230 találat a(z) lakás cimkére

Ingatlanértékesítés Kérdés

Kft. 2014-ben új lakást vásárolt, amelyet iroda céljára használ. A használatbavételi engedély 2014. novemberben emelkedett jogerőre. Az áfát nem igényeltük vissza. Most 2016. szeptemberben eladja. A lakás 90 m négyzetméter. Jól értelmezem-e hogy 5 százalék áfa felszámításával értékesítheti? Illetve milyen lehetőség van a lakás vásárlásakor le nem vont áfa visszaigénylésére? Köszönöm válaszát!

Munkáltatói támogatás lakásvásárlásra Kérdés

Szeretnénk igénybe venni a munkáltatói lakáscélú támogatást (5 évente 5 millió forint), mint ügyvezetők, s egyben munkavállalók is a cégben. Sajnos a jogszabály nem egyértelműen fogalmaz, hogy ezt magunk is igénybe vehetjük-e vagy ezt később a NAV adóelkerülés címén megadóztathatja? A cégünkben 2-en vagyunk tulajdonosok, s további 2 munkavállalónk van.

Szerkezetkész állapot, áfakulcs Kérdés

Tisztelt Szakértő! Építési telekkel rendelkező magánszemély felé a kivitelező 160 négyzetméter alapterületű, egylakásos lakóingatlan szerkezetkész felépítését vállalja. A lakás építését a megrendelő magánszemély fejezi be, építőipari vállalkozók esetleges bevonásával. Alkalmazható-e 5 százalékos adómérték a kivitelező által teljesített ügyletre? Tisztelettel: Lászlók Éva

Lazítottak a hitelfeltételeken a bankok Cikk

A hitelintézetek magánszektorral szembeni hitelezésében javuló tendenciák tapasztalhatók, az idei második negyedévben a kis- és középvállalatoknak (kkv-szektor) nyújtott hitelek éves összevetésben 5 százalékkal bővültek – mondta Oláh Zsolt, a jegybank vezető elemzője pénteken Budapesten, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) sajtótájékoztatóján.

5 százalékos lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy gazdasági társaság 5 százalékos áfakulccsal szeretné értékesíteni a 2016 szeptemberében elkészült új lakásait a vállalkozás ügyvezető tulajdonosának. Az ingatlanok egy 14 lakásos társasházban helyezkednek el. A lakások külön helyrajzi számmal fognak rendelkezni, a jellemző lakásméret 60 négyzetméter. Az ingatlanban a lakásokon kívül még a fűtéshez, az áramellátáshoz szükséges "gépház", kerékpártároló, közlekedő folyosók, lépcsőház található. Az lenne a kérdés, hogy az ingatlanok 5 százalékos áfakulccsal értékesíthetőek-e? Egy utólagos ellenőrzésnél jelenthet-e gondot, hogy a vevő az építtető vállalkozás tulajdonosa, ügyvezetője? További kérdés, hogy a társasház, nem lakás célú ingatlan részeire, kerékpártárolóra, gépházra, folyosókra is érvényesíthető-e az 5 százalékos áfakulcs? Az ingatlan telkén készült egy kerítés, valamint az udvart térkövezték parkolás céljából. A telek és a társasház egy helyrajzi számon van, a lakások – ahogy említettem – külön-külön alszámot fognak kapni. Az udvar és a kerítés értékesítése a lakásokkal együtt történne. Kérdés: az udvar és a kerítés tekinthetőek-e a lakások, a társasház részeinek, érvényesíthető-e az 5 százalékos áfakulcs?

Káoszt okoz és bírsághoz vezethet a lakás áfájánál a minisztériumi állásfoglalás Cikk

Az új lakásokra vonatkozó 5 százalékos áfateher többlakásos ingatlanok esetén lakásonként 150 négyzetméter, egylakásos lakóingatlanoknál pedig 300 négyzetméter hasznos alapterületig vehető igénybe. A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) nemrég kiadott állásfoglalása azonban tágan értelmezi a hasznos alapterület fogalmát, ugyanis beleszámítja például a pincét és a teraszt is. Annak, akinél az alapterület túllépése miatt megállapítja az adóhatóság, hogy a lakásértékesítését 5 százalék helyett 27 százalék áfa terhelte, nem csak az áfakülönbözetet kell utólag kifizetnie, hanem a bírságot is.

Ingatlan – áfa – 2. verzió Kérdés

Egy kft. két ingatlannal rendelkezik, melyeket értékesíteni fog. A kft.-re vonatkozó információk: kizárólag áfás bevétellel rendelkezik; 2010. 08. hóban bejelentette, hogy a lakóingatlannak és nem lakóingatlannak minősülő bérbeadása és értékesítése áfás (adómentesség helyett). Ingatlanokra vonatkozó információk: 1. ingatlan: lakásnak minősülő ingatlan + hozzá tartozó parkoló. A beszerzés időpontja: 2010. október 15.; a beszerzés értéke: 21 840 000 forint (lakás) + 1 760 000 forint (parkoló); a beszerzés áfa adóalany kft.-től történt (fordított áfa); a vásárló kft. a fordított áfa értelmében felszámolta az áfát, viszont levonásba is helyezte (mind a lakásra, mind a parkolóra vonatkozóan); ezt az ingatlant végül nem adta bérbe a cég (a kft. irodaként használja jelenleg is) 2. ingatlan: üzlethelyiség. A beszerzés időpontja: 1999. 04. 30.; a beszerzés értéke: 10 941 760 forint; ez az ingatlan a beszerzés óta bérbe van adva (áfásan). Kérdések: B verzió: következő évben történő értékesítés – 2017. 01. 01-től alkalmazva a kft. az idei év végével bejelentené mind a bérbeadásra, mind az értékesítésre vonatkozóan, hogy szeretné az általános szabályokat alkalmazni, tehát adómentesen számlázná a bérbeadást és az értékesítést is – Ebben az esetben mi történik áfa szempontjából, ha 2017. évben történik az értékesítés? Az üzlethelyiség értékesítése a 86. § j pontja alapján adómentes? Az üzlethelyiség ingatlannak minősül az áfatörvény szempontjából? A lakás értékesítése a 86. § j pontja alapján adómentes? Beszerzési áfakorrekció felmerül?

Ingatlan – áfa – 1. verzió Kérdés

Egy kft. két ingatlannal rendelkezik, melyeket értékesíteni fog. A kft.-re vonatkozó információk: kizárólag áfás bevétellel rendelkezik; 2010. 08. hóban bejelentette, hogy a lakóingatlannak és nem lakóingatlannak minősülő bérbeadása és értékesítése áfás (adómentesség helyett). Ingatlanokra vonatkozó információk: 1. ingatlan: lakásnak minősülő ingatlan + hozzá tartozó parkoló. A beszerzés időpontja: 2010. október 15.; a beszerzés értéke: 21 840 000 forint (lakás) + 1 760 000 forint (parkoló); a beszerzés áfa adóalany kft.-től történt (fordított áfa); a vásárló kft. a fordított áfa értelmében felszámolta az áfát, viszont levonásba is helyezte (mind a lakásra, mind a parkolóra vonatkozóan); ezt az ingatlant végül nem adta bérbe a cég (a kft. irodaként használja jelenleg is) 2. ingatlan: üzlethelyiség. A beszerzés időpontja: 1999. 04. 30.; a beszerzés értéke: 10 941 760 forint; ez az ingatlan a beszerzés óta bérbe van adva (áfásan). Kérdések: A. verzió: az idei évben történik a két ingatlan értékesítése – A NAV felé történt bejelentésnek megfelelően az értékesítés mindkét esetben áfásan történik? – Miután a lakás nem volt bérbe adva, és a továbbértékesítési szándék sem valósult meg, a 2010. évben levonásba helyezett áfával van valami teendő (áfatörvény 125. § 2) d)?

Drágultak a lakások az EU-ban, a legjobban Magyarországon Cikk

Gyorsult a lakásárak emelkedésének üteme az első negyedévben az euróövezetben és az Európai Unió egészében is. A legnagyobb mértékben Magyarországon drágultak a lakások.

Lakáshoz tartozó tároló Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérem, legyen szíves az alábbi ügyben állásfoglalást adni! Egy kft. ingatlaneladással foglalkozik, egy általa értékesített lakáshoz tartozik egy tároló, de a tároló külön helyrajzi számmal rendelkezik. Ez esetben a tárolót milyen áfamértékkel kell kiszámlázni? Köszönettel: Tóth Mária

Cég lakásvásárlása Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem a következő: milyen feltételekkel vásárolhat egy kft. lakást, milyen felhasználást kell igazolni az adóhatóság felé, hogy az megfeleljen a törvényi előírásoknak?

Sok a csok-igénylés, és még több lesz Cikk

Dömötör Csaba szerint biztató a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) igénylők száma, a bővülés üteme a következő hónapokban tovább javulhat.

Lakásbérbeadási bevétel csökkentésének lehetősége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Ügyfelünk budapesti lakását júliustól kiadja egy évre, ő pedig Angliában fog lakást bérelni azonban csak szeptembertől. Kérdésem az lenne, hogy a július–decemberi bérleti díjjal szembeállítható-e a szeptember– decemberi angol bérleti díj mint bevételt csökkentő tétel (feltételezhetően az angliai lakás bérleti díja magasabb lesz), vagy július augusztus hónapokra kell adózni? Válaszát előre is köszönöm. Szabó Fruzsina

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Katás egyéni vállalkozó vagyok. Lakásomat bérbe kívánom adni, magánszemélyként. 1. Lehetőség van-e arra, hogy az egyéni vállalkozói tevékenységemtől függetlenül magánszemélyként bérbe adjam a lakásomat? 2. A bérlő a bérleti díjról számlát kérne. Hogyan kell eljárnom? Az adószámom az egyéni vállalkozásomhoz tartozik. Tudomásom szerint újabb adószámot nem kaphatok, ebben az esetben hogyan vásárolhatok egy olyan számlatömböt, amit mint magánszemély használnék, a lakás bérleti díjának számlázására, illetve hogyan állíthatok ki számlát a bérlő részére? 3. Van-e valamilyen bejelentési kötelezettségem a NAV felé arról, hogy a lakásomat, mint magánszemély szeretném bérbe adni, ha igen, ezt milyen nyomtatványon kell megtennem? Szíves válaszát előre is nagyon köszönöm.

Egyéni vállalkozó lakásbérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó, aki eddig nem végzett bérbeadási tevékenységet a vállalkozásában, áfakörös. Szeretné lakását bérbe adni, amelyet magánszemélyként vásárolt, és 50 százalékos tulajdonrésze van benne. Végezheti-e a bérbeadási tevékenységet egyéni vállalkozóként, kibővítve a tevékenységét bérbeadással? A bevételek és költségek elszámolása hogyan alakul ebben az esetben? Milyen nyilvántartási és bejelentési kötelezettsége van? Köszönettel

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás?

Gombás Otilia

szakértő

J&J Center Kft.

Mezőgazdasági idényjellegű munka

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Elektromos kerékpár

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close