227 találat a(z) kereseti korlát cimkére

Egyre több megváltozott munkaképességű dolgozik, de további ösztönzőkre lenne szükség Cikk

A megváltozott munkaképességűek elhelyezkedési lehetőségeinek folyamatos javítását célzó intézkedések, valamint a munkaerőhiány együttes hatására a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatási rátája a 2011-ben mért 18 százalékról mára 35 százalék körüli szintre emelkedett a Trenkwalder becslése szerint.

Beletartozik-e a felszolgálási díj a jövedelemkorlátba? Kérdés

Tisztelt Adózóna! Szakács munkakörben foglalkoztatott dolgozónk közel egy évig betegállományban volt, most a kardiológusa engedélyezte számára a könnyített munkavégzést. A munkaalkalmassági vizsgálaton az orvos 6 órás napi munkát engedélyezett, és 6 hónapra kapta meg az alkalmassági engedélyt. Időközben volt a rehabilitációs intézetben, és határozatot kapott, C2 besorolással. Béréhez havonta felszolgálási díjat is kap, mely a forgalomtól függ. A rokkantsági és a rehabilitációs ellátás melletti keresőtevékenységnél jövedelemkorlátot kell betartani, amely szerint a rokkantsági vagy rehabilitációs ellátást meg kell szüntetni, ha az ellátásban részesülő keresőtevékenységet folytat, és az egészségbiztosítási járulékalapot képező jövedelme három egymást követő hónapon keresztül meghaladja a minimálbér 150 százalékát, vagyis 2019-ben a 149 ezer forintos minimálbér másfélszeresét, azaz a 223 500 forintot. Dolgozónk a béréhez havonta felszolgálási díjat is kap, mely a forgalomtól függ. A felszolgálási díjat egyedül a 15%-os mértékű nyugdíjjárulék terheli, amelyet a munkáltatónak kell megfizetnie. A kérdésem az, hogy a felszolgálási díj beletartozik-e abba a jövedelembe, amelyet a megváltozott munkaképességű dolgozó fizetési korlátjába be kell számítani? Molnár Anikó

Megváltozott munkaképességű társas vállalkozók járuléka, szochója Cikk

Sokszor okoz bizonytalanságot a kereseti korlát, illetve a szociálishozzájárulásiadó-fizetési kötelezettség vonatkozásában, ha a megváltozott munkaképességű egyéni vagy társas vállalkozót a garantált bérminimumnak megfelelő összeg után terheli az adó-, illetve a járulék.

Nyugdíjas kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíjkorhatárt be nem töltött nyugdíjas esetén megszűnik-e a nyugdíj ellátása, ha katás egyéni vállalkozóként (25 ezer forint fizetése mellett) keletkezik katás jövedelme, illetve ha emellett még alkalmi munkásként is foglalkoztatják alkalmanként, vagyis a kereseti korlátot évi 18 * 149 ezer forintot meg fogja haladni a fenti két bevételi forrása. A fenti esetekben szükséges-e figyelni arra, hogy a fenti nyugdíjas közszférában vagy vállalkozói szférában dolgozik alkalmi munkásként vagy egyéni vállalkozóként? Válaszát köszönöm.

A foglalkoztató teendője kereseti korlát túllépése esetén Cikk

Gyakori kérdés, hogy a foglalkoztatónak van-e bármilyen bejelentési kötelezettsége, ha a foglalkoztatott személy túllépi a rá vonatkozó kereseti korlátot? Elvben nincs teendője, de a gyakorlatban munkáltatói és foglalkoztatotti érdekből mégis figyelni kell erre a szempontra.

Rehabilitációs ellátás és kereseti korlát Kérdés

Kedves Szakértő! Kétszemélyes kft.-ben az egyik ügyvezető rehabilitációs ellátáson van, tevékenységét munkaviszonyban végzi. A héten vette kézhez a levelet, hogy 2017. 05. hótól fizesse vissza az ellátást, mert átlépte a kereseti korlátot, a minimálbér 150 százalékát. A munka, amelyet végez, legalább középfokú végzettséghez kötött, így bérszámfejtése a bérminimum alapján történt. A levélben meg sem említik a bérminimumot, mint esetleges lehetőséget. Mi a helyes eljárás? Valóban vissza kell fizetnie két évnyi ellátást, vagy a bérminimum 150 százalékáig terjedhet a keresete? Megtisztelő válaszukat előre is köszönöm.

Rokkantsági ellátott – munkabér és alkalmi munka Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátásban részesülök, mellette dolgozom, de figyelek a kereseti korlátra, minden hónapban néhány ezer forinttal alatta maradok. Kérdésem, hogy ha a feleségem büféjében alkalmanként besegítek, ő alkalmi munkára egyszerűsített foglalkoztatás keretében bejelent (napi 1000 forint), az hogyan befolyásolja a kereseti korlátot? Beleszámít-e az alkalmi munkavégzésből származó jövedelem? Köszönöm szépen!

Rokkantsági ellátás kereseti korlát Kérdés

Tisztelt Szakértő! Rokkantsági ellátásban részesülő magánszemély rendelkezik munkaviszonnyal, illetve adószámos magánszemélyként az általa készített népi hímzésű kézműves termékeket eladja. Kérdésem, hogy az adószámos tevékenységből származó jövedelmét bele kell-e számítani a rokkantsági ellátás jövedelem kereseti korlátba? Köszönettel!

Társaság nyugdíjas tagja, ügyvezető munkaviszonyban Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kft.-ben tulajdonos és ügyvezető vagyok. Saját jogú öregségi nyugdíjam van. 2018 végéig az egészségügyi szolgáltatási járulékot fizettem, a személyes közreműködésért nem vettem ki pénzt. Kérdésem az, hogy ez évtől köthetek-e munkaszerződést a cégemmel (másik tag aláírásával), csak 15 százalék szja-teher mellett? A munkabér havi összegére van-e korlát? Nem kell-e a nyugdíjat szüneteltetni? Köszönöm szépen a válaszukat!

Nők40 után betöltött öregségi nyugdíjas kereseti korláta Kérdés

Tisztelt Winkler Róbert nyugdíjszakértő úr! Szeretném szakmai tájékoztatását kérni az alábbi ügyben: 2017 március végétől a nők 40 jogosultsággal nyugdíjas lettem. 2019 májusában betöltöttem a rám irányadó öregségi nyugdíjkorhatárt, jelenleg megbízási jogviszony keretében kerül sor a foglalkoztatásomra egy városi önkormányzatnál. Kell-e alkalmazni esetemben az éves keretösszeg elérése során a nyugellátás szüneteltetését?

Kiegészítő tevékenységű egyéni vállalkozó? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A nők 4o lehetősségel élve idén nyugdijba vonuló hölgy, katás egyéni vállalkozó. Úgy tudom, hogy semmi bejelentési kötelezettsége nincs a NAV felé ezzel kapcsolatosan – jól tudom? Viszont több helyen láttam már, hogy nem vonatkozik rá ebben az esetben a kereseti korlát, de azt is, hogy vonatkozik rá. A kérdésem az, hogy nyugdíjba vonulást követően – ebben az évben is a 12 millió forintos értékhatárt (amit úgysem ér el) alkalmazhatja, azaz nincs kereseti korlátja, vagy mégis van?

Egyszerűsített foglalkoztatás szolgálati járandóság mellett Kérdés

Tisztel Szakértő! Szolgálati járandóság mellett az egyszerűsített foglalkoztatásból származó jövedelem hogyan befolyásolja a 2 682 000 forintos keretösszeget? A teljes jövedelem beleszámít a keretbe vagy csak az 1000 forint közteher megfizetése mellett a 2740 Ft/nap? Válaszát előre is köszönöm!

Keresetkorlát megállapításánál figyelembe vett jövedelem Kérdés

Tisztelt Szakértő! A kérdésem arra vonatkozik, hogy a rokkantsági ellátásban részesülő munkavállalónknál a törvényben meghatározott kereseti korlátnál 2019. évben figyelembe kell-e venni a bérként adózó béren kívüli juttatásokat? Úgy gondolom, hogy igen, mivel az egészségbiztosítási járulék alapját képezik 2019-től a béren kívül adott juttatások is, de szeretnék teljesen biztos lenni benne, hogy helyesen gondolom. Köszönöm!

Nyugellátás, kereseti korlát: a minimálbér vagy a garantált bérminimum számít? Cikk

Az utóbbi időben több kérdés is arra irányult, hogy a társadalombiztosítási nyugellátás alapjául szolgáló havi átlagkereset összegének megállapítása, az arányos szolgálati idő számítása során, illetve a nyugellátás, korhatár előtti ellátás, a rehabilitációs, rokkantsági ellátás folyósítása melletti keresőtevékenységből származó keresetkorlát számításakor a munka törvénykönyvéről szóló 2012. évi I. törvényben (Mt.) említett kötelező legkisebb munkabér, vagy a garantált bérminimum összegét kell-e figyelembe venni.

Korhatár előtti nyugdíjas női munkavállaló munkavégzése 2019-ben Kérdés

Tisztelt Szakértő! Adott egy 40 éves szolgálati idővel nyugdíjazott női munkavállaló, aki nyugdíja mellett alkalmazottként dolgozik. Vonatkozik-e rá a kereseti korlát idén? Válaszát köszönöm!

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!
PODCAST / VIDEÓAJÁNLÓ

Kérdések és válaszok

Heti pihenőidő

dr. Kéri Ádám

ügyvéd, adatvédelmi tisztviselő

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2022 május
H K Sze Cs P Sz V
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
hirdetÉs