41 találat a(z) lakás bérbeadása cimkére

Bérbeadás elszámolható költségei Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem magánszemélyként havi 120 000 forintért lakást ad bérbe. A bérleti díjon felül a bérbeadó megkapja a közös költség összegét, valamint a közüzemi díjak ellenértékét is. Tételes költségelszámolást választott, így a lakás értékcsökkenését (18 000 000 forint x 0,02), valamint a közüzemi díjakat, a közös költséget és egyéb, a lakás javításával, valamint a lakás felszerelésével kapcsolatos költségeket is elszámolja. Megerősítést szeretnék kapni öntől, hogy a felsorolt költségek valóban elszámolhatók az szja, illetve az eho számításánál. Köszönöm a válaszát.

Ingatlan-bérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy magánszemély bérbe adja a lakását. Amennyiben a bérbeadásból származó jövedelme meghaladja az évi 1 millió forintot, és eho fizetésére is kötelezett, a fizetendő eho összege figyelembe vehető-e költségként a 16 százalékos szja alapjának megállapításakor? Válaszát előre is köszönöm.

Bérleti díj, közüzemi számlák Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély több lakással rendelkezik, amiket bérbe szeretne adni. Jól gondolom, hogy mivel több lakás bérbeadásáról van szó, adószámos magánszemély nem lehet, hanem valamilyen vállalkozási formában kell a bérbeadási tevékenységet folytatni? Másik kérdésem, hogy ha a közüzemi számlákat nem íratják át a bérbevevők nevére (de a rezsiköltséget kifizetik a bérlők), akkor a bérbeadónál ez is bevételnek fog minősülni, és ki kell majd azt számláznia? Illetve mi a helyzet akkor, ha átíratják a közüzemi számlákat a bérbevevő nevére, és úgy fizeti be a számlákat? Válaszukat előre is köszönöm!

Lakáskölcsön-törlesztés levonása adóalapból Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemélyként van egy lakásom, amit albérlőknek adok ki. A rezsit minden hónapban odaadják, amit a bérleti díjjal együtt leszámlázok, és a számlákat én fizetem ki a szolgáltatók felé. Ezt költségként elszámolom az év végi szja-bevallásban, így jövedelemként tulajdonképpen a bérleti díj marad meg, ami után adózok. Viszont a lakás bérbeadásán nem igazán keletkezik jövedelmem, mert a bérleti díjat teljes egészében befizetem a lakásra évekkel korábban felvett jelzálogkölcsönre, amit még a lakás megvásárlásához vettem igénybe. Eddig ezt nem csináltam, de az jutott eszembe, hogy a kölcsönre befizetett összegeket én elszámolhatom-e költségként a bevallásomban? Úgy gondolom, hogy ez végül is a lakás fenntartásával kapcsolatos kiadás, de nem vagyok benne biztos, hogy ezt megtehetem-e. Előre is nagyon köszönöm válaszát!

Lakás bérbeadása, lakás bérlése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik ügyfelem Pécsett kiadja a lakását, mivel ő és a felesége is Budapesten dolgozik, ahol bérelnek egy lakást. A pécsi lakást bérleti szerződés alapján 43 000 Ft/hó díjért (a szerződésben ez úgy szerepel, hogy 37 000 Ft+16 % szja = 43 000 Ft) adják ki, ami mellett a közüzemi számlákat, a közös költséget a bérlő fizeti. A pesti bérelt lakás után pedig a bérleti díjon felül (50 000 Ft/ hó) üygfelem fizeti a közüzemi díjakat és a közös költséget. Ezek alapján az ügyfelemnek a bérbeadásból származó jövedelme után szja-fizetési kötelezettsége nincs. Jól értelmezem? Bérbeadásból származó bevétellel szemben csak a bérbevétel költsége állítható szembe, vagy a közüzemi költségeket is össze lehet számítani a bevétellel, illetve a költséggel? Köszönöm a válaszát.

Lakás bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lakás bérbeadása esetén kell-e adóelőleget fizetni, ha igen, és nincs előző évi adat, mi alapján, és mikor? Természetes személynek hogyan kell bevallani, az év végi szja-bevallásban lehetséges ez? Köszönöm előre is, üdvözlettel: Andrea

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértó! Kérem az alábbi kérdésemre válaszolni sziveskedjen: 3 éve bérbeadott lakásban a nyílászárókban üvegcserét végeznek, valamint a gázkazán is ki lesz cserélve. Ezek a költségek elszámolhatók-e a bevétellel szemben? Köszönöm.

Lakás, termőföld bérbeadása: mikor kell adószám, hogyan kell számlázni? Cikk

Amennyiben magánszemély termőföldet ad bérbe, azaz haszonbérleti díj címén tesz szert jövedelemre, akkor az – bizonyos feltételek mellett – adómentes, míg ha a lakását, nyaralóját hasznosítja ily módon, úgy számolnia kell az adó- és adott esetben egészségügyi hozzájárulás fizetésével is. Vajon a számla kiállítása során is ügyelni kell a részletekre, azaz mit írjunk a számlára? Esetleg adható másféle bizonylat is?

Lakáskiadás: feljelentők és NAV-ellenőrzés Cikk

Tömegesen érkeznek közérdekű bejelentések a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, amelyekben ingatlan adózatlan bérbeadására hívják fel a figyelmet. Sokszor elég egy zajos albérlők által feldühített szomszéd, vagy a bérlő és a bérbeadó közötti elszámolási vita, és a feketéző bérbeadó máris az adóhivatal célkeresztjében találhatja magát. Ez pedig sokba kerülhet. Akár milliós ráfizetést is eredményezhet, ha valaki eltitkolja a lakáskiadásból származó jövedelmét, míg a befizetendő adó összege egy átlagos lakás esetén, éves szinten, pár tízezer forint - hívja fel a figyelmet a NAV.

Lakás bérbeadás külföldinek Kérdés

Milyen speciális szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha magánszemélyként külföldi illetőségű magánszemélynek kívánom lakásomat haszon-bérbeadni ? Jól tudom-e ( Art.22. & ), hogy adószámot kell kiváltani, ha a bérbevevő az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalany?Egyáltalán pontosan ki minősül annak?Ebben az esetben kell-e számlatömböt használni, és mi a helyzet az ÁFÁ-val?A másik kérdésem, hogy belföldi magánszemélynek történő bérbeadás esetén számlatömb hiányában pontosan milyen adatoknak kell szerepelnie az általam kibocsátott számviteli bizonylaton a nevemen és az adóazonosító jelemen kívül?

Hogyan adjunk és vegyünk bérbe lakást irodának? Cikk

A növekvő költségek és közterhek spórolásra késztetik a vállalkozásokat. Érdemes például a telephely (iroda) bérlési költségeket olcsóbb megoldásokkal kiváltani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs