57 találat a(z) lakásépítés cimkére

Kész lakást építő, kivitelező áfa %-a ingatlan részeként Kérdés

Tisztelt Szakértő! Budapesten építeni fogunk egy 300 m2 alatti, egylakásos lakóházat. A szerződésben a megrendelő magánszemély. A beruházó, kivitelező a cégünk lesz. A telken állt egy lakóház mely tavaly elbontásra került. Az épülő háznak van egy • pinceszintje, ahol mosókonyha, hobbyszoba, wc, gépészeti helyiség és garázs kerül kialakításra, • földszintje, ahol lakóhelyiségek (szobák, konyha, előtér, fürdőszoba, dolgozószoba, lépcsőház, étkező) és nyitott teraszok lesznek, melyek egy vagy két oldala a ház falához csatlakozik és az épület alaprajzi kontúrjából nem lép ki, • emeleti szintje, melyen szobák, fürdők, közlekedők és nyitott kilógó (alatta nem fűtött tér) teraszok lesznek, • az emelet felett fordított rétegrendű lapostető (zöldtető), melyen a lépcsőház folytatásaként még egy kis alapterületű, szintén zöldtetős rész. Épül még az építkezés során egy új kerítés és közlekedőút a gépkocsiknak az utcától a pincelejáróig, illetve a kiskaputól gyalogút a ház bejáratáig. Kérdéseim: Mely részeket kell 27%-os áfával számolni? Lehet-e egy vállalási szerződésben a két áfatartalmú vállalás? Azt gondolom, külön-külön kell részszámlákban kezelni. Így van? Ha pl. a garázs a pincében 27%-os, hogyan kell megosztani? (A garázs az épület alapjain belül a pincében van, tehát véleményem szerint a külső főfalak a lakóegység kialakítása miatt is szükségesek, de lehet, hogy a szakértő másképp látja). A teraszokon nem laknak. El kell-e azok költségeit különíteni? A zöldtető-kialakítás luxus-e, elfogadható-e?

A kedvezményes lakásépítési áfa fenntartását javasolják a szakértők Cikk

A kedvezményes, 5 százalékos általános forgalmi adó (áfa) fenntartása szükséges a bővülő lakásépítési teljesítmény folytatódásához az MTI-nek nyilatkozó szakértők szerint, akik a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken kiadott adatait értékelték.

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretne segíteni a dolgozójának lakásépítkezés miatt. A dolgozónak nagyobb összeget szeretne kölcsönadni, ezzel kapcsolatban milyen lehetőségei vannak a cégnek? S a cégnek milyen járulékos költségei keletkeznek, ha kölcsönszerződés keretében kölcsönad a dolgozójának? Még milyen lehetőségei lehetnek a cégnek? A cégvezető apukájának kellene az összeg, aki szintén a cégnél dolgozik. Osztalék is szóba jöhet esetleg ilyenkor, ha családon belül van a kölcsön?

Kölcsön Kérdés

Tisztelt Szakértő! A cég szeretne a dolgozójának segíteni egy nagyobb összeggel. Milyen lehetőségei vannak a cégnek, akár kölcsönszerződést is köthet a cég a dolgozójával éven belül vagy éven túli is lehet? A kamatmegállapodás szempontjából mi a minimum, ami elszámolható, s a cégnek milyen járulékai, kötségei keletkeznek? A dolgozónak lakásépítéshez kellene a nagyobb összeg.

Gomba módra szaporodnak az új lakások Cikk

Az első félévben 5004 új lakás épült, 46,4 százalékkal – 1587-tel – több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 19 823, 40,2 százalékkal több, mint a múlt év első felében – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Lakásból iroda Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi témában szeretném kérni iránymutató véleményét: magánember házat építtet és a törvényi előirások szerint a generálkivitelezőnek 5 százalékos áfatartalommal fizeti a szerződött díjat. Ha arra gondol, hogy mégsem költözne be a házba, hanem kiadná, és nem magánembernek sikerülne bérbeadni, hanem gazdasági társaságnak, amely székhelynek jelentené be és folytatna ott gazdálkodó tevékenységet, ha szükséges, ügyfélforgalmi szolgáltatást. Ebben az esetben kérdésként merült fel, hogy nem lehet-e az építkezésnél az 5 százalékos áfatartalmat megkifogásolni és mint egyéb ingatlant besorolni a 27 százalékos áfatartalom alá? Van-e esetleg időbeli hatálya annak, hogy meddig kell magáncélra használni, hogy a kedvezményes kulcsra való jogosultság ne vesszen el? Ha bérbeadta az ingaltant, akkor a helyi adóhatósághoz építményadóra való bejelentkezés mellett milyen bejelentési kötelezettsége keletkezik a saját bérbeadásos tevékenységén (telephelybejelentés, áfamód esetleges választása stb.) kívül? Szakmai iránymutatásukat előre is megköszönve, tisztelettel: Kövesdi Anita.

Illetékügy a Kúrián: az ügyfélnek kedvezőbb megoldás szülessen Cikk

Annak meghatározásánál, hogy a vegyes rendeltetésű épületben milyen részt foglalnak el a lakás funkciójú helyiségek, figyelemmel kell lenni az ügy egyedi sajátosságaira és arra, hogy kétség esetén az ügyfélnek kedvezőbb megoldás szülessen, amely összhangban van az illetéktörvény mentességi szabályaiban megjelenő, a lakásépítések támogatására vonatkozó társadalmi érdekkel is – mondta ki a Kúria.

Meglódult a lakásépítés Cikk

2017 I. negyedévében 2061 új lakás épült, 47 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott lakásépítési engedélyek és az egyszerű bejelentések együttes száma 9525 volt, 89 százalékkal több, mint 2016 I. negyedévében – közölte a KSH.

A lakásépítés fellendülésére számítanak a vállalkozók Cikk

A kiadott építési engedélyek száma alapján arra lehet következtetni, hogy az idei év a lakásépítések éve lesz – mondta Koji László, az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetség (ÉVOSZ) elnöke az M1 aktuális csatornán hétfőn.

Lakásépítés támogatása Kérdés

Egy kft. két tulajdonossal rendelkezik, de a társasági szerződés értelmében mindkettő alkalmazott, egyik 40 órában, a másik heti 10 órában. Igénybe vehető-e részükre a lakásépítési támogatás fejenként 5 millió forint értékben?

Új cég áfa-visszaigénylése Kérdés

2016-ban alakult cég lakásépítéssel foglalkozik. Árbevétele még nincs, a lakást még nem adták el. A visszaigényelendő áfa összege meghaladta az 1 millió forintot. Kérdés, hogy az áfa összege visszaigényelhető úgy, hogy nincs fizetendő adó?

Lakásépítés, -értékesítés áfája, telek kivezetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Többlakásos társasház építése és értékesítése áfa-vonzatával kapcsolatban érdeklődnék. A cég saját tulajdonú telkén egy 20 lakásos társasházat építtet fővállalkozóval. A társasházban minden lakás 150 nm2 alatti hasznos alapterülettel bír (beleszámítva a terasz hasznos területet is). A társasház oszlopokon áll, és az oszlopok alá kocsibeállók kerülnek kialakításra (alulról térkövezett, oldalról nem zárt). A kocsibeállót a lakásokkal együtt értékesítjük. Helyesen járok el, ha a fővállalkozó számlái után fordított adózás keretében 27 százalék áfát vallok be és helyezek levonásba, vagy már erre is vonatkozik az 5 százalékos áfakulcs? Ha ez utóbbi, akkor el kell-e különítenem a kocsibeállók költségét, és ha igen hogyan, hiszen az csak a társasház be nem épített földszinti szintje lesz? A térkövezésen kívül milyen költségelemet kell hozzászámolnom? (Pl. ház alapozása, oszlopok, födém stb.) Értékesítéskor a lakásokat 5 százalék áfával adjuk el, a gépkocsibeállókat 27 százalék áfával. Mi történik a földterület résszel, ami a társasházhoz tartozik? Kell-e azt külön nevesíteni a szerződésben? Ha igen, azt 27 százalék áfával kell számláznom, vagy 5 százalékkal? Hogyan vezetem ki a cég könyveiből a telket és mikor? Már a beruházás elején átvezetem készletre vagy csak a végén, amikor létrejön a társasházi alapító okirat? Ha a társaság megtartana két lakást saját használatra, akkor az után 5 százalék fizetendő áfája keletkezik a lakások piaci értéke vagy önköltsége után? Válaszát előre is köszönöm!

Bekövetkezett a lakásépítési piacon a várt fordulat Cikk

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pénteken tette közzé, hogy az első fél évben 3420 új lakás épült, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal több, a kiadott lakásépítési engedélyek száma, az új lakóépület építésére vonatkozó egyszerű bejelentésekkel együtt 13 236 volt, több mint kétszer annyi, mint egy éve.

2 évnél idősebb lakás áfája Kérdés

Tisztelt Adózóna! Társaságunk egy társasházat épített, melyre 2012 végén kaptunk használatba vételi engedélyt. Az elkészült épület lakásait egy kivételével 2 éven belül értékesítettük. Maradt azonban egy lakás, amelyre sajnos csak 2015 év végén találtunk vevőt. A kérdésünk az, hogy helyesen tettük-e, hogy ezen lakást mint 2 évnél idősebb lakást áfamentesen értékesítettük? A lakásértékesítésre nem választottunk áfafizetést. Ugyanakkor az építése során természetesen levontuk az erre jutó áfát, ilyenkor szükséges-e valamilyen korrekció, vagy más módon merül-e fel áfafizetés ezen lakással kapcsolatban? Köszönettel KG

Lakásépítés 5 százalékos áfával Kérdés

Tisztelt Szakértők! Van arról valahol konkrétan leírt rendelkezés, hogy az 5 százalékos áfás lakásépítés, -vásárlás igénybevételéhez igazolni kellene azt, hogy ez az első lakáshoz jutása az építtetőnek? Az 5 milliós áfa-visszatérítéshez ugyanis tudtommal kell ilyen nyilatkozat. Ez fontos lehet azért, hogy az építési vállalkozók kötelesek-e vizsgálni ezt, vagy mindenkinek építhetnek 5 százalékos áfával, akinél azt a négyzetméterkorlátok megengedik?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Cégautóadó-fizetési kötelezettség megállapítása

Juhász Tibor

okleveles nemzetközi és ellenőrzési adószakértő

Ajándékba adott termék és szolgáltatás adózása

Kneitner Lea

okleveles nemzetközi és igazságügyi adószakértő

Év végi pénzjutalom adózása

Horváthné Szabó Beáta

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 december
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetÉs