31 találat a(z) lakásfelújítás cimkére

Ingatlan bérbeadás adózása Kérdés

Tisztelt Szakértő, Feleségemmel 50-50%-os tulajdonosok vagyunk egy lakásban (házasságkötés előtt történt a vásárlás). Szeretnénk bérbe adni, és szabályosan adózni utána. Mivel nekem van egy katás egyéni vállalkozásom, így az tűnik a legkönnyebben járható útnak, ha mi – a tulajdonosok – megállapodunk abban, hogy a feleségem adja ki, és vallja be jövedelemként és adózik utána. Tételes költségelszámolást szeretnénk alkalmazni, mert nem szeretnénk a közüzemi számlákat átíratni. A probléma csak az, hogy ezek az én nevemre szólnak. Kérdések: – Mit kell tartalmazni a tulajdonosok között megkötött megállapodásnak? – Költségként el tudja számolni a feleségem az én nevemre érkező közüzemi számlákat? – Szeretnénk értékcsökkenést is elszámolni költségként (vételár 2%-a (évente, időarányosan). Itt elszámolhatja a teljes vételár 2%-át vagy csak a felét? Amennyiben a kiadás előtt kifestjük, veszünk bele bútorokat, akkor az költségként ilyenkor is elszámolhatom (értékcsökkenés leírása esetén), vagy csak értéknövelő beruházásként? Ha értéknövelő beruházás, akkor az értékcsökkenés-alapot növelhetem vele? Ilyenkor az értéknövekedés jövedelemnek is számít? Lehet olyat, hogy a festést és a bútorokat csak költségként számolom el, nem mint értéknövelő beruházást? Előre is köszönöm a válaszokat!

Lakásfelújítás lakhatásért: így kell adózni a ledolgozott bérleti díj után Cikk

Az egekbe szökő albérletárak miatt a lerobbantabb állapotú, de olcsóbb lakások is egyre inkább a leendő bérlők látókörébe kerülnek. Megoldás lehet a megfelelő színvonalú lakhatásra az is, ha a bérbevevő – a bérbeadó beleegyezésével – újítja fel a lakást, ha hosszabb távon szeretné azt bérelni.

Lakásátalakítás: mikor alkalmazható az 5 százalékos áfakulcs? Cikk

Újnak vagy réginek minősülnek az egy nagyobb lakás átalakításával létrehozott lakások és mikor alkalmazható az 5 százalékos áfamérték? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Juttatások lakásfelújításra Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállaló szeretné, ha juttatásként a munkáltató a lakásának felújítását támogatná (korszerűsítés). Valószínűleg a kivitelező számlájával igazolná a költségeket, melyeket ő előre kiegyenlít, és az éves cafeteriakeretét teljes mértékben erre használná fel havonta. Tehát a cég készpénzben fizetné ki neki a számla ellenértékéből a havi igénybe vehető keretösszeget. Még nem tudjuk, mennyi lenne a végösszeg, de lehet, hogy jövő évre is átmehet, mert az éves keret 500 ezer Ft, míg egy ilyen felújításszámla akár több millió Ft is lehet. Támogathatja-e ezt a munkáltató úgy, hogy a munkavállaló több évi keretét folyamatosan fogyasztja a számla erejéig? A cafeteria szabályzatban minden munkavállalónak elérhetővé tennénk ezt a juttatási formát. Adható-e ez adómentesen?

Adómentes munkahelyi támogatás lakásfelújításhoz Cikk

Olvasónk cafeteria-elemként az adómentes lakáscélú hiteltörlesztési lehetőséget választaná. Milyen feltételeknek kell megfelelnie? A kérdésre Surányi Imréné okleveles közgazda válaszol.

Lakásfelújítási hiteltörlesztés támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértők! Kollégánk cafeteria elemként az adómentes lakáscélú hiteltörlesztési lehetőségét választaná. Jelenlegi lakásának a megvásárlásakor, 2011-ben már 1,5 millió forint lakáscélú támogatást kapott. Ezt a lakást fel kellett újítani, amihez 4 millió forint lakásfelújítási célú hitel fett fel 2015-ben. Tartózkodási helyként van bejelentkezve a kollégánk, a saját tulajdonú lakásban. Állandó lakhellyel jelenleg senki nincs a lakásba bejelentkezve. Be kell-e jelentkezniük (kollégánk, 2 gyereke, élettársa)? A lakás vételára 2011-ben 13 millió forint volt. A lakás 105 nm, amiben 3 szoba, 1 nappali, 1 konyha, 2 fürdőszoba található. Kérdésünk, hogy ez a lakásfelújítási hitel törlesztése támogatható-e adómentesen a munkáltató részéről? Köszönettel.

Munkáltatói kölcsön vagy támogatás lakásfelújításhoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. A munkáltató nyújthat-e lakásfelújítási kölcsönt az alkalmazottjának, illetve milyen feltételekkel, és ha igen, van-e ennek valamilyen adóvonzata akár az alkalmazott, akár a dolgozó oldaláról? Ezt a dolgozó fizetéséből le lehet vonni törlesztésként, és ha igen, milyen mértékkel? Ehhez milyen megállapodás kell? 2. Vagy nyújhat-e ilyen célból a munkáltató támogatást a dolgozónak, amit nem kell visszafizetnie a munkáltatójának? Ebben az esetben van-e valamilyen adóvonzat a munkáltató vagy a dolgozó oldalán? Ehhez milyen megállapodás kell? Kérem, a törvényi hivatkozást is írják meg!

Áfaelszámolás adómentes ingatlanon Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mi van akkor, ha magánszemélytől vásároltunk egy ingatlant (telek és épületek), mely áfamentes volt? A cég az ingatlanon egy épületet felújít, és azt a bolti – kereskedelmi – tevékenységéhez kapcsolódó raktárként fogja üzemeltetni, tehát az áfás tevékenységéhez kapcsolódik. Az a kérdés, hogy a felújításhoz kapcsolódó számlák esetében az előzetesen megfizetett áfa levonható-e, és, ha igen, akkor van-e ennek előzetes bejelentési kötelezettsége? Van az ingatlanon két lakás is, melyeket felújít a cég azért, hogy azokat felújítás után, a tevékenységei közé felvéve ingatlan-bérbeadással hasznosítsa. A bérbeadást áfás tevékenységként szeretné végezni. Mikor kell az áfatörvény szerint az ingatlan-bérbeadást az általános szabályok szerinti körbe bejelenteni, ha már a felújításhoz kapcsolódó áfát is szeretné a cég visszaigényelni? Várom szíves válaszát köszönettel.

Áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a következő lenne. Vettem 2016. évben egy félkész lakást 5 százalékos áfatartalommal. A lakást be kell fejeznem, ehhez rengeteg építőanyagot kell még vásárolnom, aminek áfatartalma 27%. Az 5 millió forint áfa-visszaigénylésre, azaz a most vásárolt anyagok és szolgáltatások áfatartalmának visszaigénylésére jogosult vagyok e? Minden egyéb feltételnek megfelelek. Köszönettel Tóthpál Gábor

Munkáltatói kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben a munkáltató a munkavállalójának munkáltatói kölcsönt szeretne adni lakásfelújításra, azt milyen feltételekkel teheti meg? (Nem az adómentes munkáltatói lakáscélú támogatásra gondolok.) Kölcsönszerződést kell kötnie a munkáltatónak a munkavállalóval a Ptk. szerint, amiben kamatot kell kikötni, ami a jegybanki alapkamat plusz 5 százalék összegénél alacsonyabb kamat nem lehet. Ezt jól tudom? Az adott összegre, futamidőre van bármilyen kikötés? Köszönettel!

Lakásfelújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk lakásfelújítással, illetve a felújított lakások bérbeadásával foglalkozik. A felújítások lehetnek építésiengedély-köteles tevékenységek, illetve építési engedélyhez nem kötött tevékenységek is. Cégünk a lakás-bérbeadási tevékenységét áfásan végzi. Kérdéseink az alábbiak lennének: 1. A lakásfelújításokkal kapcsolatban az anyagok, illetve szolgáltatások áfája levonásba helyezhetőek-e? 2. Amennyiben igen, akkor hogy alakul a levonásba helyezett áfa abban az esetben, ha a jövőben úgy alakul, hogy a lakásbérbeadást áfamentesen szeretnénk folytatni? Válaszát előre is köszönöm!

Használt lakások adásvétele – illeték és áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában kérem szépen a segítségét. Újonnan létrejött kft. használt lakások adásvételével kíván foglalkozni oly módon, hogy a megvásárolt lakást felújítja, majd haszonnal eladja. Kérdésem: hogyan alakul ebben az esetben az illetékfizetési kötelezettség? Az illetéktörvényből azt olvastam ki, hogy továbbértékesítési célú lakásvásárlás esetén az illeték mértéke 2 százalék, ha az egyéb feltételek is fennállnak. Megvalósul-e ebben az esetben a továbbértékesítési cél, ha a továbbértékesítés nem változatlan formában történik? Ugyanezzel az ügylettel kapcsolatban szeretném megkérdezni, hogy bár áfaszempontból adómentes a gazdasági esemény, ha mégis úgy dönt, hogy az értékesítést áfássá teszi, lehet-e értelmezni a felújítás során megvásárolt termékeket (festék, csempe) és igénybe vett szolgáltatásokat (festő, burkoló) továbbértékesítési célúnak, azaz levonható-e az előzetesen felszámított áfa? Köszönettel: Vágner Emília

Külföldi megbízó Kérdés

Ügyfelem, egy kft. lakáskivitelezéssel, -felújítással foglalkozik. Megbízója egy külföldi család, amely Magyarországon vásárolt ingatlanjának kialakítását bízta ügyfelemre, úgymond "kulcsra készen". A család a világ több nagyvárosában megrendelt lakberendezési tárgyakat és a beszerzés pénzügyi lebonyolítását ügyfelemtől várja. Ennek megoldásaként azt találta ki, hogy ügyfelem a meglévő magyarországi bankjában nyit egy elkülönített számlát, arra előleget utal, a család nevére szóló számlákat ügyfelemnek ebből a pénzből, erről a bankszámláról kellene finanszíroznia, és az ügylet végén a maradék pénzzel elszámolnak, az erre a célra elkülönített bankszámla megszüntetésével egyidejűleg. Lehetséges ilyen megoldás? A számviteli nyilvántartásokban hogyan kell elszámolni a család nevére szóló számlák ügyfelem elkülönített számlájáról történő kifizetését? Köszönöm a válaszukat.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Magánszemély a bérbe adott ingatlanba vett kis értékű, százezer forint alatti bútorokat elszámolhatja költségként, vagy értékcsökkentenie kell? A bevétellel szemben elszámolt költségeknek van-e maximum határa vagy nullára is csökkentheti a magánszemély a bérbeadásból származó bevételét? (Most történik a lakás felújítása.) (Nyilatkozni csak 50 százalékig lehet.) Előre is köszönöm.

Magyar cég Ausztriában végzett lakás-felújitási szolgáltatása Kérdés

Magyar építőipari cég lakás-felújítási munkálatokat végez Ausztriában osztrák közösségi adószámmal rendelkező egyéni vállalkozók, cégek részére. Kérdéseink: 1. Köteles-e a magyar cég osztrák adószámot kérni, vagy telephelyet létesíteni Ausztriában? 2. Jogosult-e a magyar cég az osztrák munkákhoz a magyar közösségi adószámával fordított adózású anyagbeszerzési számlákat kérni? 3. Ha nem jogosult, mert a vásárolt anyag nem hagyja el az országot, akkor ennek a szabálytalan anyagbeszerzésének milyen következményei lehetnek a magyar, illetve az osztrák adóhatóság részéről? 4. Hogyan helyesbíttetheti utólag ezeket a fordított adózású, így az összesítő nyilatkozatban is szerepeltetett számlákat? 5. Ha nem kaphat csak áfás számlát, mi az áfa visszaigénylésének menete? Mi a válasz a fenti kérdésekre, ha a jövőben adószámmal nem rendelkező magánszemélyek részére is szándékozik dolgozni? Kell adószám? Telephely? Milyen áfát számítson fel? Hogyan igényelje vissza a vásárláskor megfizetett osztrák áfát? Köszönettel: Dr. Géressy Ilona

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Angol állampolgár tartózkodási engedélye

dr. Radics Zsuzsanna

tb-szakértő, jogász

Átalányadózás

Széles Imre

tb-szakértő

Betegszabadság számítása 2021

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close