150 találat a(z) mikrogazdálkodói beszámoló cimkére

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Ügyvédi iroda készíthet-e mikrogazdálkodói beszámolót, ha egyébként az értékhatárokba belefér?

Árfolyam-különbözet a mikrogazdálkodói beszámolóban Kérdés

Tisztelt Hölgyem/Uram! Mikrogazdálkodói beszámolót készítünk. Mind HUF, mind € számlával rendelkezünk. Amikor a HUF-€ számla között átvezetünk, akkor a banki árfolyamon számolunk el. Devizás kötelezettségeinket, illetve követeléseinket a nyilvántartáskori értéken számoljuk el, a keletkezett árfolyamkülönbözetet pedig a 876, illetve a 976-tal szemben. Kérdésem, hogy az átvezetések közötti árfolyamkülönbözetet miként kell elszámolnom. Például € 35 000 összeg a banki árfolyamon T/386 ,és K384 11 172 350, míg az MNB árfolyamon 10 948 700, a keletkezett 223 650 Ft árfolyamkülönbözetet miként kell nyilvántartani? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Bödör Éva

Mikrogazdálkodói beszámoló hibája Kérdés

Kedves Szakértő! https://adozona.hu/kerdesek/2019_8_14_Mikrogazdalkodoi_beszamolo_hiba_kaf A fenti kérdésemre adott választ köszönöm. Szeretném, ha az utolsó részt kifejtené. A hiba sajnos jelentős. Ha az árbevételt a 2019. évre elszámolom, mert akkor árbevétel, akkor hogy lesz ez a társaságiadó-módosítás?

Mikrogazdálkodói beszámoló hiba Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feltárásra került egy mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozásnál egy jelentős hiba, egy nagyösszegű előlegszámla árbevételként került könyvelésre 2018. évben. Most jött a végszámla, így derült ki. Mivel ennél a beszámolónál nem lehetséges a háromoszlopos mérleg, így a javítás után olyan eredményre jutottunk, hogy a 2018. évben növeli csak az eredményt, 2019. évben (amikor kellene) nem fogja. Ez nem lehet probléma egy ellenőrzéskor? 2018 évi könyvelés: T311 K911 (fordított áfa) 2019 évi helyesbítés: T911 K311 (visszakönyvelés) T311 K453 (helyes lett volna) T311 K911 végszámla (összege nulla) átutalás előző év T453 K311 kapcsolódó tétel Helyesek-e a könyvelési tételek? Köszönettel: Ildikó

Mikrogazdálkodói beszámolót készítő vállalkozás önellenőrzése Cikk

Egy kft. 2017-ben a ténylegesnél több árbevételt számolt el. Ezáltal nagyobb volt az eredménye, így áfatöbblete, iparűzésiadó- és társaságiadó-többlete keletkezett. A társaság önellenőrizni szeretné az áfát, az iparűzési adót, az eredeti bevallási időpontra. A társasági adót szükséges-e módosítani a 2017. évre, vagy a többlet befizetett adót figyelembe lehet venni a 2018. évi bevallásnál? A mikrogazdálkodási beszámolóban ki kell-e tölteni a középső oszlopot? – kérdezte olvasónk. Szolnoki Béla adószakértő, könyvvizsgáló válaszolt.

Mikrogazdálkodási beszámolót készítő vállalkozás önellenőrzése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném kérni állásfoglalását az alábbi kérdésemre. Egy kft. 2017. évben több árbevételt számolt el. Ezáltal nagyobb volt az eredménye, áfatöbblete, iparűzésiadó- és társaságiadó-többlete keletkezett. Most szeretnénk önellenőrizni áfát, iparűzési adót az eredeti bevallási időpontra. Szeretném megkérdezni, hogy a társasági adót szükséges-e a 2017. évre módosítani, vagy figyelembe lehet venni a 2018. évi bevallásnál? A mikrogazdálkodási beszámolóban ki kell-e tölteni a középső oszlopot? Tisztelettel várom válaszát.

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. mikrogazdálkodói beszámolót készít. 2019. januárban számlázott olyan árbevételt (folyamatos szolgáltatás), melynek számviteli teljesítése 2018. december havi. Kérdésem, hogy az árbevételt melyik évre kell könyvelni? Ha a 2018. évre, kérem főkönyvi számlákkal azt bemutatni. Köszönettel!

Sajátos értékelési szabályok a mikrogazdálkodói beszámolóban Cikk

A mikrogazdálkodói beszámolót készítőknek az eszközök és források értékelését a számviteli törvény előírásaitól eltérően kell kimutatniuk. Ismertetjük a legfontosabb tudnivalókat.

Kiva és a mikrogazdálkodói beszámoló kapcsolata Kérdés

Mikrogazdálkodói beszámoló értékeléssel kapcsolatos sajátossága: értékvesztést kell elszámolni a behajthatatlanná nem minősített, mérlegkészítésig pénzügyileg nem rendezett követelésekre. Kivaalany esetében az elszámolt értékvesztéssel növelni kell az adóalapot? Nem elengedem el a követelést, csak értékvesztést számolok el. Köszönettel: Hné

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Tisztelet Szakértő! Kérem szíves segítségét mikrogazdálkodói beszámoló kapcsán. Fejlesztési tartalék képzése a mikrogazdálkodói beszámolóban lehetséges? Úgy olvasom a 1996. évi LXXXI. törvény [Tao. tv.] 7. § (1) bekezdés f) pontját, hogy nem tiltja a fejlesztési tartalék képzését. Átvettem egy céget, ahol 15 millió forint van fejlesztési célra lekötve és 2019-ben a bemutatóterem beruházása megvalósul és az ingatlanra használná fel. A fejlesztési tartalék feloldása során mire kell figyelni, mi lehet más a mikrogazdálkodói beszámolóban? Köszönöm.

Beszámoló formája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott két kft., "A" Kft. 50 százalékot meghaladó tulajdoni részarányt szerzett "B" Kft.-ben. Mindkét társaság árbevétele, mérlegfőösszege, foglalkoztatotti létszáma alapján egyszerűsített éves beszámolót készít. Fenti paraméterek alapján mikrogazdálkodói beszámolót is készíthetnének. Kérdésem, hogy "A" Kft. mint anyavállalat a többségi tulajdonszerzését figyelembe véve készíthet-e továbbra is egyszerűsített éves beszámolót? Válaszukat előre is köszönöm.

Mikrogazdálkodó bevétele Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megbízóm mikrogazdálkodói beszámolót készít. Ingatlanhasznosítással foglalkozik, a bérleti díjat havonta előre számlázza szerződés szerint. 2018. december hónapban bocsátotta ki a 2019. január havi bérleti díjról szóló számláját. A számla teljesítési időpontja és kelte is 2018. december hónap, a fizetési határidő pedig 2019. január hónap. A számviteli törvény és a 398/2012. (XII. 20.) Korm. rendelet előírásai szerint ezt a számlát a 2018. évben előlegként kell kezelnem és csak a 2019. évben válik az előleg árbevétellé, vagy 2018. évi bevételnek számít a számla összege? Köszönettel: Borsosné Pál Ildikó

Időbeli elhatárolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy munkáltató a 2018. évre adott a munkavállalójának lakáscélú támogatást 5 millió forintot (cafeteria), azt a társaság, amely mikrogazdálkodói beszámolót készít ,elhatárolhatja-e több évre mint költséget annak érdekében, hogy a 2018. éve ne legyen így veszteséges? Köszönettel.

Mikrogazdálkodói beszámoló Kérdés

Cégünk 2017 óta mikrogazdálkodói beszámolót készít. Most jöttünk rá, hogy mivel maradványértékkel rendelkező ingatlan is van a cég tulajdonában, nem választhattuk volna ezt a beszámolási formát. Ráadásul 2017-ben jelentős hiba is maradt a beszámolóban, amit most a 2018-as beszámoló készítésekor középső oszlopban kellene feltüntetni, amit a mikrogazdálkodói forma szintén nem enged meg. Hogyan tudjuk a hibákat korrigálni? 2018-ra térjünk vissza az egyszerűsített éves beszámoló formára? A 2017-est lehet még valahogy javítani? Köszönöm.

Kiva és beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy vállalkozás átlép a kivába, kikerül a tao-törvény hatálya alól, de az Sztv. hatálya alatt marad. Ezért azt, hogy milyen beszámolót kell készítenie, továbbra is a számviteli törvény határozza meg. Fentiek szerint tehát lehetséges olyan kft., amely a kiva szerint adózik, és mikrogazdálkodói beszámolót készít? Köszönettel.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Kölcsönök beszámítása

dr. Buzády Csongor, LL.M. (Berlin)

ügyvéd, vállalatfinanszírozási szakjogász

Buzády és Udvari Ügyvédi Iroda, partner

Kkv-minősítés

Pölöskei Pálné

adószakértő

EPR cukrászműhelynek

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 június
H K Sze Cs P Sz V
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
hirdetÉs