230 találat a(z) lakás cimkére

Lakásértékesítés áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azzal a kérdéssel fordulok Önhöz, hogy a 2015-ben elkezdett lakásépítésnél, ami áthúzódik (ütemezés szerint) 2016-ra, az áfa 27 százalékos számlázást igényel még vagy már az új szabályozás szerinti 5 százalék érvényesíthető? Köszönöm a válaszát.

Ingatlanértékesítés – áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő!! A következőben szeretném a segítségüket kérni: A 2016. 01. 01-től érvényben lévő jogszabályok alapján az új építésű ingatlan értékesítésének áfája 5 százalék, ha megfelel a törvényben előírt kritériumoknak az ingatlan. A kérdésem, hogy ha van egy cég, amely magánszemélyeknek, illetve cégnek épít ingatlanokat, vállalkozási szerződést kötnek az ingatlanépítésre, tehát nem lakást értékesítenek, hanem csak felépítik, akkor a 27 vagy az 5 százalékos áfakulcsot kell alkalmazni a kiállítandó számláknál? Pontosan mely esetekben lehet az 5 százalékos kulcsot alkalmazni? Köszönettel: Máté Szilvia

Lakást vesz? Nézze meg, mennyit nyer az áfacsökkentésen! Cikk

Hogyan befolyásolja a 2015-ben adott 27 százalékos előleg a 2016-ban megépített lakások értékét, tekintettel az áfakulcs 2016-ban hatályba lépett csökkentésére? Példákon mutatjuk be a szabályokat.

Ismét kata! Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelem egyéni vállalkozó, mint magánszemély adja bérbe a saját tulajdonú lakását a saját tulajdonú kft.-nek, tulajdonképpen a rezsi érvényesítése érdekében. Tehát a bevételt nem mint egyéni vállalkozó szerzi, hanem önálló tevékenysége keretében, mint adószámos bérbeadó. A NAV törzsben is így van feltüntetve. Ebben az esetben sem választhatja a katázást? Köszönöm a választ előre is. Km

A 10 + 10 milliós lakástámogatáshoz munkaviszony és büntetlenség is kell Cikk

Legalább fél év munkaviszony és büntetlen előélet is szükséges a tíz plusz tízmillió forintos családtámogatáshoz – mondta Tuzson Bence, a Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerdán az M1 aktuális csatornán.

Airbnb-s szobakiadás adókilátással Cikk

Ha egy magánszemély airbnb keretében adja ki saját tulajdonú lakását, jellemzően külföldi turistáknak, választhatja-e e tevékenységére a tételes átalányadózást a személyi jövedelemadóban, vagyis elegendő-e, ha szobánként évi 32 ezer forint adót fizet? Olvasói kérdésre Lepsényi Mária adószakértő válaszolt.

Húzd meg, ereszd meg a lakásáfában Cikk

Az új lakásokra már kifizetett, 27 százalékos áfával számított előlegeket nem érinti az áfacsökkentés, aki már idén leszerződött az új lakására és előleget is fizetett korábban, az csak a vételár maradék, jövőre esedékes részére érvényesítheti a kedvezményes, 5 százalékos áfát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI kérdésére. Az új lakások áfájának csökkentését energiahatékonysághoz kötné a MEHI.

Óriási lakástámogatást kapnának a gyermekes családok Cikk

Tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást ad az állam azoknak a pároknak a lakhatási kérdések rendezéséhez, akik tíz éven belül három gyermeket vállalnak – jelentette be a Miniszterelnökséget vezető miniszter a szerdai sajtótájékoztatóján.

Csökken a lakásáfa. Még a héten? Cikk

A kormány várhatóan még a héten dönt arról, hogy a lakásépítéseket terhelő általános forgalmi adó (áfa) a jelenlegi 27 százaléknál alacsonyabb legyen – mondta Lenner Áron Márk, a Nemzetgazdasági Minisztérium belgazdaságért felelős helyettes államtitkára.

Irodából lakás áfakérdés Kérdés

Társaságunk 2011-ben vásárolt magánszemélytől egy nem lakáscélú ingatlant, melyben azóta a székhelye van, illetve egy részét bérbeadással hasznosította (a bérbeadás áfásan történt/történik). Az ingatlant – a könnyebb hasznosíthatóság érdekében – három kisebb egységre bontottuk, a beruházás Áfáját levonásba helyeztük. Jelenleg úgy tűnik, hogy lakásként tudnánk értékesíteni a kialakított kisebb ingatlanokat. A társasházzá alakítás, illetve az ingatlan lakáscélú átminősítése még nem történt meg. Kérdéseim: Ha a társasházzá alakítás során három lakáscélú ingatlant alakítunk ki, azokat értékesíthetjük-e áfamentesen, ha az áfatörvény 86. § ja) pontja szerinti első rendeltetésszerű használat még nem valósul meg az értékesítésig? (Rendeltetésszerű használaton a lakáscélú használatot értem, hiszen az ingatlan rendeltetése megváltozna a társasházzá alakítás során). Ha áfamentesen értékesíthetőek a lakások, akkor jogos volt-e az átalakítás költségeinek áfáját levonásba helyezni? Üdvözlettel: Szilassy Szilvia

Irodából lakás, áfás vagy nem Cikk

Egy kft. egy társasházban vett egy irodát (áfásan), majd eladta, de a vevő kérésére lakássá minősítve. Mi a helyzet az áfával? Ne tippeljen, csak olvasson!

Lakássá minősített iroda áfakötelezettsége Kérdés

A kft. 2001-ben egy társasházban vett egy irodát, a számla áfát tartalmazott, azt nem helyeztük levonásba. 2015-ben eladtuk, de az irodát a magánszemély vevő kérésére át kellett minősíteni lakássá, mert a vevő lakásként kívánta azt megvenni és használni. Az átminősítés 2015 júliusában megtörtént. Fontos lehet, hogy sem a vételkor sem az eladáskor az ingatlan mérete, jellege, funkciói semmiben nem változtak. Helyes volt-e, hogy a számla áfát nem tartalmazott?

Ha bérbeadja lakását, ezeket mindenképpen tudnia kell! Cikk

Bizonylatolás, költségelszámolás, eho- és adókötelezettség: cikkünkben a lakásukat adószám kiváltása nélkül kiadni szándékozó – nem egyéni vállalkozó – magánszemélyek számára gyűjtöttünk össze néhány fontos gyakorlati tudnivalót.

Lakásbérbeadás adója, elszámolható költségei Cikk

Hogyan kell rendeznie lakása bérbeadásának adóját és költségeit? Olvasói kérdésre Juhász Tibor okleveles adószakértő válaszolt.

Így érvelnek a lakásépítés áfájának csökkentése mellett Cikk

Az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének (ÉVOSZ) számítása szerint tartósan kiszámítható feltételek, 3-4 százalékos kamatszint és 5-12 százalék közötti áfa mellett a következő 2-2,5 évben duplájára, évi 18-19 ezerre nőhetne az új építésű lakások száma – mondta Koji László, az ÉVOSZ elnöke hétfőn az M1 aktuális csatornán.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Vállalkozásból kivont jövedelem számítása

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close