36 találat a(z) lakás bérbeadása cimkére

Lakás bérbeadása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy lakás bérbeadása esetén kell-e adóelőleget fizetni, ha igen, és nincs előző évi adat, mi alapján, és mikor? Természetes személynek hogyan kell bevallani, az év végi szja-bevallásban lehetséges ez? Köszönöm előre is, üdvözlettel: Andrea

Lakásbérbeadás Kérdés

Tisztelt Szakértó! Kérem az alábbi kérdésemre válaszolni sziveskedjen: 3 éve bérbeadott lakásban a nyílászárókban üvegcserét végeznek, valamint a gázkazán is ki lesz cserélve. Ezek a költségek elszámolhatók-e a bevétellel szemben? Köszönöm.

Lakás, termőföld bérbeadása: mikor kell adószám, hogyan kell számlázni? Cikk

Amennyiben magánszemély termőföldet ad bérbe, azaz haszonbérleti díj címén tesz szert jövedelemre, akkor az – bizonyos feltételek mellett – adómentes, míg ha a lakását, nyaralóját hasznosítja ily módon, úgy számolnia kell az adó- és adott esetben egészségügyi hozzájárulás fizetésével is. Vajon a számla kiállítása során is ügyelni kell a részletekre, azaz mit írjunk a számlára? Esetleg adható másféle bizonylat is?

Lakáskiadás: feljelentők és NAV-ellenőrzés Cikk

Tömegesen érkeznek közérdekű bejelentések a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz, amelyekben ingatlan adózatlan bérbeadására hívják fel a figyelmet. Sokszor elég egy zajos albérlők által feldühített szomszéd, vagy a bérlő és a bérbeadó közötti elszámolási vita, és a feketéző bérbeadó máris az adóhivatal célkeresztjében találhatja magát. Ez pedig sokba kerülhet. Akár milliós ráfizetést is eredményezhet, ha valaki eltitkolja a lakáskiadásból származó jövedelmét, míg a befizetendő adó összege egy átlagos lakás esetén, éves szinten, pár tízezer forint - hívja fel a figyelmet a NAV.

Lakás bérbeadás külföldinek Kérdés

Milyen speciális szabályok vonatkoznak arra az esetre, ha magánszemélyként külföldi illetőségű magánszemélynek kívánom lakásomat haszon-bérbeadni ? Jól tudom-e ( Art.22. & ), hogy adószámot kell kiváltani, ha a bérbevevő az Európai Közösség más tagállamában illetőséggel bíró adóalany?Egyáltalán pontosan ki minősül annak?Ebben az esetben kell-e számlatömböt használni, és mi a helyzet az ÁFÁ-val?A másik kérdésem, hogy belföldi magánszemélynek történő bérbeadás esetén számlatömb hiányában pontosan milyen adatoknak kell szerepelnie az általam kibocsátott számviteli bizonylaton a nevemen és az adóazonosító jelemen kívül?

Hogyan adjunk és vegyünk bérbe lakást irodának? Cikk

A növekvő költségek és közterhek spórolásra késztetik a vállalkozásokat. Érdemes például a telephely (iroda) bérlési költségeket olcsóbb megoldásokkal kiváltani.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close