230 találat a(z) lakás cimkére

5 százalékos lakóingatlan áfa Kérdés

A bejegyzésre váró ingatlant a megrendelő vállalkozási szerződés szerint elkészített szerkezetkész állapotban veszi át. Kérdésem, hogy alkalmazható-e az 5 százalékos áfa a használatbavételi engedély kiadását megelőzően a leendő tulajdonos által megrendelt befejező kivitelezési munkákra (például burkolatok, ajtók, fürdőszoba, konyha beépítése, festés) a más-más kivitelezőktől kapott számlázásban? Kizárja-e az 5 százalékos áfa alkalmazását az új lakás vásárlása második tulajdonként? (Egy már van néven.)

Lakásbérbeadás adózása magánszemélyként. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ad bérbe lakóingatlant. A közüzemi számlák a bérbeadó nevére, tehát a bevételt a bérleti díj+közüzemi számlák együtt képezik. Tételes költségelszámolást választ. Negyedévenként fizeti az szja előleget. Kérdés, hogy a felmerült költségeket a bevétel összegéig, vagy csak a bevétel 50 százalékáig veheti figyelembe? Köszönettel várom válaszát.

Lakásingatlan adás-vétel szja- és illetékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem az építési telket 2015. 02.13-án adta el, 1 800 000 forintért. A bérházi lakást 2016. 02. 05-én vásárolták meg az élettársával, 3 500 000 forint vételárért, amiben az ügyfelem tulajdonjoga 2/3, ennek értéke közel 2 300 000 forint. Kérdésem a következő: - ilyen esetben kell-e személyi jövedelemadót fizetnie, - mennyi illetéket kell fizetniük, ha ez a bérház az első lakásuk, és mind a ketten 35 év alattiak. Válaszát előre is köszönöm: Üdvözlettel Gönczi Katalin, Zombor Gábor

Bérbeadás adószámos magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyfelünk az Airbnb portálon keresztül adja bérbe a lakását. Erre kiváltotta az adószámot, bejelentkezett az önkormányzatnál, megvásárolta a nyugta, illetve számlatömböket. A kérdés csak az, hogy kinek állítsa ki a számlát? A pénz átutalással érkezik és általában már csak akkor, amikor a bérlő már távozott. Várom válaszát! Köszönettel: Ivitz Andrea

Lakásbővítés áfája Kérdés

Egy társaság 2015-ben vásárolt egy használt lakóingatlant (áfa nélkül). A társaság nem választotta az áfa szerinti eltérő adózást. Most bővíteni szeretné az ingatlant tetőtér-beépítéssel, ami építésiengedély-köteles. Az építést kivitelezővel végeztetné. A kivitelező milyen számlát kell, hogy kiállítson?(Fordított áfás? Mennyi az áfa százalék? Visszaigényelhető?) Ha majd a cég el szeretné adni a házat, neki milyen számlát kell kiállítani: 1) ha magánszemélynek, vagy 2) ha áfaalanynak fogja eladni? Segítségüket előre is köszönöm

Külföldön élő személy lakás bérbeadása Kérdés

Külföldön (Olaszország) élő magyar állampolgár (huzamosabb időre külföldön tartózkodó) szeretné kiadni itthoni lakását hétvégékre 3-4 napra. Kell neki adószámot váltani? Hogy kell neki adózni? Segítségüket előre is köszönöm

12 kérdés a lakás áfájáról – válaszol a NAV Cikk

Telek, burkolás, garázs, 2015-ben fizetett előleg : megannyi talány az új lakásokra bevezetett 5 százalékos áfáról A NAV összegyűjtötte és megválaszolta az érintetteket leginkább érdeklő kérdéseket.

Áfa: beindult a lobbi Cikk

A sertéshús áfájának csökkentése után a többi húságazat is lobbizik az adó mérsékléséért. Közben az építőiparban az anyagárak növekedésére számítanak az új lakásokra bevezetett 5 százalékos áfa miatt.

Új lakás, áfatörvény Kérdés

Tisztelet Szakértő! Egymásnak teljesen ellentmondó véleményeket olvastam a törvény végrehajtásával kapcsolatosan. Esetünkben már 2015-ben megkezdett és 2x10 százalékkal leelőlegezett 2016 októberében átadásra és kifizetésre kerülő ingatlanfejlesztő cég által épített lakásról van szó. A törvény bár deklaráltan az építtetőket kívánja kedvezőbb helyzetbe hozni az 5 százalékos áfával, az építő cég erről a 22 százalék extra profitról sem kíván lemondani, és a törvényre való hivatkozással úgy nyilatkozik, hogy az nem teszi lehetővé számára a korábbi vételár csökkentését. „Nem akarnak a NAV álláspontjával szembe kerülni.” Tehát a szerződést úgy kívánja módosítani, hogy a korábban megállapított bruttó árat érvényesíti olyan módon hogy a nettó árat megemeli. Esetünkben konkrétan: a szerződésben szó szerint úgy szerepel, hogy az összeg bruttó vételár….ami tartalmazza a („ jelenleg 27% áfát”). Arra hivatkoznak, hogy a NAV állásfoglalására várnak, de mint tudjuk konkrét szerződések esetén a NAV nem foglal állást. Hozzáteszem több száz áthúzódó szerződésről van szó milliárdos nagyságrendben! Az utóbbi időben honlapjukról már töröltek is minden a témával kapcsolatos kérdést, véleményt. (Közben bruttó eladási árakat is emeltek 20 százalékot, és a 2016-ban megkötött szerződéseikben már a megemelt nettó árat hozták ki.) Azzal fenyegetnek, hogy felbontják a szerződésünket visszafizetik a foglaló kétszeresét, mert még így is kedvezőbben – magasabb áron tudják értékesíteni a lakásaikat, ha mi bírósághoz fordulunk.

Munkáltatói lakáscélú kölcsön Kérdés

2015. évben a kft. munkavállalója lakóingatlant vásárolt. Munkáltatója két millió forint támogatást és három millió forint kölcsönt nyújtott az ingatlan megvásárlásához. Ezen összegek kifizetése közvetlenül az ingatlan eladójának történt a munkáltató által átutalással. Az ingatlan vételéhez banki hitel nem kapcsolódott. 2016. évben tervezik a kölcsön egy részének elengedését. Kérdéseim: - adómentes-e a fenti konstrukcióban nyújtott támogatás? - adómentes-e a kölcsön elengedése? Az ingatlan a méltányolható lakásigényt nem haladja meg. Segítségüket köszönöm.

Ingatlanminősítés Kérdés

2015. évben irodaként vásárolt ügyfelünk egy ingatlant. Még 2015-ben a földhivatalhoz benyújtotta az iroda lakássá minősítéséhez a kérését. Az iroda átépítéséhez építési engedélyt megkérte és megkapta. Az építés befejeződött. A használatvételi engedély kérése folyamatban van. A körülmények változása miatt az ingatlant el kell adni. Kérdés, hogy áfás-e az eladási ár, új építésű ingatlannak minősül így az ingatlan?

Új: lakásépítésnél így kaphat vissza milliókat az áfából Cikk

A telek, a garázs árából, az épületszerkezethez, továbbá a lakás- és házépítéshez kapcsolódó más költségek után is áfa-visszatérítés kapható. Ismertetjük a feltételeket.

Drágulnak az új lakások Cikk

Az új lakások piacán áremelkedés várható, ezt támasztja alá a meghirdetett telkek és új lakások árának emelkedése is a GKI Gazdaságkutató Zrt. hétfőn közzétett elemzése szerint.

Ismét a lakás áfájáról – milliók forognak kockán Cikk

Az új lakás módosított áfakulcsa továbbra is sok olvasónkat foglalkoztatja. Ezúttal Bartha László adójogi szakjogász kérdésekre adott válaszait ismertetjük.

Lakás: előleg, foglaló visszafizetése esetén az áfa mértéke Kérdés

Tisztelt Szakértő! A 2013. évben új lakás építésére kötött szerződést a felek közös megegyezéssel 2016. évben felbontják. A 2015 év végéig megfizetett előleg és foglaló összegeit a megbízott visszautalja a megbízó részére. Kérdésem: a benne foglalt áfaösszegek elszámolása (a helyesbítő, vagy stornó számlában) szintén 27 százalékos mértékűek-e, mint a megfizetéskor voltak? Köszönöm segítő válaszát.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Kivás társaság hipabevallása

Szipszer Tamás

adószakértő

Katás táppénzen

Szipszer Tamás

adószakértő

Magánokirat felülhitelesítése

Tüske Zsuzsanna

vámszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close