4 találat a(z) kilépőpapír cimkére

Fogas kérdés a munkaviszony megszüntetéséről Cikk

Olvasónk a következőket írta: Vállalatcsoporton belül cégváltással, közös megegyezés keretén belül helyeztünk át egy munkavállalót. Miután más környezetbe került, új, próbaidős munkaszerződést kötöttünk vele. A szerződés aláírásával egy időben a kilépőpapírokat is átadtuk, melynek egy példányát aláírásával ellátva visszaadta. Az új munkáltató a próbaidő alatti azonnali hatályú felmondással megszüntette a munkaiszonyát. Ezt ő egyelőre a munkáltatónál megtámadta, arra hivatkozva, hogy nem írásban lett az előző munkaviszonya megszüntetve. Ebben az esetben a kilépőpapírok átvétele helyettesítheti-e az írásbeli munkaviszony megszüntetését vagy a dolgozó megnyerne erre hivatkozva egy munkaügyi pert? Kérdésére dr. Hadu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Felmondott a dolgozó, tartozása van. Mi lesz a kilépőpapírokkal? Cikk

Visszatarthatja-e a munkáltató a munkavállaló kilépőpapírjait, mert az felmondott a tanulmányi szerződés lejárta előtt? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkaviszony megszűnése után megküldött orvosi igazolás Kérdés

Tisztelt Szakértő! 1. Munkavállaló munkaviszonyát megszüntettük (hiányzás miatt, eltűnt a munkavállaló), a kilépőpapírjait rendben megküldtük a részére. Azonban a kilépő papírok megküldése után 3 héttel juttatott el hozzánk egy orvosi igazolást. Ebben az esetben kötelesek vagyunk befogadni az orvosi igazolást, és a számfejtést módosítani, és esetleg egy járulékkülönbözet elszámolását kezdeményezni? 2. A munkavállaló munkaviszonyát megszüntettük (szintén eltűnés, hiányzás miatt), azonban a kilépőpapírok megküldése előtt tudomásunkra hozta, hogy beteg, és orvosi igazolással rendelkezik. A munkavállaló többszöri írásbeli felszólításra sem küldte meg az orvosi igazolásait. Ebben az esetben a Mt. szerinti 5 napos kiléptetés mennyire erős? Kötelesek vagyunk megvárni az orvosi igazolás beérkezését, és addig nem adjuk ki a papírokat, és nem fizetjük ki részére a helyes munkabért? Vagy ebben az esetben az 5 napos szabály az erősebb, és a rendelkezésünkre álló okiratok alapján számolunk el egymással? Ha akár hetekkel vagy hónapokkal később küldi meg az orvosi igazolását, szükséges visszamenőleg módosítani a számfejtést? Betegszabadság esetében kevesebb munkabér járna, tehát vissza kellene követelni a munkabért. Mi a teendő? Köszönöm a választ.

Tartozás levonása (munkaruha, leszerelő tartozás) Kérdés

Tisztelt Szakértő! Segítségét szeretnénk kérni abban, hogy mint munkáltató meddig élhetünk a munkavállalóval szemben a tartozás levonásával. Jelen esetben 2016-ban kilépett munkavállalók nem szereltek le a gyárban, és a kölcsönbevevő cég most jelezte, hogy követeljük vissza tőlük a munkaruha díját, és ennek megfizetésére szólítsuk fel őket. Mikor kiléptettük, ezt nem jelezték felénk. A leszerelőlap hiányában a kilépőpapírokat kiadtuk. A legtöbb ilyen munkavállaló 1-2 napos oktatáson vett részt csak és azután nem ment be többet dolgozni, tehát a bére terhére sem tudtuk akkor ezt beállítani de mivel nem is jelezték felénk, tartozás mentesen adtunk ki papírokat. Mennyi ennek az elévülési ideje, felszólíthatjuk-e még erre a munkavállalókat? Jogosan követelhetjük-e vissza ezt a pénzt úgy, hogy emiatt nagy valószínűséggel új kilépő papírokat kell adjunk? Segítségét köszönve, Bóné Bernadett munkaügyi előadó

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Külföldi beszerzés

Bunna Erika

adótanácsadó

Levonható áfa önrevíziója

Bunna Erika

adótanácsadó

Fuvarozás láncügylet esetén

Bunna Erika

adótanácsadó

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 december
H K Sze Cs P Sz V
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close