107 találat a(z) lakásáfa cimkére

5% áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem az 5%-os lakásépítési áfával kapcsolatos: 2018 november 1. előtt kapott építési engedélyt egy kivitelezés. Azonban az építés nem kezdődött el: tervmódosítás miatt újra kellett engedélyeztetni, ami 2018 november 1-je után történt meg. Az építtető nem magánszemély, hanem beruházó. Az ismert, hogy 2023 dec. 31-éig akkor alkalmazható az 5%-os áfa, ha 2018. nov. 1-jéig megtörtént a jogerős engedélyeztetés. Ez esetben az első engedélyeztetés alapján lehet 5%-os áfával szerződést kötni, vagy a tervmódosítás miatt történt második engedélyeztetés lesz mérvadó és ez esetben már csak 2019 dec. 31-éig történő értékesítésre lehet az 5%-os áfát alkalmazni?

Lakásáfa kulcsa, ha több generálkivitelező dolgozik a házon Cikk

Generálkivitelező szerkezetkész állapotra épített egy családi házat, amelynek költségét 5 százalékos áfával számlázta az építtető felé. Az építtető másik generálkivitelező céggel szeretné befejezni a házat kulcsrakész állapotra. A második generálkivitelező cég, amely a szerkezetkész és kulcsrakész állapot között dolgozik, alkalmazhat-e 5 százalékos áfát? Olvasói kérdésre dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

Lakásáfa több generálkivitelező esetén. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Generálkivitelező szerkezetkész állapotra épített egy családi házat, amelynek költségét 5 százalékos áfával számlázta az építtető felé. Az építtető másik generálkivitelező céggel szeretné befejezni a házat kulcsrakész állapotra. a második generálkivitelező cég, amely a szerkezetkész és kulcsrakész állapot között dolgozik, alkalmazhat-e 5 százalékos áfát?

2019. december 31-éig szerkezetkész társasház áfája Kérdés

Kérdésünk a következő lenne: a pénzügyminiszter úr tavaly októberben bejelentette, hogy a 2019. december 31-éig szerkezetkészre megépített társasházaknál az 5 százalékos áfa használható 2020. december 31-éig abban az esetben, ha a készültséget a NAV-nál ezt bejelentik 2019. december 31-éig, de ez a kijelentés nem jelent meg a közlönyben. Ezt követően tettek egy újabb bejelentést 2018. november 7-én, ami arról szólt, hogy a 2018. november 1. előtt kiadott építési engedélyekre vonatkozólag használható az 5 százalékos áfa 2023. december 31-éig, ez a közlönyben meg is jelent. A kérdés az, hogy az első bejelentés tartalma megmaradt-e, vagy az törölték a második bejelentésükkel? Köszönettel: NLN Kft.

Általános forgalmi adó Kérdés

Tisztelt Tanácsadó! Társaságunkat magyar adószámmal rendelkező lengyel állampolgár magánszemély építtető új családi ház építésével bízta meg. A kiállítandó számlák áfatartalmának megállapítása érdekében kértünk a NAV-tól állásfoglalást, de válasz még nem érkezett, pedig nagyon fontos lenne számunkra. Kérdésünk, hogy az 5%-os áfa alkalmazható-e az ő esetében idén december 31. napjáig? Az egyszerű bejelentési dokumentáció 2018. december 8-án kelt, a kivitelezés pedig 2019. július 30-án kezdődne. Segítségüket és válaszukat előre is köszönöm! Üdvözlettel: Berecz István

5 százalékos lakásáfa generálkivitelező esetén Kérdés

Tisztelt Szakértő! Beruházó cég a lakóingatlan-építést generálkivitelezőre bízta. Viszont egyes anyagok (például ablakok) számlái a beruházó nevére szólnak, nem a generálkivitelezőére. Az 5 százalékos értékesítéshez szükséges végleges építési engedély 2018. november előtti. Más építtető cégektől azt az információt kapta, hogy ha nem minden számla a generálkivitelező nevére szól, hanem mint beruházó közvetlenül is fogad be számlákat, akkor elveszíti az 5 százalékos áfával számlázás lehetőségét. Ebben kérném véleményét, hogy ez valóban fennáll-e, illetve ha igen, akkor milyen törvényi hivatkozás alapján. Válaszát előre is köszönöm.

Az ingatlanfejlesztők a kedvezményes lakásáfa hosszabb távú fenntartását javasolják Cikk

A gazdasági növekedés tartós biztosítása érdekében a legnagyobb fejlesztőket tömörítő Ingatlanfejlesztői Kerekasztal Egyesület (IFK) az új lakásoknál alkalmazható 5 százalékos áfakulcs hosszabb távú fenntartását javasolja; a szervezet a kormány számára is elfogadható kompromisszumos megoldás kialakításán dolgozik, amelyet a Pénzügyminisztériumnak juttatnak majd el – közölte az IFK kedden az MTI-vel.

5% lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy építési vállalkozó 12 lakásos társasházat épít, a földszinten üzlethelyiségekkel és külön álló garázsokkal. Végleges építési engedéllyel 2018. november 1. napján még nem rendelkezett. A vevők előleget/foglalót fizetnének a kivitelező vállalkozónak. Ha jól értem, a jelenlegi Áfa tv. szerinti szabályozás alapján a 2019. december 31. napjáig lakásra fizetett előleget 5%-os áfával számlázhatja ki a vállalkozó. (Az üzlethelyiség és garázs 27%-os). Azonban a 2020. január 1. után fizetett előleg vagy részteljesítés már 27%-os áfával adózik, mert nem nem teljesülnek a feltételek az átmeneti rendelkezések miatt az 5%-os áfához. Így, ha helyes az elgondolás, mindenképpen megfizeti a magánszemély legkésőbb a végszámlában a 27%-os áfát a teljes lakás értéke után, tehát így kell a vételárral kalkulálni. Jól tudom, hogy az 5 millió forintos áfavisszaigénylési támogatási lehetőség is megszűnik 2019. 12. 31. napjával? Köszönettel: Zsófi

Odavág az építési piacnak a kedvezményes áfa eltörlése Cikk

Az új építésű ingatlanokra év végéig érvényben lévő kedvezményes lakásáfa kivezetése miatt csökkent az építési engedélyek száma, a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) szélesítése ugyanakkor elősegítheti a lakáspiac további növekedését – vélik elemzők.

Építési telek értékesítése 5 százalékos adómértékkel Kérdés

Az adásvételi szerződés tárgya, hogy az építési vállalkozó telekhányadot és felépülő társasházi lakást értékesít. A telekhányad értékesítésével egyidejűleg a lakás kivitelezésére, illetve a kivitelezés befejezésére a vevő az építési vállalkozóval vállalkozási szerződést köt. A társasházi lakás kulcsrakész átadásáig a felépítményen az építési vállalkozó marad birtokban. A vevő azt vállalja, hogy az ingatlanhányadot, mint építési telket vásárolja meg, és 4 éven belül megépíti a szerződésben körülírt lakást. A konkrét eset kapcsán kérem egyértelmű válaszukat arra vonatkozóan, hogy az építési vállalkozó helyesen jár-e el akkor, ha a lakóingatlan értékesítésére vonatkozó 5 százalékos adómértéket alkalmazza az építési telek tulajdoni hányadára is. (Az adásvételi szerződés a telekhányadot és a lakásértékesítést is tartalmazza.)

Nem kész lakás áfája Kérdés

Magánszemély ingatlanberuházóval kész lakás vásárlására szerződést köt. A lakás építése folyamatban van. A szerződés tartalmazza a kialkudott árat, mely 5% áfát tartalmaz. A számlázás részletekben történik, készültségi foknak megfelelően. A magánszemély vásárló az eredeti szerződéshez képest módosításokat kér, például más burkolat, más anyagból készült nyílászáró, illetve faláthelyezés. Ezekre a pótmunkákra külön szerződés készült, melyben a beruházó már 27% áfa felszámítását kötötte ki, amit a magánszemély nem szeretne elfogadni. Helyesen jár-e el a beruházó, ha a nem kész lakáson végzett változtatásokat 27% áfával számlázza?

Lakásáfa – előleg Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2021. évi átadású új lakás vásárlására fizetendő előleg esetén (nem volt 2018 novemberében érvényes építési engedélye), a 2019. évben mi a helyes felszámítandó adó mértéke? Köszönöm

Új javaslatok az adócsomaghoz Cikk

Az új építésű ingatlanok kedvezményes áfájával kapcsolatos szabályokat is módosító javaslatot fogadott el az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága a csütörtöki ülésén.

Lakóingatlan beépített eszközökkel Kérdés

Társaságunk társasházat épít, melyben 150 négyzetméter alatti alapterületű lakásokat alakítunk ki. A lakásokhoz tároló és teremgarázs is tartozik majd. A lakások beépített bútorokkal, háztartási gépekkel kerülnek értékesítésre, előre meghatározott, szerződés szerinti műszaki színvonalon. A lakások vevőinek továbbá szerződésmódosítás alapján lehetőségük van arra, hogy további, magasabb műszaki színvonalú kialakítást kérjenek, továbbá egyéb berendezési tárgyakat is megrendeljenek a vételár módosításával, de külön meghatározott ellenérték fejében. Az eladó a további eszközöket, a magasabb fokú műszaki kialakítást a lakás átadásakor, annak részeként, azzal egyidejű teljesítés során – mint a lakás komplex kialakításának, átadásának része – adja át használatba a vevőnek. A vevő és az eladó az adásvételi szerződésben (és annak módosításában) abban állapodik meg, hogy a lakóingatlant a szerződés szerinti beépített és nem beépített berendezési eszközökkel adja át, vagyis az adásvételi szerződés csak abban az esetben teljesül, ha az eladó a szerződésben felsorolt eszközökkel együtt adja át a lakóingatlant. Kérdésünk, hogy ha a lakóingatlan a beépített bútorokkal, gépekkel (pl. beépített szekrény, konyhabútor, beépített tűzhely, mosogatógép, klímaberendezés, fűtőtestek, világítótestek, árnyékoló) együtt kerül értékesítésre, úgy a teljes vételárra vonatkozóan alkalmazható e az 5 százalékos adókulcs? Számlázható-e egyben a vételár a kedvezményes adókulccsal vagy nem?

Több millió forinttal drágulhatnak az új lakások Cikk

Jelentősen drágíthatja az új lakásokat, és emellett megakaszthatja az elöregedett lakóingatlan-állomány megújításának folyamatát, hogy Varga Mihály pénzügyminiszter közlése szerint 2020-tól megszűnik az új lakások kedvezményes áfakulcsa – írja a Népszava ingatlanpiaci szakértők véleménye alapján.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Gyod melletti munkavégzés

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Csed jogosultság gyes melletti munavégzés esetén

Czeglédi Bernadett

munkajogi és társadalombiztosítási szakértő

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Előtársaság ügyvezető

Dr. Szeiler Nikolett

ügyvéd, adótanácsadó

Ez engem is érdekel Ez engem is érdekel

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 július
H K Sze Cs P Sz V
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
hirdetÉs