148 találat a(z) megbízás cimkére

Öregségi nyugdíjas ügyvezető Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alábbi kérdésben kérném szíves segítségét: Van egy társaság, melynek ügyvezetője öregségi nyugdíjas, a társasági szerződésben úgy szerepel, hogy ügyvezetőségét megbízási jogviszonyban látja el. Kérdésünk, hogy ezt a 18T1041-es bejelentő nyomtatványon be kell-e jelentenünk, azt miként tehetjük meg? Illetve elegendő-e az ügyvezető után az egészségügyi szolgáltatási járulékot megfizetni? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: T.Mária

Megbízási díj és a kiva Kérdés

Tisztelt Szipszer Tamás Úr! Köszönöm válaszát a fenti című kérdésemre. Mivel a válaszában az szerepel, hogy a kisösszegű megbízási díj nem képezi a kiva alapját, tehát nem kell utána fizetni kivát, felmerült bennem a kérdés, hogy ebben az esetben a szociális hozzájárulási adót be kell vallani a 08-as bevalláson és meg kell fizetni ezen kisösszegű megbízások után? Üdvözlettel.

Négy kérdés és négy válasz többes jogviszonyosok tébéjéről Cikk

Hogyan alakul a társadalombiztosítási kötelezettség, ha az ember egyidejűleg gyeten van és egyéni vállalkozó, ha nyugdíjasként, illetve szolgálati járandóságban részesülőként munkaviszonyban dolgozik, továbbá ha katás és mellette kft. ügyvezetője? Olvasói kérdésekre Széles Imre tb-szakértő válaszolt.

Kft. ügyvezető megbízási díjazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes kft.-ben a tulajdonos az ügyvezető. Kötelező munkaviszonyban vagy megbízási viszonyban bejelenteni? Ha igen akkor a szerződést milyen módon lehet megírni? Megbízó és a megbízott ugyanaz lenne. Illetve ezt lehet ingyen végezni?

Ügyvezetői, tagi vagy munkaviszony? Kérdés

Tiszelt Szakértő! Egy alakuló kft. tagja (sehol máshol, semmilyen egyéb jogviszonnyal nem rendelkezik) a legkedvezőbb járulékfizetés érdekében szeretné megtudni, hogy milyen jogviszonyban lássa el feladatát. Ő legyen-e az ügyvezető? Ha ő az ügyvezető 4 órás részmunkaidős munkaviszonyban bruttó 69 000 forintért, akkor keletkezik-e egyéb jogviszonya, ami miatt legalább a minimálbér után fizetnie kell? „A” verzió szerint csak 4 órás ügyvezető és egyéb tekintetben nem működik közre személyesen, „B” verzió szerint külsős ügyvezetőt bíz meg megbízási szerződéssel, és 4 órás munkaviszonyban dolgozna bruttó 69 000 forintért. Induló vállalkozásként a cél, hogy a legkisebb adó- és járulékteher mellett kezdhessen. Válaszát köszönöm!

Kft.-ügyvezető katásként a saját cégének számláz Kérdés

Egy kft.-nek két nyugdíjas tagja egyben katás egyéni vállalkozó is, és beszámláz a saját cégének. Az egyik tag mint katás vállalkozó megbízási szerződés alapján ügyvezetői feladatokról állít ki számlát a cége felé. A másik tag szintén megbízási szerződés alapján ügyviteli feladatokról állít ki számlát mint katás vállalkozó a saját kft.-jének. A kft.-ben ezeket a számlákat az 52 Igénybe vett szolgáltatások közé könyvelik, és egyik tag után sem fizetnek semmilyen járulékot vagy adót a kft.-ben. A kft.-nek van rajtuk kívül más ügyvezetője is. Rendben van ez járulékfizetés és adózás szempontjából? Nem merülhet fel a színlelt szerződés kérdése? Az ügyvezetői és az ügyviteli feladatokat nem részletezik a megbízási szerződések. Kérdés: mennyiben felelnek meg ezek így a katatörvényben előírt munkaviszonytól való elkülönülési feltételeknek?

Ügyvezető jogviszonyának módosítása Kérdés

Kedves Szakértő! Ha az ügyvezető jelenleg megbízásos jogviszonyban látja el ügyvezetői feladatait, de a jövőben ezt munkaviszonnyá szeretné módosítani, megteheti-e sima taggyűlési jegyzőkönyvvel és valamilyen adatlap beadásával, vagy mindenképpen ügyvéd igénybevételével történhet csak meg ennek a bejelentése a cégbíróság/NAV felé? Köszönettel.

Ügyvezető, aki megbízásos jogviszonyban van a kft.-vel Kérdés

Kedves Szakértők! Ügyfelemnél az ügyvezető, aki eddig 0 forintért megbízásos jogviszonyban látta el a feladatait (az aláírásokat), s eddig volt minimum 36 órás munkaviszonya másik cégben, ami most megszűnt. Amúgy a cég szakmai tevékenységet végez, azt csak az alkalmazott láthatta/láthatja el, 8 órában munkabérért. Most hogyan tovább, amíg az ügyvezető nem kap állást? Vagy nem vállal vállalkozói tevékenységet. Köteles-e a cég utána megfizetni a 40 órás minimálbér utáni járulékokat, úgy, hogy tevékenységet továbbra sem végez a cégben? Vagy van lehetőség 0 forintért vagy esetleg egy minimális (például15 ezer forint) havidíj fejében tovább "ügyvezetősködni", s mellette bejelentkezni egészségügyi szolgáltatási járulékfizetésre, míg nem végez tevékenységet? köszönettel

Nyugdíj melletti munka: járulék, kereseti korlát 2019-től Cikk

A nyugdíj mellett munkát vállalók, jövedelmet szerzők közül ki mentesül 2019-től a járulékfizetés alól, és ki nem? Kire vonatkozik továbbra is a kereseti korlát, kire nem? Ismertetjük.

Statisztikai létszám Kérdés

Tisztelt Szakértő! A társaságiadó-bevallás 1729-A-02-02 sorában feltüntethető-e 1 fő, ha a tulajdonos, aki egyben ügyvezető is, megbízás keretében látja el tevékenységét? Jövedelmet nem vesz ki, járulékfizetés sem történik, mivel van heti 36 órát meghaladó munkaviszonya. (A bevallásban a személyi jellegű ráfordításoknál 0 összeg szerepel.)

Csed jogosultság több jogviszony alapján Kérdés

Tisztelt Szakértő! A magánszemély kismama a szülés pillanatában valamivel több, mint egy év jogviszonnyal fog rendelkezni, de ez alatt az év alatt 4 hónapig megbízással, 8 hónapig munkaviszonyban állt. A csed-jogosultság megállapításánál összeadódik-e a két jogviszonyban töltött biztosítási idő, ha egymást követték? Köszönöm válaszát.

Megbízási szerződés felmondása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ha egy ingatlanközvetítővel határozott idejű (6 hónap) kizárólagos ingatlanközvetítői tevékenységre szóló megbízási szerződést kötöttek, felmondható-e a szerződés két hónap után bármilyen indokkal, vagy azzal, hogy mindössze egy vevőt "sikerült" az irodának közvetíteni ez idő alatt? Vagy egyáltalán nem kell indokolni? Lehetséges, hogy valamilyen összeg megfizetésére kötelezze a megbízót az ingatlaniroda, ha az ingatlant csak a saját honlapján hirdette, és nem valószínű, hogy bármilyen költsége felmerült az ingatlan eladásával kapcsolatosan? Válaszát előre is köszönöm.

Belföldi és külföldi kiküldetés dokumentálása Cikk

Hogyan kell dokumentálni a belföldi és külföldi kiküldetést, elszámolást munkaviszonyban és megbízási jogviszonyban? Olvasói kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazdász válaszolt.

Biztosítási jogviszony Kérdés

Katás egyéni vállalkozó 2018 áprilisában kezdte tevékenységét. 2018. júniusban lebetegedett lehet, hogy 1 évig betegállományban lesz.Táppénzt csak 2 hónapig kap, mert az előző 2 évben nem volt munkáltatója. Ha lejár a táppénz és nem dolgozhat, milyen kötelezettsége lesz saját maga után? Ha vesz fel alkalmazottat és meghatalmazza írásban, a számlázással és a vállalkozás ügyeinek intézésével, folytathat-e bevételszerző tevékenységet.? Mi a teendő, hogy minden szabályos legyen? Segítségüket előre is köszönöm Tisztelettel:B Tóth Józsefné

Egyszemélyes kft. ügyvezetője kata vállalkozás mellett Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás főfoglalkozású egyéni vállalkozó vállalkozása fenntartása mellett szeretne alapítani egy egyszemélyes kft.-t. Milyen járulékok terhelik a kft.-ben, ha az ügyvezetést megbízás, vagy munkaszerződés alapján, heti 20 órás munkaviszonyban látná el a társaság feladatait? Katában 50 ezer forintot fizet, ez továbbra is fennáll?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Apport

Pölöskei Pálné

adószakértő

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs