229 találat a(z) lakás cimkére

Csökkenő lélekszám, növekvő lakásméret: beszédes KSH-adatok Cikk

Rekordidő alatt, vagyis mindössze hat hónap elteltével publikálja a 2016 őszén lezajlott mikrocenzus, azaz „kis népszámlálás” első eredményeit a KSH. A felmérést a lakosság mintegy 10 százalékának, vagyis 440 ezer háztartásnak bevonásával hajtották végre, az első eredmények pedig a népesség és a lakások jellemzőiről tájékoztatnak. A későbbiek folyamán további résztémák, továbbá a mikrocenzushoz kapcsolódó kiegészítő felvételek eredményeit is elérhetővé teszi a Központi Statisztikai Hivatal.

Lakásbérbeadás és rezsi Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély lakását bérbe adja 80 ezer forint plusz rezsidíjért. A kérdésem az, hogy a bérlő által fizetett rezsiköltség után is meg kell-e fizetni az szja-t és az ehót (1 millió forint felett) az alábbi esetekben, ha a mérőóra a bérbeadó nevén van: 1. A bérbeadó egy számlát állít ki a bérleti díjról és a rezsiről; 2. külön számlát állít ki; 3. a bérleti díjról számlát állít ki, a rezsiről csak átvételi elismervényt; 4. a rezsi csekkjeit a bérlő fizeti be? Ezek a tételek közvetített szolgáltatások, haszna rajta nincs a bérbeadónak. Ráadásul ezek a tételek az egymillió forintos határ fölé viszik az éves bevételt, így pedig a teljes összegre az ehót is meg kellene fizetni?! Milyen lehetőség(ek) vannak a fenti probléma megoldására? Köszönöm a segítséget!

Lakásvásárlás esetén fizetendő illeték Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem 2017. évben új lakást vásárol az építtetőtől, ezért megilleti a 15 millió forintig terjedő illetékmentesség. Kérdés, ha a vásárlást megelőzően vagy azt követően egy éven belül eladja a jelenlegi lakását, akkor annak értékét levonhatja a vásárolt lakás értékéből az illeték számításánál? Köszönettel várom a válaszát.

Lakásbérbeadás elszámolható költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Házaspár 2016 áprilisától Angliában él és dolgozik előreláthatólag 2 évig. Itthon magánszemélyként bérbe adták a férj nevén lévő 1 db és a feleség nevén lévő 1 db kislakást. Angliában bérelnek egyet házaspárként, a szerződés mindkettőjük nevére szól. Elszámolhatják-e a kinti lakás bérleti díját/rezsijét megosztva az itthoni 1-1 lakás bevételével szemben? Elszámolhatóságot befolyásolja-e, hogy a férj cége az első 3 havi lakbért átvállalta és adóköteles bevételként leadóztatta. Tisztelettel köszönöm előre is a segítségüket.

Szerkezetkész lakás számvitele Kérdés

Tisztelt Pölöskei Pálné! 2016. 08. 13-ai, "Mutatjuk, hogyan csökkenthető az iparűzési adó" című szakértői levezetés válaszában leírtakat szeretném, ha tételesen, kontírkódok megadásával is szíveskedne levezetni. Ingatlanközvetítő áfa adóalany ügyfelem egy épülő többlakásos társasházból megvásárolt több társasházi albetétet, szerkezetkész állapotban. Ügyfelem a lakásokat kulcsrakész állapotba hozza és utána értékesíti. Tisztelettel kérem, szíveskedjen választ adni arra, hogy jól gondolom-e a könyvelés menetét: egyszerűsített éves beszámolót készítek összköltség eljárással, a költségek könyvelése az 5-s számlaosztályba történik. 1,/ Szerkezetkész lakás megvétele: T52,466-K38 2./ Felmerülő költségek: T51-56,466–K38,454 3./ Év végén még nincs befejezve az építkezés: T23-K 581, Szt.tv.105.§.(4)bek.szerinti áron 4./ Következő év elején visszavezetem: T581-K23 5./ Használatbavételi engedély időpontjában: T25-K581 6./ Értékesítéskor: T814-K25 Köszönettel: Kauker Zsoltné

Bemutató lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ingatlanközvetítő áfa-adóalany ügyfelem egy épülő többlakásos társasházból megvásárolt több társasházi albetétet, szerkezetkész állapotban, 5%-os áfakulccsal. Ezáltal ezeknek az új építésű lakásoknak ügyfelem az első vevője. Ügyfelem a lakásokat kulcsrakész állapotba hozza és utána értékesíteni kívánja. A kérdéseim a következők: 1./ Tudomásom szerint - mivel megfelel az Áfa törvény 3. melléklet 50. pontjának - 5%-os áfakulccsal kell továbbértékesítenie ügyfelemnek a lakásokat a vevő adóalanyiságától függetlenül. A könyvelésben készletként tartom nyilván a lakásokat. Kérem szíves megerősítését abban, hogy jól tudom-e a fentieket. Milyen dokumentum bizonyítja az első rendeltetésszerű használatbavételt? 2./ A fent leírt lakások egyike kulcsrakész állapotba került és a vállalkozó úgy döntött, hogy bemutató lakásként kívánja használni és egyenlőre nem értékesíti. Ezért teljesen felszereli, például kialakítja a konyhát beépített bútorokkal, főzőlappal, sütővel. Azt szeretném megtudni, hogy az eddig már levonásba helyezett, 5%-s áfát önellenőrzéssel be kell-e fizetni a NAV-nak? A lakás berendezésére fordított vásárlások számlájának az áfája levonásba helyezhető-e? A készletekből át kell-e sorolni a tárgyi eszközök közé? Amikor a bemutató lakást értékesíteni fogja, akkor lehet levonásba helyezni az áfát a 240 hónapos figyelési időszak figyelembe vételével? Köszönettel: Kauker Zsoltné

Kisokos a lakásbérbeadás költség-elszámolásáról, adójáról és ehójáról Cikk

Közös tulajdonú lakás bérbeadásáról, költségelszámolásáról, adójáról és egészségügyi hozzájárulásáról kérdezett olvasónk. Surányi Imréné okleveles közgazda válaszolt.

Magánszemély lakásbérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély lakást ad bérbe, teljes évben. 50 százalékban tulajdonosa a lakásnak. Az értékcsökkenést az ingatlan bekerüléskori értéke alapján állapítja meg 2 százalékban. Kérdésem az lenne, hogy a teljes lakás értékét figyelembe veheti, vagy csak az 50 százalékát az értékcsökkenés meghatározásánál? Ha több lakást ad bérbe, akkor összevontan kezelheti-e a bevételeket és a költségeket a jövedelem meghatározásakor vagy ingatlanonként kell a jövedelmét megállapítani, ahol maximum a bevétel összegéig számolhat el költséget? Azaz az egyik ingatlan veszteségét szembeállíthatja-e a többi ingatlan nyereségével? Köszönettel

Ingatlan-átalakítás, -felújítás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy alanyi áfamentes cég kötött egy vállalkozási szerződést ingatlan-kivitelezési munkák elvégzésére. E szerződés szerint a megrendelő (két magánszemély) megbízta őt a megrendelő kizárólagos tulajdonát képező, 255 négyzetméter területű lakóházban 5 darab önálló lakás (önálló lakás albetét) kialakítására. A cég, mint vállalkozó kötelezettsége a szolgáltatás teljesítéséhez szükséges munkát a saját költségére megszervezni. A szolgáltatás ellenértékeként kikötött 61 millió forint vállalkozói díjat hogyan kell a cégnek kiszámláznia? Áfamentesen, mert esetleg nem számít bele a mentesség felső értékhatárába, vagy áfásan? Ha áfásan, akkor hány százalékos áfakulccsal? Befolyásolja-e esetleg ezt az a körülmény, hogy a szerződésben úgy állapodtak meg a felek, hogy a megrendelő a vállalkozói díjat az ingatlanon kialakításra kerülő 5 darab lakás közül 3 darab vállalkozóra történő átruházásával egyenlíti ki? Válaszát köszönöm!

Ingatlan-áfa Kérdés

Üdvözlöm. Kérdésem kicsit hektikus. Egy építési vállalkozó konzorciumban épít lakásokat. A konzorcium egyik tagja adja az építési telket, az építési vállalkozó pedig felhúzza rá saját költségén a házat. A kérdés az, hogy amikor eladja a lakásokat, akkor a konzorcium telket adó tagja felé milyen áfával számlázza ki a tulajdonképpeni telek vételárát. Az én olvasatomban ez tulajdonképpen azt a kérdést veti fel, hogy a telket akkor fizeti ki az építési vállalkozó, amikor sikerül eladnia a lakásokat. És ekkor ezt milyen áfatartalommal teheti meg? Köszönöm a választ.

Lakást ad el és vásárol is? Csok-ot igényelt? Így alakul az illeték alapja Cikk

Az egyik legismertebb és leggyakrabban alkalmazott illetékkedvezmény az úgynevezett cserét pótló vétel illetékszabálya, amelyet minden olyan magánszemély érvényesíthet, aki a lakásszerzésétől számított egy éven belül értékesíti másik lakástulajdonát. Mi a helyzet a lízinggel, beszámít-e a csok az illetékalapba? Összefoglaltuk.

Kiugró lakásár-növekedés meglepetésekkel Cikk

2016 harmadik negyedéve során mintegy 5,9 százalékkal nőtt a hazai lakások átlagos ára az előző negyedévhez képest, ami gyorsuló dinamikát jelent a második negyedévi 1,9 százalékos növekedéshez viszonyítva – közölte az MNB.

Lakást és autót is lehet nyerni számlákkal Szerbiában Cikk

Nem mindennapi nyereményjátékot indított szerdán a szerb kormány a szürkegazdaság visszaszorítása és az adózási morál emelése érdekében: a résztvevők bolti számlák összegyűjtésével nyerhetnek értékes díjakat, akár egy belgrádi lakást is.

Lakást, telket, termőföldet vásárolt vagy örökölt? Így számolhatja ki az illetéket! Cikk

Mennyi illetéket kell fizetnie, ha ingatlant vásárolt vagy más módon jutott hozzá? Velünk kiszámolhatja!

Lakáscélú hitel munkáltatói támogatása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kétszemélyes kft. egyik tagja, aki ügyvezető és tagi jövedelmet vesz fel a cégtől, kaphat-e a kft.-től adómentesen lakáscélú hitel havi fizetésére támogatást, vagy csak akkor, ha alkalmazottként lesz foglalkoztatva? A lakáshitel összegének 30%-áig vagy a lakás vételárának 30%-áig lehetne ezt a támogatást adni? Köszönöm válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Online pénztárgép

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close