21 találat a(z) lemondás cimkére

Lemondható-e, újra megállapítható-e a nyugdíj? Kúriai döntés Cikk

Le lehet-e mondani az öregségi nyugdíjról annak érdekében, hogy az ellátás melletti munkavégzés alapján magasabb járandóságot állapítsanak meg? A Kúria tájékoztatót közölt az Mfv.III.10.148/2019/3. számú ügyben hozott határozatáról.

Örökségről lemondás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyenes ági örökség esetén két testvér 50-50 százalékban örököl. Ha az egyik lemond a másik javára (elajándékozza), akkor kell-e a másiknak illetéket fizetni az ajándékba kapott rész után? Van-e különbség illetékfizetés tekintetében, ha a megörökölt ingatlan 50 százalékát később esetleg az egyik testvér megvásárolja a másiktól? Azt olvastam, hogy egyenes ági rokonok közötti adásvétel illetékmentes.

Közszolgálati jogviszony létesítése Kérdés

Munkahelyi felmondás után vagy kormánytisztviselő lemondása vagy felmentése után a történő munkavállalás esetén létesíthet-e újból közszolgálati viszonyt a munkavállaló, és ha igen, hány éven belül. Ugyanez a szabály vonatkozik-e a munkavállalóra, ha jelenleg kormánytisztviselő és a kormányzati szervnél létszámleépítés kapcsán szűnik meg a jogviszonya?

Özvegyi nyugdíj, lemondás a nyugdíjról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Feleségem 22 év szolgálati idő szerzése mellett 4 gyermeket nevelt fel. Idén betöltötte a rá irányadó nyugdíjkorhatárt. A nyugdíj megállapítását nem kérte, mivel nagy valószínűséggel az a minimálnyugdíj közelében lenne, és mint saját jogú nyugdíjas, az én (férj) magasabb összegű nyugdíjam alapján megállapítandó, 1 évig járó ideiglenes (60%), és az utána járó végleges (30%) özvegyi nyugdíj, összevonva a saját minimális nyugdíjával, jóval kedvezőtlenebb lenne számára, mint ha a sajátjáról lemondva (meg sem állapíttatva) végig 60 százalékos özvegyi nyugdíjat kapna a halálom után. Kérdésem:helyes ez az gondolkodás, vagy van-e arra mód, hogy sajátjogú nyugdíjas lesz, és az én esetleges halálom után LEMOND A SAJÁT JOGÚ nyugdíjáról, hogy élete végéig megkaphassa a 60 százalékos özvegyi nyugdíjat? Köszönöm válaszát!

12 év után távozik a Magyar Telekom vezérigazgatója Cikk

Távozik a társaságtól a Magyar Telekom Nyrt. vezérigazgatója, Christopher Mattheisen, az új vezérigazgató Rékasi Tibor lesz.

Az ország, ahol elsodorta a minisztert felesége támogatási botránya Cikk

A felesége által felvett lakástámogatás okozta botrány miatt lemondott ma a görög gazdasági miniszter, így Alexisz Ciprasz görög kormányfő várhatóan kisebb kormányátalakításra kényszerül.

Alapítványi elnök lemondása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alapítvány évek óta nem tudja már ellátni feladatát (nem közhasznú). A kuratórium elnöke ingyenesen biztosította ezidáig az alapítvány törvényes működését azzal, hogy benyújtotta a beszámolókat, a könyveltetést is biztosította, és az egyéb adatszolgáltatásokat is eljuttatta a megfelelő hatóságnak. A továbbiakban erre már nincsen lehetősége. Ezzel kapcsolatban az alábbi kérdéseink lennének: 1. Kinek kell a lemondását benyújtania? 2. A lemondást milyen határidővel van lehetősége lezárni? 3. Milyen tartalmú lemondó nyilatkozatot kell eljuttatnia az érintett részére? 4. Mi a törvényes eljárás abban az esetben, ha az alapító egy jó ideje ismeretlen helyen tartózkodik és nem elérhető?

Ügyvezető nyugdíjazása Kérdés

A következő két kérdésem lenne: 1.) A kft. ügyvezetője (egyben tagja is) öregségi nyugdíjba megy. A munkaviszonya továbbra is fennmaradhat-e, vagy le kell mondjon az ügyvezetőségről, illetve maradhat-e tag? 2.) Ugyanez az ügyvezető egy másik kft.-ben is tag, illetve ügyvezető, de ott megbízási jogviszonnyal. Maradhat-e a megbízási jogviszony, illetve a tagság, vagy le kell mondania?

Lemondott a vatikáni főrevizor Cikk

Olasz sajtóértesülések szerint a pápai állam pénzügyi hivatalai közötti ellentétek vezettek Libero Milone főrevizor hirtelen távozásához, ami tovább nehezíti a Ferenc pápa indította gazdasági-pénzügyi reformok megvalósítását.

Végkielégítés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, hogy munkáltatói felmondás esetén (a dolgozó több mint 3 évre alkalmazott) lemondhat-e a munkavállaló a számára járó végkielégítésről? Köszönöm válaszukat! Tisztelettel: Proforp Kft.

Katás vállalkozás nyeresége! Beszélhetünk-e nyereségről! Kérdés

A bt. áttért a kata adózási formára, kérdésem, hogy ilyen esetben a kültag milyen részesedést (osztalékot) kaphat a bevétel 60 százalékából? Van-e lehetőség arra, ha családtag a kültag, akkor lemondjon a kalkulált részéről (30 százalék), jelen esetben az édesanyja részére, úgy hogy az egész 60 százalék az édesanyáé legyen? Csak az édesanya van katára bejelentkezve és általa van bevétele a vállalkozásnak. Milyen nyilatkozat, vagy más dolog kell, ha lemond a kültag az édesanya javára, vagy kell-e ilyenre gondolni? Köszönöm Tóthné

Osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy cég (kft.) tulajdonosi köre egy kft.-ből és két magánszemélyből áll. Osztalék fizetésekor az egyik magánszemély úgy döntött, hogy lemond az osztaléka egy bizonyos részéről. Dönthet-e így? Ha nem kéri a ráeső teljes osztalékot, akkor az után van-e valamilyen adófizetési kötelezettség? Gondolok itt illetékre, vagy bármi másra, mert nem tudom, hogy ez ajándéknak fog-e minősülni? A taggyűlés dönthet-e úgy, hogy neki kevesebb osztalékot szavaznak meg, mint amennyi a tulajdoni hányad alapján járna? A cég jegyzett tőkéje rendben van, minden tulajdonos befizette a ráeső tőkerészt, tehát jogosul az osztalékra. És nyilván az adózott eredmény is rendben van, fedezet van az osztalék kifizetésére. Várom megtisztelő válaszát. Köszönettel: Zsóka

Szabadságról lemondás Kérdés

Tisztelt szakértő! gyeden lévő munkavállaló közös megegyezéssel szeretné megszüntetni a munkaviszonyát, mert pályázat miatt főfoglalkozású egyéni vállalkozóvá kell hogy váljon. A munkáltató és a munkavállaló között létrejöhet-e olyan egyezség a munkaviszony megszűnését követően, hogy a munkavállaló lemond a szabadságmegváltás összegéről? Ha ez lehetséges, akkor a munkáltatónak keletkezik-e járulékfizetési kötelezettsége? Másik lehetőség: lemondó nyilatkozat egyezség keretében. A dolgozó felmond. A munkavállaló és munkáltató megegyezik abban, hogy a munkaviszony megszűnik a felmondás napjával és a dolgozó szabadság megváltásra nem tart igényt. Ebben az esetben nincs mit számfejteni és nincs járulékbevallási és fizetési kötelezettség sem?

Osztalékfizetés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt. osztalék kifizetéséről döntött. A kültag semmilyen formában nem vesz részt a társaság tevékenységében. A beltag és a kültag vagyoni hozzájárulása 50-50 százalék. A kültag lemondhat-e az osztalékáról a beltag javára? Ha igen, ez milyen formában lehetséges, illetve jár-e valamilyen adó-, illetékfizetési kötelezettséggel? Várom szíves válaszukat! Köszönettel

Táncművészeti életjáradék Kérdés

T. Címzett! Szeretném megkérdezni, hogy egy táncművész közalkalmazott esetében, aki elérte a táncművészeti életjáradék megállapításához szükséges szolgálati időt, milyen módon lehet jogszerűen megszüntetni a közalkalmazotti jogviszonyt? Hogyan kell értelmezni az előadó-művészeti szervezetek támogatásáról és sajátos foglalkoztatási szabályairól szóló 2008. évi XCIX. törvény 43/B §-ában foglaltakat a Kjt. felmentési szabályai tekintetében? A munkáltató élhet-e Kjt. 30. § (1) bek. d) pontjában megjelölt felmentési indokkal? Vagy csak közös megegyezéssel, illetve lemondással lehet megszüntetni a jogviszonyt?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Átalányadózó adó-, és járulékfizetése

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Közösségi értékesítés / áfaregisztráció

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close