230 találat a(z) lakás cimkére

Ingatlan szerzési ideje című kérdés kiegészítése Kérdés

Tisztelt Adózóna! A fenti című korábban feltett kérdésemre az alábbi kiegészítéseket szeretném tenni: Ez egy társasház, melynek egy lakásáról van szó. A telek adásvételi szerződése 2015-ben került benyújtásra a földhivatalhoz. Az adásvételi szerződés módosítása 2017-ben került benyújtásra a földhivatalhoz. A használatbavételi engedéllyel kapcsolatban az alábbit tudom írni: A határozat úgy szól, hogy az elsőfokú építési hatóság, a kivitelező (telek eladója), a vevők (az összes lakás új vevője) a kérelmező nevében az eladó társaság képviselője meghatalmazott, és az építtetők (két cég) által előterjesztett kérelmének helyt adok.... A használatbavételi engedély jogerőre emelkedett 2016-ban. A számlák alapján tudjuk a bekerülési értéket elszámolni. A szerződésmódosítás csak annyit tartalmaz, hogy nem a telek, hanem a lakás kerül eladásra. Remélem minden kérdésre sikerült választ adnom. Tisztelettel köszönöm munkájukat!

Készlet átminősítése Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. készletei között szerepel 2008. óta egy lakás. Ezt szeretné átminősíteni tárgyi eszközzé. Ez hogyan lehetséges, illetve milyen adófizetési kötelezettsége keletkezik a társaságnak? 27 százalék áfa a lakás könyvszerinti értéke után? Üdvözlettel: Kissné

Ingatlan szerzési ideje Kérdés

Egy magánszemély ingatlanértékesítésének bevallásához szeretném a segítségüket kérni. A lakóingatlanhoz tartozó telket 2015-ben vásárolta a magánszemély. Ekkor kötött egy kivitelezői szerződést a telek tulajdonosával a kivitelezésre. Erről számlákat kapott a kivitelezőtől. 2017-ben módosították a 2015-ös adásvételi szerződést, miszerint a szerződés tárgya már nem a telek, hanem a lakás. Az után szeretnék érdeklődni, hogy ez esetben mi a szerzés dátuma? 2015. vagy 2017., esetleg 2015. és 2017.? Köszönöm megtisztelő válaszukat!

A falusi csok bevezetéséről döntött a kormány Cikk

A kormány a Magyar falu program keretében döntött a falusi családi otthonteremtési támogatás (csok) bevezetéséről – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón.

Kedvezményes visszavásárlás bankok által elvett otthonokra Cikk

Visszavásárolhatják a bankok által elvett otthonukat a Nemzeti Eszközkezelő ügyfelei – 32 ezren kapnak levelet, 60 napon belül kell rá válaszolniuk.

Fontos tudnivalók az ingatlan-bérbeadás szabályainak januári változásairól Cikk

Ingatlan bérbeadásánál mikor nem kell a bevételbe beszámítani az áthárított közüzemi díjat, és mikor muszáj? Mi a feltétele annak, hogy az ingatlankiadásból származó bevételből levonható legyen a bérelt lakás költsége? A NAV tájékoztatót közölt a legfontosabb tudnivalókról.

Lakás céljára szolgáló ingatlan átminősítése Kérdés

A vállalkozás vásárolt egy lakás céljára szolgáló ingatlant, melyet iroda céljára fognak használni, ennek tulajdonba kerülése február 10-e. Az adásvételi szerződést december hónapban kötötték. Azóta felújítások történtek. Az átminősítés majd csak ezután történik meg. Kérdés: az átminősítésig felmerült felújítási ráfordítások, illetve költségek áfája elszámolható-e?

Magánszemély által kft. részére bérbeadott lakás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély által kft. részére bérbeadott lakás esetén a magánszemély más településen bérbevett lakás bérleti díja levonható-e a bevételből, függetlenül attól, hogy a kft. nem lakás céljára használja az ingatlant?

Lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk ingatlanfejlesztéssel foglalkozik, új építésű lakásokat fejlesztünk. Kérdésem az ingatlan eladásakor felszámítandó áfakulcs használatára vonatkozik: 1. Az építésre kerülő lakások / családi házak megfelelnek a kedvezményes (5 százalékos) adókulcs feltételeinek. 2. Építési engedélyt várhatóan 2019. áprilisban kapunk. 3. 2019. 12. 31-éig el tudjuk érni a szerkezetkész állapotot. Kérdések: a) Amennyiben az 1-3. feltételek adottak, akkor 2019. 12. 31-éig történő eladás esetén alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs? b) 2020 utáni értékesítéskor szintén alkalmazható-e a kedvezményes kulcs (2023-ig)? c) Szükséges-e elérni ehhez e szerkezetkész állapotot? Köszönöm válaszát! Nemes István

Tovább drágultak a fővárosban a lakások Cikk

2018 harmadik negyedévében a lakásárak éves növekedési üteme az előző időszaki 20,8 százalékról 23,5 százalékra gyorsult a fővárosban az MNB lakásárindex legfrissebb értékei szerint. A vidéki városokban a fővároshoz képest alacsonyabb, 17,3 százalékos nominális drágulás volt mérhető éves alapon. A községekben az országos átlagtól több mint 10 százalékponttal elmaradó, mindössze 5 százalékos átlagos éves lakásár növekedés volt tapasztalható a harmadik negyedévben nominális értelemben, amivel még tovább nőtt a kisebb és nagyobb településeken kialakult lakásárszint közti különbség. 2018 harmadik negyedévében az aggregált MNB lakásárindex szerint országos átlagban nominális alapon 3,3 százalékkal emelkedtek a lakásárak, míg az éves nominális növekedési ütem 15,7 százalékot ért el, szemben az előző negyedévben mért 16,7 százalékos értékkel. Reálértelemben a lakásárak éves növekedési üteme országos átlagban 11,7 százalék volt a vizsgált időszakban.

Ingatlan eladásából származó jövedelem és adója Cikk

Az ingatlan értékesítéséből származó bevételből mekkora hányad a jövedelem, hogyan kell kiszámítani? Milyen kedvezmények érvényesíthetők, mennyi lesz az adó? Folytatjuk a NAV információs füzetének ismertetését.

Amikor adómentes az ingatlan és a vagyoni értékű jog átruházása Cikk

A NAV egyik új információs füzetében összefoglalja, hogy milyen szabályokra kell figyelni 2019-ben, ha valaki ingatlant, vagyoni értékű jogot kíván átruházni, vagy ilyen jogügyletből már bevételhez jutott. Az ügylet során alkalmazandó fogalmakat és az adómentes eseteket ismertetjük.

5 százalékos áfa az építőiparban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni: 2019. december 31-ével megszűnik a kedvezményes, 5 százalékos áfakulcs új lakás vásárlása vagy saját részre történő építése esetén. Kérdésem az, hogy ha december 31-éig nem készül el a lakás, a készültség arányos részére megilleti-e építtetőt a kedvezményes áfakulcs alkalmazása? Tehát ha vállalkozó adja majd el a lakást, és igazolja, hogy dec. 31-éig például szerkezetkész állapotban elkészült az ingatlan, kedvezményesen számlázhatja-e tovább az elkészült részt, illetve ha magánépíttető saját részre építi, visszaigényelheti-e az elkészült rész arányos részét (eddigi gyakorlat alapján ő 27 százalékon vásárol mindent, például anyagokat, és kérelem alapján igényelte vissza a 27 és az 5 százalék közötti különbözetet 5 millió forint erejéig). Azt tudom, hogy a 2018. november 1. előtt beadott építési engedélyek (egyszerű bejelentés megnyitott e-naplóval) esetén még 5 évig élhetnek a vállalkozók a kedvezménnyel, de nekünk már csak idei engedélyeink lesznek, így ez a része nem érdekes. Köszönettel várom segítő válaszát!

Egyre mozgalmasabb az ingatlanpiac Cikk

Január első három hetében jelentősen nőtt az érdeklődés az eladó és a kiadó lakások iránt.

Áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Társaságunk főtevékenysége 6810’08 saját tulajdonú ingatlan adásvétele. Adózás szempontjából be vagyunk jelentkezve a NAV-nál áfakörbe.Társaságunk egy magánszeméllyel 2006-ban kötött csereszerződéssel megszerzett egy jelenleg is tulajdonában lévő ingatlant. A megszerzett szerkezetkész lakás ingatlanhoz és az építés befejezéséhez áfát nem igényeltünk vissza. A csereszerződésben általunk átadott ingatlan szintén magánszemélytől származott, így áfa-visszaigénylés természetesen itt sem merült fel. Az a kérdésem, hogy a jelenleg tulajdonunkban lévő lakás ingatlan értékesítése esetén társaságunknak van-e áfafizetési kötelezettsége? Szakvéleményüket előre is köszönöm! Tisztelettel: Harangi János

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close