57 találat a(z) lakásépítés cimkére

Gomba módra épülnek az új lakások Magyarországon, zömmel a fővárosban Cikk

Tavaly 21 127 új lakás épült Magyarországon, 20 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építhető lakások száma 35 123 volt, 4,3 százalékkal kevesebb, mint 2018-ban – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Jöhet az árcsökkenés a lakáspiacon? Cikk

A GKI az ingatlannal foglalkozó cégek (fejlesztők, forgalmazók, tanácsadók és üzemeltetők), valamint a lakosság következő egy évre vonatkozó ingatlanpiaci terveit, szándékait és kilátásait térképezi fel negyedévente publikált lakáspiaci felmérésében. A januári felmérésben 101 ingatlanos cég válaszolt, a lakossági reprezentatív minta 1000 emberből állt.

Lakóházépítés áfabesorolása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy bt., egyben a fővállalkozó, lakóházat épít magánszemély részére, amit 5%-os áfatartalommal számláz le a magánszemélynek. A bt.-nek van egy kft. alvállalkozója, és az elkészült munkákat szeretné leszámlázni a fővállalkozó részére, mely munkadíjat és anyagot is tartalmaz. A beszerzésnél az áfa levonásra került. Tekintettel arra hogy a lakóház területe 300 négyzetméter alatt van, ezért nem kellett építési engedély, csak bejelentési kötelezettsége volt, elektronikus építési naplót vezetett a fővállalkozó. Kérdésünk, hogy a kft.-nek hány százalékos áfával kell számlázni, vagy fordított adós számlát kell kiállítania? A kft. elvégzett munkái: alapozás, betonozás, falazás,szigetelés, burkolás, festés Tisztelettel: Kecskemétiné HK

Áfa visszaigénylése lakásépítésnél 5 millió forintig Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az építési tevékenységről szóló válasz (https://adozona.hu/kerdesek/2019_8_28_Hany__afa_epitesi_tevekenyseg_bmj) részletesen tartalmazta az építési tevékenység áfatartalmát. Az ehhez kapcsolódó áfa-visszaigénylés szabályairól szeretném kérdezni. Az építési telket az építtető 27 százalékos áfával vásárolta, majd azon szerkezetkész állapot kivitelezésre egy vállalkozóval szerződött (aki még ebben az évben 5 százalékkal számláz). A további munkákat az építtető saját szervezésben folytatja, ahol már 27 százalékos számlák keletkeznek (ez kb. a teljes költségvetés 25 százaléka). Jogosult- e a telek és a 27 százalékos számlák tekintetében áfa-visszaigénylésre?

Kevesebb lakás épült az első félévben Cikk

2019 I. félévében 6472 új lakás épült, 0,7 százalékkal kevesebb, mint egy évvel korábban. A kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések alapján építendő lakások száma 18 227 volt, 0,9 százalékkal több, mint 2018 azonos időszakában.

Még drágábbak lesznek a lakások Cikk

Erős kereslet mellett jelentősen emelkedtek tavaly a lakásárak, éves szinten országosan 15,2 százalékkal, Budapesten pedig 22,9 százalékkal, ezzel a fővárosban nőtt a túlértékeltség kockázata, az árak ugyanis meghaladják a makrogazdasági fundamentumok által indokoltat. A jövedelmekhez képest Budapesten a legmagasabbak a lakásárak a visegrádi országok közül – áll a Magyar Nemzeti Bank (MNB) májusi lakáspiaci jelentésében.

Eladásra épített lakások, alvállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. eladásra épít lakásokat, megbíz több kivitelező céget az építéssel (kőműves munkák, szakipari munkák, villanyszerelés....). A könyvelésben ezek alvállalkozók vagy egyéb szolgáltatás. Az iparűzési adó kiszámításánál ezek csökkentő tételek-e?

Lakásépítés – áfa visszaigénylése Kérdés

Amennyiben az épülő családi ház több vállalkozó bevonásával, külön-külön szerződés alapján valósul meg, az építési anyagokat az építtető szerzi be, az áfa mértéke 27 százalék? Visszaigényelhető 5 millió forint összegig az előzetesen felszámított áfa az építtető magánszemély részéről? Az építtető CSOK konstrukciót igénybe vesz.

Építőipari bt. a magánszemély tagnak épít Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az építőipari bt. hogyan, milyen feltételekkel építhet lakóingatlant a magánszemély tagnak? Az építtetők férj és feleség, a feleség a bt. kültagja, a férj pedig a bt. alkalmazottja (nem tag), aki végzi a kőműves munkát. Az ingatlan a magántulajdonukban lesz. Az e-naplóban valahogy ezt rögzíteni szükséges, valamilyen szerződés is kellene hozzá, illetve a számlázás kérdése is felmerül. Milyen szerződés szükséges ehhez, illetve milyen díjazás fogadható el ebben az esetben? Lévén, hogy magát a kőművesmunkát a leendő tulajdonos maga végzi. Válaszukat előre is köszönöm!

5 százalékos áfa alkalmazása engedélymódosítás esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk kilenc lakásos épületet épít, amelyre a jogerős építési engedélyt 2017-ben megkapta. Az építkezés 2018-ban elkezdődött. Az egyik lakásnál azonban olyan módosításra lenne szükség, ami építésiengedély-köteles. Ha az erre a lakásra kiadandó jogerős építésiengedély-módosítás 2019. évi dátumú, akkor felmerül a kérdés, hogy ennek a lakásnak az eladásánál alkalmazható-e az 5 százalékos áfakulcs, amennyiben erre az egyetlen lakásra (i) nem teljesül az áfatörvény azon rendelkezés, hogy a lakóingatlan építésére 2018. november 1. napján van végleges építési engedély és az elkészült lakás használatba vételére 2020 január 1. napja után kerül sor? Előre is köszönöm a választ.

5 százalékos lakásépítési áfa Kérdés

Tisztelt Adózóna! A médiában is foglalkoztak az 5 százalékos áfa témájával. Ezzel kapcsolatosan szeretnék információt kérni, mert nem tudom, hogy jól értem-e a változást. Egy konkrét építéssel, példával élve: 2019 februárjában építési hatóságnál jóváhagyott tervek alapján, egyszerű bejelentés során, ha az építkezés 2019-es évben befejeződik, akkor alkalmazhatom-e, számlázhatom-e az 5 százalékos áfát (nem a megrendelő, építtető él az áfa-visszatérítéssel)? Bizonytalanságomat az okozza, hogy kamarai szakember rádiós műsorban elhangzott nyilatkozata szerint a 2019. december 31-éig bejelentett építésekre is vonatkozik az 5 százalékos áfa. Várom válaszukat, előre is köszönöm.

Lakásépítés áfája Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben szeretném segítségét kérni: Egyszerű bejelentéshez kötött építési tevékenységhez szükséges kivitelezési tervdokumentáció készült „Társasház, benne új lakás és zöldségüzlet építésére”. A zöldséges a pince és a földszint egy része, az új lakás a földszint többi része és a tetőtér. Egy telken valósul meg, egy tömbben, egy helyrajzi számon. Vállalkozási szerződést kötöttünk egy házaspárral. A szerződésben elkülönül az új lakóépület (27 százalékos áfával) és a zöldséges (5 százalékos áfával). Szabályos-e, hogy egy szerződésen belül a különböző áfkulcsok miatt két megrendelő felé számlázunk? Válaszát tisztelettel megköszönöm.

Lakásépítés és -vásárlás cafeteria-felhasználásának ideje Kérdés

A személyi jövedelemadóról szóló 1995. évi CXVII. törvény 2019. január 1-jétől hatályba lépő, a 2018. évi XLI. törvényben megjelent változásai miatt, a lakáscélhoz nyújtható vissza nem térítendő munkáltatói támogatások adómentessége megszűnik, mint például vásárlás, építés támogatására nyújtott egyösszegű munkáltatói támogatás. A 2018. december 31-éig folyósított támogatások még adómentesnek minősülnek, azonban a 2019. január 1-jén és azt követően utalt támogatások után már a bér jellegű kifizetések szabályai szerint kell mind a munkavállalóknak, mind a munkáltatóknak adózniuk. Az összeg felhasználásnak igazolása 15/2014. NGM rendelet alapján történik. A fentiek alapján jól értelmezem-e, hogy a munkáltató ilyen adómentes juttatást pénzintézeten keresztül kizárólag 2018. 12. 31-éig utalhat. A munkavállaló – a munkáltató döntésétől függően – lakásvásárlás céljára 2019 április 15-éig, míg építésre 2020. április 15-éig használhatja fel a munkáltató által 2018. 12. 31-éig pénzintézethez utalt összeget?

Lakásépítés áfa Kérdés

Magánszemélynek családi ház építésénél mi készítenénk az alapozás, falazás, födém, válaszfalazás, aljzat betonozás, belső vakolás, külső szigetelést. Tehát nem generálkivitelezés és nem is szerkezetkész állapot lenne. Ebben az esetben is 5 százalék az áfa, vagy erre nem vonatkozik az 5 százalékos áfa, csak a 27 százalék?

Kft. adósságátvállalása Kérdés

T. Szakértő! Egyik ügyfelem egy kft. tulajdonosa, magánemberként egy most épülő társasházban lakást szeretne venni. A kft-től vásárol anyagokat az építő. Ezeket a számlákat az építő a kft.-nek nem fizeti ki, hanem a tulajdonosnak a számlák összegét beszámítaná az önerőbe. Vagyis a kft. átvállalná a tartozást a tulajdonostól. Nem tudom, hogy ez szabályos-e, és a számviteli szabályok szerint ez a könyvelésbe megoldható-e. Remélem, hogy érthetően írtam le önnek. A kft, nyereséges, több millió forint a pozitív eredménytartaléka. Szeretne a kft.-től 5 millió forint adómentes lakáscélú támogatást is. Én úgy tudom, hogy ezt csak munkaviszonyban állók kaphatnak. Lehet, hogy nem jól tudom? Várom szíves válaszát.Üdvözlettel Huéber Józsefné.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Magánszemély termékbeszerzése EU-ból

Nagy Norbert

adószakértő

Külföldi autó tartós bérlet

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 november
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 1 2 3 4 5
hirdetÉs