108 találat a(z) lakásáfa cimkére

Lakásáfa Kérdés

Lakásáfa Kérdés

5 százalékos lakásáfa: 7 pontban arról, mikor alkalmazható ingatlan átépítésekor Cikk

Társasháztól megvette az egyik lakástulajdonos az üresen álló tetőteret, amit albetétesített, tehát jelen pillanatban az ő tulajdona. Ide készült egy 105 négyzetméteres tetőtéri lakás terve, ami ellen nem érkezett kifogás az önkormányzattól, építésiengedély-kérelemre nem volt szükség. Generálkivitelező fogja elkészíteni a lakást, tehát egy új lakást alakítanak ki az eddig használaton kívül lévő tetőtérben. A tetőtérbeépítés új építésnek számít áfa tekintetében? Januártól 5 vagy 27 százalékos áfával kell számlázni a megbízó felé? – kérdezte olvasónk. Dr. Bartha László adójogi szakjogász válaszolt.

2021. január 1-jét követően 5 százalék ingatlanáfa Kérdés

Lakásáfa 2021 Kérdés

Lakóingatlan áfa 5% 2021 Kérdés

Lakásvásárlás: ők juthatnak akár 30 millió forint vissza nem térítendő állami támogatáshoz Cikk

Januártól akár 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást és hozzá 15 millió forint kedvezményes kölcsönt is kaphatnak azok, akik három új gyermeket vállalnak, és például egy nettó 50 milliós új építésű ingatlanba költöznek – így számolja a Portfolio.hu elemzésében az elmúlt napokban bejelentett családtámogatások hatását. A két új gyereket vállalóknál ugyanez az összeg 9,1+17 millió, az egy új gyermeket vállalóknál pedig 3,1+10 millió forint is lehet. Bemutatjuk az alábbiakban, hogy jönnek ki ezek az összegek.

Zűrzavar az 5 százalékos lakásáfa körül Orbán Viktor bejelentése után Cikk

Hirtelen és átgondolatlan döntés vagy egy döntéssorozat első eleme, netán a 2022-es választásra való felkészülés egyik pontja az, hogy a kormányfő bejelentése szerint két évre visszavezetik az ötszázalékos áfát – ezt találgatja most az ingatlanszektor minden érintettje. A lakásáfa által közvetlenül vagy közvetve érintettek, beleértve az MNB-t is, egyelőre csak kapkodják a fejüket és a részletekre várnak – írja az mfor.hu.

5%-os lakásáfa Kérdés

Ingatlanértékesítés meghiúsulása Kérdés

5 százalékos áfakulccsal épülhetnek új lakások népszerű budapesti kerületekben is Cikk

Várhatóan megállítja a lakásépítések visszaesését a kormány által bejelentett barnamezős övezetekben alkalmazható kedvezményes, 5 százalékos lakásáfa, ennek a pozitív hatása 2022-től érvényesülhet – mondta Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője, a jegybank júniusi lakáspiaci jelentését bemutató online sajtótájékoztatóján.

Kényszer is lehet a kata: a munkáltatókon a kormány szeme Cikk

A kata lényege megmarad, ám a kormány fel kíván lépni az ellen, hogy egyre több munkáltató kényszeríti át ebbe az adózási formába munkavállalóját – közölte Varga Mihály ismertette a pénzügyminiszter a Kossuth rádió Vasárnapi újság című műsorában.

Lakásáfa visszaigénylése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Generálkivitelezővel lakóépületet építtetek, a generálkivitelező 5% áfatartalommal számlázott eddig. Az épület készültségi foka 70% felett van. Megfontolás alatt áll, hogy a befejező munkálatokat saját (magán) szervezésben végeztetem alvállalkozókkal. A kérdésem az, hogy az áfa visszaigényléséhez a bemutatandó legalább 70% számla követelménye a teljes épületre vonatkozik (ami alapján nem tudnék már 70% számlát bemutatni, hiszen az 5% számlák nem számítanak bele), vagy pedig a hátramaradó szakasz (értékben kb. 30%) értékének 70%-át elég bemutatni, hiszen a visszaigénylést csak erre a szakaszra szeretném érvényesíteni. Segítségét köszönöm!

Hitelből fizetett ingatlan áfaidőpontja Kérdés

Adott egy magánszemély részére épített új ingatlan, melynek használatbavétele (tudomásulvétel) a hatóság részéről még 2019-ben történik. Az értékesítésről az építő vállalkozás a számlát 5 % áfával, mivel erre minden feltétel feljogosítja, 2019. decemberben kiadja. A számlát a magánszemély CSOK-os hitel felvétele érdekében a pénzintézethez benyújtja, aki azt csak többheti átfutással fogja az építő vállalkozás részére kiegyenlíteni. A birtokbaadást és a tulajdonjogátadást az építő kft. ahhoz köti, hogy az ingatlan teljes vételára kiegyenlítésre kerüljön. Ez biztosan 2020-ra fog tolódni. Kérdéseim, hogy annak ellenére, hogy a birtokbaadás és a tulajdonjog-átadás 2020. évi, 1. jogos-e a számlakiadás 2019-ben, 2. alkalmazhatja-e az építő kft. az 5%-os áfát? Válaszukat előre is köszönöm: Sándor Józsefné

5% áfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Cégünk 6 lakásos lakóparkra 2018. nov. 27-én véglegessé vált építési engedélyel rendelkezik. A lakások dec 31-éig átadható szinten lesznek. Kérdés, hogy ha dec 31-éig leszámlázzuk az ingatlanértékesítést, de pénzügyileg a vevő (CSOK, hitel,)később rendezné, az ügylet 5% áfával adózik? Ha a hitelkérelmet a bank befogadta, folyósítható, de a tényleges fizetés 2020-ra tolódik, akkor is áll az 5%-os áfa? Milyen feltételekkel alkalmazható az 5%-os ingatlanértékesítés? Válaszát előre is köszönve.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Főállású átalányadózó

Széles Imre

tb-szakértő

Katabevétel

Széles Imre

tb-szakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs