14 találat a(z) mentesülés cimkére

Gyod mellett átalányadó alóli mentesülés Kérdés

Adózási kérdés a biztosítási kötelezettség alóli mentesülés esetének értelmezéséről Cikk

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) közzétette honlapján a 2020/10. a biztosítási kötelezettség alóli mentesülés esetének értelmezéséről [a társadalombiztosítás ellátásaira jogosultakról, valamint ezen ellátások fedezetéről szóló 2019. évi CXXII. törvény (a továbbiakban: Tbj.) 17. § (2) bekezdés a) pont] szóló frissítést.

Szünetelés vagy mentesülés? – hatásuk csedre és gyedre katás vállalkozóknál Cikk

Szokás mondani az egészségbiztosítási ellátásokhoz való jogosultságok kapcsán, hogy minden egyes részlet számít ahhoz, hogy megfelelő tanácsot adhasson egy tb-szakértő az ellátás igényléséhez. Nagyon igaz ez arra vonatkozóan is, hogy mit lehet kezdeni a vállalkozással a gyermek születése után, és mindez hogyan hat majd a következő gyermek után járó, vagy éppen nem járó ellátásokra.

Ev. általi egyszemélyes kft. alapítása Kérdés

Adómentes ingatlan-bérbeadás: de mi lesz a számlaadat-szolgáltatással? Cikk

Az adatszolgáltatással kapcsolatos szabályok módosulásával egyre több kérdés merül fel, amely az ingatlan-bérbeadási tevékenység vonatkozásában kiállított számlákkal összefüggésben felmerülő kötelezettségére kérdez rá. Cikkünk ezért az ingatlan-bérbeadásra vonatkozó főbb szabályokat majd az adatszolgáltatással érintett ügyleteket veszi górcső alá.

Érvényesíthető-e a járulékfizetési kedvezmény cégcsoporton belüli munkaerő-átirányítás esetén? Cikk

A koronavírus-járvány próbára teszi a gazdaság minden területét. Amellett, hogy rengeteg munkahely szűnik meg, illetve kerül nehéz helyzetbe, vannak olyan szektorok is, ahol a járványt megelőző időszakhoz képest oly mértékben növekedett a feladat- és munkamennyiség – ilyen például az egészségügy és az egészségügyet kiszolgáló szektor – hogy a munkaerőhiány okoz komoly problémát. Megoldható-e a munkaerőhiány cégcsoporton belüli munkaerő-átirányítással? Olvasói kérdésre Czeglédi Bernadett munkajogi és társadalombiztosítási szakértő válaszolt.

Mentesülés katafizetés alól, de hogyan? Kérdés

Tisztelt Adózóna! A 61/2020 kormány rendelet 1. § (8) bekezdése szerinti tevékenységet végzek. E szerint 2020. március, április, május és június hónapra tekintettel mentesülök a kisadózó után a Katv. szerinti tételes adó megfizetése alól. Kérdésem: ezt kérvényeznem kell, vagy automatikusan megy. Mi a menete? Ha csak simán nem fizetem 4 hónapig az 50 000 forintot, akkor mi fog történni? Üdvözlettel: Mérő Péter

Kata megfizetése Kérdés

https://adozona.hu/2020_as_adovaltozasok/Ado_es_jarulekfizetesi_konnyites_itt_a_rend_VKFLWK A kérdésem az ezzel kapcsolatban: én decembertől február végéig szüneteltettem a vállalkozásomat. Én kiesek most a kedvezményezettek közül?

Alapítványok támogatása, adózása. 2. rész: előnyök a közterhekben Cikk

Év vége felé gyakoribbá válik a jótékonykodás. Cikkünk első részében az alapítványok létesítésével és támogatásával foglalkoztunk, ezúttal pedig az adózási előnyöket foglaltuk össze.

Egyhavi kata miatt vitte ügyét a Kúriáig az adózó Cikk

Mikor mentesül a kata megfizetése alól az adózó? Gyesen lévő katás ügyében döntött a Kúria.

Egyesület az áfában és társasági adóban Kérdés

Egyesületünk alapszabályában rögzített tevékenységével kapcsolatos és cél szerinti tevékenységének megfelelő feladatra kapott felkérést egy másik egyesülettől. A pályázati keretből megvalósuló felkérés éven átnyúló, nyolc programból álló programsorozatra épül. Ezeken a rendezvényeken a felkérő egyesület, egyesületünk és egy harmadik egyesület közösen szervez beszélgetőköröket, konfliktuskezelő foglalkozásokat és olyan szemléletformáló előadásokat, amelyek célközönsége és témája megfelel egyesületünk alapszabály szerinti tevékenységének. Amennyiben egyesületünk számlát állít ki olyan költségeiről, amelyek a rendezvények anyag- és eszközköltségeit, technikai feltételeit, a rendezvény szervezésének díját, önkéntesek beszervezését, igénybevett szakértői szolgáltatást, alapanyagokat az étkeztetéshez tartalmazza – a következő kérdések merülnek fel: 1. Áfa: jelenleg egyesületünk alanyi mentes áfa státuszú. Ezen számla kiállításával eléri a jelenleg érvényes 8 millió forintos értékhatárt. kérdés, hogy az áfatörvény 85. § értelmében definiálható-e a tevékenység áfamentes tevékenységnek, illetve egyesületünk közszolgáltatónak – egyben a számlát a 8 millió forintos értékhatár számításában figyelembe kell-e venni? 2. Társasági adó tekintetében a számla kibocsátásával elért bevétele megfelel-e az alaptevékenység fogalmának, és ez alapján mentesül a társasági adó megfizetése alól vagy vállalkozási bevétel alapján kezelendő, a közhasznú vállalkozási bevétel számítási módjai szerint.

Egészségügyi szolgáltatási járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A segítségét kérem az alábbi ügyben: kft már közel egy éve tevékenységet nem folytat. Egy fő nyugdíjas tagja után havonta bevalljuk és befizetjük a havi 7320 Ft-ot. Az a kérdés, hogy tudna-e megoldást arra, hogy mentesüljön a fizetés alól? Válaszát előre is köszönöm!

Reklámadó-kötelezettség alóli mentesülés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Reklám megrendelőjeként milyen dokumentumokat kell beszereznem annak érdekében, hogy mentesüljek a reklámadó-kötelezettség alól? A reklám közzétevője nem szerepel a NAV nyilvántartásában, nyilatkozatot nem kaptam még kérelemre sem. Ebben az esetben összeghatártól függetlenül a számla kézhezvételét követő hónap 20-áig be kell jelentenem a NAV felé, hogy a közzétevő nem fizette meg a reklámadót? Csak a fenti esetekben mentesülök a reklámadó-fizetési kötelezettség alól? Segítségüket előre is köszönöm.

Új jövedékiadó-mentességi szabályok Cikk

A 2017. július 1-jén hatályba lépő jövedéki adóról szóló 2016- évi LXVIII. törvény (a továbbiakban: Jöt.) alapján megváltoznak a jövedéki adó adókötelezettségre, adófizetési kötelezettségre, adómentességre és adó-visszaigénylésre vonatkozó fizetési kötelezettség alóli mentesülés szabályai.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ingatlan-bérbeadás

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadózás újraválasztása

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs