238 találat a(z) lakás cimkére

Lakásbérbeadás – így számolhatók el a felújítási költségek Cikk

Társasházban lévő – kizárólag bérbeadásra hasznosított – lakás tételes költségelszámolásakor egy összegben elszámolható-e a társasház adott lakásra jutó felújítási költsége (tető-, víz-, csatorna-, kéményfelújítás)? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszolt.

Kevesebb a lakáshitel, eltűntek a devizaalapúak Cikk

Mérséklődött tavaly a lakáshitel-állomány a 2014-eshez képest: míg 2015-ben a bruttó hazai termék (GDP) 8,9 százalékát, 2997 milliárd forintot tett ki, addig 2014-ben még a GDP 10,4 százaléka, 3324 milliárd forint volt - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal 2015-re vonatkozó lakossági hitelezést elemző kiadványában.

Lakáskiadás: másként adóztatnának Cikk

Nem csupán az airbnb-piac szereplőit, hanem valamennyi, lakásbérbeadással foglalkozó ingatlantulajdonost érinti az a fideszes törvényjavaslat, amelyet a jövő évi adótörvény-változások részeként terjesztenek elő. Az átalányadózást előíró szabállyal egységessé és nyomon követhetővé válik a turisztikai és a magáncélú lakáskiadókra vonatkozó adózás – írja a magyaridok.hu.

Lakóngatlan bérbeadása és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. vásárol lakásingatlant bérbeadás céljából. Bejelentkezett a NAV-nál áfa alá a lakásbérbeadás tekintetében. A cég, amelytől veszi alakást, nem áfásan értékesíti azt (használt lakásról van szó, valamint a vállalkozás nincs bejelentkezve áfa alá). A kérdésem az lenne, ha bérbe adja a kft. ezt a lakást, akkor a bérleti díjat áfával növelten számlázza, igaz? És mivel a lakást a bevételszerző tevékenységéhez vásárolja, a lakás karbantartási és felújítási számláinak áfája visszaigényelhető?

Ismét elfogadták a lakássorsolásos törvényt – korrupciót emleget az ellenzék Cikk

A nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény vitája után határozathozatalokkal folytatta munkáját a Ház, amely újra el is fogadta a nok-törvényt szerda délelőtt.

Jönnek a nemzeti otthonteremtési közösségek Cikk

Új csoportokban, az úgynevezett nemzeti otthonteremtési közösségekben előtakarékoskodhatnának a lakásra vágyók a kormány törvényjavaslata szerint. A csoport tagjai állami támogatásban is részesülhetnének.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

A 2015. évi szja bevallással kapcsolatban az alábbi kérdés merült fel: Egy házaspár 2002-ben forint alapú lakáscélú jelzálog hitelt vett fel 2 000 000 forint összegben, a megelőlegező hitel és szocpol igénybevétele nélkül. Ekkor egy családi pótlékra jogosult gyermek már volt a családban, majd azóta másik gyermek is született, így jelenleg kér gyermekre részesülnek családi pótlékpban. A hiteltörlesztés 2017-ben jár le. A házaspár férfi tagja a lakáscélú adókedvezményt 4 éven át igénybe vette. Kérdéseim: A hiteltörlesztésre befizetett összeg utáni áthúzódó kedvezmény a 2011, 2012, 2013, 2014-re önellenőrzéssel és 2015-re igénybe vehető-e? Véleményem szerint igen. Amennyiben a korabeli adóbevallást, vagy valamelyiket a munkáltató készítette el, van-e lehetőség arra, hogy az önellőrzést a magánszemély készítse el? Köszönettel: Papp Józsefné

Ingatlant adott el? Itt számolhatja ki a jövedelme adóját! Cikk

Ha lakás vagy más ingatlan eladásából jövedelme keletkezett, meghatározott esetekben adót kell fizetnie utána. Az Adózóna kalkulátorával kiszámolhatja, hogy mennyit.

5 százalékos lakóingatlan áfa Kérdés

A bejegyzésre váró ingatlant a megrendelő vállalkozási szerződés szerint elkészített szerkezetkész állapotban veszi át. Kérdésem, hogy alkalmazható-e az 5 százalékos áfa a használatbavételi engedély kiadását megelőzően a leendő tulajdonos által megrendelt befejező kivitelezési munkákra (például burkolatok, ajtók, fürdőszoba, konyha beépítése, festés) a más-más kivitelezőktől kapott számlázásban? Kizárja-e az 5 százalékos áfa alkalmazását az új lakás vásárlása második tulajdonként? (Egy már van néven.)

Lakásbérbeadás adózása magánszemélyként. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély ad bérbe lakóingatlant. A közüzemi számlák a bérbeadó nevére, tehát a bevételt a bérleti díj+közüzemi számlák együtt képezik. Tételes költségelszámolást választ. Negyedévenként fizeti az szja előleget. Kérdés, hogy a felmerült költségeket a bevétel összegéig, vagy csak a bevétel 50 százalékáig veheti figyelembe? Köszönettel várom válaszát.

Lakásingatlan adás-vétel szja- és illetékvonzata Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem az építési telket 2015. 02.13-án adta el, 1 800 000 forintért. A bérházi lakást 2016. 02. 05-én vásárolták meg az élettársával, 3 500 000 forint vételárért, amiben az ügyfelem tulajdonjoga 2/3, ennek értéke közel 2 300 000 forint. Kérdésem a következő: - ilyen esetben kell-e személyi jövedelemadót fizetnie, - mennyi illetéket kell fizetniük, ha ez a bérház az első lakásuk, és mind a ketten 35 év alattiak. Válaszát előre is köszönöm: Üdvözlettel Gönczi Katalin, Zombor Gábor

Bérbeadás adószámos magánszemélyként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy ügyfelünk az Airbnb portálon keresztül adja bérbe a lakását. Erre kiváltotta az adószámot, bejelentkezett az önkormányzatnál, megvásárolta a nyugta, illetve számlatömböket. A kérdés csak az, hogy kinek állítsa ki a számlát? A pénz átutalással érkezik és általában már csak akkor, amikor a bérlő már távozott. Várom válaszát! Köszönettel: Ivitz Andrea

Lakásbővítés áfája Kérdés

Egy társaság 2015-ben vásárolt egy használt lakóingatlant (áfa nélkül). A társaság nem választotta az áfa szerinti eltérő adózást. Most bővíteni szeretné az ingatlant tetőtér-beépítéssel, ami építésiengedély-köteles. Az építést kivitelezővel végeztetné. A kivitelező milyen számlát kell, hogy kiállítson?(Fordított áfás? Mennyi az áfa százalék? Visszaigényelhető?) Ha majd a cég el szeretné adni a házat, neki milyen számlát kell kiállítani: 1) ha magánszemélynek, vagy 2) ha áfaalanynak fogja eladni? Segítségüket előre is köszönöm

Külföldön élő személy lakás bérbeadása Kérdés

Külföldön (Olaszország) élő magyar állampolgár (huzamosabb időre külföldön tartózkodó) szeretné kiadni itthoni lakását hétvégékre 3-4 napra. Kell neki adószámot váltani? Hogy kell neki adózni? Segítségüket előre is köszönöm

12 kérdés a lakás áfájáról – válaszol a NAV Cikk

Telek, burkolás, garázs, 2015-ben fizetett előleg : megannyi talány az új lakásokra bevezetett 5 százalékos áfáról A NAV összegyűjtötte és megválaszolta az érintetteket leginkább érdeklő kérdéseket.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Ingatlanértékesítés – teljesítési időpont

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Biztosítási jogviszony jövedelem hiánya esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Talent4U Consulting Bt.

Áfa visszafizetése

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 január
H K Sze Cs P Sz V
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close