183 találat a(z) mezőgazdasági őstermelő cimkére

Áfa visszaigénylése Kérdés

Mezőgazdasági őstermelő 2017. február hónapban kapta meg a 2016. szeptember hónapban értékesített paprikáért a vételárat. Ez a számla rendben van, mivel az áfát 2016-ban megfizette utána. A vételárból 2017. februárban levonták a vetőmag értékét, mely 2016-ban nem lett könyvelve, mivel nem lett kiegyenlítve, csak 2017-ben. Kérdésem arra irányul, hogy a 2016. évi kiállítású vetőmagszámlából 2017-ben levonható-e az áfa vagy nem? Köszönettel: Bényi Józsefné

Sajátos tb-szabályok a mezőgazdasági őstermelőkre Cikk

A biztosítási kötelezettség elbírálása során számos érdekes szabállyal találkozhatunk (például a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban állók jövedelemhez köthető biztosítási összeghatára, a rokkantsági ellátásban részesülő kisadózó vállalkozó egészségi állapotától függő státusza), de ezek közül a legizgalmasabbak a mezőgazdasági őstermelőkre vonatkozó szabályokhoz köthetők.

Őstermelő önálló tevékenységéből származó jövedelme Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelőként adószámmal rendelkező magánszemély egy kulturális esemény kapcsán egy standnál a termékeivel megjelent. Ott értékesítés nem történt, de a rendezvény szervezője "fellépési díjat" fizetett neki, melyet az őstermelő számlázott. Ezen bevételből a kifizető adóelőleget nem vont le. Kérdésként merült fel, hogy az így megszerzett bevétel tekinthető-e őstermelői bevételnek, vagy önálló tevékenységből származó jövedelem, mely után összeghatártól függetlenül 15% szjafizetési kötelezettség áll fenn. A 22%-os ehot ilyen esetben ki köteles megfizetni?

Mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Mezőgazdasági őstermelői igazolvánnyal rendelkező magánszemély a 2016-os évben támogatásokat kap az MVH-tól (kedvezőtlen adottságú területek támogatása, egységes területalapú támogatás, zöldítés támogatása). Őstermelői termékértékesítése nem volt 2016-ban, csak a támogatási bevételek, amelyek összesen meghaladták a 600 000 Ft-ot. Magánszemélyes adószámmal nem rendelkezik, nem áfa-alany. A kapott támogatások összegéből keletkezik neki adóköteles jövedelme? Szükséges-e, hogy erre a tevékenységére adószámot váltson ki, vagy amennyiben más tevékenysége miatt egyéni vállalkozó, bővítse e tevékenységét magánszemélyes tevékenységekkel? Köszönöm válaszukat!

Tárgyi eszköz egyösszegű leirása Kérdés

Tisztelt szakértő! Mezőgazdasági őstermelő, aki tételes költség lszámolást alkalmaz, vásárolt egy új, korábban még használatba nem vett nagy értékű vetőgépet. Kérdésem az lenne, hogy egy összegben elszámolhatom-e az eszközt, ha a település, ahol a tevékenységet folytatja, nem tartozik a szabad vállalkozási zónába. Válaszukat köszönöm

Átalányadózó mezőgazdasági őstermelő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Átalányadózást választó mezőgazdasági őstermelő saját tulajdonú lakását szeretné bérbe adni. Milyen adózási módot választhat? Köszönettel: Kissné

Tisztelt Szerkesztőség! Kérdés

Előlegre vonatkozóan szeretném a kérdésem feltenni, mezőgazdasági őstermelő, családi gazdálkodó és egyéni vállalkozóra vonatkozóan. A fentiekre vonatkozóan 2016. évben megérkezik a bankszámlára az MVH-tól a támogatás, ez minek minősül, adóalap-növelő tétel vagy sem? Ha pedig műtrágya vásárlására vonatkozóan csak előlegszámla áll rendelkezésre, és a teljesítés nem történik meg, abban az esetben adóalap-csökkentő tétel-e vagy pedig csak pénzátadás történt, amelyet áfa tekintetében levonásba helyezendő. Segítségüket köszönöm, Kellemes Ünnepeket. Üdv.Pné

Őstermelő 27 százalékos ehofizetési kötelezettsége Kérdés

Tisztelt Szakértő! A mezőgazdasági őstermelő az adóelőleg-alap számításánál figyelembe vett jövedelem után 27 százalék eho fizetésére kötelezett. Kérdésem az lenne, hogy ezzel a lehetőséggel az az őstermelő is élhet, aki a járulékokat nem a minimálbér után, hanem az előző évi bevétel 20 százaléka után fizeti (kizárólag a 10 százalék nyugdíjjárulék és a 4 százalék egészségbiztosítási és a munkaerő-piaci járulék fizetésére kötelezett)? Köszönettel: Erdélyi Andrea

Őstermelői értékesítés bizonylatolása Kérdés

Tisztelt Cím! Egy mezőgazdasági őstermelő (családi gazdaság), aki kompenzációs felárra jogosult és nem áfaalany, méhészettel foglalkozik, és ebből eredően méhcsaládot értékesít kaptárral egy egyéni vállalkozónak, aki áfaalany, és szintén méhészettel foglalkozik. A kérdésem az lenne, hogy a méheket vásárló egyéni vállalkozó állíthat-e ki felvásárlási jegyet? Az áfatörvény 200. paragrafusa vonatkozik-e a méhészettel foglalkozó egyéni vállalkozásra (vásárló)? Köszönöm.

Ne csak a vetésre figyeljen! Ezeket az adóelőlegeket kell fizetni, mindjárt Cikk

Az őstermelői tevékenységet folytató magánszemélyeknek az első negyedévi adóelőleg-fizetési kötelezettségüknek 2016. április 12-éig kell eleget tenniük. Cikkünkben szó lesz összeghatárokról, különféle adókedvezményekről és támogatásokról és persze az adóelőleg-számításról is. Példákkal is segítünk.

Mezőgazdasági őstermelői tevékenység közös őstermelés esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő ! Kérdésem arra irányulna, hogy közös ősternelői igazolványt szeretne kiváltani a család, mely 3 fő. Egy személy, akinek a nevén futna az értékesítés, valamint a számlák a nevén kerülnének kiállításra, bejelentkezett decemberben 2016. 01. 01-jétől az áfakörbe. A többiek (másik két fő) külön regisztrációs számmal rendelkezik, a földek szét vannak regisztrálva az MVH nyilvántartásban. A jogszabály azt írja, hogy a közös őstermelés esetén mindenkinek egyforma adózási formában kell szerepelnie, mind az szja, mind az áfa vonatkozásában. Mivel a másik két személyre számla nem került kiállításra, csak támogatás érkezhet a nevükre, van-e tennivaló az áfa tekintetében? Működik-e úgy a tevékenység, hogy például a területalapú támogatás a feleség nevére érkezik, a bevételek elszámolása pedig a férj nevén történik, és a bevalláson minden osztódik háromfelé ? Lehet, hogy kicsit cifrázva írom a témát, de jelenleg ezekben a kérdésekben nem látok tisztán. Köszönettel várom válaszukat !

Mezőgazdasági őstermelő áfa Kérdés

Nem áfaalany mezőgazdasági őstermelőtől fogadok be számlát, aki kompenzációs felárra jogosult. Fordított adózású terméket vásárolok tőle, melyről számlát állít ki. Én áfaalany vagyok az általános szabályok szerint. Milyen áfát érvényesíthetek az áfabevallásomban? Kérem a konkrét válaszukat! Köszönettel.

Áfalevonás Kérdés

Egy mezőgazdasági őstermelő 2015 januárjától belépett az áfakörbe. 2014. december 29-ei dátummal kiállítottak a részére egy költségszámlát, amit 2015 januárjában fizetett ki. Ennek a számlának az áfatartalma levonható a 2015. évben? A számla teljesítési ideje 2014. december 15.

Mezőgazdasági őstermelő – közösségi adószám Kérdés

Ha mezőgazdasági őstermelőként közösségi adószámot igényelek (másik EU-s tagországból történő termékbeszerzés adómentessége miatt), az milyen kötelezettséggel jár?

Így kell adózniuk és elszámolniuk a családi gazdaságok tagjainak Cikk

Kedvező gazdálkodási forma a mezőgazdasági őstermelői tevékenységet folytatók körében a családi gazdaság. Cikkünkben sorra vesszük, milyen szabályokat kell az érintetteknek szem előtt tartaniuk.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

USA-ba távmunka

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Küldöldi kiküldetés

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Vállalkozásból kivont vagyon – monacói illetőségű tag

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs