83 találat a(z) létszám cimkére

Családi gazdaság elszámolása Kérdés

Tisztelt Adózóna! Családi gazdaságot alapítottak 6 fővel, a Kormányhivatal nyilvántartásba vette 2017. október 1. nappal. A kérdésem a következő: hogyan kell elszámolni a bevételeket és költségeket? Az október 1. előtti bevételeket és költségeket elszámolhatja-e a családi gazdaság (számlák a családi gazdaság tagjai, illetve vezetője nevére szólnak) egész évre jan. 1. és dec. 31. között? A december 31-ei létszám alapján osztja 6 fővel. Válaszukat előre is köszönöm: H.Marianna

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Amennyiben iskolaszövetkezeten keresztül történik a diákok foglalkoztatása, akkor a diákokat foglalkoztató gazdasági társaságnál a rehabilitációs hozzájárulás számításánál figyelembe kell-e venni a kölcsönzött diák munkaerőt? Válaszukat előre is köszönöm.

Egyszerűsített foglalkoztatás – létszámkorlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Mezőgazdasági őstermelő mezőgazdasági idénymunkára alkalmaz egyszerűsített foglalkoztatás keretében embereket. Egy munkáltató és egy ugyanazon alkalmazott között 120 nap lehet egy évben a bejelentés. Vonatkozik-e a termelőre a létszámra vonatkozó korlát? Nincs alkalmazottja, akkor hány napot alkalmazhat egyszerűsített foglalkoztatás keretében mezőgazdasági idénymunkára embereket? Köszönettel: Balogné

Rehabilitációs hozzájárulás – efo Kérdés

Tisztelt Szakértő! Alkalmi munka keretében szeretnénk foglalkoztatni megváltozott munkaképességű dolgozót. Kérdésem az lenne, ebben az esetben a rehabilitációs hozzájárulás vonatkozásában a rehabilitációs hozzájárulásnál figyelembe vehetem őt a rehabilitációs létszám számításakor? Szerintem nem, mert az átlagos statisztikai létszámnál sem vehetem figyelembe az efós munkavállalót. Válaszát előre is köszönöm.

Mutatjuk, mi a különbség átlagos létszám és átlagos statisztikai létszám között Cikk

Van-e különbség átlagos létszám és átlagos statisztikai létszám között? – kérdezte olvasónk. Dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász szakértőnk válaszolt.

Létszámtípusok Kérdés

Tisztelt Szakértő! Azt szeretném kérdezni, van-e különbség átlagos létszám és átlagos statisztikai létszám között? Üzemi tanácsnál például átlagos létszámot ír az Mt., más helyeken (csoportos létszámcsökkentés, szakszervezet) viszont átlagos statisztikai létszámot. Úgy tudom, utóbbiba sok munkavállaló nem számít bele, akik egyébként munkaviszonyban állnak. Üzemi tanácsnál az Mt. szándékosan hagyta el a statisztikai szót (236. § (1)), mert az például valamennyi munkavállalót érint vagy csak pontatlan? Ha szándékosan hagyta el, akkor az átlagosba minden munkavállaló beletartozik? Köszönettel.

Létszám megfelelő számítása rehabilitációs hozzájáruláshoz Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkáltató átlagos statisztikai állományi létszáma 2017. 01. hóban 24, 17, február 25, 92, március 25, 25, április 24, 97, május 24, 78, június 25, 75. Csökkent munkaképességű munkavállaló nincs. Hogyan kell pontosan meghatározni a létszámot, illetve ennek alapján a rehabilitációs hozzájárulás fizetését? Válaszukat előre köszönöm. Handlné

Itt a Tesco jelentése a munkavállalók helyzetéről Cikk

Eljuttatta a Tesco ma a társaságnál működő két munkavállalói érdekképviselethez, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetéhez (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezetéhez (KASZ) az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést – közölte a Tesco Global Áruházak Zrt.

Ebben is bakizni szoktak az adózók Cikk

A rehabilitációs hozzájárulás a megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatási rehabilitációját szolgálja. Fizetésére az a munkaadó köteles, akinél a foglalkoztatottak létszáma meghaladja a 25 főt, de a megváltozott munkaképességű személyek száma nem éri el az 5 százalékot (azaz a kötelező foglalkoztatottsági szintet) – emlékeztet közleményében a NAV.

Rehabilitációs hozzájárulás Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérdésem a rehabilitációs hozzájárulással kapcsolatos. Egyik dolgozónk rehabilitációs ellátást kap, egészségkárosodásáról szóló határozat még nem "járt" le, érvényes. Időközben megszerezte a nők 40 éves nyugdíjazásához a jogosultságot, és a nyugdíjat választotta a rehabilitációs ellátás helyett. Most már a nyugdíj mellett dolgozik. A rehabilitációs hozzájárulásnál figyelembe vehetem őt a rehab. létszám számításakor továbbra is?

Katás egyéni vállalkozó és csed Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adva van egy katás egyéni vállalkozó, aki alkalmi bejelentett dolgozót foglalkoztat egyéni vállalkozásában jelenleg, mellette van 36 órát meghaladó munkaviszonya is, így nem főállású katás egyéni vállalkozó. Jelenleg 8 hónapos terhes az egyéni vállalkozó. Két kérdést szeretnék feltenni: az ő esetében hogyan kell kiszámolni az egyszerűsített bejelentésben foglalkoztatható létszámot vagy a napok számát? A másik kérdésem az, hogy a csed igénylésekor és annak folyósítása idejére a munkaviszony szünetelni fog, de mi a helyzet a katás egyéni vállalkozással és az egyszerűsített bejelentett dolgozóval kapcsolatosan? Ha jól tudom, akkor a csedet igénybe vevő anyuka kereső tevékenységet nem folytathat, így szerintem erre az időre talán szüneteltetni kellene az egyéni vállalkozói tevékenységét, melyet a csedet követően újra működtethet. Vagy egyszerűsített foglalkoztatottal – tehát az ő személyes munkavégzése nélkül – mehet tovább a katás egyéni vállalkozása, szüneteltetés nélkül? Ha a csed idejére szüneteltetni kell az egyéni vállalkozását, akkor ebben az esetben ismét kérdésként merül fel az, hogy kell ebben az esetben kiszámolni az egyszerűsített foglalkoztatott létszámot (gondolok itt a megelőző egy évre, elsősorban a csed idejére gondolva), vagy ennek napjait? Válaszát köszönöm!

Szakképzési hozzájárulási kedvezmény Kérdés

Tanulószerződéssel hány tanuló foglalkoztatható, függ-e a létszám a foglalkoztatottak létszámától, ha igen, hogyan kell kiszámolni az átlagos létszámot, beleszámít-e ebbe a társas vállalkozó?

Munkavédelmi képviselő Kérdés

Tisztelt Szakértő! A munkavédelemről szóló 1993. évi XCIII. törvény 70/A §-a szerint munkavédelmi képviselőt kell választani azoknál a cégeknél, ahol munkavállalók létszáma legalább húsz fő. Azt szeretném kérdezni, hogy a létszámot hogy kell meghatározni? Ez egy év végi statisztikai állományi létszám? Beletartoznak a részmunkaidősök, hogy kell őket figyelembe venni? A megbízási jogviszonyosokat is bele kell számolni? Köszönettel: Mónika

Létszám rehabilitációs hozzájárulás esetében Kérdés

Tisztelt Szakértő! Abban szeretném segítségét kérni, hogy a legalább 60 órában megbízási díjjal foglalkoztatott személyek abban az esetben is beleszámítanak a rehabilitációs hozzájárulás esetében a statisztikai létszámba, ha más munkáltatónál van 36 órát meghaladó munkaviszonyuk? (Tehát két helyen számítják be őket?)

Elbocsátásokra készül az Erste Cikk

Az Erste Bank Hungary jelentős átalakításokra, mintegy 7-9 százalékos létszámleépítésre szánta el magát, a brókercéget beolvasztják a bankba, ezzel a bank költség-bevétel mutatója 60 százalék alá csökkenhet 2018-ban – mondta Jelasity Radován elnök-vezérigazgató az Erste sajtó-háttérbeszélgetésén pénteken, Budapesten.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓ

Kérdések és válaszok

Kata öregségi nyugdíj mellett

Lepsényi Mária

adószakértő

Áttérés katáról átalányadózásra

Lepsényi Mária

adószakértő

Átalányadó választása kata után

Lepsényi Mária

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 augusztus
H K Sze Cs P Sz V
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
hirdetÉs