33 találat a(z) minimumadó cimkére

Kiválással alakult társaság mentesül-e tao minimumadó alól? Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. évben kiválással alakult társaság mentesülhet-e a jövedelem-(nyereség)minimum kötelezettség alól a taotörvény 6. § (6) pontja szerint? Mi lesz a kiválással alakult társaság legelső beszámolójának a nyitó dátuma: a bejegyzésének vagy a társasági szerződés aláírásának a dátuma? Köszönettel.

Amikor a veszteség adót csökkenthet – itt a bevallások ideje. Példákkal Cikk

A társaságok korábbi évek veszteségeivel csökkenthetik adott évi nyereségüket, fizetendő adójukat. Példákkal ismertetjük, hogyan befolyásolja a minimimumadó, az átalakulás és az elidegenítés az elhatárolt veszteség felhasználását, továbbá erre milyen időkorlátokra és átmeneti szabályokra kell tekintettel lenni.

Minimumadó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közhasznú nonprofit egyesület minimumadóra kötelezett-e? Segítségét köszönöm: Ildi

Engedményezés elszámolása egyéni vállalkozásban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azonos címmel 2015. 11. 23-án tettünk fel kérdést, melyre 2015.12.01-én érkezett válasz. Ezt szeretnénk tovább egyezterni. Tovább szeretném a témát boncolni, és konkrétan az engedményezőnél, azaz az „A” egyéni vállalkozónál történő elszámolást szeretném egyeztetni. Az engedményezőnél a számviteli törvény 77. § (3d) pontja alapján egyéb bevétel a követelés eladási ára, a 81. § (3f) alapján egyéb ráfordítás a könyv szerinti érték. Ez minimumadóalap-növekedést eredményez. Az szja-törvény 28. § (5a) pontja alapján az engedményezőnél egyéb bevétel a követelés ellenértékét meghaladó rész. Tehát itt az alap példa esetén nem lesz minimumadóalap-növelő tétel? Az engedményezést gyakorlatilag kompenzálásként könyvelem le, és, ha nincs többletbevétel, akkor az engedményezés nem is jelenik meg a pénztárkönyv bevételi sorain? Várom szíves válaszát!

Veszteségelhatárolás: kísérti a múlt a kivás vállalkozásokat Cikk

Nem felejthetik el a társasági adó hatálya alatt töltött időszakot a kisvállalati adózást (kiva) választó vállalkozások, sokszor érdemes visszamenniük az időben. Nem veszítik el a korábbi, társasági adózás hatálya alatti időszakban keletkezett veszteségüket, és a társasági minimumadó fogalmai is újra előjöhetnek.

Hazavágja az egyéni vállalkozókat a minimumadó új szabálya Cikk

A vállalkozói jövedelemadó szabályai szerint adózó egyéni vállalkozónak – a társasági adóalanyokhoz hasonlóan – bizonyos kivételekkel, legalább az úgynevezett jövedelem-(nyereség-)-minimum után kell vállalkozói személyi jövedelemadót fizetniük, ha nem akarják kitenni magukat az adóhatóság kockázatelemzésen alapuló ellenőrzésének. A 2015-re vonatkozó adóváltozások egyike – döntően a kiskereskedők hátrányára – drasztikusan megnöveli ezt a minimális adóalapot.

Ez az oka, hogy alig nőtt a cégek adója Cikk

A korábbinál kevesebb kettős könyvvezetésű cég társaságiadó-bevallásáról, a kkv-k térnyeréséről, jobb teljesítményekről, növekvő adóalapról, de alig gyarapodó adófizetésről adott számot mai sajtótájékoztatóján a Nemzeti Adó- és Vámhivatal.

Minimumadó: egyéb szervezetként besorolt gimnázium Kérdés

A gimnáziumot egy alapítvány működteti, az alapítványi támogatásból fedezi költségeit, a támogatáson kívül csak egy helyiség bérbeadásából van bevétele, ami az összes bevétel 1,4 százaléka. Alanya-e a gimnázium a minimumadónak (a Tao. tv. 2. § (2) h pontjának annyiban felel meg, hogy felsőoktatási intézmény hozta létre, de már nem az működteti, hanem egy alapítvány), és ha alanya, akkor a bevételeknél figyelembe kell-e venni a támogatás összegét? Állásfoglalásukat köszönettel várom.

Minimumadó: kinek kötelező, és ki választhatja? Így kell bevallani Cikk

Mikor kell, és mikor nem kell, illetve nem célszerű a minimum jövedelem alapján megállapítani a társasági adóalapot? Miként kell az adóbevallásban hogyan az ezzel kapcsolatos adatokat, információkat megjeleníteni? Mik a kockázatok? Összefoglaltuk.

Tagi kölcsöne van a cégének? Így növeli a bevételt Cikk

A társasági adót a minimumadó alapján bevalló társaságnak pontosan hogyan kell a tagi kölcsön napi átlagát, illetve a tárgyévi növekményt kiszámolnia? Van erre valami kitölthető táblázat, esetleg kalkulátor? Az könnyen meghatározható, hogy mekkora összegek hány napig szerepelnek a könyvelésben tagi kölcsönként, de miként lesz ebből napi átlag? Olvasónk kérdésére Pölöskei Pálné okleveles adószakértőnk válaszolt.

Tagi kölcsön napi átlag számítása Kérdés

A társasági adót a minimumadó alapján bevalló társaságnak pontosan hogyan kell a tagi kölcsön napi átlagát, illetve a tárgyévi növekményt kiszámolnia? Van erre valami kitölthető táblázat, esetleg kalkulátor? Az könnyen meghatározható, hogy mekkora összegek hány napig szerepelnek a könyvelésben tagi kölcsönként, de miként lesz ebből napi átlag?

Mikor kell fizetni a minimumadót? Cikk

Már ötödik éve, hogy a társaságiadó-alanyoknak akkor is kalkulálniuk kell a társasági adóval, ha nem érik el a jövedelem-, illetve nyereségminimumot. Tekintettel arra, hogy a „normál üzleti évet” követő adózóknak májusban kell beadni társaságiadó-bevallásukat, ugyanakkor a veszteséges gazdálkodók száma évről évre jelentősebb, érdemes összefoglalni a társasági minimumadóval kapcsolatos szabályokat.

Minimumadó-kalkulátor a 2015-ös adóévre Kalkulátor

A 2015-ös adóévre használható minimumadó-kalkulátor meghatározza az általános szabályok szerinti adózás, illetve a minimumadó feltételei szerinti adózás szerint fizetendő társasági adó összegét.

Bevallás-kiegészítő nyilatkozat Cikk

Járulékcsökkentés és szja-kulcsok évközi módosítása: hol a buktató? - kalkulátorokkal Cikk

Fellendülés idején akár funkcionálhattak volna a Gyurcsány Ferenc kormányfő által a parlamentben egy héttel ezelőtt elővezetett adóátrendezési javaslatok. Recesszióban viszont kétséges, hogy az erőteljes külpiaci kitettségű magyar gazdaságot kellőképpen élénkíthetik-e a versenyhátrányt csak mérsékelni képes munkateher-csökkentések, írja a HVG.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Alkalmi munkavállalás több cégnél

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szabadság kiadása

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs