148 találat a(z) megbízás cimkére

Betéti társaság beltagja, mint katás ügyvezető Kérdés

Szeretném megtudni, hogy ha a bt. 2016. 01. 01-jével bejelentkezik a kata alá, akkor az ügyvezető beltagot a 16T201T űrlapon is be kell jelenteni, ha van neki 36 órát meghaladó munkaviszonya, akkor a bt. is csak 25 ezer forintot fizet havonta? Ha igen, akkor, amikor esetleg a bt. beltagjaként társas vállalkozó lesz, 50 ezer forintot fizet, de őt hány órára és milyen jogviszonnyal lehet foglalkoztatni (alkalmazott, társas vállalkozó vagy megbízás), és mennyi bért kell neki számfejteni? Mennyi a számfejtett bére minimum, ha csak 36 órás munkaviszony mellett végez tevékenységet, és a bt.-nek csak 25 ezer forint katát kell fizetnie?

Pénztárgép-üzemeltetés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kérem, állásfoglalásukat arra vonatkozóan, hogy társaságunk piacot üzemeltet, a parkolási díjat vállalkozási szerződéssel külső cég, nyugta ellenében szedi be, amivel naponta a pénztárunkban elszámol. 2016-tól tervezzük az online pénztárgép bevezetését, kérdésem az, hogy a piac nevére vásárolt, a piac bevételeit rögzítő pénztárgépet külső megbízott vállalkozó üzemeltetheti-e? Köszönöm szíves válaszukat.

Útvesztő a tb-szabályokban – erre az iránytűre szüksége lehet Cikk

Többes jogviszony esetén mitől függ a járulékfizetési kötelezettség és a tb-ellátás? Kivételek erősítik az általános szabályokat. Ezúttal az utóbbiakról (megbízás, kata, őstermelő, csed) írtunk.

Kft. ügyvezető megbízási díja Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. ügyvezetője 40 órás munkaviszonnyal rendelkezik máshol, illetve jelenleg még gyeden is van. Az ügyvezetői feladatokat ilyenkor elláthatja-e személyesen, vagy az élettársa (nem tagja a kft.-nek) kis összegű megbízási díjért (kb. 10 000 forint) vállalhatja-e az ügyvezetői feladatokat? Ha vállalhatja az élettárs, akkor jól gondolom-e, hogy nem kell 1041-en jelenteni, illetve a 08-as bevalláson milyen kóddal kell jelenteni (41-es-megbízási díj, vagy 76-os választott tisztségviselő)?. Ügyvezetői feladatokra nyilatkozhat-e a 10 százalékos költséghányadról? Társasági szerződésben, cégbíróságnál kell-e szerepeltetni az élettársat mint választott tisztségviselőt vagy elegendő egy jegyzőkönyv, hogy az adott időszakra megválasztották vezető tisztségviselőnek. Van-e valamilyen bizonylatadási kötelezettsége, ha megválasztják tisztségviselőnek az élettársat! Köszönöm válaszukat!

Ügyvezető új Ptk. szerint Kérdés

Tisztelt Szakértő! Tudomásom szerint az új Ptk hatálybalépésétől ügyvezetői freladatokat csak munkaviszony vagy megbizási jogviszony keretében lehet ellátni. Kérdés: ha eddig mint társas vállalkozó látta el mind az ügyvezetést, mind a személyes közreműködést, akkor márciustól ha a társasági szerződés szerint az ügyvezetés megbizási jogviszonyban látható el, akkor a társasági szerződés módositása nélkül elláthatja-e munkaviszonyban? Célunk hogy mind a személyes közreműködés, mind az ügyvezetès munkaviszonyban legyen. Ha nem, akkor megoldható-e, hogy marad társas vállalkozó a személyes közreműködésre és megbizás 0 forintra az ügyvezetèsre vagy mindenképp kell ide összeg? Egyáltalán jól gondoljuk-e, hogy változtatnunk kell márciustól az ügyvezetői jogálláson, mivel azt mint társas vállalkozó látja el. Köszönöm

Áfa amerikai megbizás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Hogyan kell számlázni egy magyar székhelyű kft.-nek egy amerikai cég felé szoftverkészítési megbízás esetén? Üdvözlettel.

Munkaszerződés, megbízási szerződés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Közvetítői tevékenység végzésére irányuló megbízási szerződés köthető-e olyan feltétellel, hogy a megbízottnak heti x napot a megbízónál kell töltenie, konzultáció, tárgyaláson való részvétel, egyéb feladatok miatt? Munkaszerződés köthető-e kötetlen munkaidővel, illetve otthoni munkavégzéssel úgy, hogy heti x napot kell csak kötelezően a munkahelyen tölteni? Válaszát előre is nagyon köszönöm

Egyéb jogviszonyban dolgozik? Ezektől függ, hogy biztosított-e Cikk

A megbízási díj nagyságán, a megbízott tevékenységének jellegén, vagy a teljesítésigazolásokon múlik, hogy a megbízott biztosított-e? Hol ezen, hol azon. Összefoglaltuk a munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyok biztosítási időtartamra vonatkozó szabályait.

Ügynök másodállásban Cikk

Milyen járulékokat kell fizetnie a munkáltatónak, illetve a megbízónak, ha másodállásban foglalkoztat ügynököt? Milyen kötelezettségei vannak az ügynöknek? Olvasónk kérdésére szakértőnk, Széles Imre válaszolt.

Amit minden egyéni vállalkozónak tudnia kell Cikk

Egyéni vállalkozó végezheti-e ugyanazt a tevékenységet megbízási jogviszonyban is? A kérdésre Sinka Júlia szakértőnk válaszol.

Fodrász alkalmazása megbízással Kérdés

Kedves Szakértő! Az egyik KFT bővíteni szeretné tevékenységét, egy szépségszalont szeretne bérelni. Kérdésem az lenne, hogy míg beindulna az üzlet, a fodrászt és manikűröst megbízási szerződéssel alkalmazhatják-e, és ez milyen bejelentési kötelezettséggel jár, milyen nyilvántartást kell vezetni. Köszönöm gyors válaszukat.

Mikor nem kell minimális járulékot sem fizetni? Cikk

Ha a személyesen közreműködő társas vállalkozónak emellett nem 36 órás munkaviszonya van, hanem megbízással dolgozik a főfoglalkozásában, akkor a kft-ben járulékfizetés ügyében mi a teendő? Olvasói kérdésre az Adózóna tb-szakértője, Széles Imre válaszol.

Többes társas vállalkozó - 36 órás munkaviszony=megbízásos főállás? Kérdés

Ha a személyesen közreműködő társas vállalkozónak emellett nem 36 órás munkaviszonya van, hanem megbízással dolgozik a főfoglalkozásában, akkor a kft-ben járulékfizetés ügyében mi a teendő?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kamatkedvezményből származó jövedelem

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Zrt. nyomdai részvényeinek eladása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Elhunyt taggal szembeni követelés

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs