7 találat a(z) kulcsrakész cimkére

Lakásáfa több generálkivitelező esetén. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Generálkivitelező szerkezetkész állapotra épített egy családi házat, amelynek költségét 5 százalékos áfával számlázta az építtető felé. Az építtető másik generálkivitelező céggel szeretné befejezni a házat kulcsrakész állapotra. a második generálkivitelező cég, amely a szerkezetkész és kulcsrakész állapot között dolgozik, alkalmazhat-e 5 százalékos áfát?

5 százalékos áfa szerződésmódosítés esetén Kérdés

Tisztelt Válaszadó! Új családi ház értékesítésekor (2018, nov. 01. előtti egyszerű bejelentésnél) a vevővel jelen pillanatban szerkezetkész állapotra kötnénk adás-vételi szerződést, de a későbbiekben, ha kulcsrakész állapotúra módosítanánk a szerződést, így is a teljes vételárra tud vonatkozni az 5 százalékos áfakulcs (készpénz és piaci lakásvásárlási hitellel lenne a finanszírozás, nem CSOK)? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Lakóingatlan 5 százalék áfával Kérdés

Helyesen gondolom, hogy a megbízó építési telkén fővállalkozóként épített családi ház, aminek hasznos alapterülete 300 négyzetméter alatt van, 5 százalékos áfakulccsal számlázható? A ház építésére vonatkozó szerződés szerint kulcsrakész átadásban állapodtak meg. Ez tartalmazza például a beépített konyhát, a megállapodás szerinti gépekkel, például beépített mosogatógép, néhány beépített szekrényt, üvegfalba épített tévét. Ezek az eszközök szerepelnek az építési szerződésben. Számlázhatók a lakással együtt 5 százalékos áfakulccsal? Köszönöm válaszát.

Építkezés áfa-visszatérítési támogatás vs. 5 százalék Kérdés

Magánszemélyként építkeznék, szeretném igénybe venni az áfa-visszatérítési támogatást. Az anyagot a saját nevemre kérném. Leszerződtem egy kivitelezővel munkadíjra "építészeti munkákra", és később egyéb más vállalkozókat is igénybe kívánok venni (nyilászárók, áram stb.). A vállalkozó úgy értelmezi, hogy őt az áfatörvény kötelezi az 5 százalékos számla kiállítására (lehet igaz is). Ez viszont kizárna engem a visszatérítésből. A szerződésben nincs szó konkrétan szerkezetkész, félkész vagy kulcsrakész ingatlan átadásáról, csak a mellékletben szereplő munkák elvégzéséről, és azok átadásáról. A melléklet alapján amúgy önmagában elérhetné a szerkezetkész állapotot (falak állnak, tető rajta) – mivel lapostetős épület –, és nincs külön ács. 1. Mi számít egyáltalán ingatlan-átadásnak? 2. Ha például az alapot más végezné el, akkor is ugyanez lenne a helyzet? 3. Hogyan lehetne megoldani hogy 27 százalékos számlát tudjon adni úgy, hogy később ne lehessen ebből baja az adóhatóság felé (rossz számlázás miatt)? A szerződést tudjuk módosítani. Előre is köszönöm kimerítő válaszukat.

Lakásáfa Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy vállalkozás új lakást vásárol, amit bérbe szeretne adni. Az építőtől szerkezetkészen veszi azt át, majd egy másik vállakozóval kulcsrakészre építteti. Ingatlan-bérbeadásra bejelentkezett áfakörbe. Kérdések: – Fordított áfa alá fog tartozni az ingatlan áfája, 5 vagy 27 %? – Az áfa levonható? – Ha egy idő után eladja ezt a lakást a vállalkozás, akkor azt áfásan vagy mentesen kell-e számlázza? – A cégtulajdonosnak – aki magánszemély – is értékesítheti a lakást? – Felmerül-e valamilyen időkorlát ez ügyben, meddig kell bérbe adni a lakást? Vagy mennyi idő után értékesíthető a lakás? Köszönöm válaszát.

5 százalék vagy 27? Ezen múlik a lakóépület áfakulcsa Cikk

Szerkezetkész, félkész, kulcsrakész lakóépület: nem mindegy, hogy 5 vagy 27 százalékos áfa rakódik-e az értékre. Értelmezzük a jogszabályokat és a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) tájékoztatóját.

Készház áfája 2015-2016. Kérdés

Tisztelt Szakértő! 2015. 10. hóban könnyűszerkezetes, kulcsrakész házra kötöttünk szerződést a vállalkozóval, fizettünk előleget 27 százalék áfával. A készültségi foknak megfelelő fizetési ütemezéssel szerződtünk. A vállalkozó több számlát nem állított ki 2015-ben. Első kérdésem: most (2016. 02 hóban) szeretne 2015. 12. havi dátummal számlát kiállítani a decemberi teljesítésekre, részteljesítésekre és alapanyag-beszerzésekre 27 százalékos áfával. Indoka: ő az alapanyagokat 27 százalékos áfával szerezte be, és, ha 5 százalékon számlázná, visszaigénylő pozícióba kerülne, amit nem szeretne, mert akkor az adóhatóság vizsgálódna nála. Az áfát a teljesítéskori dátumhoz kell igazítani, a teljesítéskori dátumra az áfatörvény 60. § (1) vonatkozik? Akkor ez esetünkben 2016. 01. 15., és az áfa 5 százalék? Második kérdésem: ketté kívánja bontani a szerződést saját körein belül, hogy ne egy vállalkozó készítse kulcsrakészre a házat, hanem kettő, így 27 százalékkal számlázna, hogy visszaigényelhessük az áfát. Találtam a neten NAV-os állásfoglalást, hogy így is az áfatörvény 10. § d) pontja teljesül, azaz 5 százalékos áfával kellene így is számláznia. Másrészt ez színlelt szerződés, ami egy ellenőrzésen egyből kibukna. Harmadrészt nem is kapnánk vissza az áfát, mert termékértékesítésről van szó. Álláspontom: az 5 százalékos áfához ragaszkodom a fennmaradó összegre, legfeljebb engednék belőle, hogy a vállalkozó is jól járjon. Nagyon köszönöm.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Egyesület – könyvelés

Pölöskei Pálné

adószakértő

Számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Pénztárgép, számlázás

Hunyadné Szűts Veronika

igazságügyi adó- és járulékszakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 július
H K Sze Cs P Sz V
29 30 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close