38 találat a(z) kifizetés cimkére

Kifizetéshez kapcsolódó szocho? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy kft. a saját weboldalán regisztrált felhasználóinak díj ellenében tartalom-elolvasást kínál. A felhasználónál megjelenik egy tartalom, és az ahhoz kapcsolódó díjazás. Ha felhasználó elfogadja az ajánlatot és megnézi a tartalmat, megválaszolja a megfelelő kérdéseket, amellyel igazolja a megnézést, akkor megkapja a díjazást, melyet egy limitösszeg elérése után a társaság a bankszámlájára kifizet. A regisztrációkor az adóazonosító megadása kötelező, esetlegesen más adatok is (például taj szám, de csak ha valóban szükség van rá). Csak belföldi felhasználók vannak. Kérdésem a következő: A kifizetett díjazás egyes meghatározott juttatás az szja 70. § (3) d) szerint, vagy egyéb bevétel? Ha egyéb bevétel akkor a 15% szja levonása mellett a társaságnak felmerül-e szociális hozzájárulási adó (455. § (2) h?) vagy eho (3. § (1)?) levonási kötelezettsége, ha igen, akkor melyik jogszabályhely alapján? Válaszát előre is köszönöm!

Osztalékelőleg, osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! A vállalkozás 2016. évben osztalékelőleget vett fel, mely kifizetésre került, a 08-as bevallásban szerepel. 2016. évi beszámolót elfogadó taggyűlés nem hagyott jóvá osztalékot. A 2017. évi könyvelésben szerepel a 36-os főkönyvi számlán a kifizetett osztalékelőleg. Ha nem lett jóváhagyva osztalék, akkor hogyan válik osztalékká az előleg? Hogyan könyvelem, mikor korrigálom a 08-ast? Mi a helyes eljárás osztalékelőleg fizetése esetén? Köszönettel.

Kiva alatt kifizetett osztalék Kérdés

Tisztelt Szakértő! Jól értelmezzük-e, hogy a társasági adó hatálya alatt jóváhagyott osztalék kifizetése nem eredményez adóalapnövelő tényezőt, ha a kifizetés már a kiva időszaka alatt történik? Köszönöm: Mikro

De minimis számítása Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy melyik az az időpont, amitől számítani kell egy elnyert támogatás csekély összegű értékét? Amikor a támogatási szerződés aláírásra kerül vagy a fizikai befejezés dátumát kell alapul venni? Esetleg a tényleges kifizetés kelte a mérvadó? Ha van lehívva előleg, akkor annak folyósítása már beleszámít? Mivel három év a figyelési időszak, nem mindegy, hogy egy támogatást beleszámítunk vagy sem a 200 000 euróba. A támogatások benyújtása és elbírálása között elég sok idő telik el, sőt a benyújtás után már el lehet kezdeni a projektet. A fizikai befejezésre is adnak 12-18 hónapot, majd a pénzügyi elszámolás is elhúzódhat 1-3 hónapig is. Egy támogatás benyújtásától a tényleges kifizetésig el is telhet 2 év. Válaszát előre is köszönöm!

Osztalék-kifizetési korlát esetén tag részére történő kifizetés Kérdés

Tisztelt Szakértők! Szeretném megtudni az Önök álláspontját a Ptk. 3:184 § szerinti tagnak történő kifizetések korlátozásáról. Azt szeretném megtudni, hogy egy vállalkozás esetén – amennyiben a kiszámolt osztalék-kifizetési lehetőség nem áll fenn – kifizethető-e egy tagnak (akár tagi akár munkaviszonyban) juttatás vagy egyéb kifizetés (például ingatlan-bérbeadás utáni bérleti díj)? Esetünkben a vizsgált vállalkozás helyesbített saját tőkéje 2017. évben nem fogja elérni a társaság törzstőkéjét. Köszönöm válaszukat!

Osztalékelőleg kifizetése részletekben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy egyszemélyes zrt. (nincs felügyelő bizottság) 2017. március 28-án részvényesi határozatban döntött a 2016. évi eredmény felhasználásáról, a 2016. évi adózott eredmény teljes mértékben osztalékkifizetésre kerül. Az osztalék 2017. május 28-án teljes mértékben ki lett fizetve, ugyanakkor 2017. május 28-án részvényesi határozatban döntés született osztalékelőleg kifizetésére is (az előző évi, 2016. évi beszámoló alapján), melynek egy része ki lett fizetve 2017. május 28-án, a maradék osztalékelőleg a likviditási helyzettől függően kerül majd 2017. évben kifizetésre. A 2017. május 28-ai osztalékelőlegről szóló részvényesi határozat alapján akár 10 osztalékelőleg kifizetés is lehetséges részletekben? A 2017. évi osztalékelőleg a saját tőke (szabad eredménytartalék) mintegy 20 százaléka, a jegyzett tőke a saját tőke 10 százaléka, így a saját tőkére vonatkozó előírások bőven az értékhatár alatt maradnak. Kizárólag csak a likviditási helyzet, ami az osztalékelőleg kifizetését korlátozza, de a döntéskor a vagyoni fedezet rendelkezésre áll. Köszönöm szíves válaszát.

Osztalék-kifizetés időpontja és bevallási időszaka Kérdés

Tisztelt szakértő! Helyes-e az alábbi eljárás: az osztalék-kifizetés időpontja (banki átutalás dátuma) 08. 06., a járulék bevallásban azonban a 07. hónapról szóló bevallásban kerül bevallásra? Ugyanígy a 12. hónapban számfejtett és bevallott osztalék, január 6-án kerül kifizetésre. Szükséges-e a járulékbevallásokat önellenőrizni, vagy nem? Tehát a 08. havi, illetve a 01. havi járulékbevallásra kell-e "rátenni" az osztalék-kifizetést, önellenőrzéssel? Van-e valamilyen kifizetési szabály? Köszönöm szépen a választ!

Osztalékelőleg kifizethető-e EUR-ban? Kérdés

Tisztelt Szakértő! Szeretném megkérdezni, hogy van-e törvényi akadálya annak, hogy a közbenső mérleg alapján jóváhagyott osztalékelőleget EUR-ban és Ft-ban megosztva fizesse ki a társaság. Ha nincs törvényi akadálya, akkor milyen árfolyamon kell számítani? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Szalainé

Munkabér kifizetése Kérdés

Tisztelet Szakértő! Munkavállaló a bérét olyan módon szeretné megkapni, hogy egy fix része átutalásra menjen neki, a fennmaradó rész pedig készpénzes kifizetésben történjen. Van erre lehetőség, vagy valamilyen jogszabály, ami ezt tiltaná? Válaszát köszönöm

Megbízási jogviszonyban 08-as bevallás kitöltése. Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyéni vállalkozó megbízási jogviszonyban foglalkoztat dolgozót. A megbízási díj nem éri el havonta a minimálbér 30 százalékát, így a dolgozó nem biztosított. A kérdésem az lenne, hogy abban a hónapban, amikor kifizetés nem történik (mert vagy előtte való hónap végén, vagy a következő elején történik a kifizetés, a munka elvégzésétől függően) kell-e szerepeltetni a dolgozót nullás adatokkal a 08-as bevalláson, vagy egyáltalán nem is kell feltüntetni. Köszönöm.

Erdőbirtokossági társulás – támogatás kifizetése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az erdőbirtokossági társulás minden évben Natura 2000 támogatást kapott, az egyik magánszemély erdőtulajdonos kéri ennek kifizetését számára. Milyen módon és formában teheti ezt meg a társulás elnöke? A társulás kettős könyvvitelt vezet, egyszerűsített éves beszámolót készít. Ha a társulás tagja őstermelő, akkor milyen módon fizethető számára bármilyen összeg a társulásból? Köszönöm előre is a válaszát! Papné Galba Márta

Béren kívüli készpénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésben kérnék segítséget. Az új béren kívüli juttatást (100 ezer forint készpénzben) ki lehet-e fizetni bérrel együtt? Tehát nem elkülönülten utalva? Üdv.: Hanga Istvánné

Még többet késnek a számlák kifizetésével a vállalkozások Cikk

Bár minimálisan tovább nőtt a határidőben kifizetett számlák aránya az első fél évben Magyarországon, az átlagos fizetési késedelem hossza is nőtt; az egyes ágazatok között jelentős eltérés volt, az átlagosnál lényegesen hosszabb fizetési késedelmet a gépjármű-kereskedelemben, illetve a bútorgyártó és a papíripari cégeknél tapasztaltak – közölte Bisnode Magyarország Kft. hétfőn az MTI-vel.

Fel nem vett osztalék 2016 Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kft. a 2015. év beszámolója alapján 2016. I. félévében döntene az osztalékról. Az eredménytartalék és a saját tőke bőven engedi az elgondolt osztalék kifizetését. A kft.-nek három magánszemély a tulajdonosa. A döntés után kettő magánszemély még 2016. I. félévében felveszi az osztalékot, de a harmadik tulajdonos csak a jövő évben akarja felvenni a rá eső részt. A harmadik tulajdonos egyéb, nem a kft.-vel kapcsolatos ok miatt akarja később a kifizetést. Két kérdésem van: – Jól gondolom, hogy a 2015-ös mérleg 6 hónapig érvényes, és ennek alapján dönthet a közgyűlés az osztalékról (nem kell közbenső mérleget készíteni)? – A harmadik tulajdonos fel nem vett osztalékát 47-es főkönyvi számlán, alapítókkal szembeni, rövid lejáratú kötelezettségként kell-e kimutatni, és így készül el a 2016-os beszámoló? És 2017-ben a kifizetéskor (minden további közgyűlési döntés nélkül) innen vezetjük ki a fel nem vett osztalékot? Köszönettel: Soltész Nóra

Húzd meg, ereszd meg a lakásáfában Cikk

Az új lakásokra már kifizetett, 27 százalékos áfával számított előlegeket nem érinti az áfacsökkentés, aki már idén leszerződött az új lakására és előleget is fizetett korábban, az csak a vételár maradék, jövőre esedékes részére érvényesítheti a kedvezményes, 5 százalékos áfát – közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) csütörtökön az MTI kérdésére. Az új lakások áfájának csökkentését energiahatékonysághoz kötné a MEHI.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Foglaló és teljes összeg számlázása

Kelemen László

adószakértő, jogász

Pdf formátumú számla

Kelemen László

adószakértő, jogász

Jóváíró számla teljesítési ideje

Kelemen László

adószakértő, jogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close