105 találat a(z) megszűnés cimkére

Ezeket kell vizsgálni felmondás előtt Cikk

Mielőtt a munkáltató felmondana dolgozójának, meg kell vizsgálnia, hogy a tervezett intézkedés indoka jogi szempontból is megállja-e a helyét, valamint, hogy a jogviszony határozott vagy határozatlan időtartamú, a dolgozó nem várandós-e, védett korú-e stb. Körültekintően kell eljárnia, ellenkező esetben könnyen adhat ki jogellenes felmondást.

Kiva megszűnése Kérdés

A következő ügyben szeretnék állásfoglalást kérni. Egy vállalkozás 2017.02.01-től lépett be a kiva hatálya alá. 2017. februártól októberig a havi átlagos statisztikai létszám 100 fő alatt volt. 2017. 11. havi átlagos statisztikai létszám várhatóan 110 fő lesz. Hogyan kell értelmezni a kivatörvény 19. § (5) bekezdés h) pontjában az átlagos statisztikai állományi létszámot? 2017. 02.01-től 2017.11.30-ig számoljuk az átlagos statisztikai állományi létszámot vagy az adott hónap (2017.11. hó) átlagos statisztikai létszáma számít? Kérdésünk, hogy milyen időszakot nézzünk a kiva alanyiság megszűnése szempontjából a 100 fős létszámkorlátra vonatkozóan?

Munkaviszony megszűnése a cég kényszertörlése esetén Kérdés

Tisztelet Szakértő! Munkaügyben és bérszámfejtésben szeretném a segítségét kérni. Munkavállaló határozott idejű munkaszerződéssel dolgozik egy cégnél, november 1-jétől december 31-éig tart a munkaszerződése. Bejelentéskor a 1041-es nyomtatványon a kijelentést megtettünk, hiszen tudtuk, hogy meddig fog tartani a munkaviszonya. Időközben a cégbíróság november 14-én eltiltotta a céget a további működéstől, megszűntnek nyilvánította és elrendelte a kényszertörlési eljárás elindítását. Ebben az esetben mi a teendő, hogyan kell elszámolni a munkavállaló járandóságát, és pontosan melyik nappal szűnik meg a munkaviszony? Köszönöm válaszát! Andrea

Csökkenőben a cégtörlések, növekedőben a felszámolási eljárások Cikk

Csupán 9409 cég szűnt meg 2017 harmadik negyedévében, 2013 óta nem volt ilyen alacsonyan a számláló – közölte az Opten Kft.

Végrehajtó megszűnése Kérdés

T. Adózóna! Végrehajtó iroda 2018. január 1-jétől akkor működhet, ha a vezető rendelkezik jogi diplomával, vagy felvették jogi egyetemre. Ha ez nincs, akkor az iroda a törvény erejénél fogva megszűnik. Azt szeretném megkérdezni, hogy ezt hogyan kell lebonyolítani, illetve milyen bevallásokat kell beadni.

Így járnak az alkalmazottak, ha megszűnik a munkáltató Cikk

Előző írásunkban azt elemeztük, hogyan szállnak át a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek munkajogi jogutódlás esetén az átadóról az átvevő munkáltatóra. Nézzük meg egy példa segítségével, mik az alkalmazottak lehetőségei, ha a munkáltató jogutód nélkül szűnik meg!

Megszűnik a munkáltató – mi lesz az alkalmazottakkal? Cikk

Míg a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével a munkaviszony minden további intézkedés nélkül megszűnik, addig munkajogi jogutódlás esetén a munkaviszonyból származó jogok és kötelezettségek az átadóról az átvevő munkáltatóra szállnak át, tehát minden ugyanabban a mederben folyik tovább. Cikkeinkben két példa segítségével tekintjük át a munkáltató jogutód nélküli megszűnésével és a munkajogi jogutódlással kapcsolatos szabályokat.

Egyéni vállalkozás megszüntetése, újrainditása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó kénytelen megszüntetni vállalkozását (rokkantsági ellátás megállapítása miatt), majd pár nap múlva újra kiváltja vállalkozói igazolványát. Több milliós árukészlete, részben amortizált tárgyi eszközei vannak. Véleménye szerint "el kell játszani" a megszűnést (például készletek miatti fizetendő áfa), vagy lehet folyamatosan könyvelni, mivel az éves bevallásban úgyis összeadódik a "két" vállalkozás? Köszönöm válaszát !

Osztalék kifizetése vállalkozás megszűnése esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Június 30-án befejezte tevékenységét egy kft. Ezt a cégbíróságnak is bejelentette. Leadta a bevallásait. Elkészítette a zárómérlegét. A mérlegben a jegyzett tőkén kívül még van eredménytartalékban pénze ,amit osztalékként ki tudna fizetni. A pénz nem áll rendelkezésére, mert a NAV-nál van túlfizetésként. Kifizetni csak akkor tudja, ha visszakapta a pénzét. Ha ez megvalósul, az osztalék utáni szja-t mint magánszemély fizeti be az adóhivatalnak, vagy a kft.-nek kell leadni pótlólag egy 1708-ast és a vállalkozás utalja? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyéni vállalkozás megszűnésekor selejtezés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozás megszüntetésével kapcsolatos teendőkről szeretnék érdeklődni. Elsősorban a megmaradt árukészlet – köztük dohánytermék – és tárgyi eszközök leselejtezésével kapcsolatosan. Milyen módon kell a selejtezést elvégezni, megszűnésnél az eredményre van-e hatása, esetlegesen áfavonzata stb.? Ha lehetséges mindenre kiterjedő (megszűnéssel kapcsolatos) részletes tájékoztatást szeretnék kérni. Válaszát előre is köszönöm!

Előnyösen változnak a katázás szabályai Cikk

Több ponton is kedvező változásokat fogadott el a katás adózókra a tavaszi adócsomagban az Országgyűlés.

Munkaviszony megszűnése végelszámolás alatt? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk (kft.) a közeljövőben végelszámolását tervezi. Mikor kell (lehet) a dolgozók munkaviszonyának megszűnését kezdeményezni? Addig a kft. végelszámolása nem érhet véget, míg a dolgozók felmondási (felmentési ) ideje le nem telik? A 60 évet betöltő dolgozók milyen szociális ellátásban bízhatnak, ha nem sikerül munkahelyet találniuk?

Megszűnő cégek nyomában: harmaduk kényszertörléssel tűnik el Cikk

Idén, az első négy hónapban a cégbíróságok 4378 vállalkozás nevét húzták ki kényszertörléssel a céglistáról, 32 százalékkal kevesebbet, mint 2016 első négy hónapjában (6429). A 2012 augusztusában bevezetett jogintézmény hozzájárult a gazdálkodási fegyelem javításához – tájékoztat a feketelista.hu portál, amelyen a 14 közhiteles állami nyilvántartásnak csak az egyike a kényszertörölt cégek köre.

Kft., kötelező jegyzett tőke módosítása Kérdés

Egy kft. 500 ezer forint tőkével alakult, ezt az összeget kellett megemelni 2017.03.15-éig 3000 ezer forintra. A társaság azonban nem kívánja emelni törzstőkéjét, így vagy átalakulásról vagy megszűnésről kell határoznia. Ellene azonban, egy vitatott, kártérítésből származó kötelezettség miatt peres eljárás van folyamatban már 2015. évtől. Az első fokú bíróság ezen kft.-t kötelezte a megállapított kártérítés megfizetésére, ezt a döntést azonban a másodfokú bíróság hatályon kívül helyezte (az első fokú bíróság illetékességének hiánya miatt) úgy, hogy teljesen új első fokú eljárást rendelt el. A másodfokú bírósági ítélet már jogerős, azonban az új elsőfokú bírósági eljárás még nem indult el, idézést, végzést az új eljárás megindításáról nem kaptunk. Ilyen esetben, hogyan jár el jogszerűen a kft., hogy a törzstőke emelésének hiánya miatt ne kapjon az illetékes hatóságtól büntetést? A peres eljárás alatt indítható végelszámolás saját elhatározásból? Mivel a kötelezettség jogosságáról jogerős bírósági végzés még nem született, így a "hitelezők" azt jogosan nem követelhetik, tehát ők nem indíthatnak felszámolási eljárást. Vagy felszámolási eljárást kell indítani még akkor is, ha nem ismerjük el a kötelezettségünket? Ez utóbbit ki indíthatja? Mi a megfelelő eljárás peres eljárás alatt, ha nem szeretné a kft. törzstőkéjét emelni?

Katás adózó megszűnése, a készlet megítélése? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyéni vállalkozó 2017. január 1-jétől a kata szerinti adózást választotta, áfafizetésre kötelezett adóalanyként. A december 31-ei anyagkészletet leltár szerinti értéken nyilvántartásba vette. Az anyagbeszerzések áfája korábban levonásra került. Tevékenységét március 16-án megszünteti. Kérdésem, hogy a nyilvántartott anyagkészlet értéke most a katás bevételét növeli, illetve van-e áfafizetési kötelezettsége? Válaszukat előre is köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Tévesen könyvelt óvadék

Pölöskei Pálné

adószakértő

Önköltségszámítás

Pölöskei Pálné

adószakértő

Egyszerűsített foglalkoztatás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close