269 találat a(z) megbízási díj cimkére

Megbízási díj amerikai állampolgár ügyvezető részére Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az lenne, hogy ha egy magyar kft. ügyvezetője, aki amerikai állampolgár, és az év nagyobb részében Amerikában tartózkodik, megbízási díjat kap havi szinten a kft.-től (180 ezer forint bruttó/hó), akkor a megbízási díjjal kapcsolatban milyen adó- és járuléklevonás, illetve fizetés terheli a kft.-t? Köszönettel: Molnárné Biczók Barbara

Csed mellett lehet-e jövedelme a kismamának? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Csed mellett kismamának lehet-e valamilyen jövedelme? Felmerült, hogy kis összegű megbízási díjú munkát – ami nem jár biztosítotti jogviszonnyal – vállalhat-e az érintett szülő? (Például egy cikk fordítását idegen nyelvre.) Ha igen, milyen jogcímen kaphat jövedelmet? Mi a következménye, ha tiltás ellenére ilyen jövedelmet szerez? Lehet-e lakásbérbeadásból származó jövedelme? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel.

Megbízási díj bejelentése (T1041) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Láttam egy májusi válaszát a megbízási díj adózásáról. Egy kérdésem lenne még ezzel kapcsolatban? A T1041-es nyomtatványon minden esetben be kell jelenteni azt, aki a megbízási díj alapján biztosítottnak számít? Tehát be kell-e jelenteni a T1041-esen a nyugdíjasokat, akiknek van munkaviszonyuk, és akiknek nincs munkaviszonyuk? Előre is köszönöm a válaszát!

Megbízási díj adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudom, hogy már többször is megírták (mert ezeket a válaszokat olvastam), de nem tudom még mindig pontosan, hogy mit is kell levonnia és megfizetnie a kifizetőnek a megbízási jogviszonyra adott díjazásból: a) Ha nem válik biztosítottá: jövedelem 15 %-a szja, jövedelem 27 %-a eho (volt, hogy szochót olvastam, melyik a helyes?), 1,5 %-a szakképzési hozzájárulás (volt, hogy ezt nem említették, mint fizetendő tételt) b) Ha biztosítottá válik: jövedelem 15 %-a szja, 27 %-a szocho, 10 %-a nyugdíj, 7 %-a egészségbiztosítási járulék (a munkaviszonyra tekintettel kifizetett bérből levonásra kerülő 1,5 % munkaerő-piaci járulék itt nem vonódik le?), 1,5 %-a szakképzési hozzájárulás, és még bejön a bejelentési kötelezettség a T1041 nyomtatványon. A zárójelekben lévő bizonytalanságot szeretném tisztázni. Válaszát előre is köszönöm!

Csed, gyed számítási alapja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kismama szülésének várható időpontja idén júliusban esedékes. Van egy főállása, ahonnan rendszeres jövedelemmel rendelkezik. Tavaly kötött megbízási szerződést egy munkára, aminek a kifizetése most áprilisban esedékes. A megbízási szerződés időtartama 2015. január 1-jétől a teljesítés időpontjáig szól. A kismama csed és gyed ellátásának számításánál figyelembe veszik-e a megbízási díjat vagy nem? Válaszát köszönöm.

Megbízási díj utáni járulékok elszámolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy magánszemély, aki tolmácsolással foglalkozik megbízással, amikor adódik munka. 2015. 09. 15-éig volt főállása egy cégnél, utána már nem volt év végéig. A tolmácsolást alkalomszerűen végzi, amikor hívják (rendőrség, bíróság, határőrség stb). 2015-ben 10 helyről kapott igazolást a megbízásról. Most, hogy készül az szja-bevallása derült ki, hogy bruttóban 8 millió forint bevétele volt, 10 százalékos költségelszámolással adózik. A kifizetőhelyek az szja-t rendesen levonták tőle, de a járulékokat nem mindenütt vonták. Van olyan hely, ahol éves 1 milliós díjból járulékot csak 74 ezer forint után vontak, van ahol semmit nem vontak. Ebben az esetben hogyan kell megfizetnie, bevallania a járulékokat maga után, kell-e fizetnie egyáltalán valamit az szja-n kívül? Az összes 8 millióból körülbelül 6 millió után vontak járulékokat. Az igazolásokon nincsenek hónapra lebontva a jövedelmek, így honnan lehet megállapítani, hogy mind a 2 millió után kell-e fizetnie, mikor haladta meg a 30 százalékot a havi jövedelem? Ha a teljes különbözet után befizeti a 17 százalék járulékot, azt hol kell bevallania, vagy esetleg ehót kell utána fizetnie, ha igen, hány százalékot? Tudom, hogy ez már áfakérdés, de azt gondolom, hogy be kellett volna jelentkeznie áfakörbe, mert meghaladta a 6 milliót a jövedelme, ez így helyes? Válaszát előre is köszönöm: Bné

Ügyvezető tag Kérdés

Tisztelt Szakértő! A következőkben kérném a segítségét. Adott egy két taggal alakult kft., amelyben az egyik tag a társasági szerződés szerint megbízási szerződéssel látja el az ügyvezetői feladatokat, mellette 8 órás munkaviszonyban is dolgozik a kft.-ben. Mindemellett katás egyéni vállalkozó. Jól gondolom, hogy mivel a munkaviszonya alapján megfizeti a járulékokat, így az ügyvezetést 0 forintért is elvállahatja? Illetve a katás jogviszonyban már nem minősül főállású katásnak. A másik kérdésem az lenne, hogy a T1041-es nyomtatványon ilyenkor milyen kód alatt kell bejelentkeznie, illetve a 08-as nyomtatványon kell havonta bevallást adnia megbízásról? A másik tag megbízási jogviszony keretében az adminisztrációs feladatokat végzi, mellette egy másik cégnél van bejelentett 36 órát elérő munkaviszonya. Ő is vállalhatja a megbízást díjazás nélkül? Őt kell-e jelenteni a T1041-esen, ha igen, milyen kód alatt? Köszönöm válaszát.

Ügyvezető járulékfizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy családi kft., amelynek tagjai a férj (40 %), a feleség (40 %) és a gyermekük (20 %). A férj az ügyvezető, ő az ügyvezetésen kívül semmilyen tevékenységet nem végez a kft.-ben, de azon kívül egy állami cégnél heti 40 órás munkaviszonyban alkalmazott. A családi kft. tevékenységét heti 40 órás alakalmazottként a feleség végzi, a gyerek nem vesz részt semmiben, csak tag. Ebben az esetben a férj lehet-e ügyvezető megbízásos jogviszonyban nulla forint megbízási díjért? Vagy mi lehet a járulékfizetés szempontjából a legkedvezőbb forma az ügyvezetésre? Válaszát előre is köszönöm.

Külföldi illetékességű tag megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magyarországi cég tulajdonosa külföldi illetékességgel bír, jelenleg Nagy-Britanniában dolgozik főállásban. Ha megbízási díjat vesz fel a cégétől Magyarországon, akkor kell-e járulékokat fizetni a megbízási díjból, vagy csak jövedelemadót kell vonni? Ugyanez a kérdés a kifizetendő osztalékkal kapcsolatban, kell-e ehót vonni tőle? Szíves válaszát előre is köszönöm.

"Nők 40" nyugdíjas nő megbízásos jövedelmének számítása Kérdés

A "nők 40" jogosultság alapján nyugdíjban részesülő nőt nyugdíjasként, megbízási szerződéssel tovább foglalkoztatja a cég. Jövedelmét megbízási jogviszonyban szeretnék kifizetni, a 2016-os jövedelemplafont figyelembe véve. Kérdésem: van-e plafonja a megbízási díjra eső 10 százalékos költségszámításnak? Ha nincs, akkor melyik számítás a helyes 1 998 000:12=166 500 forint/hó jövedelemnél? Példa: Ha ezt a havi összeget megnövelem 185 500 forintra, és levonom a 10 százalékát, azaz 18 500 forintot, akkor kapom meg a 166 500 forintot adóalapként, vagy pedig a 166 500 forintot veszem bruttónak, és ebből vonom le a 10 százalékot, 16 650 forintot, és az adóalap 149 850 forint lesz. Az én véleményem, hogy a második számítás szerint a helyes, ha nincs felső határ a10 százalékos költséghányad alkalmazásában. Tisztelettel: Mihály Gáborné

Biztosítás Kérdés

Ügyfelem időnként megbízással foglakoztat egy koreai illetőségű zenészt, aki úgynevezett Fulbright ösztöndíjjal tartózkodik Magyarországon. Semmilyen általunk értelmezhető egészségbiztosítása nincs, csak AAJ-t tudtunk neki kérni. (Az ösztöndíját kezelő iroda szerint erre nincs is szüksége.) A neki kifizetett jelentős összegű – minden más esetben biztosítási kötelezettséggel járó – megbízási díjat milyen egyéni és kifizetői közteher terheli? Köszönöm, CsK

Megbízási jogviszony szabályai az 1975. évi II. törvény szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az 1989-től és 1999. évig bezárólag azokat a jogszabályi hivatkozásokat kérem szíveskedjék közölni, amelyek a megbízási jogviszonyban állók társadalombiztosítási jogviszonyát, illetve a nyugdíjba beszámító jövedelmeket szabályozza. Konkrétan az érdekel, hogy aki 1989. és 1999. évek között megbízási díjat kapott, annak hogyan, milyen szabályok szerint veszik figyelembe ezt a nyugdíj megállapítása során? (A megbízási díj mellett más jogviszony alapján fennállt az illető tb-jogviszonya, azonban a nyugdíj összegének szempontjából fontos, hogy beszámít-e a megbízási díj az elért keresetbe.) Az említett években a megbízási díj kifizetőjének kellett-e adatot szolgáltatni a nyugdíjbiztosítási igazgatóság felé? Melyiket kellett alkalmazni az alábbiakból: – TENYI lap: ONYF 3516–26 számú nyomtatvány, – JENYI lap: ONYF 3516–27 számú nyomtatvány, – JEL lap: ONYF 3516–28 számú nyomtatvány? Hogyan lehetne hozzájutni az akkor hatályos 1975. évi II. törvényhez, meg a végrehajtásáról szóló 89/1990. (V. 1.) MT-rendelet (R.), és a fentiek szempontjából fontos további jogszabályok szövegéhez? Aki pár hónap múlva nyugdíjba vonulna, kérhet-e a leendő nyugdíjára próbaszámítást? Válaszát előre is köszönöm.

Ügyvezető megbízása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbiakban szeretném a segítségét kérni. Társas vállalkozás megbízás keretében, ügyvezetői feladatok ellátására megbízási szerződést köt egy magánszeméllyel, aki a vállalkozásnak nem tagja. Megköthető-e a szerződés úgy, hogy a magánszemély az ügyvezetői feladatokat ellenérték fizetése nélkül, azaz nulla forintért látja el? Válaszukat előre is köszönöm!

Tisztségviselő Kérdés

Kedves Radics Zsuzsanna! Szeretnék segítséget kérni az alábbi kérdésben: Egér Kft. tulajdonosa egy másik kft. – legyen Cica Kft. Mindkét kft. képviselője ugyanaz a személy, de nincs tulajdoni részesedése egyik cégben sem. Akkor, ha mindkét cégben, mint tisztségviselő látja el az ügyvezetői tevékenységét, milyen járulékokat kell fizetnie, ha elvileg egy harmadik kft.-ben társas vállalkozó, és fizeti is a járulékait? Lehet-e megbízási jogviszonyban nulla forinttal a Egér és Cica Kft.-nél is? Vagy valamennyi megbízási díjat kell adni neki? Ha jól tudom, akkor volt arra lehetőség, hogy nulla forintos megbízási díj legyen, csak azt nem tudom, hogy melyik évben változott ez meg... Segítségét előre is köszönöm!

Ügyvezető nulla forint megbízási díjjal Kérdés

Egyszemélyes kft. tulajdonos ügyvezetője nulla forint összegű megbízási szerződés alapján kívánja ellátni a feladatát (osztalékot kíván felvenni). 2016. évtől milyen járulék- és adófizetési vonzatai vannak a fenti esetnek, ha egyébként a magánszemélynek nincs munkaviszonya? Megteheti, hogy magánszemélyként csak az egészségügyi járulékot fizeti be havonta?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Ünnepnapi pótlék

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Végelszámolás

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Webshop kerekítések nettó/áfa hatása

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 december
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
hirdetÉs