25 találat a(z) mezőgazdasági tevékenység cimkére

Áfa Kérdés

Egyéni vállalkozó bevétele Kérdés

Év végi pénzjutalom adózása Kérdés

De minimis Kérdés

Ingatlanértékesítés Kérdés

Átalányadózás Kérdés

Őstermelés egyéni vállalkozás mellett áfakérdés 2. Kérdés

Mezőgazdasági tevékenység – kompenzációs felár Kérdés

Áfa tv.11. § (2) d) pont értelmezése az esetemben Kérdés

Mezőgazdasági tevékenységet folytató különleges adóalany Kérdés

Őcsg-vel kapcsolatos kérdés Kérdés

Egyéni vállalkozás Kérdés

Családi gazdaság vezetője munkaviszony mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdés megválaszolásában kérném a segítségét. Adott egy magánszemély, akinek főállású munkaviszonya van (heti 40 óra), illetve egyéni vállalkozóként is végez mezőgazdasági szolgáltatói tevékenységet (másodállás). Járulékfizetési kötelezettségét a munkaviszonya alapján teljesíti. Családi gazdaságot kíván alapítani feleségével, kiskorú gyermekével melynek vezető tagja ő lenni. A 326/2001 kormányrendelet a családi gazdálkodó vezető személyére vonatkozóan "élethivatásszerű mezőgazdasági tevékenység" végzését írja elő, mely értelmezésem szerint arra irányul, hogy a mezőgazdasági tevékenységből (családi gazdálkodói) származó bevétele minimum 50 százaléka legyen az összes éves jövedelmének. Kérdésem, hogy családi gazdálkodás vezető tagja lehet-e a magánszemély, ha mellette munkaviszonyból származó jövedelme és egyéni vállalkozásból származó jövedelme is van? Természetesen az éves bevételének több mint 50 százaléka a mezőgazdasági tevékenységéből származik. Vagy munkaviszonyát meg kell szüntetni és kizárólag mezőgazdasági őstermelőként lehet biztosított, ha a családi gazdaság vezetője kíván lenni? Válaszát előre is köszönöm!

Átalányadózó egyéni vállalkozó mezőgazdasági tevékenységi körrel Kérdés

Tisztelt Adózóna! Azzal a kérdéssel fordulok Önökhöz, hogy van egy átalányadózó egyáni vállalkozó, akinek a fő tevékenysége vegyes gazdálkodás (015001), ő szeretne más tevékenységet is végezni, mint például a vendégszobák kiadása, szálláshely-szolgáltatás. Tehát teljesen más témakörben is szeretne tevékenykedni. A kérdésem, hogy a szálláshelyre kapott fejlesztési támogatást, ha ő megkapja, akkor, mint 2019-ben átalányadózó, mikor számít neki bevételnek? Illetve ki kell-e léptetni őt az átalányadózási módból? Ha igen, akkor az átalányadózásból való kiléptetést az szja-bevallásban kell jelezni, vagy változásbejelentőn? Illetve egyáltalán végezheti-e a fenti két tevékenységi kört párhuzamosan? (mezőgazdasági tevékenységi kör: juhtenyésztés stb., illetve a szobák kiadása). Előre is köszönöm segítő válaszukat. N. Tünde

Mezőgazdasági vállalkozó afafizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki kizárólag az áfatörvény 7. számú mellékletében felsorolt termékeket termel, mezőgazdasági tevékenységet folytatónak minősül? Áfafizetési módnak az általános szabályok szerinti adózást választotta. Értékesítéskor számlát kell kiállítania áfa (27 százalékos) felszámításával, és jogosult az előzetesen felszámított áfa levonásba helyezésére? Amennyiben a vállalkozó az általános áfafizetési mód mellett választotta a kompenzációs felár alkalmazását is, értékesítéskor az adószámmal rendelkező vevő állít ki felvásárlási jegyet, kompenzációs felárral? Számla kiállítása nem lehetséges, és az előzetesen felszámított áfa nem igényelhető vissza? Köszönöm válaszát!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Báli részvétel díjának elszámolása

Pölöskei Pálné

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs