50 találat a(z) keresőképtelen cimkére

Keresőképtelenség és a végkielégítés mértéke Kérdés

2019. szeptember 15-én jelent meg a címbeli témában egy szakmai levezetés, amely azonban álláspontom szerint tévedést tartalmaz. A keresőképtelenség tartamáról azt írja a szerző, hogy az a végkielégítésre jogosító időtartamba teljes egészében beszámít. Mire alapozza ezt a megállapítását a szakértő, amikor az Mt. 77. § (2) bekezdése csak a 30 napon belüli "hiányzásokat" rendeli beszámítani, a kifejtett jogesetben pedig tartós, egy éves keresőképtelenségi állapot utáni visszatérésről és munkaviszony lezárásról volt szó. Köszönettel!

Beteg, keresőképtelen? Kalkulálja velünk táppénzét Cikk

Az Adózóna táppénz kalkulátorával kiszámolhatja, hogy egészségbiztosításijárulék-köteles jövedelme alapján milyen összegű pénzbeli ellátás illeti meg, ha keresőképtelensége esetén otthonában, illetve kórházban gyógyul.

Passzív baleseti táppénz Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi kérdésre szeretnék választ kapni: Munkavállaló határozott idejű munkaviszonya 2018. 11. 10-ig van. Üzemi balesete volt a munkavállalónak 11. 01-én. A keresőképtelenség ideje hosszú lesz, valószínűleg több hónap. Az lenne a kérdésem, hogy ilyen esetben jár-e passzív baleseti táppénz a munkaviszony megszűnése után? Köszönettel várom válaszukat.

Ügyvédi iroda tagja táppénzen, anyasági ellátáson Kérdés

Tisztelt Adózóna! Ügyfelem egyetlen tulajdonosként/tagként dolgozik ügyvédi irodájában. Babát tervez, és felmerült a kérdés, hogy jogosult lesz-e táppénzre és csedre, gyedre, amennyiben az orvos kiírja veszélyeztetett terhesként keresőképtelen állományba, és ő az Ügyvédi Kamaránál bejelenti tevékenysége szüneteltetését? Mikor érdemes bejelenteni a szüneteltetést, illetve van-e erre vonatkozóan kötelező érvényű szabály? Esetleg a csed indítása után kellene bejelenteni a szüneteltetést azért, hogy jogosult legyen az ellátásokra? A táppénzes időszak alatt nyilván fizetné maga után a táppénz 1/3-ot. Válaszukat előre is köszönöm!

Betegállomány felmondási idő alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! 08.10.-én "Megállapodás munkaviszony megszüntetéséről közös megegyezéssel" dokumentum lett aláírva a munkáltató és munkavállaló részéről. Ebben szerepel, hogy a munkaviszony 09.10. napjáig tart, utolsó munkában töltött nap: 08.10. Erre az időre a munkabér és időarányosan járó szabadság számfejtésre, kifizetésre kerül. Most hozta a dolgozó az orvosi igazolásait: keresőképtelen: 08.13-08.17., majd 08.21-09.07. időszakban. Kérem, erősítse meg, hogy elszámoljuk a 15 munkanap betegszabadságot, táppénzt igénylünk 4 napra, (bár munkavégzési kötelezettsége nem volt), a maradék napokra pedig munkabért és arányos szabadságmegváltást számfejtünk? Köszönöm válaszát!

Munkaviszony létesítése keresőképtelenség ideje alatt Kérdés

Tisztelt Szakértő! Érdeklődnék, hogy a munkavállalónak, aki főállásában keresőképtelen, 9-es kóddal van-e arra lehetősége, hogy új munkaviszonyt létesítsen más munkáltatónál, más munkakörben, amennyiben azt képes ellátni? Illetve lehet-e a keresőképtelensége mellett más munkáltatónál egyszerűsített foglalkoztatott? Tiltja-e bárminemű jogszabály a fent említett lehetőségeket? üdvözlettel Dávid Judit

Hogyan kell számítani a felmondási időt? Kérdés

Tisztelt Szakértő! A tárgyban jelzett című cikkben http://adozona.hu/munkajog/Hogyan_kell_szamitani_a_felmondasi_idot_1NHV7L írt esetet ismerem, és több ilyennel találkoztam. Egy kérdésem lenne, hogy a felperes 2014. augusztus 12-étől keresőképtelen állománya mikor vált keresőképessé? Köszönettel.

Társas vállalkozó táppénz Kérdés

Egy bt.-ben a kültag személyesen közreműködik, 36 órát meghaladó munkaviszonnyal rendelkezik, így a bt.-ben biztosított mint társas vállalkozó, de tényleges jövedelmet nem vesz fel, járulékot ezen jogviszonyában nem fizet. Keresőképtelensége esetében ezen jogviszonya alapján jár-e neki táppénz (hiszen biztosított)? Ha igen, mi lesz a táppénz alapja? A minimálbér? Ha jár neki táppénz, a keresőtevékenysége alatt megszüntethető ezen jogviszonya? Ha a bt.-ben jelenleg be van jelentve mint biztosított társas vállalkozó munkaviszony mellett, és a bt. átvált kata adózásra, akkor őt is be kell jelenteni, mint aki után katát fizet és havonta küldeni kellene a keresőképtelensége miatti mentességről a 201T nyomtatványt? Vagy mivel keresőképtelen, ő nem minősül személyesen közreműködő tagnak, és kata alá bejelenteni őt csak akkor kell, ha ténylegesen közreműködni fog, tehát keresőképes lesz?

Ab: aki keresőképtelen, attól nem lehet megvonni a rokkantsági támogatást Cikk

Az Alkotmánybíróság kimondta, hogy bár az állam elég nagy szabadsággal határozhatja meg, hogy pontosan kinek mi jár, azért nem önkényesen – írja a HVG.

Szabadság/betegszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk műtét előtt áll, valószínűleg huzamosabb ideig keresőképtelen lesz. Mivel még van szabadsága erre az évre, kérésére ki lehet-e adni neki a szabadságát a keresőképtelenség idején? A keresőképtelenség első napjától szabadságot igénylene, majd pedig, a szabadság lejártát követően kerülne kiadásra a betegszabadság, és azt követően igényelne táppénzt. Van-e lehetőség ily módon eljárni? Válaszát köszönöm

Egészségügyi alkalmatlanság miatt így szüntethető meg a munkaviszony Cikk

Keresőképtelenné valamennyien válhatunk, ennek fő szezonja a téli időszak. Ebben a kritikus helyzetben mind a munkavállalót, mind pedig a munkáltatót kölcsönösen jogok és kötelezettséget illetik, illetve terhelik (például: tájékoztatás, munkavégzés alóli mentesülés stb.). Sajnálatos módon azonban előállhat az a helyzet is, amikor a munkavállaló az adott munkakör betöltésére alkalmatlanná is válik.

Nyakunkon az influenza: ezt kell tudni a keresőképtelenség szabályairól Cikk

A tél közeledtével egyre többen áldozatul különféle megfázásos betegségeknek, influenzának. Ilyenkor a munkavállalók egy része bizonytalan ideig nem tud munkát végezni. A munkáltatók igyekeznek minél gyorsabb visszatérésre ösztönözni a keresőképtelen munkavállalókat, mi sok konfliktust okoz. Nézzük, mit mond a helyzetre a jog.

Keresőképtelen katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan problémával találkoztam, hogy katás egyéni vállalkozó, aki ez év február, március, április hónapra szünetelt, július végén balesetet szenvedett. Keresőképtelenné vált, és táppénzt igényeltem neki. A szünetelés miatt a táppénz-jogosultságának a köre október közepén lejár, bár keresőképes tevékenységét nem tudta elkezdeni, mert még mindig kórházban van, és valószínűleg hosszabb ideig így is lesz. Kérdésem az lenne, hogy megoldható-e, ha 17T101E bevallást 10 hónapra beadok neki (10.15-én), ugyanakkor a táppénz lejárta után azonnal le is szüneteltetem a vállalkozását (10.15-én)? Feltételezem, hogy a szüneteltetés hónap közben is megoldott, és nem fogják neki az 50 ezer forint adót előírni. Jól gondolom? Köszönettel várom válaszát.

Nyugdíj mellett katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj mellett katás egyéni vállalkozó, ha keresőképtelen, és erről orvosi igazolással rendelkezik, szüneteltetheti-e a 25 ezer forintos kata megfizetését? Köszönöm!

Katás bt. beltagja hosszan beteg, mi a helyzet a járulékokkal? Cikk

Katás bt. beltagja veszélyeztetett terhesség miatt betegállományban van, huzamosabb ideig gyermeke születését követően sem fog dolgozni. Mi lesz az ügyvezetéssel és a társadalombiztosítással? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Súlyos fogyatékosság miatti adókedvezmény

Surányi Imréné

okleveles közgazda

Készenlét pótlékai

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2021 május
H K Sze Cs P Sz V
26 27 28 29 30 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
hirdetÉs

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close