41 találat a(z) keresőképtelen cimkére

Szabadság/betegszabadság Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egyik munkavállalónk műtét előtt áll, valószínűleg huzamosabb ideig keresőképtelen lesz. Mivel még van szabadsága erre az évre, kérésére ki lehet-e adni neki a szabadságát a keresőképtelenség idején? A keresőképtelenség első napjától szabadságot igénylene, majd pedig, a szabadság lejártát követően kerülne kiadásra a betegszabadság, és azt követően igényelne táppénzt. Van-e lehetőség ily módon eljárni? Válaszát köszönöm

Egészségügyi alkalmatlanság miatt így szüntethető meg a munkaviszony Cikk

Keresőképtelenné valamennyien válhatunk, ennek fő szezonja a téli időszak. Ebben a kritikus helyzetben mind a munkavállalót, mind pedig a munkáltatót kölcsönösen jogok és kötelezettséget illetik, illetve terhelik (például: tájékoztatás, munkavégzés alóli mentesülés stb.). Sajnálatos módon azonban előállhat az a helyzet is, amikor a munkavállaló az adott munkakör betöltésére alkalmatlanná is válik.

Nyakunkon az influenza: ezt kell tudni a keresőképtelenség szabályairól Cikk

A tél közeledtével egyre többen áldozatul különféle megfázásos betegségeknek, influenzának. Ilyenkor a munkavállalók egy része bizonytalan ideig nem tud munkát végezni. A munkáltatók igyekeznek minél gyorsabb visszatérésre ösztönözni a keresőképtelen munkavállalókat, mi sok konfliktust okoz. Nézzük, mit mond a helyzetre a jog.

Keresőképtelen katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Olyan problémával találkoztam, hogy katás egyéni vállalkozó, aki ez év február, március, április hónapra szünetelt, július végén balesetet szenvedett. Keresőképtelenné vált, és táppénzt igényeltem neki. A szünetelés miatt a táppénz-jogosultságának a köre október közepén lejár, bár keresőképes tevékenységét nem tudta elkezdeni, mert még mindig kórházban van, és valószínűleg hosszabb ideig így is lesz. Kérdésem az lenne, hogy megoldható-e, ha 17T101E bevallást 10 hónapra beadok neki (10.15-én), ugyanakkor a táppénz lejárta után azonnal le is szüneteltetem a vállalkozását (10.15-én)? Feltételezem, hogy a szüneteltetés hónap közben is megoldott, és nem fogják neki az 50 ezer forint adót előírni. Jól gondolom? Köszönettel várom válaszát.

Nyugdíj mellett katás egyéni vállalkozó Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nyugdíj mellett katás egyéni vállalkozó, ha keresőképtelen, és erről orvosi igazolással rendelkezik, szüneteltetheti-e a 25 ezer forintos kata megfizetését? Köszönöm!

Katás bt. beltagja hosszan beteg, mi a helyzet a járulékokkal? Cikk

Katás bt. beltagja veszélyeztetett terhesség miatt betegállományban van, huzamosabb ideig gyermeke születését követően sem fog dolgozni. Mi lesz az ügyvezetéssel és a társadalombiztosítással? Olvasói kérdésre dr. Radics Zsuzsanna tb-szakértő válaszolt.

Betegszabadság ideje alatt megszűnő munkaviszony Kérdés

Tisztelt Szakértő! Kérjük szíves válaszukat – törvényi hivatkozással – az alábbi kérdésünkre. Kft. dolgozójának munkaviszonya közös megegyezéssel megszűnik 2017. 06. 15-én. (Közös megegyezéssel szűnik meg, melyről szóló megállapodás már aláírásra került.) Beteget jelent 2017. 06. 12-én (8-as kóddal – egyéb táppénz). Jól gondoljuk-e, hogy részére 4 nap betegszabadság jár 06. 12-étől 15-éig, és munkaviszonya június 15-én megszűnik? Előfordulhat, hogy a munkáltató köteles kifizetni a munkaviszony megszűnését követő betegszabadságot is 15 napig? Segítségüket köszönjük!

Biztosítás szünetelése Kérdés

Tisztelt Szakértő! Egy munkavállalónak 2017. 01. 09-én kezdődött a munkaviszonya, 2017. 01. 10-étől táppénzre került, azóta is beteg. Kiadtuk a betegszabadságot, 1 nap táppénzre jogosult. Azóta az 1708-on úgy jelentem, hogy pénzbeli ellátás nélküli keresőképtelenség. Jelenteni kellett volna a biztosítás szünetelését a T1041-en? Köszönöm szépen válaszát.

Katás egyéni vállalkozó keresőképtelensége Kérdés

Tisztelt Szakértő! Nem főállású katás egyéni vállalkozó hosszabb időre keresőképtelenné válik. Egyéni vállalkozásában közvetítési, ügynöki szolgáltatást, és egyéb számítástechnikai tevékenységet végez. Mentesülhet-e a havi 25 ezer forint megfizetése alól, és ez időre szerezhet-e bevételt, ha egy családtagja végezné a tevékenységet? További kérdésem hogy a családtag megbízási szerződéssel, mint magánszemély elláthatja-e a feladatot, vagy csak munkaviszony létesítésével? Köszönöm megtisztelő válaszát.

Nyugdíj melletti vállalkozó kieső ideje Kérdés

A nyugdíjas nyugdíja mellett egyéni vállalkozó. Beteg lett. A kieső napokra ugye nem kell fizetnie a napi 237 forint egészségügyi szolgáltatási járulékot? Az orvos felvette táppénzre, ugyan táppénzt nem kap, de a táppénzes lapokat be kell-e küldenie az OEP-hez, vagy elegendő megőrizni és az lesz az 53-as bevallás alapbizonylata, mivel a betegnapokra nem fizeti meg a járulékot?

Rendkívüli felmondás elérhetetlen dolgozónak Cikk

Beteg volt, majd munkáltatója nem érte el a dolgozót. Megszüntethető-e munkaviszonya rendkívüli felmondással? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Keresőképtelen munkavállaló munkaviszonyának megszüntetése Cikk

Hogyan szüntethető meg a tartósan beteg munkavállaló munkaviszonya? Olvasói kérdésre dr. Hajdu-Dudás Mária munkajogász ügyvéd válaszolt.

Munkáltatói felmondás Kérdés

Dolgozónk táppénzjogosultsága 2016 márciusában lejárt. 2015 decemberétől rokkantsági ellátást kap, foglalkozási rehabilitáció nem javasolt. Jelenleg is keresőképtelen, egészségi állapota 45%. Felmondható-e a munkaviszonya egészségügyi alkalmatlanság vagy más címen? Igaz, semmilyen juttatást nem fizetünk, azonban a mindenkori éves szabadságra az idők végezetéig jogosult, ami elég nagy teher. Köszönöm válaszát.

Folyamatos biztosítási idő Kérdés

Tisztelt Szakértő! Az alábbi esetben szeretném a válaszát kérni. Munkavállaló többes jogviszonyban áll és táppénzt igényelt. A jogviszonyok az alábbiak: A.; 2004.01.01-2016.06.10 B.; 2016.06.15-jelenleg is. C.; 2016.06.15-2016.11.08. D.; 2016.09.26-jelenleg is. Munkavállaló 2016. 11.09. naptól keresőképtelen, táppénz igényt nyújtott be a B. és a D. jogviszonyban. A jelenlegi fő jogviszony a D. Kérdésem az lenne, hogy a C. jogviszonyt hozzákapcsolhatom-e az A. jogviszonyhoz mint összekötő idő, hogy a folyamatosság fennmaradjon? Köszönettel:Soltész Nóra

Katás vállalkozó tételes adója Kérdés

Egy főállású katás egyéni vállalkozó keresőképtelen lett, 2015.06.10-én. Ettől a naptól kezdve táppénzben részesül, egy év leteltével is még mindig táppénzes állományban volt, de pénzbeli ellátást nem kapott, de az orvosi keresőképtelenségéről az igazolásai megvannak 2016.06.30-éig. De közben elindították a rokkantsági ellátás iránti kérelmet, ahhoz viszont a „ eresőképes tevékenységet nem lehet fenntartani” így az egyéni vállalkozás 2016.06.21-ével szüneteltetve lett. 2016.06. hónapban egész hónapban keresőképtelen, a háziorvosi, kórházi igazolások is megvannak 2016.06.01-2016.06.30-éig. 2016.06.21-étől viszont megállapították a rokkantsági ellátást a vállalkozó részére, de ettől a dátumtól szünetel is a vállalkozás. A kérdés kell-e 2016.06. hóra a kisadózók tételes adóját megfizetni, mivel így egy napot se volt keresőképes?

{{ item.ArticleTitle }}

{{ item.ArticleLead }}

További hasznos adózási információk

NE HAGYJA KI!
Ezért érdemes előfizetni!

Kérdések és válaszok

Szabadság

dr. Hajdu-Dudás Mária

ügyvéd

Szakmunkástanuló utáni kedvezmény könyvelése

Szolnoki Béla

adószakértő, könyvvizsgáló

Nemzetközi fuvar áfája

dr. Bartha László

adójogi szakjogász

Szakértőink

Szakmai kérdésekre professzionális válaszok képzett szakértőinktől

2020 szeptember
H K Sze Cs P Sz V
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
hirdetés

exit_to_app Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

close