230 találat a(z) lakás cimkére

Ingatlan-felújítás, áfa-visszaigénylés Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. többszintes, felújítandó ingatlant vásárolt. Az ingatlan az engedélyeztetési eljárások után részben iroda, részben lakóingatlan (39-61 százalék) besorolással szerepel a földhivatal nyilvántartásában. Felújítást követően az egész épület kompletten iroda céljára kerül bérbeadásra egy másik kft.-nek. A bérbeadásra áfa-kötelezettséget választottak. Kérdésünk: a felújítás, illetve a karbantartás során igénybe vett szolgáltatások és termékek áfája visszaigényelhető-e teljes egészében? Ha nem, akkor el kell különíteni az irodaként és lakóingatlanként nyilvántartott ingatlanrészre vonatkozó költségeket? Erre milyen módszer az elfogadható? (Például a négyzetméter-arányos elkülönítés megfelelő-e? Vannak olyan ráfordítások, például a tető komplett felújítása, melyek nem rendelhetők pontosan az egyes épületrészekhez.) Válaszát előre is köszönöm.

Ingatlanforgalmazás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft., aki alanya az áfának, de nem választotta az áfát az ingatlanértékesítésre, 2016-tól árverésen vásárol használt ingatlanokat, azokat felújítja és továbbadja. Az ingatlan ebben az esetben lakás (nem építési telek). Az áfatörvény idevonatkozó előírása alapján megfelelő az az értelmezés, hogy a fenti esetben a felújitott lakások értékesitése – függetlenül azok számától – áfamentesen történik? VG

GKI: a csok húzza az árakat Cikk

A családi otthonteremtési kedvezmény egy már 2015-ben is élénkülő piaci szegmensen segít költségvetési forrásokkal. A kormányzati beavatkozás egyelőre a termelési várakozásra enyhébb, az áremelési törekvésekre markánsabb hatást fejt ki.

Új illetékmentességek és kedvezmények még az idén Cikk

Sokat spórolhat, ha jól időzíti termőföld-, praxisvásárlási szerződéseit, lakással kapcsolatos vagy más ügyleteit. A kormány által az Országgyűléshez 2016. május 3-án T/10537. számon benyújtott törvényjavaslat számos illetékkönnyítést tartalmaz. Ezek – egyetlen kivételtől eltekintve – várhatóan a törvényjavaslat kihirdetését követő naptól lépnek hatályba.

Kiemelkedő röghöz kötöttség – ragaszkodunk az ingatlanhoz Cikk

A magyaroknak európai szinten is kiemelkedő arányban van ingatlantulajdonuk, különösen az időseknek, amit a társadalomtudósok a bérlakások tömeges állami, majd magántulajdonba kerülésével, valamint a társadalmi röghöz kötöttséggel magyaráznak. Az újlakásépítés a kívánt ráta alatt van, ezért egyre fontosabb a meglévő állomány karbantartása – hívja fel a figyelmet az OTP Lakástakarék.

Így kell adóznia, ha eladja lakását, de 0 adó is kijöhet – számoljon most! Cikk

Mielőtt eladja lakását, érdemes több dolgot mérlegelnie, ha nem akar sok adót fizetni. A vásárlás, öröklés vagy ajéndékozás óta eltelt időtől függ ugyanis az adó mértéke. Ehhez tudnia kell, mi tekinthető szerzési időpontnak, hogyan számítható ki a jövedelem, és azt is érdemes szem előtt tartani, hogy a nulla adó is lehetséges.

Hagyatéki ingatlan szerzési értéke szja számításához Kérdés

Tisztelt Szakértő! Édesanyánk 2014-ben halt meg, aki ránk hagyta egy lakás felét. A másik felét már 20 éve meghalt édesapánktól örököltük. Ezt az ingatlant 2015-ben eladtuk. Az szja-nál a hagyatéki végzésben szereplő forgalmi érték számít. Mi a különbség a hagyatéki eljárásban szereplő adó- és értékbizonyítvány szerinti forgalmi érték és az adó- és értékbizonyítvány lakottságot is figyelembe vevő érték között? Abban az esetben, ha a testvérem be volt jelentve állandóra a lakásba születésétől fogva, akkor nála másképpen kell számolni az szja-t? Köszönettel: Erika

Lakásbérbeadás – így számolhatók el a felújítási költségek Cikk

Társasházban lévő – kizárólag bérbeadásra hasznosított – lakás tételes költségelszámolásakor egy összegben elszámolható-e a társasház adott lakásra jutó felújítási költsége (tető-, víz-, csatorna-, kéményfelújítás)? Olvasónk kérdésére Sinka Júlia adó- és számviteli tanácsadó válaszolt.

Kevesebb a lakáshitel, eltűntek a devizaalapúak Cikk

Mérséklődött tavaly a lakáshitel-állomány a 2014-eshez képest: míg 2015-ben a bruttó hazai termék (GDP) 8,9 százalékát, 2997 milliárd forintot tett ki, addig 2014-ben még a GDP 10,4 százaléka, 3324 milliárd forint volt - olvasható a Központi Statisztikai Hivatal 2015-re vonatkozó lakossági hitelezést elemző kiadványában.

Lakáskiadás: másként adóztatnának Cikk

Nem csupán az airbnb-piac szereplőit, hanem valamennyi, lakásbérbeadással foglalkozó ingatlantulajdonost érinti az a fideszes törvényjavaslat, amelyet a jövő évi adótörvény-változások részeként terjesztenek elő. Az átalányadózást előíró szabállyal egységessé és nyomon követhetővé válik a turisztikai és a magáncélú lakáskiadókra vonatkozó adózás – írja a magyaridok.hu.

Lakóngatlan bérbeadása és az áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft. vásárol lakásingatlant bérbeadás céljából. Bejelentkezett a NAV-nál áfa alá a lakásbérbeadás tekintetében. A cég, amelytől veszi alakást, nem áfásan értékesíti azt (használt lakásról van szó, valamint a vállalkozás nincs bejelentkezve áfa alá). A kérdésem az lenne, ha bérbe adja a kft. ezt a lakást, akkor a bérleti díjat áfával növelten számlázza, igaz? És mivel a lakást a bevételszerző tevékenységéhez vásárolja, a lakás karbantartási és felújítási számláinak áfája visszaigényelhető?

Ismét elfogadták a lakássorsolásos törvényt – korrupciót emleget az ellenzék Cikk

A nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvény vitája után határozathozatalokkal folytatta munkáját a Ház, amely újra el is fogadta a nok-törvényt szerda délelőtt.

Jönnek a nemzeti otthonteremtési közösségek Cikk

Új csoportokban, az úgynevezett nemzeti otthonteremtési közösségekben előtakarékoskodhatnának a lakásra vágyók a kormány törvényjavaslata szerint. A csoport tagjai állami támogatásban is részesülhetnének.

Tisztelt Szakértő! Kérdés

A 2015. évi szja bevallással kapcsolatban az alábbi kérdés merült fel: Egy házaspár 2002-ben forint alapú lakáscélú jelzálog hitelt vett fel 2 000 000 forint összegben, a megelőlegező hitel és szocpol igénybevétele nélkül. Ekkor egy családi pótlékra jogosult gyermek már volt a családban, majd azóta másik gyermek is született, így jelenleg kér gyermekre részesülnek családi pótlékpban. A hiteltörlesztés 2017-ben jár le. A házaspár férfi tagja a lakáscélú adókedvezményt 4 éven át igénybe vette. Kérdéseim: A hiteltörlesztésre befizetett összeg utáni áthúzódó kedvezmény a 2011, 2012, 2013, 2014-re önellenőrzéssel és 2015-re igénybe vehető-e? Véleményem szerint igen. Amennyiben a korabeli adóbevallást, vagy valamelyiket a munkáltató készítette el, van-e lehetőség arra, hogy az önellőrzést a magánszemély készítse el? Köszönettel: Papp Józsefné

Ingatlant adott el? Itt számolhatja ki a jövedelme adóját! Cikk

Ha lakás vagy más ingatlan eladásából jövedelme keletkezett, meghatározott esetekben adót kell fizetnie utána. Az Adózóna kalkulátorával kiszámolhatja, hogy mennyit.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Elektromos kerékpár

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close