252 találat a(z) megbízási szerződés cimkére

Kültag végelszámoló, akinek nincs 36 órát elérő biztosítási jogviszonya Kérdés

Egy betéti társaság 2016.12.12-ei határidővel egyszerűsített végelszámolást határozott el. A korábbi ügyvezető összeférhetetlenségi okból nem vállalhatta el a végelszámolói megbízatást, ezért a kültag vállalta a végelszámolás lefolytatását. A kültag nem rendelkezik legalább 36 órás biztosítási jogviszonnyal. Ha korábban közreműködött a cég tevékenységében, a feladatát vagy munkaviszonyban vagy megbízási szerződéssel látta el. Az a kérdésem, hogy a végelszámolói feladatát kizárólag társas vállalkozóként láthatja el, megfizetve a kötelező járulékokat, és előre be kellett volna jelenteni a T1041 nyomtatványon, vagy lehetséges megbízási szerződéssel, csekély díjazásért teljesíteni ezt a feladatot, mellyel nem lesz biztosított?

Személygépkocsi Kérdés

Kedves Válaszadó! Kölcsönadhatom-e rokonomnak a személygépkocsimat, aki azzal megbízási szerződés keretében vidéki utakat tesz meg, és számol el utána NAV által meghatározott normák szerinti költségtérítést? Azt szeretném tudni, hogy egyikünk részéről sem jár ez hátrányos következményekkel?

Juttatások adója Kérdés

Nonprofit kft. úgy ad juttatást az alkalmazottainak, hogy ruházati termékről a cég nevére szóló számlát egy megadott összeghatárig térítené, mindenki számára azonos módon. Az ügyvezető és a zenei igazgató a cégnél megbízási szerződéssel rendelkezik. Megítélésem szerint a munkavállalók esetében alkalmazható, a megbízottak esetén nem alkalmazható az szja 70. paragrafusának előírása. Jól gondolom? Köszönöm, ha válaszolnak, üdvözlettel: CsK

Őstermelő helyettesítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy őstermelő például betegség miatt nem tud elmenni a termelői piacra árulni, megbízási szerződéssel megbízhatja-e élettársát, hogy a nevében áruljon? Ha ezért nem részesül díjazásban, bejelentési és bevallási kötelezettsége nincs. Milyen feltételekkel állíthat ki a nevében nyugtát? Szakszerű válaszukat előre is köszönöm.

Előadóművész megbízási szerződéssel Kérdés

T. Szakértő! Egy színpadi produkcióhoz meghatározott énekesi feladatra szerződnénk egy magánszeméllyel, aki nem számlaképes. Elegendő-e a megbízási szerződés, mely alapján adó- és járulék szempontjából ugyanúgy járnánk el, mint egy adószámos magánszemély esetén? Kell-e szakképzési hozzájárulást is fizetni ebben az esetben? Köszönöm válaszát, üdvözlettel.

Megbízási szerződés: szkennelve is jó, vagy csak eredeti aláírásokkal? Cikk

Mi számít elfogadható bizonylatnak? Elegendő-e, ha a megbízási szerződést aláírja a megrendelő, azt szkennelve elküldi a szállítónak, aki aláírva visszaküldi, vagy eredeti aláírásokkal ellátott szerződést kell a számla mellé csatolni? – kérdezte olvasónk. Dr. Verbai Tamás, a HÍD Adószakértő és Pénzügyi Tanácsadó Zrt. vezérigazgatója válaszolt.

Gyes – megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jelenleg ez év végéig van egy élő megbízási szerződésem, amely óraadásra szól. Hónapok óta nem kaptam felkérést órák tartására, nincs bevételem, mert kisbabát várok november közepére. Csedre nem vagyok jogosult, az első félévben gyest szeretnék igényelni. Kérdésem, hogy egy élő, hatályban lévő megbízási szerződés jelent-e munkavégzést (valós óraadás hiányában is)? Ha igen, jól gondolom-e, hogy a szerződést érdemes korábban felbontani? Válaszát előre is köszönöm!

Eredeti bizonylat Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi számít elfogadható bizonylatnak? Cégünk életében viszonylag rendszeresen előfordul, hogy egy eseti megbízás, jellemzően marketing célú hirdetés, egyéb megjelenés sürgős lebonyolítást igényel. Ilyenkor a megbízási szerződést aláírjuk, a szkennelt változatot kapja meg a szállító, aki azt aláírja, majd visszaküldi e-mailben, ez a szkennelt változat képezi a számla bizonylatát. A könyvelőnk ragaszkodik ahhoz, hogy mindkét fél által, eredetiben aláírt szerződés kerüljön a számla mellé. Az ügyvédünk szerint a jogügylet így is létrejön, bíróságon bizonyítékként használható dokumentum az így létrejött szerződés. Igaza van a könyvelőnek? Megkövetelhetjük partnereinktől, hogy postaköltséget, időt nem kímélve küldjük oda-vissza a papírokat, a XXI. századi technikai vívmányokat sutba dobva?

Külföldi munkavállalók foglalkoztatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az lenne a kérdésem, hogy távmunkában, részmunkaidőben foglalkoztatott külföldi munkavállaló (határon túli magyar) estében milyen megállapodást érdemes kötni alkalmazottként, és milyen megállapodást érdemes vele kötni, ha vállalkozó? És milyen közterheket kell utána fizetni?

Munkába járás költségtérítése Kérdés

Kötelező-e a munkavállalónak munkába járási költségtérítést (bérletet, illetve ha másképp nem oldható meg, 9Ft/km térítést) kifizetni, vagy a munkabére tartalmazhatja az utazás költségét, ha a munkavállaló nem az adott városból jár dolgozni? Illetve a megbízási szerződéssel foglalkoztatottaknak kell-e munkába járási költségtérítést fizetni? Válaszukat előre is köszönöm Zsók Gabriella

Részmunkaidő két helyen Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődni szeretnék az alábbiakkal kapcsolatosan. Ha egy heti 40 órás munkaviszonyt megszüntetve, két munkáltatónál lenne részmunkaidőben 20, illetve 20 órában egy munkavállaló, akkor az mennyiben térne el a korábbi teljes munkaidős státuszához képest, ha a munkabére ebben az esetben is a garantált bérminimum felett lenne, arányosan? Illetve van-e lehetőség 40 órás munkaviszony mellett megbízási szerződés alapján máshol is munkát vállalni? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Sikerdíj adózása Kérdés

Cégünk szeretne egy, a tulajdonában álló ingatlant értékesíteni. Ennek lebonyolításával egy magánszemélyt (nem egyéni vállalkozó és nem rendelkezik adószámmal) kívánunk megbízni, és amennyiben a magánszemély által közvetített vevő kifizeti az ingatlan vételárát, akkor cégünk a magánszemélynek meghatározott összegű sikerdíjat fizetne. Kérdésünk, hogy köthetünk-e magánszeméllyel a fenti feladat ellátására megbízási szerződést? Kifizetőként milyen mértékű adó- és járuléklevonási kötelezettség terheli cégünket? Keletkezik-e ehofizetési kötelezettsége valamelyik félnek? Válaszát előre is köszönjük!

Ügyvezető két jogviszonya azonos cégnél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyvezetőnk alkalmazotti jogviszonyban látja el teendőit. A kérdésem az, hogy pontosan meghatározott feladatot elláthat-e a munkaviszony mellett eseti megbízási szerződéssel? Köszönöm.

Nyugdíjjárulék Kérdés

2016. szeptembertől osztrák ügyvezetője van a cégünknek. Ausztriában fizeti az egészségbiztosítást és ragaszkodik is hozzá, ezért itt nem kap TAJ számot és nem vonunk tőle egészségbiztosítást. Mint ügyvezetőnek megbízási szerződése van. Szívesen fizetne a nyugdíjalapba és le is vonnánk tőle, de a jelenlegi bevalláson ezt nem tudjuk megtenni. Úgy gondoljuk, hogy szochót sem kell fizetni, hanem ehót.Tudnának segíteni abban, hogy helyesen járjunk el? Köszönettel:Welchnerné

Megbízási szerződés – biztosítási jogviszony (T1041) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyelvoktatással fogalkozó kft. megbízási szerződéssel foglalkoztat máshol bíztosítási jogviszonnyal nem rendelkező nyelvtanárokat magánszemélyként. A megbízási szerződés időtartama szeptember–december hó. A havonta kifizetendő megbízási díj a tanár által teljesített órák számától függ (havi óraszám szorozva az óradíjjal). Ennek megfelelőn havonta változó összeg, amely bizonyos hónapokban nem éri el a minimálbér 30 százalékát. (A hat havi megbízási díj átlaga eléri a minimálbér 30 százalékát. ) Kérdésem a következő: a szerződés megkötésekor a tanárokat be kell-e jelenteni a 1041-es nyomtatványon, vagy havonta utólag kell bejelenteni a 1041-esen, amennyiben a megbízási díj eléri a minimálbér 30 százalékát? S ennek megfelelően, akár havonta is változik a számfejtés során levont járulékok köre? Köszönettel: Juhászné Tomozi Katalin

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Munkaerő-kölcsönzés

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Megbízási díj nyugdíj mellett

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Adószámos magánszemélynek, egyéni vállalkozónak GDPR-szabályzat

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs