora összeget írjanak jóvá. (Nem keletkezik róla számla.) 2019.01.01-jétől az önkéntes nyugdíjpénztári munkáltatói hozzájárulás jövedelemként adózik. Kérjük álláspontját arról, hogy okozhat-e problémát a 2018.12. hónapban bérszámfejtett és bevallott (08), de a pénztárak felé 2018.01. hónapban teljesített utalás? Hogyan jár el szabályosan a munkáltató? Köszönöm!

Munkáltatói hozzájárulás lakásvásárláshoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk egy dolgozó lakásvásárlását szeretné támogatni 1 millió forint vissza nem térítendő támogatással. Adásvételi szerződés még nem készült, csak 2019-ben várható. A 15/2014. (IV. 3.) NGM rendelet nem, de az Szja tv. vonatkozó pontjai változnak. Kérdésem, hogy az ilyen formájú támogatás is bérként fog adózni jövőre mindkét oldalon? Válaszát előre is köszönöm.

Szja 2019: ez lett a vége! Cikk

Az egyes adótörvények uniós kötelezettségekhez kapcsolódó, valamint egyes törvények adóigazgatási tárgyú módosításáról szóló T/2931. számú törvényjavaslat elfogadásával véglegeződtek a személyi jövedelemadó törvény (szja tv.) jövő évi szabályai. Összefoglaltuk a legfontosabbakat.

Munkáltatói hozzájárulás adóvonzata Kérdés

Az előbbi kérdés-válaszhoz kapcsolódva: ez azt jelenti, hogy 5 millió Ft-ig sem a munkáltatónak, sem a dolgozónak utána semmilyen kötelezettsége nincs? http://admintem.hvg.hu/QuestionEdit.aspx?id=c78bdb36-03b5-4788-81d9-f8f178eaf36e

Lakáscélú munkáltatói támogatás Kérdés

Magánszemélyek a munkáltatójuktól 5-7 éve az szja-törvény szerinti lakáscélú munkáltatói támogatást kaptak a maximális, 30 százalékos mértékig. A magánszemély a lakásvásárláshoz banki hitelt is vett igénybe, melynek futamideje több mint 10 év. E hitel törlesztéséhez kaphat-e ismételt munkáltatói támogatást a magánszemély? (Például 2010-ben vásárolt 10 millió forintért – a szabályoknak megfelelő – lakást a magánszemély. Ezt úgy fizette ki, hogy 3 millió forint szabályos munkáltatói támogatást kapott, és 7 millió forint banki hitelt vett fel 15 évre. E hitel havi törlesztéséhez 2018-ban – akár 100 százalékban – hozzájárulhat-e a munkáltató?)

Önkéntespénztári munkáltatói hozzájárulás: itt van a NAV tájékoztatója Cikk

Nem kell nyilatkozatot kérnie a munkáltatónak arról, hogy munkavállalója rajta kívül más juttatótól is részesült-e önkéntespénztári hozzájárulásban – közölte a NAV.

Nyugdíj-előtakarékosság: céges befizetés önkéntes kasszába Cikk

2017-től van-e lehetőség arra, hogy a nyugdíj előtt álló ügyvezetőnek – aki tagi jogviszonyára tekintettel végzi az ügyvezetést a kft.-ben, ezért jövedelmet nem vesz ki – a cég befizessen az önkéntes nyugdíjpénztárba az előző évi munkája elismeréseként egy nagyobb összeget 43,66 százalék járulék megfizetése mellett úgy, hogy a többi dolgozó nem kap ilyen juttatást? – kérdezte olvasónk. Surányi Imréné, okleveles közgazda szakértőnk válaszolt.

Önkéntes nyugdíjpénztári adókedvezmény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Önkéntes nyugdíjpénztári tagként, az egyéni befizetéseimre, a kapott támogatásokra és adományokra, valamint a munkáltatói hozzájárulás adóköteles része után 20 százalék adókedvezményt vehetek igénybe, összesen 150 ezer forint mértékig. A munkáltatói hozzájárulás adóköteles része utáni kedvezmény érdekelne, hogy ez valóban így van-e. És, hogy erről milyen igazolást kell szereznem? Válaszát előre is köszönöm szépen!

Munkáltatói hozzájárulás/cafetéria Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik cégünknél 2012 óta van egy fő alkalmazott, és most júliusban felvettünk egy új dolgozót, mégpedig vezető beosztásba. A vezető beosztású új dolgozó mukaszerződésében szerepel egy tétel, miszerint a munkáltató önkéntes magánnyugdí-jpénztári befizetést nyújt neki, havi x összegben a munkabérén felül. A társaságnál nincs cafetéria-szabályzat, eddig a régi munkavállalónak nem volt semmilyen béren kívüli juttatása. Egyáltalán cafetériának minősül az ilyen jellegű juttatás? És ez esetben az új dolgozó miatt kell-e hozni cafetéria-szabályzatot alkotni (ha annak minősül), és adni a régi munkavállalónak is ilyen jellegű (vagy ugyanilyen) juttatást? Vagy lehet differenciálni mondjuk a bér megfelelő százalékában vagy szakképzettség szerint a juttatást? Vagy ilyenkor nem köteles a cég szabályzatot létrehozni és a munkaszerződésekben egyénenként rögzítheti, hogy ki, és milyen juttatást kap pluszban? Ilyenkor érvényesíteni kell az egységesség elvét, sérül ez esetben a egyenlő bánásmód követelménye? Vagy a munkáltatónak szabad keze van, és azt ad a dolgozóinak, amit akar? Akár minden dolgozó kaphat más-más juttatást – mindenféle cafetéria-szabályzat nélkül, ha ezt rögzítik a munkaszerződésekben? Köszönöm megtisztelő válaszát Üdvözlettel: Táskai Katalin

Továbbképzés átvállalt költsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk felszámolási eljárások bonyolitásával foglalkozik. Ennek során a felszámoló biztosok egy része munkaviszonyban, másik része megbízási szerződéssel dolgozik. A felszámoló biztosoknak éves kötelező továbbképzésen kell résztvenniük (egynapos képzés), melynek díja 20 ezer forint/fő. Cégünk átvállalná ezt a fizetendő díjat. Kérdésünk: az átvállalt díj miatt milyen adófizetési kötelezettsége lenne cégünknek a saját dolgozókkal, és milyen a megbízási szerződéssel foglalkoztatottakkal kapcsolatban? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Tőkekivonás kivás adózónál

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Fel nem lelt tárgyi eszköz számviteli elszámolása

Dr. Császár Zoltán

adótanácsadó, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs