68 találat a(z) lakhatási támogatás cimkére

Céges ingatlan dolgozói használata Kérdés

Egy cég dolgozói rengeteget vannak kiküldetésen, szerelési munkákat végeznek, így sok a szállásköltsége a cégnek. Ha a cég vásárol egy lakást, és ott szállásolja el a dolgozóit (onnan mennek a környező munkákat elvégezni), keletkezik-e járulék- vagy adófizetési kötelezettsége a munkáltatónak, és ha igen, milyen? Hétvégén esetleg bérbe is adná az ingatlant, hogy ne álljon üresen. Természetesen ezt már számlával tenné. Előre is köszönöm

Külföldi dolgozó lakhatása Kérdés

Cégünk ukrán állampolgárokat fog alkalmazni hosszabb távon. Lakhatásuk megoldására milyen lehetőségek vannak? Szívességi szerződéssel lakhatnak-e magánszemély tulajdonos által rendelkezésre bocsátott lakásban? A cég tulajdonában van tárgyi eszközként nyilvántartott lakás. Ide be lehet Őket egyszerűen jelenteni, vagy át kell minősíteni szolgálati lakásnak? Lakhatási támogatást igénybe vehet-e a cég?

Mobilitási célú lakhatási támogatás az adómentes korláton túl Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő. A társaság lakást bérelne munkavállalójának, aki egyébként megfelel az adómentes mobilitási célú támogatás feltételeinek, ahol a bérleti díj magasabb, mint az adómentesen adható támogatás összege. Az adómentesen adható összeg feletti rész munkaviszonyból származó jövedelem lesz a munkavállalónál. A kérdésem, hogy mi lesz az adók és járulékok alapja? A bérleti díj adómentes támogatással csökkentett összege, vagy ezt még "bruttósítani" kell? Mi lesz az adók és járulékok alapja, ha a bérleti díj áfásan kerül számlázásra? Válaszát előre is köszönöm.

Mobilitási lakhatási támogatás 2018 Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném igénybe venni a fent nevezett támogatást a munkáltatómtól. Azonban sajnos nem teljesen világos előttem, hogy a munkavégzés helye pontosan mit takar. Budapest közigazgatási határát vagy a munkaszerződésemben megjelölt pontos címet? Ugyanis ha az utóbbi, akkor igényelni tudnám a támogatást, ha az előbbi, akkor viszont nem, mert úgy nem jön ki az oda-vissza 3 óra. Sajnos erre vonatkozóan nem találtam sehol sem pontos leírást. Szíves válaszát előre is megköszönve!

Adószámos magánszemély II. Kérdés

Tisztelt Szakértő! hivatkozva az alábbi kérdésemre, megadom az Ön által kért kiegészítő adatokat: http://adozona.hu/kerdesek/2018_1_24_Adoszamos_maganszemely_vjb Lakóingatlan bérbeadásáról van szó, amit a bérlő munkahelye kíván elszámolni, ha jól tudom, lakhatási támogatásként. Ennek tükrében várom a feltett kérdéseim megválaszolását! Köszönöm!

Adatszolgáltatás mobilitási célú lakhatási támogatásról Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mobilitási célú lakhatási támogatásról adatot kell szolgáltatni a 17K110-es nyomtatványon. A nyomtatvány M-01-es lapján ez a sor található: "Munkavállaló által bérelt lakás címe". Esetünkben a munkavállaló úgy kapott mobilitási célú lakhatási támogatást, hogy a cég saját lakásában lakik, ebben az esetben a fent említett sorhoz a cég saját lakásának címét kell írni, vagy nem kell róla adatot szolgáltatni? Köszönettel várom válaszát.

Jogalap nélkül vett fel albérleti hozzájárulást, felmondtak neki Cikk

Ha a dolgozónak a bérelt lakásért csak a rezsit kell megfizetnie, tényleges fizetési kötelezettség a lakhatásért nem terheli, ezért nyilvánvalóan úgy igényel a munkáltatótól albérleti díjat (ténylegesen rezsiköltséget), hogy az nem felel meg a díjkifizetés céljának – mondta ki a Kúria.

Lakhatási támogatás Kérdés

Szeretném igénybevenni a lakhatási támogatást. Számlaképes albérletben lakom, 75 kilométerre a lakcímemtől. Mi a teendőm, milyen papírokra van szükségem és hol indítványozzam a támogatást? Köszönöm szíves segítségüket!

Lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szociális intézmény civil fenntartója közalkalmazottat foglalkoztat napi 8 órában (szociális segítő munkakörben). A kollégának nincs semmilyen ingatlantulajdona. Előző munkahelyén, egy bentlakásos szociális intézményben volt a bejelentett lakóhelye, jelenlegi munkahelyétől 70 kilométerre. Egy ideig szívességi bérlőként lakott egy ismerősénél, majd talált albérletet az intézményünk közelében. 2016 vége óta ez az állandó lakóhelye a lakcímkártyáján is. Jól gondolom-e, hogy 2018-tól adható neki a mobilitási célú lakhatási támogatás, mert van 36 órát meghaladó munkaviszonya, és nincs lakástulajdona a munkavégzés helyén? Válaszát előre is köszönöm!

Mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

A munkáltató a dolgozónak visszamenőlegesen több havi albérleti díját mobilitási célú lakhatási támogatásként kifizetheti-e? Adómentesség minden feltételének a dolgozó megfelel. Hné

Dolgozó részére biztosított bérlemény Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. néhány alkalmazottjának bérel lakást, nem mindenkinek, a bérleti díjról és a rezsiköltségről a kft. kapja a számlát, és annak ellenérték költségként elszámolja. Egy lakásban egy alkalmazott van elhelyezve. Kérdésem a következő: ha megáll a mobilitási célú lakhatási támogatás esete, akkor az adómentes részen felüli rész hogyan adózik a munkáltató illetve a dolgozó részéről? A munkáltató eljárhat-e úgy, hogy az adómentesen adható részen felüli albérleti díjat és rezsiköltséget továbbszámlázza a dolgozónak? Köszönettel várom válaszát!

Létszámkorlát a munkáltatónál lakhatási támogatásra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Van-e valamilyen létszámkorlát a munkáltató esetében, hogy hány munkavállalónak nyújthat adómentesen lakhatási támogatást, ha a munkavállalók egyébként megfelelnek az Szja tv. 1. melléklet feltételeinek?

Lakhatási támogatás: itt vannak a részletek, kinek, hogyan adható Cikk

A vállalkozások munkaerőhiányának enyhítése, a munkavállalók elhelyezkedésének elősegítése érdekében a munkáltatók kedvező adózási feltételekkel úgynevezett mobilitási célú lakhatási támogatást adhatnak a munkavégzés helyétől távol lakó munkavállalóik számára. Cikkünk ismerteti e juttatásra vonatkozó szabályokat.

Mobilitási célú lakhatási támogatás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Munkavállalónknak nincs lakásban sem tulajdonjoga, sem haszonélvezeti joga. Az szja-törvény 1. számú mellékletének 9.7.2 pontjában megfogalmazott másik kritériumnak is megfelel, az állandó lakóhelyéről a bejárás időtartama oda-vissza 3-4 óra. Ezen kívül a többi feltételnek is megfelel (határozatlan idejű, heti 40 órás munkaviszonya van stb.) Adható-e számára mobilitási célú lakhatási támogatás, ha az általa bérelt lakás a fentebb említett állandó lakóhelye? Válaszát előre is köszönöm! Szabó Szilvia

Román állampolgár alkalmazása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretne román állampolgárokat alkalmazni hegesztő munkakörben. A cég tulajdonosának van egy ingatlana, melyben elhelyezné őket. Ilyenkor adhat nekik lakhatási támogatást a cég? A román állampolgároknak a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő honlapján lévő megrendelőn kell taj számot és adóazonosítót igényelni? Addig, amíg nem kapnak taj számot és adóazonosítót, addig nem alkalmazhatja őket a cég? Az adóazonosítót a NAV-tól kell igényelni, s milyen nyomtatványon?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Nyugdíj számítása ekhósnál

Winkler Róbert

nyugdíjszakértő

Turizmusfejlesztési hozzájárulás

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Szállásdíj áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 február
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 1 2 3 4 5
hirdetÉs