47 találat a(z) kockázat cimkére

Így kell mérniük a bankoknak a hitelkockázatot Cikk

Új ajánlásokat tett közzé a Magyar Nemzeti Bank a hitelkockázat méréséről, kezeléséről és kontrolljáról szóló (11/2017. MNB-ajánlás), valamint az IFRS 9 értékvesztési előírásainak alkalmazásával összefüggő kérdésekről (12/2017. MNB-ajánlás).

Állami tulajdon? Nem lehet szó gazdasági kockázatvállalásról Cikk

Az állami tulajdonban álló ingatlanok cseréje esetén – a fokozott gondosság követelményére is tekintettel – nem alkalmazható a gazdasági kockázatvállalás mint a kötelezettségszegést kizáró körülmény – mondta ki a Kúria.

Drasztikusan nő a kockázat és az adminisztráció – változás a társasági adózás érzékeny pontján Cikk

Tízezres nagyságrendre tehető Magyarországon azoknak a vállalkozásoknak a száma, amelyeknek jelentős adminisztrációs többletterhekkel és növekvő adózási kockázatokkal kell szembenézniük 2018-tól. Ennek oka az a tegnap kihirdetett NGM rendelet, amely a nemzetközi adóelkerülés nehezítését célzó globális törekvésekkel összhangban hazánkban is kötelezővé teszi az érintett cégeknek a kétlépcsős nyilvántartási forma alkalmazását transzferár-dokumentációjuk elkészítése során. A szabályozás a kizárólag belföldi jelenléttel bíró kapcsolt vállalkozásokra ugyanúgy vonatkozik, mint a nemzetközi cégcsoportokra.

Magas az erdőtűzkockázat – figyelmeztet a NÉBIH Cikk

A NÉBIH felhívja a lakosság figyelmét, hogy a hőség következtében Magyarországon is extrém magas az erdőtűzkockázat. A nagy szárazságban az élő aljnövényzet is éghető állapotba került és a szeles időjárás miatt az erdőtüzek nagyon gyorsan koronatűzzé fejlődhetnek. Tartós szárazság esetén, egy zivatar után akár már néhány órával ismét meg tud gyulladni a növényzet, sőt a kisebb eső sokszor el sem jut az erdő talajszintjére.

Bírság a Budapest Banknak Cikk

Több mint 20 millió forintra bírságolta a Budapest Bank csoportot az MNB.

Kockázatos, mégis egyre többen lesznek egyéni vállalkozók Cikk

A cégalapítással ellentétben az egyéni vállalkozói működés egyre népszerűbb Magyarországon, 2016 végéig az egyéni vállalkozók száma elérheti a 430 ezret is.

Tagi hitelből emelt jegyzett tőke leszállítása Kérdés

Egyszemélyes kft. tagi hitelből emelte a jegyzett tőkéjét 6 millió forint fölé. A bíróság felszólította, hogy negatív a saját tőke, vagy fizessen be pótbefizetéssel, vagy alakuljon bt.-vé. Kérdésem, hogy ha 3 millióra visszacsökkentjük a jegyzett tőkét és ahhoz lesz pótbefizetés, nem fog-e tagi hitel elengedésnek minősülni? Van-e más adójogi vagy jogi kockázata egy ilyen lépésnek? Köszönöm

Erős a sokkellenálló-képesség, de a lakosság kiemelt kockázatot jelent Cikk

A bankrendszer sokkellenálló-képessége változatlanul erős, külső sérülékenysége tovább mérséklődött, a jelentős nemteljesítő lakossági és vállalati hitelállomány ugyanakkor változatlanul kiemelt kockázatot jelent, ezek rendezése, valamint a piaci alapú hitelezés helyreállítása szükséges a fenntartható gazdasági növekedés támogatásához – állapította meg a pénzügyi stabilitásról kiadott legfrissebb jelentésében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Különbség: például 100 ezer helyett 2 millió forint a kötelező adó alapja Cikk

Súlyosan megnőhet a nyereségminimum adóalapjának összege – figyelmeztet a Baker Tilly Hungária. Az idei adóbevallásukban ugyanis már nem vonhatják le a teljes bevételükből az eladott áruk beszerzési értékét (ELÁBÉ) és a közvetített szolgáltatásokat a cégek, ezért számítaniuk kell arra, hogy jelentősen emelkedni fog a kötelező legkisebb adóalapjuk mértéke.

Belföldi fordított adózás: így csökkentheti kockázatát Cikk

Bár a belföldi fordított adózás tárgykörét az áfatörvény meghatározza, a partnerre vonatkozó összes információ nem feltétlenül áll a számlát kiállító adózó rendelkezésére. Ezek hiányában kockázatos lehet a fordított adózás. Ebben segíthet a partnertől kért nyilatkozat.

Munkaviszony vagy megbízás, vagy színlelt szerződés. Ne kockáztasson! Cikk

Munkaviszony vagy megbízási jogviszony? Sokan kockáztatnak a több nettó jövedelem reményében. Ám nem érdemes megvárni, amíg az adóhivatal állapítja meg, hogy színlelt a szerződés. Kiszámoltuk és példákkal mutatjuk a különbséget, és azt is, mire figyeljen a munkáltató és a munkavállaló.

ÁSZ: korrupciós kockázatok a helyi önkormányzatoknál Cikk

A veszélyeztetettséget növeli, hogy az önkormányzatok mintegy 40 százalékánál volt olyan közbeszerzés, ahol háromnál kevesebb ajánlattevő vett részt, illetve ugyanaz a pályázó háromnál többször nyert – olvasható az Állami Számvevőszék felmérésében, amelyben a költségvetési szervek korrupciós kockázatoknak való kitettségét, valamint az azzal szembeni ellenálló-képességüket tárta fel.

240 milliárd dolláros adóelkerülés – komoly figyelmeztetés: egyre kockázatosabb Cikk

Egyre több multinacionális vállalat figyelmezteti részvényeseit arra, hogy az adóelkerülés elleni globális fellépés negatív hatást gyakorolhat a vállalati eredményekre – írta hétfőn a Financial Times.

Számlázás külföldre: sokan csak a kockázatot látják Cikk

Magyarországon az európai átlagnál lényegesen több számlát állítanak ki a cégek külföldi partnereknek, erre legtöbbször a kis- és nagykereskedelem, a nemzetközi szállítmányozás, a munkagépbérlés, az építőipar és az idegenforgalom területén került sor az elmúlt két évben – derült ki a követeléskezeléssel foglalkozó EOS Csoport nemzetközi fizetési szokásokat vizsgáló kutatásából.

Így is adóelőnyhöz juthat és csökkentheti a cég kockázatait Cikk

Az elmúlt időszakban Magyarországon is elterjedtek azok az adótervezési technikák, amelyek arra épülnek, hogy egy társaság kettős adózási illetőséggel rendelkezik, azaz egy adott országban van bejegyezve, viszont egy másikban rendelkezik ügyvezetéssel. Ezzel nem csupán adózási előnyökhöz juthat a cég, de jogi kockázatait is mérsékelheti vagy akár kivédheti. Ugyanakkor, nem árt tisztában lenni az ezzel járó számviteli és adminisztrációs előírásokkal – hangsúlyozza a Jalsovszky Ügyvédi Iroda.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST

Kérdések és válaszok

Szülői szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Lízing

Nagy Norbert

adószakértő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2023 január
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs