252 találat a(z) megbízási szerződés cimkére

Kft.-ügyfélnél végzett egyéb munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Könyvelőirodánk egyik ügyfele jelezte, hogy a nagy munkaerőhiányra tekintettel legyek szíves hétvégén segíteni nekik egy egész más munkakörben. A kérdésem az, ha könyvelőiroda tagjaként – ahol heti 40 órás munkaviszonyban állok – személyesen végzem x ügyfélnél az ügyviteli feladatok ellátását, akkor az ezen kívüli alkalmi tevékenységet (például hétvégi mosogatás, csomagolás, pultos) milyen keretek között láthatom el? A könyvelőiroda kft. és az x ügyfél kft. között kell egy újabb megbízási szerződést kötni vagy esetleg elláthatom a tevékenységet magánszemélyként egyszerűsített foglalkoztatás keretében? Ha katás egyéni vállalkozó is vagyok, esetleg ez is szóba jöhet? Tudtommal a hatóságok nem nézik jó szemmel, ha több jogviszony keretében végzi tevékenységét valaki adott cégnél. Szíves válaszát előre is köszönöm!

Bt.-ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! A betéti társaság mindhárom alapító tagja ügyvezető, megbízási szerződéssel. Egy alkalmazottja most felmondott. Hogyan folytathatja a működést az ügyvezető? Munkaviszonnyal? Megbízással, esetleg nulla forint bérért?

Könyvelési szerződés vs. beszámoló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, segítsen a következő kérdésben. Szerződő felek könyvelési megbízási szerződést kötöttek egymással. A szerződés nem tartalmazza a beszámoló elkészítését, csak a könyvelési feladatok ellátását, adóbevallások elkészítését. Köteles-e a szolgáltató fél a beszámolót is elkészíteni ebben az esetben? Különösen lényeges körülmény, hogy a megbízó fél jelentős megbízásidíj-tartozást halmozott fel, és emiatt beállt a rendkívüli felmondásra okot adó körülmény állapota. Továbbá köteles-e beszámolót készíteni a könyvelő olyan esetben, amikor a megbízó fél olyan lényeges dokumentumot nem ad át könyvelésre, mint a fordulónapi készletleltár? Válaszát előre is köszönöm! Tisztelettel: S.G.

Munkaerő-piaci járulék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy megbízási szerződéssel, ha valaki biztosítottá válik, és nincs főfoglalkozása, a munkáltatójának kell-e a megbízási díjából munkaerő-piaci járulékot vonni?

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e megbízási szerződést kötni egy horgásztanya gondnoki teendőinek ellátására (a tanya rendben tartása, fűnyírás, kisebb karbantartási, javítási munkák elvégzése) figyelembe véve, hogy a megbízó "szolgálati lakást" biztosít a megbízottnak a megbízás idejére (tavasztól őszig). A gondnok munkaideje nincs meghatározva, saját maga dönti el, hogy mikor végzi a munkáját. A szükséges eszközöket (például fűnyíró) a megbízott biztosítja, a felmerült költségeket megtéríti. A gondnok pénzkezeléssel is meg van bízva. Köszönettel. Tulogdi Mária Tisztelt Szakértő! Nagyon köszönöm a válaszát. Sajnos a feltett kérdésemben elírás történt, mégpedig az, hogy a megbízott a tanya rendben tartását nem a saját, hanem a megbízó eszközeivel végzi. Ebben az esetben is fennállhat a megbízási szerződés lehetősége? Köszönettel. Tulogdi Mária

Megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Lehet-e megbízási szerződést kötni egy horgásztanya gondnoki teendőinek ellátására (a tanya rendben tartása, fűnyírás, kisebb karbantartási, javítási munkák elvégzése) figyelembe véve, hogy a megbízó "szolgálati lakást" biztosít a megbízottnak a megbízás idejére (tavasztól őszig). A gondnok munkaideje nincs meghatározva, saját maga dönti el, hogy mikor végzi a munkáját. A szükséges eszközöket (például fűnyíró) a megbízott biztosítja, a felmerült költségeket megtéríti. A gondnok pénzkezeléssel is meg van bízva. Köszönettel. Tulogdi Mária

Alvállalkozói teljesítés könyvelése Kérdés

Építőipari cég tevékenységének végzése közben alvállalkozót vesz igénybe. A megbízási szerződés elfogadja az alvállalkozó igénybevételét, kimutatható, hogy az adott bevételhez mely alvállalkozói teljesítés kapcsolódik. Kérdésem, hogy ezt az alvállalkozói teljesítést 528-ra vagy 815-re könyveljem? Köszönöm a tájékoztatást, segítséget.

Cégvezetőnek bérelt ingatlan Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magyar kft. megbízási szerződést köt egy bolgár illetőségű céggel szakértői, vezetői konzultációs szolgáltatások nyújtására. A bolgár cég személyesen közreműködő tagja a szolgáltatások ellátása érdekében Magyarországra költözik, a szerződésük értelmében a magyar kft. köteles lakást bérelni a bolgár cég képselője részére Budapesten. A lakás bérleti díját a magyar kft. fizeti és nem számlázza tovább a bolgár cégnek. A szakértő magánszemély egyébként Bulgáriában biztosítási jogviszonnyal rendelkezik mint vállalkozó, de Magyarországon tartózkodik az év 2/3-ában és mellesleg svéd állampolgár. Szerintem a magyar kft. által nyújtott a lakhatás a szakértő adóköteles jövedelme Magyarországon - mint önálló tevékenységből szerzett jövedelem -, akkor is, ha két cég közötti megbízási szerződésben írják elő a lakhatás biztosítását a kirendelt tanácsadó részére. Jól értelmezem-e a helyzetet adózási szempontból? Köszönettel: Bolcsik Anita

Katás egyéni vállalkozó keresőképtelensége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem főállású katás egyéni vállalkozó hosszabb időre keresőképtelenné válik. Egyéni vállalkozásában közvetítési, ügynöki szolgáltatást, és egyéb számítástechnikai tevékenységet végez. Mentesülhet-e a havi 25 ezer forint megfizetése alól, és ez időre szerezhet-e bevételt, ha egy családtagja végezné a tevékenységet? További kérdésem hogy a családtag megbízási szerződéssel, mint magánszemély elláthatja-e a feladatot, vagy csak munkaviszony létesítésével? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Hallgatói jogviszony melletti munkaviszonyból származó jövedelem utáni adózás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyetemi hallgatói jogviszonyban álló nappali tagozatos hallgató vagyok, és egy cégnél kaptam munkalehetőséget egy egyszeri projektre (kb. 3 hónap munka, havi 200 ezer forintért). A költségek elhanyagolható mértékűek. Alkalmazotti státusz nem jön szóba. Milyen adózási formát válasszak, ami a legoptimálisabb (kata, megbízási szerződés, egyéb)? Köszönöm a választ.

Kft. tag és egyben ügyvezető munkavégzése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Egy magánszemély, aki 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik és 100 százalékos tulajdonosa a kft.-nek, ügyvezetői tevékenységét megbízási jogviszonyban látja el (alapító okiratban rögzítve). A kft. tevékenysége személygépjármű-kereskedelem. Havi szinten 1-2 db autó vásárlása, eladása történik. Az lenne a kérdésem, hogy az ügyvezetőnek az 1-2 autó vásárlása, illetve eladása napjára kell-e valamilyen biztosítási jogviszonyt létesíteni-e a kft.-vel vagy díjazás nélkül tevékenykedhet az év végi osztalék reményében? 2. Biztosítási jogviszony nélküli magánszemély lehet-e 50 százalékos kft.-tulajdonos, és lehet-e ügyvezető (munkaszerződéssel) és munkavállaló (autószerelő) heti 20 órában, bruttó 85 ezer forint munkabérrel? Ilyen esetben vannak-e a minimálisan fizetendő járulékok? Válaszát előre is köszönöm!

Versenybírói elszámolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Megyei diáksport-egyesület több sportágban versenyezteti a diákokat. Az esetek jelentős részében a versenybírókat bejelentett igény alapján az illetékes sportszövetség (kézilabda, kosárlabda stb.) jelöli ki, és küldi a versenyre a bírói feladatok ellátása érdekében. Néhány versenybíró maga állít ki egy sorszámozott versenybírói (ellenőri) költségelszámolási nyomtatványt személyi adatokkal és költségek feltüntetésével. A küldött bírók jelentős része azonban semminemű számlát, elszámolást nem állít ki. A megyei sportegyesület nyilatkoztatja őket a költséghányad alkalmazásáról, és egy táblázatban felvezeti az adatokat, valamint a kifizetett összegeket. Semminemű szerződés és hivatalos elszámolás nem készül a feladat elvégzéséről. A kimutatás alapján kerül a NAV felé bevallásra a kifizetés mint önálló tevékenység alapján kifizetett jövedelem. Az a kérdésem, helyénvaló-e ez a megoldás, vagy a megyei egyesületnek megbízási szerződést kellene kötnie a versenybírókkal? Elvárható-e hogy a versenybírók maguk készítsék el a sorszámozott elszámolást, mi a helyes és jogszerű eljárás ez esetben? Válaszukat köszönöm.

Őstermelő gazdasági társaságban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném az állásfoglalását kérni: Mezőgazdasági őstermelő, aki 8 millió forint alatti éves árbevétellel rendelkezik, és negyedévente bevallja és megfizeti maga után az előző évi árbevételének 20 százaléka után a nyugdíj- és az egészségbiztosítási járulékot, gazdasági társaság tagja lett. A gazdasági társaságban megbízási szerződéssel díjazás nélkül személyesen közreműködik. Kérdésem a következő: továbbra is maradhat biztosított mint főállású őstermelő és nem fizet járulékot társas vállalkozóként (és ha igen, milyen jogszabályi hivatkozással), vagy csak akkor nem fizet járulékot társas vállalkozóként, ha nem működik közre személyesen a kft.-ben díjazás nélkül megbízási szerződéssel és akkor csak a nyereség utáni osztalékra lesz jogosult ? A kft. tevékenysége szezonális jellegű április-július, illetve október hónap. Virágpalántát termel fóliasátorban és piacon árusítja és koszorút készít. Várom válaszát, hogy milyen formában maradhat a kft. tagja főállású őstermelőként biztosított. Köszönöm!

Rokkantsági ellátás melletti járulékfizetési kötelezettség Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban kérném segítségét! Rokkantsági ellátás mellett, társas vállalkozás tagjaként, megbízási szerződéssel látom el feladataimat a cégben, mellette heti 20 órás munkaviszonnyal rendelkezem. A társas vállalkozásban ez esetben is meg kell fizetnem az elvárt jövedelem utáni járulékokat, vagy elegendő a megbízási szerződésben foglalt összeg utáni járulékot megfizetnem? Köszönöm válaszát.

Jár-e BKK bérlet megbízási díjas magánszemélynek? Kérdés

Kérem segítségét abban, hogy cég által magánszeméllyel kötött megbízási szerződés esetén a cég adhat-e a megbízottnak BKK bérletet, és ha igen, akkor milyen adózással?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Katás vállalkozó tárgyieszköz-vásárlás

Szipszer Tamás

adószakértő

Kilépés kata alól

Szipszer Tamás

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs