57 találat a(z) lakásépítés cimkére

Áfavisszatérítés lakásépítés után magánszemélynél Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy milyen módon igényelhető vissza magánszemélyek részére az önerős lakásépítés áfája 5 millió forintig? Az építőanyag és építési szolgáltatások számlái 2015-ben a számlavezető banknak lettek leadva, ez alapján utalták a hitelösszeget. Úgy hallottam, hogy az Államkincstár erre a számlára utalná vissza. Mi állami támogatást nem vettünk igénybe, piaci kamatozású lakáshitel segítségével építkeztünk. A NAV felé mi magánszemélyként nem nyújtottunk be áfabevallást. Úgy tudom visszamenőleg 2015-re is visszaigényelhető az áfa, szeretnénk tájékozódni, hogy ez milyen módon lehetséges. Köszönettel: Kovács I.

Lakásépítés áfája 2016. 01. 01-től? Bartha Úr válaszaira kérdés Kérdés

Tisztelt Szakértő Úr ! Sajnos nekem nem egyértelműek válaszai. Ezért kérem térjünk rá vissza. Értelmezésem szerint a lakást épitő vállalkozónak nincsen jogi alapja 5 százalékkal felszámítani az áfát, miután: 1. nem ingatlant és a hozzá kapcsolódó földrészletet értékesíti. 2. azt a szolgáltatást végzi, amit a törvény 10. paragrafus d. pontja kizár mint építési-szerelési munkákat. Igy véleményem szerint építőipari vállalkozás nem számlázhat 5%-os adó mértékkel a 27%-al szemben. Ettől teljesen független az a lehetőség a magánszemélyeknek,építtetőknek,hogy támogatás formájában visszaigényelhetnek ÁFA-t. Kérem szíves értelmezését és válaszát. Üdvözlettel: Sárosi Péter

Magánszemély lakást építtet... kivitelező céggel Kérdés

Tisztelt Szakértő! Magánszemély – aki telekhányad résztulajdonos, és az építési engedély az ő nevén van – szerződést köt 2015. évben építőipari kivitelező céggel leendő lakása építtetésére. Készültségi foknak megfelelően részteljesítések számlázása történik. Ezen részteljesítésekről 2016. január 1. után a kivitelező 5 vagy 27 százalékos áfával állítja ki a számlát? A lakás kivitelezése nem kulcsrakész állapotig történik! (Változtat-e a tényen a kulcsrakész kivitelezés lehetősége?) Válaszát köszönöm!

Lakásépítési áfa: ma elfogadták, de máris változtatnának Cikk

Az Országgyűlés kedden a jelenlegi 27 százalékról 5 százalékra csökkentette az új építésű lakóingatlanok forgalmi adóját a 2016-2019 közötti négy évre.

Lakásépítési áfa: nem lesz minden 5 százalékos Cikk

Benyújtotta a lakásépítés áfájának csökkentéséről szóló törvényjavaslatot Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter és Rogán Antal, a miniszterelnök kabinetfőnöke.

Már jövőre csökkenhet a lakásépítés áfája Cikk

A lakásépítés áfája átmenet nélkül csökken jövőre 27 százalékról 5 százalékra, amennyiben a parlament gyorsított eljárásban megtárgyalja az erről szóló előterjesztést, és azt el is fogadja a héten – mondta Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter hétfőn a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában.

Lakásépítés áfája: megszületett a döntés Cikk

Hétfőn a parlament elé kerül az a törvényjavaslat, amely alapján a következő négy évben a lakásépítés áfája 27-ről 5 százalékra csökken – jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Fidesz kongresszusán, Budapesten vasárnap.

Áfacsökkentést fontolgat a kormány Cikk

Az építőipar 2013 óta tartó növekedését követően idén augusztusban a termelés volumene és az új szerződések állománya mérséklődött az ágazatban, ezért a kormány a lakásépítés további ösztönzésének lehetőségét vizsgálja: a lakáshitelezés kiterjesztése mellett a lakásépítések áfájának csökkentése is lökést adhat a beruházásoknak, írja az NGM közleménye.

Új építésű befejezetlen lakás áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Áfás építőipari vállalkozás a saját kivitelezésben épített, építés alatt lévő, nem befejezett, új társasházat, egyösszegű szerződés keretében az építés befejezése előtt, részletfizetési ütemezéssel elad áfakörbe tartozó magyar kft.-nek. Kérdés: az első részlet számláját fordított áfával kell kiállítani, vagy egyenes áfával? Köszönöm: Dénes Katalin

Iparűzési adó fizetése Kérdés

Egy társaság, amelynek egy településen van székhelye, ezen kívül sehol nincsen telephelye bejegyezve, egy másik településen lakásokat építtet eladásra. A lakásépítéssel egy fővállalkozót bíz meg. Kérdésem, hogy azon a településen, ahol a lakásokat építteti, és majd értékesíteni fogja, be kell-e jelentkezni iparűzési adó alá, illetve kell-e ott fizetni iparűzési adót?

Áfa lakásépítés Kérdés

Egy társaság tetőtéri lakások vásárlására kötött megállapodást egy építési vállalkozóval. Az adás-vételi szerződés értelmében az építési vállalkozó a használatbavételi engedéllyel rendelkező lakások átadását vállalta. A lakások többsége elkészült, azt az építési vállalkozó társaság birtokába adta. A használatba vételi engedélyeztetési eljárást még nem kezdeményezte az építési vállalkozó. A vállalkozó a birtokbaadás időpontjában az értékesítést az áfatörvény 142. § (1) bekezdés a) pontja alapján számlázta arra hivatkozással, hogy nem a használatbavételi engedéllyel rendelkező ingatlanokat adta át, valamint az áfatörvény 10. § (1) bekezdés d) pontjának megfelelő termékértékesítést teljesített, azaz az építési-szerelési munkával létrehozott, az ingatlan-nyilvántartásban bejegyzendő ingatlant adott át. Kérdésem, hogy az építési vállalkozó számlázási gyakorlata elfogadható-e?

Brutálisan visszaesett a lakásépítés Cikk

2013 első kilenc hónapjában 4077 új lakás épült, 37 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban - olvasható a KSH gyorsjelentésében.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs